
Onze trip gaat verder. Nog vele plaatsen te bezoeken vooraleer we weer familiale verplichtingen hebben en huiswaarts keren. Dacht dat gepensioneerde mensen meer vrije tijd hadden maar het thuisfront heeft ons af en toe ook nog eens nodig.
En zo belanden we in Detmold, gelegen aan de rand van het Teutoburgerwoud. Partner stad met het belgische Hasselt sinds 1975. Langs het plaatsje loopt een deel van de bekende Hermannshöhen wandelroute die je langs prachtige natuur in de streek leidt.
We placeren ons op de ingerichte camperplaats "Werrebogen", met ruime plaatsen, aan de Hornsche Straße. Verblijf te betalen aan automaat. Voor stroom en water dient men een apart ticket te nemen aan 5,50 € (borg 5,00 wordt bij inlevering cash terugbetaald). Deze kan men opwaarderen. Bakker op 100 m van de parking.
De binnen stad bereiken we via een paadje langsheen de Werre en komen zo via de Schulerstrasse op het marktplein.
Een stadsplattegrond uit de middeleeuwen toont een straatkruis, dat binnen een bijna cirkelvormige ring ligt. De twee hoofdstraten, waarvan de Langestrasse de winkelwandelstraat is, verdelen de stad in vier districten van verschillende grootte. Rond 1305 werd de hele stad beveiligd door grachten, wallen en muren en binnen de stadsmuur liep een smal steegje, dat, net als sommige overblijfselen van de muur, vandaag de dag nog steeds gedeeltelijk bewaard is gebleven. (Bruchmauerstraße, Auguststraße, Adolfstraße en Karlstraße).
Waar de 2 hoofdstraten zich kruisen bevindt zich de Marktplatz met het Rathaus. In de oude stad zijn ongeveer 350 historische gebouwen, waarvan sommige goed bewaard zijn gebleven. Deze huizen dateren uit drie tijdperken, de late middeleeuwen na de grote stadsbrand van 1547 met burgerlijke vakwerkhuizen, de Biedermeierperiode (1830-1860) met zijn laat-classicistische stijl en de Wilhelminische periode (na 1875) met historische, versierde gevels.
Tevens in het midden van het centrum het “Prinselijke Residentiepaleis”, het belangrijkste historische gebouw in de stad, verscholen in het kasteelpark en omgeven door de slotgracht. Het beslaat ongeveer een kwart van het stadscentrum.De Schlossplatz is omgeven door langgerekte vleugels met hoekpaviljoens, die dienden als koetshuis, stallen en manege. De voormalige manege werd in de jaren 1950 omgebouwd tot gemeentehuis.
Vóór de uitbreiding tot kasteel stond er een boerderij, eigendom van de bisschoppen van Paderborn, die werd geleid door een dorpshoofd te vergelijken met een burgemeester. De verbouwing tot waterburcht heeft waarschijnlijk plaatsgevonden rond 1200. De muren van de huidige kasteeltoren dateren uit deze periode, terwijl delen van de zuid- en westvleugel in de 14e eeuw werden gebouwd. In 1447 werd het kasteel en de stad geplunderd en verwoest door Boheemse huurlingen. Als gevolg hiervan werd de stad uitgebreid met een machtige wal en het kasteel herbouwd tot een sterke vesting. Later volgde er nog kleine wijzigingen en werd het interieur veranderd volgens de barokstijl. De kamers kregen plafonds en muren versierd met stucwerk, schilderijen en wandtapijten. Ondanks enkele reconstructie maatregelen in de 18e en 19e eeuw, is het algehele uiterlijk van het kasteel tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. De voorgevel van het paleis, tegenover het kasteelpark, is asymmetrisch gestructureerd en typisch voor de Weserrenaissance. Met uitzondering van de kamers die privé worden gebruikt door de prinselijke familie, kan het hele kasteel worden bezocht als onderdeel van een rondleiding.
Op onze wandeltocht ontdekken we meerdere opvallende gebouwen zoals het Landesmuseum, het Landestheater en het Nieuwe Paleis dat oorspronkelijk diende als weduwe residentie van de Lippe-prinsessen. Tegenwoordig is het de zetel van de Hochschule für Musik.
Natuurlijk mag een slentering door de winkelwandelstraat niet ontbreken maar net als gisteren is de regen weer een spelbreker. We proberen enkele minuten te schuilen maar beseffen dat we hier nog meerdere uren kunnen staan wachten en trotseren de regenbui die pas stopt als we kletsnat op de parking aankomen. De rest van de avond en nacht blijft het droog en is het rustig op de camperplaats.
In de buurt zijn er nog belangrijke bezienswaardigheden maar die houden we voor een volgende reis : zoals o.a. het Hermannsdenkmal, een verwijzing naar de Slag bij het Teutoburgerwoud en het verhaal van Hermann (Arminius), die gezien kan worden als een der eerste grondleggers van een verenigd Germaans rijk. De Externsteine, een formatie stenen, die abrupt uit het heuvelachtige landschap oprijzen en ongeveer 120 miljoen jaar geleden ontstaan zijn.
|