De nieuwe jachtwetgeving is een feit. Op 25 april 2014 werden het nieuwe Jachtvoorwaardenbesluit, het nieuwe Jachtadministratiebesluit en het nieuwe Soortenschadebesluit definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. De tekst van deze besluiten verschijnt weldra in het Belgisch Staatsblad en zouden vanaf 1 juli 2014 effectief van kracht zijn.
Voor de jager verandert er heel wat. De wetgeving werd volledig overhoop gehaald, zowel wat betreft de structurering als de inhoud zijn er een hele reeks wijzigingen. Het Jachtdecreet en de nog geldige bepalingen uit de Jachtwet blijven ongewijzigd gelden. De 17 uitvoeringsbesluiten bij het Jachtdecreet vallen echter weg en worden geconcentreerd in slechts vier uitvoeringsbesluiten:
Het vijfjaarlijkse Jachtopeningsbesluit (reeds operationeel sinds de zomer van 2013) waarin de openingstijden voor de gewone en de bijzondere jacht op wildsoorten worden aangegeven;
Het Jachtvoorwaardenbesluit dat de voorwaarden met betrekking tot de uitoefening van de jacht op het terrein specifieert;
Het Jachtadministratiebesluit waarin de administratieve verplichtingen opgenomen worden met betrekking tot het uitoefenen van de jacht;
Het Soortenschadebesluit dat nagenoeg identiek is aan het Wildschadebesluit van 2009, enkele wijzigingen in acht genomen. Het Soortenschadebesluit regelt het vergoeden van schade door de overheid (in specifieke omstandigheden), veroorzaakt door jachtwild en beschermde soorten. Het Soortenschadebesluit heeft geen impact op de schade voor rekening van de jachtrechthouder.
Hubertus Vereniging Vlaanderen heeft haar uiterste best gedaan om de belangen van de jagers en de jacht in Vlaanderen optimaal te verdedigen. We weten allemaal dat dit in een regio als Vlaanderen geen evidente zaak is. Op een aantal punten hebben we het verschil kunnen maken, maar voor enkele andere punten volgde de wetgever onze standpunten niet.
Met deze nieuwsbrief geven wij u graag de hoofdlijnen uit deze besluiten mee. Deze vloeien voort uit een uitgebreide samenvatting die uw HVV samenstelde. U kan deze raadplegen via deze link.
Voor de volledige teksten die definitief werden goedgekeurd door de Vlaamse Regering verwijzen wij u graag door naar deze link: Jachtvoorwaardenbesluit,Jachtadministratiebesluit, Soortenschadebesluit. Aan deze teksten zullen geen inhoudelijke wijzigingen meer optreden. Het is pas de tekst die verschijnt in het Belgisch Staatsblad die als officiële wettelijke tekst zal gelden.
Wij willen graag alle kabinetten die ons de laatste jaren met een luisterend oor ontvangen hebben van harte bedanken. Een speciale dank gaat naar de kabinetten Leefmilieu en Landbouw. Dankzij de jarenlange wederzijdse positieve inbreng kan de jagerij steeds beter haar verantwoordelijkheid opnemen in de strijd naar meer natuur en biodiversiteit. Laat ons hopen dat we in de toekomst op hetzelfde elan samen kunnen verder bouwen.
Faunabeheerplan wordt noodzaak voor elke jager
De beheerplannen van WBE's en onafhankelijke jagers worden gelijkgeschakeld. Een WBE of een onafhankelijke jager die wil jagen op om het even welke jachtwildsoort op zijn jachtterrein(en), heeft in de toekomst nog maar één optie: een faunabeheerplan indienen. De dossiers van erkende WBE's en de goedgekeurde beheerplannen kleinwild blijven nog wel geldig tot hun einddatum
Jachtrechten en jachtplan: een pijnpunt in de nieuwe jachtwetgeving
In de nieuwe wetgeving moet een schriftelijke jachtpachtovereenkomst voorgelegd worden bij uitbreiding van het jachtrevier. Ook wanneer overlappen optreden, zal een schriftelijke jachtpachtovereenkomst moeten worden voorgelegd aan de arrondissementscommissaris.
Duidelijkheid over gebruik jachtmiddelen
In de nieuwe wetgeving wordt eindelijk meer duidelijkheid geboden over het gebruik van dode en kunstmatige lokdieren, lokfluitjes, kastvallen, ...
Een groot pluspunt is daarenboven dat de duivencarrousel opnieuw wordt toegelaten voor de bijzondere jacht en de bestrijding op houtduif.
Patrijs: strengere voorwaarden
Het nieuwe voorwaardenbesluit stelt strengere voorwaarden voorop voor de jacht op de patrijs. Jacht op patrijs kan enkel nog in de erkende wildbeheereenheden. Bovendien komen enkel wildbeheereenheden die gedurende de voorgaande drie jaren voor de opening een gemiddelde voorjaarsstand van minimaal 3 koppels patrijzen per 100 hectaren open ruimte telden nog in aanmerking voor de jacht op de patrijs. Tot slot geldt als voorwaarde om de patrijs te mogen bejagen dat uit het faunabeheerplan moet blijken dat een patrijsvriendelijk beheer wordt gevoerd.
Everzwijn als topprioriteit
Met de nieuwe wetgeving geeft de wetgever een duidelijk signaal: de everzwijnenproblematiek wordt een topprioriteit. Naast de reeds toegelaten jachtmiddelen en -technieken worden ook aankorrelen en het gebruik van honden tijdens de grofwildjacht mogelijk. Bij de bijzondere jacht en bestrijding zullen geweren met kunstmatige lichtbronnen of voorzieningen om het dier te belichten mogen gebruikt worden.
Verwilderde kat wordt no-go zone voor jagers
De verwilderde kat wordt een no-go zone voor jagers, of toch wat het (diervriendelijk) doden ervan betreft. Net als vroeger kan de kat nog steeds gevangen worden met behulp van een kast- of kooival. Als na controle blijkt dat het effectief een verwilderd exemplaar betreft, dan dient deze aangeboden te worden aan het asiel.
Voor bijkomende toelichting in verband met de nieuwe Jachtbesluiten kunt u steeds contact opnemen met het Kenniscentrum HVV.
7 januari 2013 West-Vlaanderen bindt strijd aan met everzwijnen
Verstuur naar een vriend(in) Afdrukken
West-Vlaams gedeputeerde van Landbouw Bart Naeyaert zet een centraal meldpunt op in de strijd tegen everzwijnen. Als reactie op de schade die de everzwijnen de afgelopen maanden her en der aanrichtten, roept Naeyaert alle West-Vlamingen op overlast te signaleren via het nieuwe meldpunt. Jagers zullen worden ingezet om de populatie drastisch te verminderen.
Gedeputeerde Naeyaert wil de everzwijnen een halt toeroepen. Vooral in Zedelgem en Jabbeke, op landbouwpercelen rond het militair domein en het natuurdomein Vloethemveld, hielden de dieren de afgelopen maanden lelijk huis. Door een gebrek aan voedsel in de bossen zwermen de everzwijnen uit naar naburige velden en tuinen. Daarnaast vormen everzwijnen een reëel gevaar voor de gezondheid van de varkensstapel en brengen de dieren de verkeersveiligheid in het gedrang, aldus Naeyaert.
In samenspraak met de eerder genoemde gemeenten, het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse overheid en de Wildbeheereenheid Houtland, stelde de provincie een strategisch plan op om de overlast aan te pakken. Concreet worden alle West-Vlamingen opgeroepen om de aanwezigheid van everzwijnen en de aangerichte schade te melden via een nieuw opgericht meldpunt, namelijk everzwijnen@west-vlaanderen.be. Na een melding kan er actie ondernomen worden door jagers om de geseinde everzwijnen op een veilige manier af te schieten. bron: VILT
De Waalse minister van Landbouw Carlo Di Antonio wil het de populatie van groot wild in Wallonië halveren.
De Waalse minister van Landbouw Carlo Di Antonio wil het de populatie van groot wild in Wallonië halveren.
Zijn actieplan met 25 maatregelen werd vorige week door de regering goedgekeurd.
Vooral everzwijnen en herten doen het goed en de dieren zorgen geregeld voor schade.
Di Antonio wil hun aantallen in kaart brengen en op die manier 'zwarte punten' identificeren.
Die krijgen een specifieke opvolging, waarna kan worden ingegrepen.
De minister verwacht dat het bestand van groot wild met ongeveer de helft moet worden ingekrompen om overlast te vermijden.
Daarvoor heeft Di Antonio 25 maatregelen klaar.
Die gaan van een uitbreiding van de periode waarin mag worden gejaagd tot een verbod op het voederen van de dieren.
Dat zal van kracht zijn ten noorden van Samber en Maas.
Ten zuiden worden restricties ingevoerd.
Tussen 20 december en 21 januari wordt de jacht wel opgeschort op zaterdag en zondag om de wandelaars niet te hinderen.
Oppositiepartij MR staat achter een deel van de maatregelen, maar betreurt onder meer de reglementering rond het voederen van de dieren. (OSN)
De vos is onze gratis en ecologische ongediertebestrijder, maar spijtig genoeg loopt hij zo niet in de kijker.
Bij elke dode kip wordt hij zonder pardon als dader gebombardeerd.
Dat klopt niet altijd, want ook loslopende honden, bunzing en marterachtige nachtroofdieren pleiten schuldig.
Als zijn nood aan voedsel hoog is kan de vos een kippetje als lekkere snelle hap niet weerstaan.
Wij mensen wandelen voorbij de frituur, de geur van vers gebakken frietjes is sterker dan onszelf.
Zo gaat het ook met de vos, de geur van pluimvee is te verleidelijk.
Hij kan niet kiezen tussen al dat lekkers en dood elke kip, ook al kan hij ze niet allemaal ineens verorberen.
Zijn instinct zegt gewoon dat hij voedsel moet nemen als het zich aandient.
Omdat wij mensen geacht worden slimmer te zijn dan dieren is het aan ons om kippen te beschermen. Als de vos te veel hindernissen moet nemen om in het kippenhok te komen, dan zal hij in de meeste gevallen het hok voorbijgaan.
Lukt dat niet, dan is het belangrijk dat we de schade die hij toebrengt ook melden.
Het veelgehoorde "ze doen er toch niets aan dus meld ik het maar niet" moeten we trachten te doorbreken.
Daarom willen we alle Mechelaars wijzen op het belang om vossenschade te melden aan:
Het stadsbestuur: welk slachtoffer, hoeveel, waar, wanneer, huisvesting bezorgen aan milieudienst@mechelen.be of aan het dorpshuis van Walem.
Mensen die niet over een computer beschikken kunnen in het dorpshuis of wijkhuis de nodige hulp krijgen.
Om slimmer te zijn dan de vos is het raadzaam om de vos goed te begrijpen.
Vermits hij niet kan lezen en wij wel volgt hier alvast wat leesvoer:
www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit_967.aspx (brochure: slimmer dan de vos)
http://www.webvos.com// (algemene informatie over de vos)
http://www.inbo.be/docupload/4221.pdf (schade door vossen aan kleinvee: hoe interpreteren en wat eraan te doen?)
www.natuurenbos.be/nl-be/natuurbeleid/wildbeheer/soorten/overig_wild/vos.aspx (iets meer over de jacht op vossen)
http://www.hvv.be/Page/81/vos.aspx (statistische gegevens over melding over vossenschade in Vlaanderen 2011)
Waals minister van Landbouw Carlo Di Antonio staat de jacht op everzwijnen gedurende één maand toe in tien Waalse gemeenten rond de haard van een atypische vorm van de besmettelijke runderziekte brucellose.
Die werd op 2 mei in de regio van Florennes, in de provincie Namen, ontdekt. Het gaat om een type van brucellose dat vooral voorkomt bij in het wild levend fauna, in het bijzonder bij everzwijnen.
In de tien volgende gemeenten mag gedurende een maand dag en nacht op everzwijnen gejaagd worden: Anhée, Dinant, Doische, Florennes, Hastière, Mettet, Onhaye, Philippeville, Profondeville en Yvoir. "Door de aanwezigheid van evenzwijnen hier te verminderen, willen we het risico op de overdracht van de ziekte van in het wild levende dieren naar vee verminderen", aldus de minister.
De landbouwzones werden afgebakend op basis van de keuze van het Waals departement Natuur en Bos en op vraag van de betrokken landbouwers.