Op 29 mei 1894 trad te Brugge in het huwelijk, Charles Claeys met Alida Mestdagh. Menu : Lentesoep, koninginnehapjes, Normandische tong, vlees met groenten, varkens- poten met truffels, asperges, kip, sla kreeft, taart, fruit en desserten.
Dit is nog een voorbeeld van de feestelijke maaltijden uit de 19de eeuw bij de begoede klasse.
naar aanleiding van het huwelijk van Louis Van den Abeele met Julie Schelstraete te Brugge op 18oktober1892, werd dit kaartje aan de genodigden bezorgd.
De aanbevolen wijnen waren : Bordeaux, Bourgogne, Rijnwijn en champagne. Deze kaart werd gedrukt te Brugge bij Jean Cuypers.
Als ge de prijzen per fles bekijkt en ge weet dat in 1892 men 28 centiemen betaalde voor een wit brood, kunt ge u indenken wie daar aanwezig was op dit feest.
Feest ter gelegenheid van de 59ste verjaardag van de stichting van het korps "Jagers-Verkenners te Brugge. Banket op 20 oktober 1889 in Grand Hotel du Commerce. Menu : Er werd begonnen met oesters, Julienne soep, hapje Montglas, gevolgd door tarbot met kappertjessaus, ossehaasje met groenten, gevolgelte, koteletten, Brussels wit- loof, reebok met saus, lijster op zijn Luiks, moes, kreeft met mayonaise, om af te sluiten, gebak, vannilleijs, fruit en desserten.
Voor en achterzijde van de aankondiging van het huwelijk van juffrouw Sidonie De Vriese met mijnheer Auguste Lepez. Het huwelijk vond plaats te Brugge op 7 juni 1887.
Menu naar aanleiding van het huwelijk van Jules Schelstraete met Augusta Mestdagh op 19 februari 1884. Na de het lentesoepje en de Koninginnepastei volgde een ossehaasje, opgevulde kalkoen, croquetten, schapebout, prinsesseboontjes, kip, salade, kreeft en als toetje, taart, ijskreem met ananas en fruitdessert. Voor ieders smaak.
Mijnheer Jules Schelstraete en juffrouw Augusta Mestdagh, verbonden op 19 februari 1884. De kaart werd gedrukt door de lithograaf E.J. Petyt uit de Sint-Jakobsstraat 11 te Brugge. Jacob Petyt werd in Brugge geboren in het jaar 1822 en overleed er in zijn huis in de Sint-Jakobsstraat 11, in 1871.
Hier zien we Sophie Linzeele die gewillig poseerd voor de fotograaf. Zij werd geboren te Brugge op 4 juni 1822. Veel stukken uit het interieur zouden nu als antiek voor veel geld worden verkocht.
De kantproduktie vertegenwoordigde in de 19de eeuw een groot deel van de inkomsten van de Brugse gezinnen. De "spellenwerkster", die meestal tot de laagste sociale klasse behoorde, werd gedwongen om telkens meer te produceren voor een lager loon. Desondanks bleef kant een luxeartikel waar de handelaars grote opbrengsten uithaalden. Het grootste deel van de opbrengst bleef aan de vingers kleven van enkele tussenpersonen. In de organisatie van de kantnijverheid speelden drie groepen een belangrijke rol : de kantwerksters, de koopvrouwen en de fabrikanten. De kantwerkster was enkel producent en stond op de laagste trap in het produktieprocres. De koopvrouw was de tussenpersoon en regelde de produktie naar de wens van de fabrikant. Deze fabrikant was de laatste schakel in het produktieproces en stond aan de top van de hierarchische piramide.
Het kantkussen op de afbeelding is geen model dat in Vlaanderen werd gebruikt. De klosjes zijn typisch Engels.
Met dank aan Gisela voor deze technische en belangrijke opmerking.