Als je komt bloedgeven ontvang je van de Rode Kruismedewerker aan de inschrijvingstafel o.a. een postdonatie donorkaart.
Wie, wat, waarom?
Op deze kaart (zie afbeelding hieronder) staan een aantal gegevens vermeld.
Bedoeling is, als je de eerste 72u na je donatie koorts krijgt of verneemt dat je al ziek was op het moment van de donatie, dat je dit onmiddellijk meldt aan het gratis nummer vermeld op de kaart.
Dit moet toelaten het R+ te beslissen of je donatie al dan niet voldoet voor transfusie. Op de verso van de kaart vind je jouw persoonlijke gegevens, o.a. het aantal bloedgiften tot op het ogenblik van de donatie, je naam en voornamen, je geboortedatum, je bloedgroep, je donorID-nummer, enz.
We zijn een vereniging bestaande uit vrijwilligers, een vriendengroep, die op vrijwillige basis het bloed geven in onze gemeente en omliggende gemeenten probeert te promoten.
Wat?
In samenwerking met het Vlaamse Rode Kruis organiseren we 4 bloedcollectes/jaar.
Deze gaan door in het Baljuwhuis van Galmaarden en ons team staat in voor de voorbereiding, de ontvangst en de nazorg.
Begrijp ons niet verkeerd, de nazorg houdt enkel in om jou als donor een hapje en een drankje aan te bieden zodat je opnieuw een beetje op krachten komt. Dus verwacht niet te veel
Waarom?
Waarom niet?
We zijn allemaal 50-plussers, zijn actieve bloedgevers of hebben in het verleden bloed gegeven en zijn er dus rotsvast van overtuigd dat bloed geven nodig is. Voor ons is dus elke bloedgever een HELD.
Kwam je onlangs bloed geven op één van onze collectes in Galmaarden en mocht je geen bloed geven na gesprek met de ondervrager-arts, dan kan je met je vragen terecht bij het Vlaamse Rode Kruis afdeling Gent.
Vooraleer je mag bloed geven wordt je bij de inschrijving door de Rode Kruis medewerker gevraagd naar je ID-kaart.
Reden is dat deze geldt als unieke identificatie.
Op de chip van jouw kaart die met een kaartlezer wordt ingelezen staan belangrijke gegevens zoals je rijksregisternummer, je naam en voornaam, geslacht, geboortedatum, adres en foto.
Omdat een filmpje soms meer zegt dan 1000 woorden vraagt het Rode Kruis ons om promomateriaal te delen met onze donoren.
Als donor weet je dat bloed geven niet enkel aanschuiven is en het beste van jezelf geven, maar dat je bij een bloedafname ook je sociale banden met andere bloedgevers aanhaalt en nieuwe mensen leert kennen.
Hierna een link naar een filmpje dat dit allemaal illustreert: klik hier
Ja, wij nemen dit jaar opnieuw deel aan de vrijetijds beurs Galmusant in het Baljuwhuis dit in het kader van de Erfgoeddag.
Meer info over dit event vind je door te klikken op volgende link waarbij je onmiddellijk toegang krijgt tot de informatie die wordt gedeeld op de site van de gemeente Galmaarden: klik hier
Galmusant gaat door op zondag 21 april '24 en je kan onze infostand komen bezoeken in de grote zaal tussen 13h00 en 18h00.
Een paar jaar geleden waren we er ook bij (zie hierna).
Op de foto onze penningmeester Marc en onze voorzitter Christian.
Als je nog nooit bloed hebt gegeven heb je misschien wat stress als je je eerste keer aanbiedt op een bloedinzameling.
Hierna heel kort samengevat hoe zo'n een afname verloopt nadat je je vooraf hebt ingeschreven (online via het donorportaal van het R+ of telefonisch via het gratis nummer 0800/777 00)
Stap 1 - Registratie: je meldt je aan en een R+-medewerker scant je identiteitskaart. Je krijgt een polsbandje, een medische vragenlijst, een postdonatiekaart met je gegevens en een "te-goed-bon" voor een kleine attentie.
Stap 2 - Vragenlijst:in de donorhoek vul je waarheidsgetrouw alle vragen in onderteken je het formulier.
Stap 3 - Medisch onderzoek:met de vragenlijst ga je langs bij de arts die je desgevallend nog bijkomende info vraagt (bijvoorbeeld over de medicatie die je inneemt, enz.) en je bloeddruk checkt.
Stap 4 - Afname: Een verpleegkundige legt een knelverband rond je arm, ontsmet de plaats waar hij/zij gaat prikken en na de prik worden eerst staalbuisjes gevuld die in het laboratorium zullen worden onderzocht. Aan het einde van de afname wordt de wonde verbonden en kan je beschikken.
Stap 5 - Even bij drinken:Na afloop kan je bij de Rode Kruis Vrijwilligers (dus bij ons bestuur) terecht voor een drankje en een extraatje om weer aan te sterken. Na een kwartiertje kan je huiswaarts keren. Deze naopvang is absoluut nodig om er zeker van te zijn dat je niet duizelig wordt.
Iedereen die minstens 18 jaar oud is, mag bloed geven.
De eerste bloedgift moet wel voor de dag van je 66e verjaardag plaats vinden. Na je 66ste mag je blijven doneren als je al eerder bloed, plasma of plaatjes hebt gegeven. En dat niet langer dan 3 jaar geleden.
Verder moet je goedkeuring hebben van de arts op de bloedinzameling. Er staat dus geen maximumleeftijd meer op doneren, zo lang je maar regelmatig doneert.
Deze informatie vind je ook terug op de website van het Rode Kruis: klik hier
Er zijn wel een aantal risicosituaties die een belangrijke rol spelen in de veiligheid van zowel de donor als de ontvanger.
Wil je dus zeker spelen doe dan eerst de donorzelftest vooraleer je je inschrijft.
In de intro van onze nieuwe blog gaf ik al mee dat wij de titel "Koninklijke Vereniging" mogen dragen.
Wij werden op 5 december 2019 door de toenmalige gouverneur Lodewijk De Witte ontvangen in het Provinciehuis in Leuven samen met nog een aantal andere verenigingen van Vlaams Brabant waar ons het brevet van Koninklijke Maatschappij (zie bijlage) werd overhandigd.
en hierna nog een sfeerbeeld.
Links de gouverneur en uiterst rechts Tom Dehaene (zoon van ...)
Wat voorafging:
Toenmalig burgemeester Patrick De Cat (links op de foto)
ondertekent mee de officiële aanvraag.
Rechts onze voorzitter Christian en in het midden ..., jewel.
Dit is een tweede blog dat ik heb aangemaakt over onze vereniging omdat de kans bestaat dat ons weblog op bloggen.be ophoudt met te bestaan. Het forum van bloggen.be is namelijk verzadigd.
Ons oud blog, met dus veel archiefmateriaal, kan je terugvinden door te klikken op volgende link: Bloedgevers Afdeling Galmaarden
***
Onze vereniging werd opgericht op 22 april 1967 en in maart 2019 ontvingen wij het brevet "Koninklijke Vereniging".
Onze bloedinzamelingen gaan steevast door in het Baljuwhuis (Kammeersweg 2) in Galmaarden, dus op de hoek van het Marktplein.
Liggingsplan
Foto Baljuwhuis
genomen vanop het Marktplein
Ingang voor de bloedafname is de Brusselstraat
Wil je weten wanneer je kan bloed geven, neem dan een kijkje in het vakje hiernaast waar je de planning kan terugvinden
of check het donorportaal van het Vlaamse R+ (hier klikken) en geef als zoekfunctie "1570" en "Galmaarden" in.
Indien opmerkingen of vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail. Onze adressen vind je in de lijst van de bestuursleden (zie artikel "Bestuursleden" op dit blog.
Ik ben Erik Dhaeyer, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Nonkel Erik.
Ik ben een man en woon in Galmaarden (Belgiƫ) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 26/09/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, fotograferen, wandelen, uit eten gaan, vrijwilligerswerk....