Deze capsule is afkomstig van het huis David Heucq. Ik vond ze op een rommelmarkt maar naar verluid is de kostprijs bij de Franse verkopers 15 à 20 euro.
Tussen het koken van verse boontjes door, neem ik toch even de tijd om op mijn Blog te komen. Dit mooie capsuletje heb ik sinds kort in mijn collectie, het is van het champagnehuis FLINIAUX.
De mooiste capsule en ook de hoogst gequoteerde (18euro)van huis Lemaire, is wel deze "Cuvée Rêve du soir". Het is dezelfde champagne als deze met de voorgaande capsules maar men laat de Rêve du soir heel wat langer rijpen en de flessen hebben dan ook een hogere kostprijs.
Op 11 november gaan we naar jaarlijkse gewoonte naar Vertus (Champagnestreek) waar een grote beurs plaatsvind. Een "Bourse toutes collections" , (voor alle verzamelingen), maar laat ons zeggen dat 80 % van de tafels met champagnecapsules bezet worden dus komen andere verzamelingen niet zo aan bod. Na de beurs bezoeken we het champagnehuis Eric Lemaire te Damery. Hiernaast één van de capsules van Lemaire.
Vandaag kwam er terug een pakje van Juan miguel vanuit Spanje. Dan ben ik altijd heel nieuwgierig naar de inhoud. Hij stuurde dit capsuletje en nog wel een stuk of twaalf andere op. Juan Miguel verbleef een korte tijd in Ukkel voor zijn werk, hier leerde ik hem trouwens kennen, maar nu woont hij terug in Argentona, dit is dichtbij Barcelona. Hij kijkt ook regelmatig naar mijn Blog maar kent spijtig genoeg geen enkelwoordje Nederlands. Daarom leerde ik zelf een beetje Spaans en zo wisselen we regelmatig capsules uit. In ieder geval: Muchos gracias J.Miguel
Ook het huis Roger Pouillon uit Mareuil s/ Ay heeft dergelijke capsules. Vier verschillende waaronder een metaal-, een goud-, een rosé-, en een bronskleurige uitvoering. Jean Milan uit Oger heeft drie zo'n capsules. Hiernaast zie je de roodkoper uitvoering, daarnaast heb je nog de bronzen en de gouden uitvoering.
In de capsulewereld is het nu "in" om "Estampées" capsules op de markt te brengen. Dit zijn capsules die door middel van zuur de tekst of de tekening in het plaatje te laten inbijten. Meestal bestaan ze dan in gouden, koperen of metalen uitvoering. Dit hier is een voorbeeld van het huis Richard-Dhondt uit Dizy.
Dit capsuletje verkreeg ik door te ruilen met mijn buurman Christiaan. Hij is net als ik een gedreven verzamelaar. Het capsuletje is afkomstig van het champagnehuis Henri Giraud en is een wat modernere versie van hun vorige capsule.
Dit capsuletje, afkomstig van champagnehuis Pol Roger, is waarschijnlijk het meest waardevol uit mijn collectie. Zoals je ziet is het een millésime 1914 à Languette (met lipje) Op 4 september vielen de Duitse troepen Epernay binnen. Zeventien dagen vóór de oogst ! Doch door de overwinning aan de Marne, van de Franse troepen, waren de Duitsers gedwongen zich terug te trekken en kon de oogst doorgaan zonder vreemde pottekijkers. Het was een oogst zoals geen andere, waarvan Maurice, zoon van Pol Roger zei dat het een millésime was, geplukt onder kanongebulder en welke men zou bovenhalen om te overwinning te vieren. Om de druiven te plukken heeft men beroep moeten doen op vrouwen en kinderen, ouderen en gehandicapten. De mannen waren immers op het slagveld. Het was een millésime van uitstekende kwaliteiten hij werd in Engeland gelanceerd in het jaar 1920 en kende er een enorm succes.
Jullie denken waarschijnlijk wel eens hoe we aan zoveel capsuletjes komen ? Buiten deze die we bijeenruilen op onze beurzen en degene die we vinden op rommelmarktjes krijgen we ook veel van vrienden en kennissen. Zo kreeg ik dit capsuletje deze week van mijn oudste zus, die het op haar beurt kreeg van vrienden. Ik had het waarempel nog niet in mijn verzameling ! alhoewel ik op het eerste zicht dacht van wel, bleek bij nader inzien van niet. Ook mijn andere zus krijgt van haar pennevriendin soms hele mooie capsuletjes die ze speciaal voor mij bewaren.
Morgennamiddag is er terug onze ruilbeurs in de cafetaria van de zwemkom te Waregem. Alle benodigheden die men nodig heeft om capsules te verzamelen kan men daar dan ook verkrijgen. Nieuw is dit kadertje waar 60 capsules kunnen in opgeborgen worden.
Dit is één van de nieuwe Insertcapsules van het huis Herbert. Zoals eerder al eens op mijn blog uitvoerig werd uitgelegd bestaan deze capsules uit twee delen. Dit hier is een metaalkleurige contour en in de kurk steekt een blauwglazen steen.
En sinds een paar jaar gebruikt men capsules waarop 12 verschillende tableautjes (waarvan hiernaast een voorbeeld) afgebeeld staan. Ackermann is in ons land een veelgedronken schuimwijn die vooral bij geboorten of doopfeestjes een geliefkoosde drank is.
Het hoeft niet altijd champagne te zijn.... Deze capsule stak indertijd, toen de Porte Clé volop IN was, op de flessen schuimwijn van Ackermann.een wijnhuis in de Val De Loire. Deze porte clé bestond in rode of blauwe uitvoering en is nu een collecter-item geworden.
Onlangs waren in de Aube grote feesten. Ter die gelegenheid worden alle kleine champagnedorpjes versierd. Meer dan 25 huizen zetten hun deuren open voor het publiek en bieden hun champagne aan vergezeld van kleine streekgerechtjes. Natuurlijk laat men ook de kans niet voorbij gaan om een nieuwe capsule voor te stellen (zie afbeelding) Ook de vorige afkomstig uit het dorp Polisot is ter gelegenheid van de feesten op de markt gebracht.
Deze capsule kon ik zaterdag vinden op de ruilbeurs te Ichtegem. Ondanks het mooie weertje waren toch heel wat verzamelaars bereid om binnen hun verzameling verder te verrijken en Dhr Lambert, uitgever van de catalogus was ook van de partij.