Kempzaad koken is echt niet zo moeilijk,je moet er gewoon wat tijd in steken. Men laat eerst de kemp voorweken,persoonlijk doe ik dat 36 uur. Laat hem gedurende een uur of 4 water opnemen eer je hem onder water duwt. Als ik kemp klaarmaak breng ik het water tegen het kookpunt maar laat het nooit doorkoken om te vermijden dat de kemp plat wordt.Kijk nu regelmatig tot hij voldoende kiemt. Nadien overvloedig afspoelen met koud water.
Om uw viskemp langer te bewaren heb ik nog een truckje. Kook uw viskemp en strooi hem nadien op een tafeltje, neem nu een haardroger en droog uw kemp volledig uit.Zet hem daarna in de vriezer. Op deze manier kan je uw kemp meermaals laten ontdooien en weer invriezen. Proberen maar, het werkt.
Na een dagje vissen stak ik vroeger mijn viskemp in de diepvries,wat waarschijnlijk de meeste doen. Tot ik op een dag zat te vissen en er mij iemand vertelde dat hij zijn kemp pekelde en hem zo gemakkelijk 2 maanden kon bewaren in de ijskast. Natuurlijk heb ik dat ook geprobeerd en inderdaad lukt dat,men gaat als volgt te werk. Kook uw viskemp en zet hem nadien juist onder water ,voeg er 3 à 4 eetlepels zout aan toe en laat dat zo 3 dagen staan,nadien giet u het water eraf en klaar is kees. Het voordeel is dat je de kemp niet meer hoeft te ontdooien en dat hij na een paar keer in de vriezer te hebben gezeten plat wordt. Zeker ook eens proberen .
Zoals u uit de titel kan opmaken ben ik een verwoed kempvisser. Meestal vis ik op het kanaal Dessel-Schoten in de omgeving van Turnhout. Omdat er op dit kanaal niet al te veel scheepvaart is,kan men er ook door de week vrij rustig vissen. Het belangrijkste bij vissen met kempzaad is om regelmatig wat te voederen op je visstek, daarmee bedoel ik regelmatig voederkemp gooien zelfs op dagen dat men niet vist,en je zal zien dat dit lukt. Over de vangsten heb ik dit jaar nog niet te klagen, ook waren er natuurlijk dagen bij dat het wat minder was,maar aantalen ga ik niet geven want u weet dat vissers soms nogal kunnen overdrijven toch had ik een uitschieter van 26 stuks.