Antwerpen : Architectuurroute Start: Grote Markt Antwerpen , prov . Antwerpen Afstand : 37 km G.P.S. : 35.250 km
5. Architectuurroute De Architectuurroute of een fascinerende kijk op tien eeuwen Antwerpse bouwkunst. Een 70-tal opmerkelijke gebouwen, verspreid over 37 kilometer: van de historische panden op de Grote Markt over het elegante rococo kasteel Sorghvliedt in Hoboken en Le Corbusiers Guiette , tot de gedurfde realisaties langs de Scheldekaaien. De Architectuurroute vormt eveneens de verbinding tussen Antwerpen en de Rupelstreek. Situering: Antwerpen, Hemiksem, Aartselaar en Edegem. Afstand: 37 km
Het Steen
Route . Vertrek aan het Stadhuis richting Schelde , eerst een lusje richting noord , langs Het Steen en het scheepvaartmuseum .Daarna richting Zuid , langs de Schelde , rechts hetZuidterras , verschillende hangars en Antwerps Miniatuurstad , links prachtige gebouwen . Verder naar Hoboken langs Petroleum Zuid en het natuurgebied : Hobokense Polder . Verder langs kasteel Sorghvliedt, fort 8 en aan het macadammetje kasteel Klaverblad naar Hemiksem .
In Hemiksem rond het Hemiksemhof en verder langs het kasteel Cleydal naar en door het centrum van Aartselaar .
Dan langs Groeningenhof naar de autostrade in Edegem .
Aan de autostrade geen bordje meer , knooppunten 09 en 40 volgen door Edegem naar Wilrijk .
Terug op de route verder langs het Middelheim en het Nachtegalenpark ( prachtige herehuizen ) naar de Ring van Antwerpen .Verder langs de Ring naar de Schelde en langs de Schelde terug naar de Grote Markt .
Beoordeling
route : schone route waar veel te zien is . Heel speciaal : Het verschil tussen de drukte en lawaai in Antwerpen en de rust en stilte in het Rupelgebied , enkelefoto's bewegwijzering : goed , 1 opmerking : Aan de autostrade in Edegem is er geen bordje . Knooppunten 09 en 40 volgen tot ge terug op de route fietst plannetje : Gazet van Antwerpen
Hove : Abraham Hansroute Start: Gemeentehuis , Hove , prov . Antwerpen Afstand :40 km G.P.S. 40.820 km
3. Abraham Hansroute Een postume hulde aan Abraham Hans, journalist en schrijver. Hij gidst je door zijn geliefde Kontich en omgeving. Abraham Hans (1882-1939) leefde en werkte in Kontich. Hij was een begaafd verteller. Vooral zijn Hanskes - 745 verhalen voor kinderen - waren immens populair. De voornaamste ingrediënten van deze Abraham Hansroute zijn weiden, akkers, hoeven, kasteeldomeinen, rivierlandschappen en de industriële archeologie van de Rupelstreek. Situering: Kontich, Rumst, Lier en Hove.
Route . Vertrek aan het gemeentehuis in Hove , langs het park en de spoorweg richting Kontich .Verder naar Kontich Kazerne.
Langs boerderijen , weiden en natuurgebied " Oude spoorweg " verder naar Waarloos . Op een prachtig kerkwegeltje rond de kerk van Waarloos .
Verder langs de autostrade met in de Reepkenslei een privé kasteel .
Aan de Keizershoek onder de autostrade en langs Reet naar Rumst .
In Rumst langs de Rupel en de Nete tot aan de autostrade
Na de autostrade links af en op de grens van Waarloos en Duffel verder langs de
Lazaruskapel . Verder rond Lint over de Keizerenberg met rechts in verte zicht op de kerk St . Gomarus van Lier .
Nog een stukje langs hoeven , akkers en velden richting Hove
Beoordeling
route : een rustige en landelijke route met een prachtig stukje langs de Rupel en de Nete . bewegwijzering : zeer goed , een voorbeeld van afpijlen . plannetje : met dank aan http://blog.seniorennet.be/hetpinegeltje/
Hooge Mierde : De Utrecht route Start : centrum Hooge Mierde , Noord - Brabant ( NL ) Afstand : 32 km G.P.S. 32.000 km
Route : Deze afwisselende route heet naar het landgoed De Utrecht in de Brabantse Kempen . Toen verzekeringsmaatschappij De Utrecht het landgoed in 1898 kocht , was de grond woest en begroeid met heide . Nu vindt U er bos , bouwland , heide en enkele vennen . De route gaat ook door een stukje België met dezelfde zandgronden als in Noord Brabant . Zonder op de kaart te kijken weet U dat U in België bent , U ziet het aan de boerderijen , wegen en de minder rechtlijnige kavels .
Vertrek aan de kerk in Hooge Mierde langs het dal van de Reusel naar de dorpjes Hulsel en Netersel , twee dorpjes die bij de Achtzaligheden horen .
Verder tot knooppunt 28 , langs links De Neterselseheide met naaldbos , hakhout en cultuurgrond : een typisch Kempisch landschap en rechts het dal van Beerze .
Aan knooppunt 28 ( geen bordje van de route ) linksaf richting knooppunt 98 .
Op een prachtige fietspad door de bossen langs de Mispeleindse Heide en de vennen Het Goor en De Flaes naar het landgoed De Utrecht .
Van Landgoed De Utrecht ( 2500 ha ) is in de der tijd zestig procent omgezet in bos en dertig procent in cultuurgrond De boerderijen kregen een bouwstijl , allemaal met rood witte luiken .
Kilometers kan men hier fietsen door brede lanen tot aan de Belgische grens .
Aan deRovertse Heide even over de grens ( Tulderse Heide , Poppel ), daarna langs Wellenseinde Heide ( Het Panneven) terug naar Hooge Mierde Beoordeling
route : prachtig bewegwijzering : zeer slecht , zonder kaartje en GPS was ik nu nog niet thuis .De route verdwijnt in oktober 2008 ( ANWB ) misschien wordt de route nu al niet meer nagekeken ? plannetje : Fietsgids , Midden Brabant
Centrum , Zundert - kp 03 :Vertrek aan het Cultureel centrum Van Gogh in Zundert ( bekent als de geboorteplaats van Vincent Van Gogh ) richting Rijsbergen .Aan het rondpunt links in de verte deAkkermolen , we fietsen rechts naar kp 03 Kp 03 - kp 70 :Bijna 10 km hetplatteland op , langs boomkwekerijen , boerderijen , akkers en weilanden . Kp70 - kp43 : De autostrade over en langs Galder naar de grens . Kp 43 - kp 14 kp 13 : België . Verder langs Meersel-Dreef bekent om zijn Mariapark , klooster , watermolen en veel terrasjes , een bezoekje waard , naar Meer op een prachtige fietsweg langs de Mark . Kp 13 - kp 51 : Langs de Mosten en de zes windturbines naar , langs en over de autostrade . Kp 51 - kp 56 : Verder langs de Maxbrugdreef , langs het kasteel Maxburg . Terug naar Nederland . Kp 56 - kp 47 : Terug de grens over door de bossen van Gooren en Krochten. Kp 47 Centrum Zundert : Verder richting kp 46 tot Wernhout. Rechtsaf en terug naar Zundert langs verschillende boomkwekers.
Beoordeling
route : prachtig , zeker het stuk langs de Mark bewegwijzering : goed plannetje : Fietskaart De Baronie
Antwerpen : Brialmontroute Start:Rond punt , Wommelgem Afstand :40 km G.P.S.38.420 km
14. Brialmontroute De geniale fortenbouwer Brialmont was vorige eeuw ook in Antwerpen actief. Fiets langs enkele indrukwekkende staaltjes van militaire architectuur. Een traject langs en door vier forten van de 19de-eeuwse verdedigingsgordel rond Antwerpen (Edegem, Mortsel, Wilrijk en Borsbeek), aangevuld met o.a. kastelen, parken, de architectuurwijk Zurenborg en een openluchtmuseum voor beeldhouwkunst: dat is in een notendop de Brialmontroute. De meeste forten zijn nu groene eilandjes, ideaal voor passieve en actieve recreatie. Situering: Antwerpen, Borsbeek, Edegem, Mortsel en Wommelgem. Afstand: 40 km, verkortingen van 17 en 25 km.
Route : De Brialmontroute is een route van de stad Antwerpen. Het gefietste traject volgt in grote lijnen de Fortengordel ten Oosten van de ring . We zijn vertrokken aan het rond punt in Wommelgem . Langs Fort 2 verder naar Borstbeek ( Fort 3 ) Voorbij het fort ziet U rechts in de verte de luchthaven van Deurne . Fort 4 is bestemd voor de fietsers die de verkorting van 25 km doen . Wij volgen de hele route en fietsen verder naar Hove langs het kasteel Fruithof en de Stenen molen in Boechout . In Hove een bezoek aan zijn gemeentehuis . Verder naar Mortsel en Edegem langs het kasteel Coppenberg en Fort 5 . Nog een ommetje langs Fort 6 ( Wilrijk ) en dan een bezoek aan het prachtige Middelheimpark . Verder langs de drukke ring ,wij boven op een prachtige fietsweg , de auto's beneden bumper aan bumper . De autostrade onder door en een ommetje langs kasteel Sterckshof en Prov . domein Rivierenhof . Terug onder en langs de autostrade naar Wommelgem .
Beoordeling : 9 / 10 : Op deze route zijn er gevaarlijke kruispunten . Niet aan te raden voor groepen en ook oppassen met kinderen . Bewegwijzering : goed , alle bordjes aanwezig , toch goed uitkijken Totaal 2006 : 343.5 km Enkelefoto's van de route
Deze route leidt door een typisch Kempenlandschap , waarin kleinschaligheid en de afwisseling in het landgebruik de opvallendste kenmerken zijn . Hiet liggen veel grafheuvels uit de bronstijd . Bronzen plaquettes naast de grafheuvels geven nadere uitleg . Aan het einde van deze route fietst U bij Hoogeloon langs de fraaie grafheuvel De Zwartenberg .
Start :Domein t Zand , Alphen , prov. Noord Brabant ( NL ) Afstand : 31 km G.P.S. 30.420 km
De naam Poolse route verwijst naar het feit dat Gilze Rijen , Alphen en Riel in de tweede wereldoorlog door de Polen zijn bevrijdt . Het landschap tussen deze drie plaatsen wordt enerzijds gekenmerkt door grote velden ( mais ) en intensieve veehouderij , en anderzijds , in het zuidwestelijk deel van de route , door naaldbos . Men fietst daar door de bossen van Ulvenhout , Chaam en t Zand
Route : Vertrek aan het recreatiedomein t Zand ( foto ) . Langs rustige wegen door de velden naarRiel . In Riel linksaf en langs het Bels Lijntje richting Gilze . Na Gilze rijdt U eerst door een open gebied waar intensieve veehouderij wordt bedreven , om daarna het Ulvenhoutse bos in te rijden . Linksaf , en op een smalle fietspad door de bossen van Chaam terug naar 't Zand .
Beoordeling : 9 / 10 Bewegwijzering : goed ( ANWB Fietsgids : Midden Brabant ) Totaal 2006 : 236.6 km Enkele foto's van de route
Witgoor centrum - kp 73 :Naar hetkanalenkruispunt met zicht op de Pannenkoekenboot . Kp 73 - kp 50 : De brug over het kanaal ( Schoten - Dessel ) over en verder langs het kanaal Kwaadmechelen - Dessel . Kp 50 - Mol - Sluis : Rechtsaf en knooppunt 04 volgen tot Mol - Sluis. Mol - Sluis - kp 96 : In Mol Sluis , voorbij het museum Jacob Smidt de bordjes Vaartketserroute volgen , langs Sibelco naar Mol - Donk omdat de weg onderbroken is tussen kp 04 en kp 96 . De brug over en verder langs het kanaal Herentals - Bochelt tot knooppunt 96 . Kp 96 - kp 93 : Langs de boerderij en schapenschuur " Boeretang " . Kp 93 - kp 42 - Watermolen Retie aan de Witte Nete ( foto ) . Kp 42 - kp 43 : Verder langs de buitenwijken van Retie en het gehucht Werbeek (kapel ) . Kp 43 - Witgoor : Aan het Campinastrand rechtsaf en terug naar Witgoor
Beerse centrum - kp 72 : Vertrek langs de Gasthuisstraat richting brug 5 . Linksaf langs het kanaal Schoten-Turnhout naar brug 6 ( Den Hout ) . Kp 72 - kp 60 : .Langs Schransdries tot aan de St. Corneliuskapel ( foto). Kp 60 - kp 73 : Rechtsaf , langs de Oostmallebaan . Kp 73 - kp 81 : Langs Klampoven naar centrum Vlimmeren. Kp 81 - kp 80 : Verder langs Wetschot naar de Lilse Bergen . Kp 80 - kp 79 - kp 59 : Door de Lilse bossen . Kp 59 - kp 69 : Verder langs de Beerse Heide en het domein Gielsbos . Kp 69 - kp 68 : Door de woonwijken en langs de Konijnenberg in Vosselaar . Kp 68 - Beerse : Richting kp 72 . Langs Looi en de Vossepaal naar het kanaal , linksaf en langs het kanaal naar brug 5 , linksaf en terug naar centrum Beerse .
Kp 77 - kp 76 : Messemakersstraat . Kp 76 - kp 35 : Langs Dingendongen richting Poederlee . Kp 35 - kp 36 : Verder langs Wespedongen en de watermolen van Tielen Kp 36 - kp 75 : Langs Mazel . Kp 75 - kp 74 : Een stukje langs de Aa . Kp 74 - kp 70 : Verder langs Rooien . Halverwege de Schoorstraat , rechtsaf , door het domeinbos Grotenhout , de autostrade over en linksaf langs de Boskant ( Vosselaar ) naar kp 70 Kp 70 - kp 69 - kp 59 : Langs het domein Gielsbos naar de Lilse Bergen . Kp 59 - kp 79 : Langs recreatiedomein Lilse Bergen. Kp 79 - kp 80 : Hier kan men 200 m in het bos de merkwaardige Achtzaligenboom ( foto )bekijken Kp 80 - kp 86 : Aan de Heksenboomde autostrade over en langs de Rollekens verder . Kp 86 - kp 77 : Door de bossen en weilanden terug naar Gierle
Vosselaar - kp 68 : Langs het Looi naar kp 68 . Kp 68 - kp 01 : Verder langs het Stokt , Flipkesvijver , Piskapelleke en de jachthaven naar kp 01 aan de Vaart . Kp 01 - kp 02 : Een stukje van het Bels Lijntje. Kp 02 - kp 07 : Langs de Hessie naar en rond Merksplas . Kp 07 - kp 31 : Verder langs het Hoekeinde . Kp 31 - kp 30 : Naar Merksplas Kolonie ( Centrum voor illegalen ) Kp 30 - kp 72 : Langs de Osseweg naar brug 6 ( Beerse , de Hout ) Kp 72 - kp 68 : Langs het kanaal Schoten - Turnhout en de Vossepaal ( foto ) terug naar Vosselaar .
Vosselaar - kp 78 : De autostrade over en langs de Breem naar het industrieterrein Veedijk in Turnhout Kp 78 - kp 90 : Langs de schietstand en het voetbalterrein Hand in Hand naar Zevendonk . Kp 90 - kp 33 : Verder langs het natuurreservaat " Rielse Broeck " Kp 33 - kp 32 : Naar Jeugdcentrum " Hoge Rielen " Kp 32 - kp 58 - kp 36 : Langs Tielen . Kp 36 - kp 75 - kp 74 : Langs gehucht Mazel en het riviertje Aa . Kp 74 - kp 70 : Verder langs de gehuchten Rooien ( kapel ) en het Laar . De autostrade over en langs Gielsbos , een centrum voor gehandicapten naar kp 70 . Kp 70 - naar Vosselaar .
Rotselaar : Meandersroute Start :Domein Ter Heide , prov. Vlaams Brabant Afstand : 30 km G.P.S. 29.120 km
Meandersroute , vertrek aan De plas van Rotselaar of parking Demervallei in Aarschot. lange route langs de Wijngaardberg, de Moedermeule te Gelrode en de Demer met zijn talrijke meanders. De route leidt je langs de Wijngaardberg, met zijn fraai bewaarde wijnmuur. 's Hertogenheide laat je de stilte beluisteren, terwijl de Moedermeule in Gelrode met draaiende wieken de wind vangt. Voorbij de Aureliaanstoren lokt Aarschot, met zijn kerk in zuivere Demergotiek, zijn 's Hertogenmolens en het begijnhof. Van hier langs de talloze meanders van de Demer, weg van de bewoonde wereld over hoge en brede verharde dijken terug naar Rotselaar . Een fietser kan het niet mooier dromen .
Route : Vertrek aan de Plas van Rotselaar . Her fietspad loopt langs het meer en passeert aan het zijriviertje de Winge Ter Heyde, een merkwaardige woontoren . Dan gaat het verder door de woonstraatjes van Rotselaar en het domein " Van het Monfortcollege " naar het dorpje Wezemaal met zijn prachtige Sint - Martinuskerk . Langs de flanken van de Wijngaardberg fiets je dan over , langs en onder de E314 verder richting Gelrode . Hier ligt een lastige en verradelijke klim . Als beloning hebt U boven een prachtige panorama over Gelrode . De afdaling voert je langs een holle weg naar Moedermeule .( foto ) Via Gelrode dorp en door een bos klim je naar de top van een tweede heuvel , vanwaar je op Aarschot neerkijkt . Afdalen naar het Demerstadje Aarschot . Bekijkt hier vooral de Onze - Lieve - Vrouwe kerk, een voorbeeld van Demergotiek , het Begijnhof en het sfeervolle centrum .Langs de Hertogenmolens verder naar de Demer . Langs de Demer ( ongeveer 10 km ) tot aan de Baileybrug in Rotselaar , Linksaf over de brug en langs een prachtig fietspad terug naar het domein Ter Heide
Kp 20 - kp 15 : Vertrek aan de Sint - Gertrudiskerk , langs een fietspad door het bos . Kp 15 - Kp 334 : ( Limburg ) Langs Schoot ( Tessenderlo ) en Gerhagen . Kp 334 - Kp 331 : Door het Averbodes Bos , langs het Bosmuseum ( Gerhagen ) ,beklimming van de Houterenberg en de afdaling naar Engsbergen . Kp 331 - Kp 332 : Langs het Klokkeveld , een zware beklimming van de Rodeberg in het Averbodesbos en een afdaling naar Deurne . Kp 332 - Kp 338 : Langs Oosterbergen naar Tessenderlo . Verder langs het spoor ( Rail - Bike ) via Genenbos naar het Albertkanaal . Kp 338 - Kp 11 : Langs het Albertkanaal tot aan het sluizencomplex van Genedijk . Kp 11 - Kp 22 : Het Albertkanaal over ( Prov . Antwerpen ) en terug langs het kanaal . Kp 22 - Kp 45 : Rechtsaf en langs Schaffelare , Gestelbeemden en De Donken ( monument De Vleugel ) ( foto ) naar Kp 45 Kp 45 - Kp 23 :Terug het Albertkanaal over . Kp 23 - Kp 21 :De autostrade over en langs de Swinnebroekstraat en Pestendijk ( onverhard ) naar Eindhout . Kp 21 - Kp 20 : Verder langs de Tramhalte aan het kasteel " Paviljoen " naar Vorst-Laakdal
Beoordeling : 9.5 / 10 , door bossen en velden in een drie provinciënlus Bewegwijzering : goed.
Postel - Kp 17 : Start abdij van Postel naar de grens ( Nederland ) , de autostrade over . Kp 17 - Kp 92 : Verder richting Reusel . Kp 92 - Kp 15 : Rechtsaf richting de Groote Cirkel . Kp 15 - Kp 14 : Door de Peelse Heide , langs de Reuselse Kei. Kp 14 - Kp 16 : Door de Hapertse Heide , terug de autostrade over . Kp 16 - Kp 12 - Kp 11 : Door de Cartierheide . Kp 11 - Kp 19 : Grenspark " De Kempen " Kp 19 - Kp 20 : Naar Weebosch . Kp 20 - Kp 25 : Richting Kp 24 , afslaan centrum Luyksgestel , langs de windmolens Den Deen en de Grenswachter met zijn Bakkerijmuseum , verder naar Kp 25 langs de Vlieterdijk . Kp 25 - Kp 226 : Langs de Hutten en Kolken ( Lommel ) Kp 226 - Kp 227 : Door de bossen ( Kolken ) naar het kanaal . Kp 227 - Kp 230 - Kp 231 - Kp 232 : Over het jaagpad langs het Kempisch Kanaal. Kp 232 - Kp 76 : Door de bossen en langs het Russendorp . Kp 76 - Postel : Verder naar Kp 77 ( Postel ) ( foto ) en links naar de parking .
Beoordeling : 10/10 : prachtige route voor wie van de natuur houdt . Bewegwijzering : goed ( kaart Kempen )
Westerlo : Laak- en Neteroute Start : Centrum Westerlo , prov. Antwerpen Afstand : 53 km G.P.S. 54 , 900 km
Route :Een fietsroute door de vallei van twee rivieren en het grenspunt van drie provincies? Inderdaad: de Laak- en Neteroute. De drie provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg ontmoeten elkaar op een wel heel bijzondere plaats: de norbertijnenabdij van Averbode. Maar nog andere locaties op dit traject spreken tot de verbeelding: de twee kastelen van de familie de Merode in Westerlo bijvoorbeeld. Zoals de naam aangeeft, slingert deze route zich door het stroomgebied van Laak en Nete. Natuur- en landbouwgebieden domineren de regio tussen Kempen en Hageland. Situering: Herselt, Hulshout, Westerlo, Laakdal en Averbode. De Laak- en Neteroute is de zwaarste ( Hageland ) en de mooiste van de drie fietsroute's die in Westerlo vertrekken . Vertrek aan de oude linde ( ongeveer 400 jaar ) in het centrum van Westerlo . Door de bossen en langs het kasteel van Merode naar Bergom . Verder langs het Domein Hertberg en natuurgebied Varendonk aan de Rode Laak naar Veerle .In Veerle langs de Grote Laak ( moerasgebied De Roost . ) Daarna langs Eindhout ( kapel Onze Lieve Vrouw van Zeven Weeën ) , Vorst ( Kleine Laak ) , een stukje Limburg ( Schoterheide ) en Veerle - Heide naar Averbode . Na een rust in de lekdreef en een bezoekje aan de abdij verder langs het Averbodes-bos , Testelt , Langdorp ( De Heimolen ) en Herselt ( natuurgebied Langdonken ) naar Ramsel . Verder langs het fietspad Hageland - Kempen ( vroeger een spoorlijn ) en over de Grote Nete ( Steenkensbeek ) naar Heultje . Daarna nog een stukje langs Zoerle - Parwijs en via de prachtige dreef " De Beeltjens " naar Westerlo .
Beoordeling : 9.5/10 Veel bos en natuur , een prachtige route Bewegwijzering : Goed .
Weert : Scheldedijkroute Start : Centrum Puurs , prov. Antwerpen Afstand : 43 km G.P.S. 41.160 km
Route :Via de bochtige dijken van Sint-Amands naar Hingene fietsen en af en toe halt houden in de mooie Scheldedorpjes: een trip om te koesteren. Zoals de naam doet vermoeden, vormt de Schelde de rode draad van deze fietsroute. Het traject doorkruist de drie gemeenten van Klein-Brabant: Bornem, Puurs en Sint-Amands. In de pittoreske oude vissersdorpjes kan je niet alleen genieten van de schitterende gezichten op de Schelde. Je moet beslist ook eens proeven van het lokale lekkers: asperges, paling én Duvel. Situering: Bornem, Puurs, Sint-Amands.
Na eerst een bezoekje aan het Fort van Liezele , zijn we de Scheldedijkroute gestart in Puurs . Via landelijke wegen en de dorpjes Oppuurs , Lippelo ( Lippelo'sbos en Hof te Melis ) , Malderen en Opdorp ( middelpunt van Vlaanderen ) met zijn Dries of marktplein waar in het voorjaar ongeveer 100000 paasbloemen bloeien , naar de Schelde . Langs de Schelde op het jaagpad meanderen langs de dorpjes Sint - Amands ( Het Veerhuisje , Monument en begraafplaats Emile Verhaeren ) , Mariekerke ( palingfeesten ) , Branst en Weert ( streekmuseum De ZilverReiger ) . In Temse aan het saske de grote ijzeren brug onderdoor en verder langs Bornem en Hingene ( De Notelaer ) naar de zeesluis In Wintam . Via een antieke kasseiweg naar centrum Wintam , en verder langs landelijke wegen naar Puurs .
Beoordeling : 9.5/10 een prachtige route in de streek van " Stille Waters " Bewegwijzering : goed .
Pijlerdamroute Start : Centrum Kortgene , Noord - Beveland , Zeeland , Nederland Afstand : 37 km G.P.S. 39.310 km
Route : Een route door Noord-Beveland. Dit voormalige Zeeuwse eiland kent een zeer bewogen geschiedenis. Het verdween tijdens de Sint Felixvloed (1530) helemaal onder de golven. Stukje bij beetje is het eiland teruggewonnen op de zee. Bijna 70 jaar na de overstromingsramp werd de eerste polder opnieuw bedijkt.
Nu is het voormalige eiland aan vier kanten door grote waterstaatkundige werken verbonden met de rest van Zeeland. Tijdens het fietsen van de Pijlerdamroute komt u langs de Veerse Gatdam (1967) en de stormvloedkering in de Oosterschelde (1986).
Pijlerdamroute , een route op het voormalige eiland Noord - Beveland . De plaatsen op of langs de route zijn : Kamperland , Wissekerke , Geersdijk en Kortgene . Tijdens het fietsen van de Pijlerdamroute komt U langs de Veerse Gatdam ( 1967 ) en de Stormvloedkering in de Oosterschelde ( 1986 ) over fraaie dijkwegen . Hier kunt U het waterland Neeltje Jans bezoeken. Het Veerse Meer heeft een internationale reputatie als watervogelgebied , de dieren leven en broeden op platen in het meer . ( Goudplaat , Middelplaat , Schotsman en Haringvreter ) . Aan de noordkant heeft U een prachtig uitzicht over de Oosterscheldekering ( Roompotsluizen ).
Beoordeling : 10/10 , zeker met zomers weer . Bewegwijzering : goed .
Brecht : Jan van der Nootroute Start : Centrum Brecht , prov. Antwerpen Afstand : 56 km G.P.S. 56.160 km
Route :Maak kennis met het Brecht van toen en zijn befaamd humanisme én het Brecht van nu: volg de bordjes van de Jan vander Nootroute. Deze route kreeg de naam van de in 1595 overleden Prins der Dietse Dichteren altegaeder, Jonker Jan vander Noot. Hij werd geboren te Brecht in de hoeve Hof van Pulle, nu het Verbrand Hof. De Jan vander Nootroute doorkruist de omgeving van Brecht. Synoniem voor rust, landelijkheid en natuurschoon. Mogelijke haltes op het traject zijn de Sint-Leonarduskerk, de kathedraal van de Kempen en de trappistinnenabdij O.-L.-Vrouw van Nazareth. Situering: Brecht en Schilde De route is genoemd naar de dichter Jan van der Noot en vertrekt in het centrum van Brecht . Door de velden en weiden , via de kapel " Onze Lieve Vrouw van zeven weeën " , Hensbroek , Kloosterheide en Vogelzang naar St. Lenaarts ( Katedraal van de Heide ). Verder over het kanaal Dessel - Schoten ( geen bordje ) , Kraaienhorst en de Westmallebaan naar de Trappistinnenabdij O.-L.-Vrouw van Nazareth . Verder langs de Abdijlaan . Hier verandert de route van uitzicht . Van velden , weiden en boerderijen naar dreven , bossen en villa's . Eerst door Schilde ( prachtige dreven met villa's ) tot aan het Schildestrand . Verder langs het anti - tankkanaal ( fort 'S Gravenwezel ) naar St. Job in 't Goor . Nu een stukje drukke baan naar Schoten , rechtsaf en langs de Schotense Waterskiclub de autostrade onderdoor en verder langs de E10 plassen en Mikse Heide naar de Miekse Baan . Kilometers langs de drukke Miekse Baan zonder fietspad naar Overbroek . Nog een stukje Loenhout langs een betonnenmuur voor de nieuwe H.S.T. lijn en daarna terug naar Brecht
Beoordeling : 8/10 , De Mikse Baan is er te veel aan . deze route fiets ik nooit meer ( Pathfinder ) Bewegwijzering 7.5/10 Kan veel beter , hier telt de regel : geen bordje , rechtdoor dan . er is een mail gestuurd
Essen : Heideroute Start : Kerkplein Gooreind , prov. Antwerpen Afstand : 57 km G.P.S. 56.960 km
Route :Het allereerste (1975) traject en ongetwijfeld één van de mooiste in de provincie Antwerpen. Gewoonweg schitterend tijdens de maand augustus, wanneer de heide paars kleurt. Dat dit traject de Kalmthoutse Heide doorkruist, zal je wellicht niet verbazen. In Natuureducatief Centrum De Vroente leer je meer over dit enig stukje natuur. Verder op het traject o.a. het Arboretum van Kalmthout met 6.000 verschillende planten, de Kiekenhoeve-Karrenmuseum in Essen en de Napoleonshoeve in Wuustwezel. Situering: Kalmthout, Essen en Wuustwezel. Vertrokken aan de kerk in Gooreind , langs de duiventoren ( een vakatie-verblijf uit de jaren 1830 ) , militair domein Klein - Schietveld en Kalmthout - Heide ( Station en een monument ter nagedachtenis aan de Canadese soldaten in de tweede wereldoorlog ) naar Kalmthout . Even van de route om het natuureducatief centrum " De Vroente " te bezoeken , daarna verder langs het Arboretum en de Kalmthoutse heide met zijn vennen naar Essen . De Kiekenhoeve met zijn Karrenmuseum is zeker een halte waard . Ook de VVV van Essen heeft hier in de Tasberg een plaats. Na een rust verlaten we Essen langs het station , een douaneloods en de quarantaine stallen en fietsen we verder door de gemeentebossen langs Horendonck . In de verte ziet men de kerktoren . Langs Kleine Horendonk , Venetie en Nieuwmoer bereikt je de Maatjes , een grensoverschrijdend geklasseerd natuurgebied . Na de Maatjes fietst je verder door een grootschalige landschap over rustige betonbaantjes naar Wuustwezel . In Wuustwezel langs de Napoleonshoeve en de St. Willebrorduskapel ( 1613 ) en via de Oude Baan naar Gooreind .
Beoordeling : 9.5/10 , misschien de oudste , maar wel één van de betere route . Bewegwijzering : goed
ALS BEWEGWIJZERAAR VAN DE ROUTE WENS IK U TE DANKEN VOOR UW MOOIE WEBSITE. OOK VRAAG IK U - INDIEN U IETS ZOU VERNEMEN OVER EEN MANKEMENT IN DE SIGNALISATIE (ER GEBEUREN ALTIJD VANDALENSTREKEN ...) MIJ DIT ONVERWIJLD TE LATEN WETEN, MET HET OOG OP ONMIDDELLIJK HERSTEL. MET DANK ( Quaey Haegens )