Meerhout : Pater van Cléroute Start : parking Abdij Tongerlo , prov : Antwerpen Afstand : 49 km G.P.S. 48,390 km
Route :Pater van Clé, stichter van Sporta, kende de streek tussen Westerlo en Meerhout als zijn broekzak. Hij koos de mooiste plekjes voor je uit. Westerlo, Geel en Meerhout: hier voelde sportpater Van Clé zich thuis. Hij werd er geboren, hij studeerde en werkte er. De route loopt via overwegend rustige en verharde plattelandswegen, weiden en dennenbossen. De norbertijnenabdij van Tongerlo (Westerlo) is een bezoek meer dan waard. Nog in Westerlo: de kastelen van de familie de Merode. In Zittaart (Meerhout) kan je de Haenvense molen bewonderen, een houten standaardmolen die nog geregeld maalt. Situering: Westerlo, Geel en Meerhout.
Vandaag hebben we de Pater van Cléroute gereden , we zijn vertrokken op de parking van de abdij Tongerlo richting Westerlo . Aan de Grote Nete in de verte het kasteel de Merode . Verder langs Bergom , Varendonck , Laakdal naar Eindhout langs rustige en landelijke wegen . Aan het Vogelspoel de autostrade over en verder naar knooppunt 23 hier fietst men het Albertkanaal over . Daarna een ommetje langs het oorlogsmonument De Vleugel en de Liefkenshoeve en dan langs Zittaart ( de Haenvense molen en het pittoreske centrum ) naar Meerhout centrum ( kerk , Drossaard ) Na een terrasje in Meerhout ( 26 km ) verder langs De Luihoeve en Winkelomheide .Het Albertkanaal terug over , hier ligt het dorpje Stelen en verder over de autostrade , Oosterlo en Hondeinde . Daarna nog een stukje langs Oevel en langs een prachtige dreef met rechts de sportvelden van Sporta ( stichter pater van Clé ) en links de abdij
Beoordeling : 9/10 prachtige route langs rustige en landelijke wegen Bewegwijzering : redelijk , ik miste een bordje als ge van de autostrade komt , richting Zittaart ( Meerhout ) daarom richting knooppunt 23. In Meerhout krijgt ge de keus , verhard of niet , het verharde stuk gaat langs een drukke baan met een smal fietspad .
Boom : Baksteenroute Start : parking De Schorre Boom , prov : Antwerpen Afstand : 49 km G.P.S. 47.120 km
Route :Een les industriële archeologie vanop de fiets. En in het decor bij uitstek: de verlaten baksteenbedrijven van de Rupelstreek. Deze fietsroute doorkruist de Rupelstreek met de gemeenten Hemiksem, Schelle, Niel, Boom en Rumst. Hier lag het zwaartepunt van de baksteenindustrie. Zeven eeuwen klei-ontginning resulteren in een uniek landschap en de vroegere kleiputten zijn nu pareltjes van fauna en flora. De diverse steenbakkerijmusea op het traject vertellen je het verhaal van klei tot baksteen. Situering: Rupelstreek .
De route vertrekt aan het recreatiedomein De Schorre in Boom . Langs het jaagpad van de Rupel via Terhagen naar Rumst ( Museum 't Geleeg ) . Hier vloeien de Dijle en de Nete in elkaar en vormen samen de Rupel . Door het centrum en een klimmetje verlaat men Rumst . Verder langs Reet ( het Laarhof ) Kontich ( langs de autostrade E19 ) , domein Groeningenhof . en de molen van het Heiken naar Aartselaar . Na een rust oversteken van de A12 ( oppassen gevaarlijk kruispunt ) en verder langs Boerenhoek en Hemiksem ( Kasteel en golfterrein Cleydaal ) naar de Schelde .( Callebeek ) Op het jaagpad van de Schelde langs de St .Bernardusabdij . en links zicht op Schelle ( kerkje met scheve toren ) . Verder langs het kasteel Laerhof ( Schelle ) en terug naar de Rupel . Op het jaagpad ( Rupel ) langs Hellegat naar de wijk Noeveren ( Niel ) met zijn openlucht steenbakkerijmuseum . Nog een ommetje rond Boom ( park ) en door het recreatiedomein De Schorre naar de parking .
Beoordeling : 8/10 , drukke banen , vooral in Aartselaar en Boom Bewegwijzering : goed
Baarle - Hertog : Enclaveroute Start : parking oude station Baarle - Hertog , prov : Antwerpen Afstand : 46 km G.P.S. 43.120 km
Route :Een België-Nederland op de fiets, met het tweelingdorp Baarle-Hertog-Nassau als voornaamste attractie. Wie de Enclaveroute volgt, steekt niet minder dan zes maal de Belgisch-Nederlandse grens over. Heel bijzonder is de unieke tweeling Baarle-Hertog-Nassau. Eén dorp, twee namen, twee burgemeesters en twee landen. Een landsgrens die dwars door huizen, ja zelfs door een voordeur loopt! De opvallende rust en het decor van bossen en weidelandschappen zorgen voor grenzeloos fietsplezier. Situering: Baarle-Hertog, Baarle-Nassau (NL), Hoogstraten en Merksplas
De Enclaveroute vertrekt in Baarle - Hertog of in Baarle - Nasau ( waar ligt de grens ) , langs het Bels lijntje , een aantal keren de grens over en dan rechts naar Zondereigen ( België ) , een gehucht van Baarle - Hertog . Verder langs het Graafsbos , Hoekeinde en Pampa ( Merksplas ) , Wortel - Kolonie ( boerderij en kerkhof van de landlopers ) naar Castelré ( Nederland ). Rust in het café : In Holland , ( bekent om zijn pan spek met eieren ) . Daarna naar Minderhout ( België ) langs de kapel ; Onze Lieve Vrouw van den Akker ( 1650 ) en de kerk . Verder langs Hal en de Gouverneurbossen terug naar de grens . In Nederland door het centrum van Ulicoten , daarna aan de camping Ponderosa rechts af en langs de Oude Bredabaan terug naar de parking aan de oude station in Baarle Nassau .
Beoordeling 9/10 , Een rustige en landelijke route , veel mais en enkele bossen . Bewegwijzering : goed .
Lier : Netelandroute Start :Zimmertoren Lier , prov : Antwerpen Afstand : 44 km G.P.S. 43.420 km
Route :De Nete is nooit ver weg op dit traject. Maar ook het Netekanaal, de Rupel en de Dijle houden je gezelschap. De Zimmertoren in Lier - aan de samenvloeiing van Grote en Kleine Nete - vormt een mooi vertrekpunt. Langs de dijken van de Nete en het Netekanaal rij je naar het indrukwekkende sluizencomplex op de grens Lier-Duffel. Je fietst ook langs het fort van Koningshooikt, de resten van de abdij van Roosendael en kasteel Ter Elst in Duffel, het mooie Zennegat en het elegante Hof van Ringen. Situering: Lier, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Walem.
Vertrek aan de Zimmertoren in Lier langs de Nete tot de oude melkerij , links af , over en langs het Netekanaal tot aan het sluizencomplex . Weer links af en langs landelijke wegen via Eusten , Donderheide ( viswaters en het fort van Koningshooikt ) , Sint - Katelijne - Waver ( bekent om zijn groenten en grote serres ) naar Duffel . Verder langs de Netedijk naar ( bordje ? ) abdij Roosendael met zijn indrukwekkende poortgebouw , centrum Walem en Battebroek . Een terrasje in de Battebroekhoeve ( 24 km ) Na de rust verder langs het industrieterrein Mechelen - Noord ( Bulo ) , rechts af en langs de Dijle links en een waterskivijver rechts naar het Zennegat . Naast de fietsbruggen blijven ( geen bordje ) en met de Nete meedraaien . Langs de Nete terug langs Duffel ( kasteel Ter Elst ) en Hof van Ringen . Terug in Lier door het park en langs het Begijnhof naar de Zimmertoren .
Beoordeling : 8.5/10 : prachtige route , redelijke afgepeild Bewegwijzering : redelijk , zonder plannetje is het niet aan te raden .
Grobbendonk : Molenroute Start :Diamant museum Grobbendonk , prov : Antwerpen Afstand : 48 km G.P.S. 49.310 km
Route : Watermolens op de Watermolenroute, windmolens op de Molenroute. Twee windmolens: de Molen van Bouwel, een 18de-eeuwse houten windmolen met gesloten standaard en de Hogewegmolen in Noorderwijk, een 18de-eeuwse houten standaardmolen. Boeiende musea: het Schedelhof in Noorderwijk, met een unieke verzameling schedels en skeletten van dieren uit alle werelddelen, en het Diamantmuseum in Grobbendonk. Verder op het traject nog kasteel La Garenne en de Kruiskensberg in Bevel-Nijlen. Situering: Grobbendonk; Bouwel; Herenthout;Noorderwijk; Morkhoven; Wiekevorst; Itegem; Bevel en Nijlen .
De route vertrekt aan het Diamantmuseum in Grobbendonk . Over het Albertkanaal en de autostrade richting Bouwel ( molen , damhertenhof en Bouwelse heide ) . Verder langs de autostrade en door een industrieterrein . Aan het hotel Aldhem over de autostrade en verder naar Herenthout Langs landwegen verder naar Noorderwijk ( Hogewegmolen ) , Morkhoven ( museum Schedelhof ) en Wiekevorst ( rust 26 km ). Verder naar Itegem ( kastelen Isschot en La Garenne ) , Bevel ( Kruiskensberg ) , Nijlen , dan nog een drukke baan langs de bossen van Merode terug naar Bouwel en langs de aanloopweg terug naar Grobbendonk. Deze route is een van de mindere !
Beoordeling : 7/10 ; drukke en saaie wegen , weinig te zien Bewegwijzering ; goed
Brasschaat : Kapittelroute Start :Kasteel Brasschaat , prov : Antwerpen Afstand : 38 km G.P.S. 34.610 km
Route :Kapittelmakers is de spotnaam van de inwoners van Brasschaat. De Kapittelroute loodst je dan ook door deze parkgemeente. Ooit was Brasschaat een arm gehucht van Ekeren. Vele mensen sprokkelden toen takken, maakten er brandhout of kapittelhout van en verkochten het aan de meer gegoede Ekerse bevolking. Vandaar de spotnaam Kapittelmakers. De fietsroute slingert zich door het parklandschap en de diverse groendomeinen van Brasschaat en Kapellen. Deze parkgemeenten tellen bovendien heel wat fraaie kastelen en landhuizen. Situering: Brasschaat en Kapellen . Dit is een route voor personen , die graag langs grote villa's, parken en bossen fietsen . We zijn vertrokken aan het kasteel van Brasschaat, langs de Miksebaan ( residentie's , golfterrein ) , Jagersdreef , Kerkedreef ( park De Mick, bossen de Inslag en de kinderboerderij Mickerf ) naar Maria ter Heide . Verder langs Lage Kaart , Guyotdreef ( villa Pfaff ) , Mishagen en langs een spoor naar de Aeroclub Brasschaat en het militair kamp Polygoon . Daarna verder langs de Brasschaatse- en Franse Lei ( riante villa's ) naar Kapellen. Langs manegé Hubert , gehuchten Hoogboom en Mariaburg ( rust 23 km ) , domein Caterheyde , Ter Borcht richting autostrade . Voor de autostrade linksaf , een stukje drukke baan , dan rechtaf aan het sportcentrum en door het Peerdsbos en langs de Melkerij terug naar het kasteel van Brasschaat .
Beoordeling : 8/10 drukke banen . bewegwijzering : een bordje gemist in de Franse Lei
Kalmthout ; Grensparkroute Start : centrum : De Vroente Kalmthout , prov : Antwerpen Afstand : 32 km G.P.S. 31.640 km
Route:Deze grensoverschrijdende route kronkelt zich rond en door het natuurgebied Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. De talrijke natuurgebieden langs beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens maken van de Grensparkroute een prachtige, groene rit. Je kijkt naar de natuur én je leert er meer over in Natuureducatief Centrum De Vroente of in het Bijenteeltmuseum. Nog op het traject: het gezellige Heidestatieplein waar de sfeer van Suske en Wiske hangt, enkele joodse begraafplaatsen en diverse grote landgoederen.
De Grensparkroute vertrek aan het natuureducatief centrum De Vroente in Kalmthout , door de bossen naar Kalmthout - Heide ( stationnetje , museum Suske en Wiske ) en dan verder naar Putte - Kapellen ( kasteel Ravenhof met zijn theehuisje , Moretusbos en enkele joodse begraafplaatsen ) De grens met Nederland over en verder naar Ossendrecht en Huijbergen met links de kazerne Koningin Whilemina en rechts de Staartse heide . Na een terrasje in Huijbergen ( 18 km ) een ommetje langs de Staartse heide en dan verder terug naar België voor het schoonste stuk . De Kalmthoutse heide, prachtige natuur met halverwege rechts de Drieling Vennen en links het Stappersven . Genieten op een rustbank , zou ik zeggen . Daarna nog een stukje door het bos en spijtig , maar daar is de parking al .
Beoordeling : 9.8/10 , Een prachtige route met heel veel groen . Bewegwijzering : goed
ALS BEWEGWIJZERAAR VAN DE ROUTE WENS IK U TE DANKEN VOOR UW MOOIE WEBSITE. OOK VRAAG IK U - INDIEN U IETS ZOU VERNEMEN OVER EEN MANKEMENT IN DE SIGNALISATIE (ER GEBEUREN ALTIJD VANDALENSTREKEN ...) MIJ DIT ONVERWIJLD TE LATEN WETEN, MET HET OOG OP ONMIDDELLIJK HERSTEL. MET DANK ( Quaey Haegens
Balen : Kruierroute Start :: Recreatie- en Natuurpark Keiheuvel Balen , prov. Antwerpen Afstand : 48 km G.P.S. 47,640 km
Route :De Kruierroute - de Balenaars verhuisden hun kerk per... kruiwagen - voert je langs de mooiste plekjes en toeristische trekpleisters van Balen. De Kruierroute doet naast Balen ook Mol en Lommel aan. Blikvangers op het traject zijn o.a. het Recreatie- en Natuurpark Keiheuvel, het openbaar Wandeldomein De Most, de grote Olmense Zoo, het cowboydorp Centennial City, historische bezienswaardigheden en drie watermolens. Veel water ook: het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, het kanaal Beverlo en de Grote Nete. Situering: Balen , Olmen , Mol en Lommel.
Vertrokken aan het recreatiepark Keiheuvel , langs Roth , Peer Luytenberg en Bruine Kolk naar Olmen centrum . Aan de Olmense Zoo over het kanaal Dessel - Kwaadmechelen voor een ommetje langs de Straalmolen aan de Grote Nete en langs het centrum van Hulsen . Terug aan het kanaal een rust in de Waterhoek . ( 24 km ) Verder langs het kanaal Dessel - Kwaadmechelen tot Mol - Gompel . De brug over en langs de fabriek Glaverbel ( glas ) naar Mol - Wezel . In Mol - Wezel de brug over aan Umicore en rechts langs het kanaal van Beverlo tot Kerkhoven ( Lommel ) . Weer een brug over , langs de Topmolen aan de Zweilingsloop en door het natuurreservaat Keiheuvel terug .
Retie : Prinsenroute Start :Kerk Lichtaart , prov : Antwerpen Afstand : 48 km G.P.S. 46.210 km
Route : Koningen en prinsen kwamen graag wandelen in hun landgoed te Retie. De Prinsenroute voert je naar deze voormalige koninklijke domeinen. Vandaag is het Antwerps Provinciebestuur de trotse eigenaar van het Prinsenpark 190 ha, dat er in elk seizoen betoverend bijligt. Nog meer moois op dit koninklijk traject: de Molen van t Veld in Geel en zijn collega De Heerser in Retie, natuurreservaat De Tikkebroeken en de Priorij van Corsendonk. Situering: Geel, Kasterlee, Oud-Turnhout en Retie.
Vertrokken aan de kerk van Lichtaart , langs Tielen ( jeugdkamp De Hoge Rielen )) , Kasterlee ( Kleine en Grote Rees ) , naar Oud - Turnhout ( natuurdomein De Tikkebroeken en priorij Corsendonck ) . Verder naar het centrum van Retie langs de gehuchten Kinschot en Schoonbroek en de molen De Heerser . Rust in de vacantiecentrum De Linde aan het kasteel van Rethy . Verder langs de watermolen en het Prinsenpark naar het Kempisch Kanaal .Brug gesloten ( werken ) , rechts af ongeveer 8 km fietsen langs het jaagpad , daarna links af , terug op de route en verder langs de molen in 't Veld , natuurgebied De Zegge en de speeltuin Ark van Noë aan de Kleine Nete . Nog een klimmetje over de Heksenberg en ge ziet de kerk van Lichtaart terug .
Eersel : Boevenheuvelroute Start :centrum , Eersel , Noord - brabant Nederland Afstand : 36 km G.P.S. 35.610 km Let op:De bewegwijzering van de Boevenheuvelroute verdwijnt in september 2005 omdat er een fietsroutenetwerk is gekomen.
Van alles wat de Kempen aan cultuurgoed en natuurschoon te bieden heeft, krijgt u tijdens uw fietstocht enkele mooie voorbeelden te zien. Oude akkercomplexen met idylissche landelijke gehuchten en gemoedelijke Brabantse dorpen liggen verspreid over de hele route. In het zuidelijkste gedeelte van de route ligt Bergeijk, een dorp met een rijke historie. In boswachterij Hapert fietst u door uitgestrekte bossen en heidevelden. De talrijke kerkjes, devotiekapellen en wegkruizen getuigen van het rijke religieuze verleden van deze streek .De fietsroute loopt rondom het gehucht Boevenheuvel ('oe' staat in het Oud-nederlands voor 'oo'). Dat ligt op een zandrug in het beekdal van de Run, en is waarschijnlijk ontstaan door opsplitsing van een boerenbedrijf in meerdere bedrijfje.
Route : Omdat de bewegwijzering verdwijnt , hebben we de route via de knooppunten gefietst . Start Eersel : - 06 - 07 - 03 - 04 - 05 - richting 06 - centrum Bergeijk - 08 - 09 - 11 - 12 - 13 - 10 - richting 09 - centrum Eersel . Eersel - 06 : Start naar het knooppunt 06 06 - 07 : rustige landelijke wegen langs Steensel 07 - 03 : fietsweg verkeersvrij door de velden , Riethoven , bosweg verkeersvrij . 03 - 04 : naar Westerhoven . 04 - 05 : Westerhoven , asfaltbaantje 05 - 08 : richting Kp 06 , afslaan centrum Bergeijk , rust , verder naar Kp 08 . 08 - 09 : langs Boksheide 09 - 11 : natuurgebied De Kempen , bosweg verkeervrij . 11 - 12 : Betonbaantje verkeersvrij . 12 - 13 : Cartierheide, betonbaantje verkeersvrij , autostrade over , Dalem , richting Hapert . 13 - 10 : Hapert ,molen en kaarsmakerij . Duizel . 10 - Eersel : richting Kp 09 , centrum Eersel Een rustige en landelijke route met als hoogtepunt De Cartierheide
Hoogstraten : Aardbeienroute Start : Catharina kerk Hoogstraten prov . Antwerpen Afstand : 51 km G.P.S. 49.120 km
Route : Vind jij aardbeien ook onweerstaanbaar lekker? Dan valt de Aardbeienroute vast bij je in de smaak ! Met een jaarlijkse productie van niet minder dan 14.000 ton mag Hoogstraten zich hét centrum van de aardbeienteelt noemen. De Hoogstraatse koninginnen gelden als de mooiste en lekkerste van het land. De Aardbeienroute geeft je een idee hoe belangrijk de land- en tuinbouw zijn in deze regio. Ze combineert de opmerkelijke monumenten van Hoogstraten met mooie natuurgebieden en idyllische plekjes. Vooral het traject langs de rivier de Mark is prachtig. Trakteer jezelf onderweg op een heerlijk aardbeientoetje. Situering: Hoogstraten en deelgemeenten Meer , Meersel - Dreef en Meerle
Start is in Hoogstraten , aan de Kathedraal van de Kempen .De sint - Catharinakerk uit de 16de eeuw met zijn 105 meter hoge toren . Langs landelijke en rustige wegen gaat de route over de autostrade rond Meer . De aardbeien krijgen we niet te zien , ze zijn verstopt in plastieken tunnels en serres . Terug over de autostrade aan de zes moderne windmolens fietsen we even van de de route om de innerlijke mens te voldoen . Na de rust verder naar het riviertje de Mark , van Kp 13 tot Kp 43 , een zalige trip langs de Mark . Soms rijden we links en dan weer rechts van het water , de bruggetjes zijn niet breed dus oppassen . We volgen de Mark tot de Nederlandse grens , grenspaal 218 . Nu een ommetje langs Meersel - Dreef ( Mariapark , watermolen en terrasjes ) . Verder door de open velden en langs boerderijen een lus rond Meerle , daarna nog een stukje door Nederland ( Castelre ) . Terug in België ( Wortel ) zien we in de verte de Kathedraal van de Kempen terug . Nu nog een bezoek aan de watermolen en het begijnhof en als afsluiten : IJs met aardbeien en slagroom
Hasselt : Demervallei tussen Hasselt en Bilzen tip van Jo Stijnen Start :Kanaalkom Hasselt Kp 96 . Prov . Limburg Afstand : 46 km G.P.S. 44.270 km
Route :De officiële bron van de Demer bevindt zich in het Tongerse gehucht Ketsingen, maar eigenlijk ontstaat de Demer tussen Rijkhoven en Tongeren uit de samenvloeiing van drie bronbeken: de Molenbeek, de Demerbeek en de 's Herenelderenbeek. Voorbij het eerste Demerstadje Bilzen botst de Demer tegen het Kempens plateau en zoekt hij via Diepenbeek, Hasselt, Schulen, Halen, Diest en Aarschot een weg naar het westen. Werchter betekent het einde van de Demer; enkele honderden meters van de Rock-weide krijgt hij het water en de naam van de bescheidener Dijle mee. Van Bilzen tot Diest deelt de Demer Limburg in twee. De Demervallei is de grens tussen twee grondig verschillende streken; de zandige Kempen en het lemige Haspengouw.
Start : Kp 96 - Kp 97 - Kp 98 - Kp 82 - Kp 83 - Kp 101 - Kp 103 - Kp 84 - Kp 85 - Kp 106 - Kp 105 - Kp 102 - Kp 100 - Kp 97 - Kp 96 . Start aan de Kanaalkom Hasselt ( grote parking ) Kp 96 . De eerste kilometers volgt ge langs de Demer tussen de Hasseltse scholen door tot Kp 97 . Links afslaan en naar het Albertkanaal voor ongeveer 10 km fietsplezier over het jaagpad . U passeert drie sluiscomplexen die een hoogteverschil van 30 meter wegwerken , dus klimmen hoort erbij . U passeert ook de imposante Tuibrug . Aan Kp 83 rechts het sluiscomplex over en door een industrieterrein naar Kp 101 . Van Kp 101 naar Kp 103 rijdt U over een bosweg door de bossen . Aan Kp 84 rijdt U naast een spoorlijn en verder over een zacht klimmend betonbaantje naar het centrum van Bilzen . ( Kp 85 ) Rust . Daarna weer klimmend naar de autostrade , langs de autostrade dalend naar Kp 106 . Tussen Kp 106 en Kp 105 rijdt U door het centrum en langs het prachtige waterkasteel van Beverst Verder langs Schoonbeek naar Kp 100 . Als ge hier links in de verte kijkt , ziet ge het waterkasteel van Diepenbeek Nog enkele kilometers langs de Demer en door het natuurgebied : Dauteweyers richting Kp 97 . Hier kunt ge de Japanse tuinen bezoeken . Daarna terug langs de Demer tot Kp 96 .
Beoordeling : 9 / 10 Bewegwijzering : goed ; Limburg heeft meer te bieden , dan deze route ( Leentje )
Vorselaar : Bart Wellensroute Start : Sportcentrum De Dreef , Vorselaar prov . Antwerpen Afstand : 34 km ( 28 km + 6 km plaatselijke ommetje ) G.P.S. 32.810 km
Route : De Bart Wellensroute vormt een themalus die niet bewegwijzerd is volgens de traditionele zeshoekige bordjes , maar die rijdt volgens het intussen welbekende en succesvolle systeem van de knooppunten . Start : sportcentrum - 01 - 03 - 05 - 06 - 07 - 95 - 04 - 96 - 97 - 68 - 10 - 08 - 19 - 18 - centrum .
Vertrokken richting Kp 01 langs het centrum , kasteeldreef en het kasteel De Borrekens. Verder langs het gehucht De Vispluk naar Kp 03 . Daarna door de bossen langs Kp 05 - 06 - 07 . Aan Kp 95 een bezoek aan de stenen molen van Pulderbos en een rust in het molenhuis . Verder langs het centrum van Pulderbos ( Kp 04 ) en het binnenbos ( Kp 96 - 97 ) naar het Albertkanaal ( Kp 68 ) . Hier fietst men op het jaagpad tot Kp 10 . Links af en een stukje langs de Nete tot het centrum van Grobbendonk . Verder langs het militaire domein De Troon ( Kp 08 - 19 ) en langs een pittoreske kapel op het Heike ( Kp 18 ) richting centrum Vorselaar . In het centrum kan men een niet bewegwijzerd ommetje maken langs het huis van Bart Wellens ( Heikant 66 ) Een rustige en landelijke route
Beoordeling : 9/10 , ( Toffe , rustige , mooie route , Jan Velo ) Bewegwijzering : goed
Moet je zelf ervaren. Drie kwartier varen over de Waddenzee en u bent in een andere wereld. Wat maakt Ameland als vakantie-eiland zo bijzonder? Zijn het de prachtige stranden, bossen en duinen? Zijn het de pittoreske dorpjes, waar het verleden voortleeft in het heden? Of is het misschien het typische eilandgevoel dat Ameland zo bijzonder maakt: het gevoel dat je als mens tegen een overweldigend decor van natuurschoon slechts figurant bent . Eigenlijk is het bijzondere karakter van Ameland niet te omschrijven. Ameland moet je gewoon zelf ervaren, dan pas zul je haar unieke karakter leren kennen .
s'Morgens met de fiets op de veerboot , van Holwerd ( Friesland ) naar Nes ( Ameland ) . Sommigen doen dit te voet , deze noemt men wadlopers . Aangemeerd in Nes , eerst een verkenningstocht in Nes en het strand achter de Nesserbossen . Daarna terug naar het midden van het eiland en beukend tegen de wind naar het volgend dorp Ballum . Bij het verlaten richting Hollum langs het Galgeslootpad moesten we soms oppassen voor konijnen , hazen en fazanten . Hollum , eerst hebben we de vuurtoren en de molen ( De Verwachting ) bezocht . Daarna een rust in het prachtig centrum . Na Hollum verder langs de Reeweg richting de Waddendijk . Nu nog ongeveer 13 km , fietsen met de wind in de rug naar de boot . Links de dijk met honderden schapen , in 't midden de fietsweg zeker 3 meter breed en rechts de Wadden , duizenden vogels , grutto's , scholeksters ,meeuwen , reigers , lepelaars en anderen , en soms op een zandplaat een zeehond . Een prachtige dag .
Reusel : Kroonvenroute tip van Francine Baelemans Start : Centrum Reusel prov. Noord - Brabant , Nederland Afstand : 41 km G.P.S. 40.620 km
Route : . De charme van deze route ligt in de afwisseling van de verschillende landschappen. Bij Bladel liggen jonge landbouwontginningen en grootschalige agrarische bedrijven. Een kampenlandschap met akkers, weidegebieden en bossen vindt u in de omgeving van Netersel. Vele kilometers gaan door ontginningsbossen, aangelegd op de woeste gronden die hier in de 19e eeuw nog lagen. Het Kroonven, waar de route naar is genoemd, lag vroeger in een open heidegebied. Nu wordt het omringd door dennenbossen. Het oostelijkste deel van de route gaat over de Cartierheide, een overblijfsel van de uitgestrekte heidevelden van weleer .
Vertrokken in centrum Reusel richting Hoge - Mierden . Langs dorpjes zoals : Hulsel en Netersel . Allemaal dorpjes die eindigen op sel , ze behoren tot de Acht zaligheden van Brabant . In Bladel de grote baan over aan het zwembad : De Smagtenbocht . Nog even langs sportvelden en dan begint het fietsplezier . De Kroonvense Heide tot kp 14 . Van kp 14 tot kp 16 door de Hapertse Heide . De autostrade over en van kp 16 ® 12 ® 11® 18 ® naar kp 17 door de Cartier Heide en de Postelse Heide. Terug aan de autostrade bent U een stukje in België ( Postel ). Over de autostrade en dan door de Peelse Heide ( kp 15 ) terug naar Reusel . Fietspaden om van te dromen . Door bossen , vennen en heide , Volledig verkeersvrij .
Geel : St. Dimpnaroute Start : Geel ten - Aard Afstand : 50 km G.P.S. 49.280 km
Route : Geel en de heilige Dimpna worden steeds in één adem vernoemd: een kerk, een museum, een Ommegang én de lokale bewegwijzerde fietsroute dragen haar naam. Deze route houdt de herinnering aan de heilige Dimpna, patroonheilige van de geesteszieken, levendig. De Geelse gezinsverpleging is wereldberoemd. Geesteszieken worden er, in haast volledige vrijheid, opgenomen in gezinnen. Deze traditie gaat terug tot de Middeleeuwen. Het graf van de heilige Dimpna (volgens de legende door haar waanzinnige vader gedood) werd een druk bedevaartsoord. Het traject van de Sint-Dimpnaroute loopt bijna volledig over de rustige wegen van het uitgestrekte grondgebied van de stad Geel
Vertrokken in Geel ten - Aard langs het kanaal Herentals - Bochelt tot sas 7 . Rechts af richting Mol - Millegem . Langs de Reivennen en door de Europese wijk richting Parochie St.Dimpha . Daarna verder langs de ring en in de Hondstraat rust . Terug vertrokken langs de Seppendijk richting Stelen , dan een lus langs Zammel . Terug in Stelen verder langs het Albert - Kanaal , Geel-Punt , Geel - Larum ( molen ) richting baileybrug kanaal Herentals - Bochelt . Nog een ommetje langs De Zegge en de molen van 't Veld met zijn bakkersmuseum . Daarna nog een stukje fietsen naar Ten Aard .
Beoordeling : 7/10 ( teveel fietsen langs drukke banen ) Bewegwijzering : goed
Tholen ( NL ) : Waterlandroute Start : Haven , Tholen , Zeeland , Nederland Afstand : 30 km G.P.S. 32.210 km
Route : . We zijn begonnen in Tholen aan de Waterlandroute , maar dan omgekeerd , eerst het binnenland en dan de Oosterschelde . Vertrokken langs de Postweg , Kettingdijk , Zuiddijk en Polderdijk richting Oosterschelde langs bloemvelden , open natuur , schapen en wat denkt ge , dijken . Een blik op de Oosterschelde en verder door richting Scherpenisse . Verder langs de Westkerkse weg richting Sint - Maartensdijk . Langs het natuurgebied Pluimpot , een biotoop voor watervogels en planten naar de Oosterschelde . Rust , op een bank met zicht op de Oosterschelde . Na een verkwikkende rust terug naar Tholen , 18 km naast de dijk , soms boven , soms onder . Een briesje in je rug , het zonnetje op je bolletje en fietsen maar , wat een plezier . Terug in Tholen een terrasje met als afsluiter , frit met mosselen , lekker !!
Merksplas : Landlopersroute Start : Centrum Merksplas Afstand : 55 km G.P.S. 53.100 km
Route :Landloper op de fiets? Het kan! De Landlopersroute breit een groene lus langs de vier gevangenissen van de Noorderkempen. De Rijksstrafinrichting van Merksplas, met haar gevangenisgebouwen, mooie kapel en rijkshoeve, prachtige dreven en landloperskerkhof, vormt een verplichte halte op het traject. Net als de voormalige Rijksweldadigheidskolonie van Wortel. Beide liggen in een weelderig groen decor. De kapel in Rijkevorsel-Achtel, de Sint-Catharinakerk, het begijnhof en het stadhuis van Hoogstraten, het Graafsbos en Carons Hofke in Merksplas en het Turnhoutse vennengebied zorgen voor nog meer fraais .
Vertrokken uit Merksplas langs de kolonie ( Opvang voor de illegalen ) , verder langs Rijkevorsel ,gehuchten Bolk en Achtel ( kapel ) richting Hoogstraten met zijn prachtige Sint - Catharinakerk , die ge al van ver ziet . Rust , daarna verder langs Wortel ( dorpskern ) , Wortel - Kolonie ( kerkhof landlopers , boerderij , lange dreven en bossen ) terug Merksplas ( Pampa , gehucht Hoekeinde , Carons Hofke en het gehucht Koeckhoeve ( grote boerderijen en serres ) richting Turnhout . Langs natuurgebied Dombergheide , camping Baalse Heide , kanaal Schoten - Dessel en het gehucht Heizijde terug naar Merksplas .
Beoordeling : 9.5 /10 Bewegwijzering : goed
Opmerking : Aan knooppunt 03 kunt ge best de route verlaten en richting knooppunt 02 fietsen . Knooppunt 02 Volgende kruispunt rechtsaf en ge bent terug op de route ( Langs het kanaal is de weg onderbroken )
Lille : Achtzalighedenroute Start : Centrum Vosselaar prov . Antwerpen Afstand : 53 km G.P.S. 53.460 km
Route :Deze route ontleent haar intrigerende naam aan de boom van de Acht Zaligheden, een pijnboom met 8 stammen, waarvan er één omwille van ziekte werd afgezaagd. Je vindt de bewuste boom nabij de Rollekensberg in de Lilse Bossen. Het noordelijk traject kenmerkt zich door een open landschap, met resten van oude steenbakkerijen en kleiputten. Meer zuidwaarts fiets je door de ongerepte Kempense natuur en het prachtige Blommerschot, bezaaid met rododendrons. foto's en verslag : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel
Ravels : Grenzeloos groen Start : Brug kanaal , Ravels , kp 32 prov . Antwerpen Afstand : 48 km G.P.S. 44.560 km
Route : Knooppunten : ® 58 - 55 - 57 - 54 - 95 - 96 - 56 - 60 - 59 - 61 - 62 - 63 - 32 . Vertrek aan het kanaal richting kp 58 , linksaf en door de Gewestbossen en langs het Boshuis naar het centrum van Ravels. Van kp 57 naar kp 54 fiets je ten oosten van Weelde door de Aa-Vallei . Vanaf kp 95 tot kp 60 fiets je een tijdje door Nederland , door het Landgoed De Utrecht , Hooge Mierden en Zwart Ven . Aan kp 96 kan je terecht in een mooi aangelegde spartelvijver met cafetaria . Na kp 60 terug in België en fietsen door het natuurdomein Hoge Vijvers in Arendonk . Verder langs de natuurgebieden De Korhaan ( kp 61 ) en De Liereman ( kp 62 ) . Nog eventjes langs een drukke baan , de brug over en naar kp 32 .
Beoordeling : 9.5/10 Bewegwijzering : geen problemen