Categorieën
  • Insecten (97)
  • Spinnen (3)
  • Bloemen & planten (38)
  • Vogels (8)
  • Amfibieën & reptielen (18)
  • Inhoud blog
  • Groot dikkopje
  • De kraamkamer
  • Kikker met bolletjes
  • Mevrouw eend
  • Kijk eens op een ander
    Archief per maand
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
    Bernerhofmacro

    11-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kleine roodoogjuffer

    Afgelopen zomer waren er heel veel blauwe juffers te zien rond en boven de vijver. Het gros hiervan waren azuurjuffers maar als je iets aandachtiger keek zag je ook andere soorten die er op het eerste zicht wel sterk op lijken. De kleine roodoogjuffer is er zo eentje. Overigens hebben alleen de mannetjes rode ogen. Je kan ze vooral in juli en augustus te zien krijgen.



    11-12-2018 om 09:17 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    08-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kogeldistels

    Distels hebben een nogal kwalijke reputatie. Deze prikkebollen zijn meestal niet erg welkom in onze tuinen. Deze kogeldistel is wel verre familie van onze inheemse akkerdistel maar gedraagt zich veel beschaafder. En zoals je kan zien op de foto zijn insecten er dol op. De foto werd genomen in juli.



    08-12-2018 om 09:08 geschreven door Roger


    Categorie: Bloemen & planten
    >> Reageer (0)
    03-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Xanthorhoe fluctuata

    Xanthorhoe fluctuata : nooit van gehoord? Geen probleem, ik ook niet, tot ik dit nachtvlindertje de voorbije zomer op het plafond in de living zag zitten. Dit vlindertje behoort tot de familie van de "spanners". Het zijn kleine vlindertjes die 's nachts actief zijn en overdag gaan rusten. Wist je dat er in onze contreien wel 2000 soorten nachtvlinders actief zijn? Veel meer dan dagvlinders, die zijn "maar" met enkele honderden.



    03-12-2018 om 09:24 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    28-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boomblauwtje

    Het algemeen voorkomend boomblauwtje was één van de weinige vlindertjes die dit jaar regelmatig op bezoek kwamen in de tuin. Deze foto dateert van eind juni.



    28-11-2018 om 08:57 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    24-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe glazenmaker

    Begin oktober leek het nog of de zomer zou nooit stoppen. Ondertussen weten we wel beter. Op 6 oktober was dit de laatste blauwe glazenmaker van het jaar die door de tuin zoefde. Nu is het wachten op de nieuwe generatie die volgend jaar in juni of juli zal verschijnen. Weer iets om naar uit te kijken !



    24-11-2018 om 08:57 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    22-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een draakje ?

    't Is al weer van in het voorjaar geleden dat we regelmatig kleine "draakjes" zagen in de vijver die aan het oppervlak lagen te zonnen. Het zijn alpenwatersalamanders. Wat ze met de Alpen vandoen hebben is me een mysterie want dit zijn raszuivere inlandse beestjes. In het voorjaar gaan ze het water in om hun eitjes te leggen voor het nageslacht. De rest van het jaar zitten ze meer op het land, liefst wel op vochtige plekjes niet te ver van het water. Ik hoop dat ze niet te veel last hebben gehad van de grote droogte. Op dezelfde plek zitten ook de zeldzame kamsalamander en ook nog de algemeen voorkomende kleine watersalamander maar die fotootjes zijn voor een andere keer.



    22-11-2018 om 08:28 geschreven door Roger


    Categorie:Amfibieën & reptielen
    >> Reageer (0)
    19-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagpauwoog

    Eind juni kwam deze dagpauwoog de tuin binnen fladderen. Niets bijzonders op zich, alleen was dit de eerste en tevens één van de laatsten die dit jaar gespot werden op een totaal verhakkeld exemplaar (begin oktober) na. Andere jaren zijn ze er bij momenten met tientallen tegelijk, nu niet. De oorzaak ? Je mag eens 3 keer raden. Het was zo droog dat de rupsjes van de eerste generatie die normaal vlindertjes worden in augustus en later op het seizoen bijna allemaal verhongerd zijn. Die rupsjes leven veelal op brandnetels en vermits het zo droog was zijn die grotendeels verdord. Hopelijk zijn ze er volgende zomer terug om wat extra kleur aan de tuin te geven !



    19-11-2018 om 09:18 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    17-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De brandnetelmot

    Dit fraaie vlindertje blijkt een brandnetelmot te zijn. Hier zat deze op het blad van een bananenboom waar geen schade wordt aan toegebracht. De rupsjes van de brandnetelmot leven op, je raadt het nooit, brandnetels.



    17-11-2018 om 09:10 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    13-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arisaema tortuosum

    Arisaema's behoren tot de Aronskelkachtigen. Echt moeilijk te houden zijn ze niet. Een beschut plaatsje in de schaduw dat goed gedraineerd wordt en wat bladgrond gemengd met tuinaarde is al wat nodig is om in het voorjaar van de spectaculaire bloemen te kunnen genieten. De winterhardheid is wel een aandachtspunt. Dat kan per soort enorm verschillen, sommigen kunnen moeiteloos onze winters doorstaan. In de natuur komen ze voor in de uitlopers van de Himalaya.

    13-11-2018 om 09:07 geschreven door Roger


    Categorie: Bloemen & planten
    >> Reageer (0)
    10-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jurassic Park

    In de tuin valt niet zo heel veel meer te beleven. na de 2 nachtvorsten van begin deze week zijn de meeste insecten en spinnen weggedoken om te overwinteren. Daarom duiken we af en toe ons archief in. Daar zijn we ook deze combinatie tegengekomen met 2 van de oudste nog voorkomende plantensoorten op deze planeet. De plant rechts herken je waarschijnlijk wel, het is een cycaspalm.

    De linker is iets minder bekend : de "Wollemia nobilis". Deze werd in de jaren '90 per toeval ontdekt in een nationaal park in Australie en de exacte locatie werd jarenlang geheim gehouden om mensen met minder fraaie bedoelingen weg te houden. Er waren toen van deze soort slechts een 50 tal exemplaren bekend en ze zijn ook nooit ergens anders gevonden. Bovendien zijn ze allemaal genetisch gelijk, ze hebben dus één voorouder. Nu worden ze gekweekt om ze ook op andere plaatsen uit te zetten en je vind ze tegen

    Eén bosbrand zou anders de wereldwijde populatie kunnen vernietigen. Ik vermoed dat er van deze plant slechts enkele tientallen exemplaren in Belgie te vinden zijn. Tijdens de winter gaat deze alleszins naar binnen om daar te overwinteren . Of ze bij ons winterhard zijn is niet exact geweten en ik voel me niet geroepen om ermee te experimenteren !



    10-11-2018 om 09:09 geschreven door Roger


    Categorie: Bloemen & planten
    >> Reageer (0)
    07-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodbaardroofvlieg - Eutolmus rufibarbis

    Al eens een dier met 5 ogen gezien? Ik wel, deze zomer in de tuin. Het beestje in kwestie was een roofvlieg. Roofvliegen hebben  3 'bijogen' tussen hun twee facetogen. Met hun korte sterke zuigsnuit steken ze hun prooi en spuiten enzymen naar binnen die hun prooi verlammen en hun ingewanden doen verteren. De roofvlieg zuigt vervolgens de vloeibaar geworden inhoud van zijn slachtoffer naar binnen (smakelijk). Voor ons mensen zijn ze gelukkig ongevaarlijk !!!

    07-11-2018 om 00:00 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    04-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petit gris

    Ik zal nu niet beweren dat ik een vreugdedansje ga doen als ik deze slijmerds zie rondkruipen maar eigenlijk valt de schade aan de planten van deze nogal mee. Hun grootste vijanden zijn egels, muizen en vogels. Die zitten hier allemaal, dus blijft de populatie onder controle. De Nederlandse naam is Segrijnslak, in Frankrijk "petit gris" (om het onderscheid te maken met de grote wijngaardslak) en op de markt worden ze aangeprezen als "karekollen". Nu zitten ze ergens weggekropen onder de mulchlaag te wachten tot de winter voorbij is.



    04-11-2018 om 00:00 geschreven door Roger


    >> Reageer (0)
    01-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De atalanta

    Dit jaar bijna niet gezien, een jaar geleden des te meer : de atalanta. Vermoed wordt dat vele rupsjes de lange hete periode niet hebben overleefd bij gebrek aan eten, ik ken weinig mensen die eventuele brandnetels extra water hebben gegeven!

    Atalanta's zijn trekvlinders die in het zuiden overwinteren. Ze komen bij ons in 2 generaties per jaar voor. Deze zat half oktober vorig jaar in de tuin van het zonnetje te genieten.

    01-11-2018 om 08:40 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    31-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speciaal voor Halloween

    Omdat het vandaag Halloween is een foto van een kruisspinnetje.

    31-10-2018 om 19:33 geschreven door Roger


    Categorie: Spinnen
    >> Reageer (0)
    30-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vogelkersstippelmot

    De vogelkersstippelmot behoort tot onze inheemse nachtvlinders. De rupsen van deze soort leven van de blaadjes van de vogelkers (prunus padus). Niet te verwarren met de uitheemse Amerikaanse vogelkers. (prunus serotina). Alhoewel ze behoren tot de nachtvlinders kom je er ook wel eens overdag eentje tegen zoals deze in aug. 2017 in de tuin.



    30-10-2018 om 09:11 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    28-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warmere tijden

    Na de vrieskou van vannacht zal het wel gedaan zijn met libellen en vlinders voor dit jaar. Uit nostalgie naar warmere tijden zijn we eventjes in ons fotoarchief gaan rondneuzen (zal nog wel meermaals gebeuren de volgende winter). Bijgaand fotootje dateert van de tweede helft van juli toen de azuurjuffers met tientallen over en rond de vijver toerden bij temperaturen van 30° en meer .



    28-10-2018 om 08:55 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    26-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.David & Goliath

    Dit zijn 2 verschillende volwassen kikkers. De foto dateert van juli en is genomen aan de tuinvijver. De grootste kikker is een meerkikker, de kleine waarschijnlijk een bastaardkikker (kruising tussen meerkikker en poelkikker). Kan je nog volgen?

    Ik zeg wel 'vermoedelijk' een bastaardkikker, het verschil met een poelkikker is bijna niet zichtbaar! Je kan het onderscheid wel horen want ze roepen anders maar da's nogal lastig met een foto.

    Als je ze ziet kwaken kan je het onderscheid ook zien. De poelkikker heeft een witte kwaakblaas, de bastaard een grijze. En vermits er 10 keer meer bastaardkikkers in de vijver zitten dan poelkikkers is de kans ook 10 keer groter op een bastaardkikker. Simpel toch hé !



    26-10-2018 om 09:21 geschreven door Roger


    Categorie:Amfibieën & reptielen
    >> Reageer (0)
    22-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.houtpantserjuffer

    Zolang het mooie warme weer blijft duren blijven ook de houtpantserjuffers actief. Je ziet ze wel slechts 's namiddgs opduiken als de temperatuur wat gestegen is. Ze zijn zelfs nog actief bezig met het produceren van nageslacht zoals uit de foto's blijkt!



    22-10-2018 om 09:12 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    20-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bladpootrandwants

    Dit exootje is ooit met een lading hout uit Amerika via Italië in onze contreien verzeild geraakt. In Amerika zuigen ze het sap uit de kegels van de dennenbomen. Ze worden daar dan ook als schadelijk aanzien. Sinds 2007 worden ze in België waargenomen. De schade hier blijkt tot nu toe nogal mee te vallen. 



    20-10-2018 om 08:58 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    19-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beekoeverlibel

    Deze "alien" is een vrouwtje beekoeverlibel. In augustus kwamen ze regelmatig eens in de tuin naar de vijver kijken. Hun vaste woonplaats is een beekje enkele honderden meters verder.



    19-10-2018 om 09:07 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)






    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!