
Uitstel is geen afstel ! Zodus rijden we vandaag naar Bad Pyrmont, een kuuroord in het Weserbergland en beroemd vanwege zijn geneeskrachtige bronnen. De "Brunnenplatz" met de "Hylligen Born" en de Avenue zijn het middelpunt van de stad, tezamen met de voetgangerszone, de kasteeltuin en de geplaveide waterloop.
De naam verschijnt voor het eerst in een document in 1184. De aartsbisschop van Keulen, geeft opdracht tot het bouwen van een kasteel op de Schellenberg en geeft het de Latijnse naam "Petri mons", in het Frans "piremont". De mogelijk Oud-Duitse woorden pir (nat, regenen) en -mund (berg) leidden tot een andere interpretatie: bronnenberg. Er is geen consensus over het ontstaan van de naam.
In het midden van de zestiende eeuw verspreidde het nieuws dat de bronnen in de Pyrmont-vallei wonderbaarlijk waren. Uit heel Europa kwamen gasten naar de vallei op zoek naar herstel.
In 1668 begon men met de aanleg van een kuurcomplex bij de “Hylligen Born” en een “Hauptallee”, om langs te flaneren en geneeskrachtige dampen te inhaleren. De daaromheen ontstaande plaats kreeg zo het eerste kuurpark in de westerse wereld en werd een belangrijke ontmoetingsplaats voor de "groten der aarde". In een latere periode kwamen er Speelbanken en werden er nog meer lanen toegevoegd.
Een duitse arts (Dr. Seipp) onderzocht in de eerste helft van de 18e eeuw de zgn. “Dunsthöhle” (nevelgrot op ong. 1 km v.h. stadscentrum) en stelde vast, dat de daaruit opkomende dampen kooldioxide bevatten, en ontdekte de therapeutische werking hiervan.
In 1914 werd het voorvoegsel “Bad” aan de plaatsnaam gevoegd en kreeg het in 1947 de officiële eretitel “Nedersaksisch Staatsbad”.
De camperplaats "In der Emmerauen" bevindt zich in de Hauptmann-Bölke-Straße. Via een doorgang met palmbomen komt men op de plaats. Betalen doe je in het toeristenbureau, op de Europaplatz aan het begin van de straat. Met de verplichte kuurtaks ontvang je de 'PyrmontPlus' waarmee je 1x p/dag in de Hufeland Therme 1,5 u kan verblijven, gratis inkom in de 'Pyrmonter Well' (zwembad) en het Schlossmuseum...
Hier is veel te zien, dus eten en vertrekken. Vanaf de Europaplatz begint de Hauptallee. Een mooie wandelweg met bomen, struiken, banken en een waterbelevenis omringt met sculpturen en stenen figuren. De waterloop in deze Unter-Allee duidt de levensloop aan. Het begint bij de geboorte en eindigt bij de poort van de ouderdom. (Dus op de terugweg wordt je met elke stap vanzelf een beetje jonger 😉!).
Een grote bronzen bal met een zilveren kinderfiguur, dat kijkt naar het kabbelende water, staat aan het begin van de waterloop en duidt op de jeugd aan het begin van het leven. In het midden van de waterloop symboliseert een gestileerde, mollige vrouwenfiguur "het volle leven". Vier gepolijste aluminium pylonen met de vlakken van de vier seizoenen bakenen het vierkant af, dat uitnodigt tot nadenken, (midden in het leven). Aan het einde van de waterloop passeert men de poort van de ouderdom. Hier zijn contouren van een paar, gebogen door veroudering, uit een grote gepatineerde bronzen schijf gesneden. De open ruimtes waardoor men kan terugkijken op de waterloop staan voor de partner die alleen in de herinnering levend is gebleven.
De Hauptallee, omringt met Lindenbomen, eindigt op de Brunnenplatz en is niet alleen de centrale as van het kuuroord maar wordt beschouwd als het begin van één van de oudste kuurtuinen in Duitsland. Hier bevindt zich, in de fonteintempel, de Hyllige Born, de beroemste geneeskrachtige bron in Pyrmont.
De palmbomen tussen de historische gebouwen, o.a. het Fürstenhof (hotel/kliniek) geven het plein een unieke mediterrane flair. Dit is het hart van de stad, samen met de Brodelbrunnen, de Augenbrunnen en de Wandelhalle er direct achter. Hier kwamen in vroegere eeuwen voorname badgasten, om het kostbare water direct uit de bronnen tot zich te nemen en te drinken. De Wandelhalle met de muziekkamer dient heden als locatie voor speciale concerten, gezondheids- en voedingslezingen en nog veel meer. Daarnaast herbergt ze een bronbar waar je de helende waters kan proeven.
Ik geef in mijn verhaal het volledige plaatje van de allee en de Brunnenplatz omdat het één geheel vormt maar we verlaten tussendoor de mooie wandelweg en trekken naar het Schloss. Tegenwoordig zijn het fort en het kasteel het culturele centrum van het kuuroord Bad Pyrmont.
De bijzondere charme van dit kasteel is de combinatie van een fort uit de renaissanceperiode en de bovenbouw door een barokke zomerresidentie van de prinsen van Pyrmont uit de jaren 1706-1710. Het hele complex werd uitgebreid gerestaureerd in de jaren 1980. Er zit hier ook een romantisch verhaal aan vast. Emma, de latere koningin der Nederlanden ontmoette hier haar toekomstige man, Willem III. Het kasteelmuseum, dat spijtig op maandag gesloten is, beschrijft levendig de ontwikkeling van het historische kuuroord. De 2 binnenplaatsen van het kasteel, waarvan de noordelijke met een unieke parapluconstructie, bieden ideale gelegenheden voor allerlei openlucht evenementen.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden er overal in de stad hospitalen ingericht voor gewonde soldaten. De geallieerden lieten de stad, overeenkomstig het oorlogsrecht, met rust en bombardeerden ze niet.
In 1944 zetelde in het Schloss Pyrmont de Vlaamsche Landsleiding, een marionettenregering in ballingschap :
In de september dagen van 1944 vluchtten Vlaamse collaborateurs van het naziregime met de terugtrekkende Wehrmacht naar Duitsland. Met de goedkeuring van Heinrich Himmler stichtten “De Vlag” een Vlaamse regering in ballingschap, genoemd de VlaamscheLandsleiding. In het door de Duitsers aangeboden kasteel ontwierpen ze de toekomst en een statuut voor het Reichsland Flandern, dat na de herbezetting van België tot stand zou komen. De landsleiding kreeg op 15 december 1944 een officiële erkenning van de Duitse overheid. Bij de eindoverwinning beloofden de Duitsers de macht in Vlaanderen over te dragen. Na de Duitse capitulatie veroordeelde de Belgische krijgsraad alle leden van de Landsleiding tot de doodstraf, veelal bij verstek. De meesten waren ondergedoken of werd hun doodstraf omgezet in gevangenisstraf en geldboete.
Het laatste dat ons nog te wachten staat is een bezoek aan het kuurpark. Het park heeft al vele prijzen gewonnen en is één van de mooiste van Europa. Toen de eerste steen werd gelegd in 1667 met de "Hauptallee" werd het omlijst door een landschapspark. In de jaren 1926 tot 1928 werden de arcaden en de leeszaal aan het park gebouwd. De arcaden zijn onderbroken door de Löwentor en de Brandenburgertor, de huidige ingang van het kuurpark. Het totale gebied beslaat een oppervlakte van 60 hectare, waarvan 15 hectare het bijzondere middelpunt is met palmbomen en fonteinen, een aziatisch toevluchtsoord.
Wanneer je de Palmbomentuin binnengaat betreedt je een andere wereld : exotisch, borders met bloemen, fonteinen en struiken, gewoon adembenemend mooi. De voormalige tuinkunstenaars hebben ervoor gezorgd om planten en bomen naar het kuurpark te brengen die anders niet op onze breedtegraden te vinden zijn. Zelfs de grootte en het aantal palmbomen zijn indrukwekkend, wat te wijten is aan het feit dat de palmentuin al in 1912 werd gecreëerd.
De Klosterallee in het park maakt deel uit van het ongeveer 3.000 m lange historische laansysteem in het kuurpark. De laan werd voor het eerst aangeplant in de 18e eeuw. In de Telemanntuin staat het Theehuis, gebouwd rond 1810. Het werd gebruikt voor de toepassing van de ligkuur. Hier kan je genieten van de rust en stilte op de ligstoelen in de naburige weide. Aan het begin van de 20e eeuw begon een landschapsarchitect een prachtig landschap te ontwerpen op basis van de voormalige visvijvers. Dit werd vervolgens voltooid met de bouw van het schorshuis, het witte bruggetje over de vijver en een bomenlandschap.
Op het kunstpad kan je werken van regionale en nationale kunstenaars van de laatste honderd jaar ontdekken.
“Monumenten en gedenktekens brengen een boodschap van tijdloos belang. Dit is belangrijk met betrekking tot het verleden en tegelijkertijd om het denken te sensibiliseren om met respect naar het verleden te kijken. Tegelijkertijd ziet een monument zichzelf niet alleen als een memento mori, maar ook als een herinnering voor de toekomst, omdat monumenten een reis zijn naar het historische geheugen - ook in Bad Pyrmont.” (Th. Heuss)
Dat de kuurtuin visueel een traktatie is voor de zintuigen en gezonde lucht is een feit maar ook het Blote-voeten-pad en een Kneipp-watertrappelbad doet wat aan de gezondheid van de mens. Het pad slingert zich een weg over 50 meter. “Kijken naar het kuurpark en ervan genieten is één ding. Maar het is nog beter om het gevoelig te ervaren.” Deze overweging gaf aanleiding tot het idee om dit speciale soort "wandelpad" te creëren in de kuurtuin.
Naar het schijnt zou wandelen langs het blotevoetenparcours de voetreflex-zones stimuleren, die verbonden zijn met de interne organen van het lichaam. Dan is er ook nog het Kneipp-loopbad, kniediep gevuld met niet-getemperd water. Watertrappelen bevorderd, volgens Kneipp, de bloedcirculatie. “Het medische effect van deze complete barfuss facility is duidelijk”, zegt de hoofdarts orthopedie van de kliniek Der Fürstenhof. "Het grote voordeel hier is dat we een oude methode, die van Kneipp trappen, combineren met het Blotevoetenpad. Dit heeft zo'n grote impact dat bijvoorbeeld de balans wordt verbeterd en spieren worden versterkt."
Of het nog helpt als je al de hele dag op die voeten en met die spieren rondgelopen hebt ?
Je kan hier uren in het park rond lopen want de afgelegde afstand op de parkpaden kan tot acht kilometer zijn en elke blik is een ander uitzicht !
|