Voor het derde jaar op rij wordt er een duivenweekend georganiseerd. Op vraag van de Vlaamse land- en tuinbouwsector zullen de jagers zich dit weekend vooral richten op houtduiven. Ondanks alle preventieve maatregelen is er nog steeds nood aan bejaging. Enkel zo kunnen we de populatie van houtduiven in de hand houden en de schade aan land- en tuinbouwgewassen binnen de perken houden, luidt het bij Boerenbond.
De oorsprong van het duivenweekend gaat terug tot 2008. Toen besliste de provincie West-Vlaanderen om in samenwerking met de jagers de duivenoverlast in de provincie aan te pakken. Omdat de houtduiven niet alleen in West-Vlaanderen schade toebrengen aan gewassen, werd vorig jaar beslist om in heel Vlaanderen de jagers op te roepen om het laatste weekend van februari de duivenpopulatie aan te pakken.
Dit weekend werd zeer bewust gekozen. Het is het laatste weekend dat duiven mogen bejaagd worden binnen het gewone jachtseizoen. Hoe later op het jachtseizoen, hoe gerichter de bejaging gebeurt op de populatie duiven die hier hun nest zullen bouwen, zegt Boerenbond. Volgens de landbouworganisatie is er al heel wat onderzoek gebeurd naar preventieve maatregelen. Maar bejaging blijft nodig als aanvullende maatregel.
Zo heeft het proefcentrum Beitem al heel wat afweersystemen uitgetest, zoals vogelschrikken, geluid van roofvogels, namaakroofvogels, kanonnen, spiegels, vlaggen of geurproducten. Maar die blijken allemaal maar zeer kort inzetbaar, want gewenning treedt zeer snel op. Bovendien belemmeren ze de boeren vaak in hun werk, weet Boerenbond. Zo zijn afdekdoeken in de kersen- en bloemkoolteelt wel effectief, maar ze zijn duur en bemoeilijken het werk van de teler. Ook zouden ze de groei van onkruiden stimuleren waardoor meer gewasbeschermingsmiddelen moeten ingezet worden.
Vooral granen, koolgewassen, witloof, cichorei, radicchio, erwten, bonen, diverse slasoorten, vlas, fruit en boomkwekerijteelten die in de smaak vallen van de houtduiven. Praktijkonderzoek toont aan dat niet minder dan 26 manuren per ha nodig zijn om houtduiven van een bloemkoolperceel te verjagen. Daarbij werden allerlei vogelafweersystemen ingezet, goed voor een investering van ongeveer 100 euro per ha.
Zelfs al deze maatregelen leidden op het proefveld tot veel te weinig resultaat. Meer dan 14 pct van de opbrengst werd vernietigd, wat een financieel verlies betekent van 1.400 euro per ha bloemkolen, weet de landbouworganisatie. Boerenbond beweert ook dat het soms gebeurt dat een veld helemaal kaal wordt gegeten na inzaai, waardoor opnieuw gezaaid moet worden. Veel werk en veel kosten gaan zo verloren. Teelten die wel nog kunnen geoogst worden, vallen door de schade vaak in een lagere kwaliteitsklasse en worden dus minder goed betaald.
Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt zijn niet te spreken over het duivenweekend. Wij zijn van mening dat een massale bejaging geen invloed zal hebben op de broedvogelpopulatie in Vlaanderen en dus kan het ook niet als bescherming dienen voor vraatschade later op het jaar, klinkt het. Volgens de natuurorganisaties veroorzaken de boeren zelf de overpopulatie van de houtduiven door de grote hoeveelheid aan oogstresten van maïs die achterblijven op het veld.
Ook de datum voor het duivenweekend vinden de vogelbescherming en Natuurpunt slecht gekozen. Het is niet alleen illegaal, maar ook de helft van de Vlaamse houtduiven trekt in de lente weg. Er zijn in de winter tien keer meer houtduiven in Vlaanderen dan in de zomer. Het duivenweekend heeft dus geen enkele zin en zal alleen maar veel dierenleed en een algemene verstoring van de natuur veroorzaken, klinkt het.
Daarom roepen de natuurorganisaties Boerenbond op om de oproep voor het duivenweekend in te trekken. Ook aan de Vlaamse jagers vragen wij om niet deel te nemen aan de massale bejaging. Van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege verwachten wij dat ze het duivenweekend veroordeelt en de Vlaamse jachtwetgeving in overeenstemming brengt met de Europese Vogelrichtlijn, staat in een gezamenlijk persbericht van Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt.
Bron:VILT .be