FIETSROUTES - FIETSHUMOR - FIETSWEETJES

18-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Putte - Kapellen : Gansrijdersroute

Putte – Kapellen : Gansrijdersroute  
Start : Ravenhof ( Putte - Kapellen ) prov. Antwerpen
Afstand : 49 km
G.P.S. 52.120 km

22. Gansrijdersroute : Ontdek de Antwerpse poldergemeenten en hun heel bijzondere carnavalstraditie: het gansrijden. Deze route loodst de fietser door de Antwerpse polderdorpen Zandvliet, Berendrecht en Stabroek via Kapellen en Putte naar Ossendrecht. De naam verwijst naar het gansrijden, een oud folkloristisch gebruik ten noorden van Antwerpen. Tijdens de carnavalsperiode strijden gansrijders in de poldergemeenten om de titel van achtereenvolgens koning en keizer. De opdracht bestaat erin om, rijdend op een machtig trekpaard, de kop van een dode gans af te rukken.
Situering: Kapellen, Stabroek, Berendrecht, Zandvliet, Putte (NL) en Ossendrecht (NL).

verslag en foto's : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/

>> Reageer (0)
16-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondereigen : Smokkelaarsroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zondereigen : Smokkelaarsroute  
Start : Zondereigen ( Baarle - Hertog ) prov. Antwerpen
Afstand : 46 km
G.P.S. 45.960

Vroeger heel spannend, vandaag lekker ontspannend: fietsen in de grensregio met Nederland, een populair smokkelgebied. De naam van deze route ligt voor de hand: het is een tocht in het Belgisch-Nederlandse grensgebied van Baarle, over Weelde tot Poppel. Met elke pedaalslag kom je als het ware in een ander land terecht. De route leidt je voornamelijk langs rustige landbouwwegen. Heel apart is Baarle met zijn enclaves. Situering: Baarle-Hertog en Ravels.



Route : De Smokkelaarsroute vertrekt aan de kerk in Zondereigen , een gehucht van Baarle – Hertog .

De kleinschalige smokkel vond te voet of per fiets plaats. Vaak slopen de ‘pungelaers’, zoals de eerste smokkelaars werden genoemd, bij het vallen van de avond over zanddreven en door bosrijke gebieden stiekem de grens over. Daarbij hadden zij één gezamenlijke vijand: de commiezen ofwel douanebeambten. Om de douane om een dwaalspoor te zetten trokken de smokkelaars smokkelklompen aan. Dit waren speciale klompen die achterstevoren gedragen werden. De gemaakte afdrukken liepen daardoor in tegengestelde richting en zetten eventuele achtervolgers op een verkeerd spoor.

Langs het boereland , een stukje Bels Lijntje en het militair vliegveld naar Weelde – Statie ( molen Arbeid Adelt en een prachtige dorpskom ).



De douanebeambten hadden natuurlijk ook hun methoden om smokkelaars door de mand te laten vallen. Het was hen opgevallen dat fietsende vrouwen, die de grens over gingen, daarvan schenen af te vallen. Het geheim lag voor de hand. Deze dames droegen smokkelwaar onder hun kleding. De douane had een methode om daar achter te komen. De vrouwen werden vriendelijk doch dringend uitgenodigd om binnen bij een goed opgestookte kachel te wachten op de controle van hun papieren. Met als gevolg dat zij binnen de kortste keren letterlijk stonden te smelten bij de kachel

Verder langs Poppel door de Aa – Vallei naar de grens van Nederland aan de kapel van Roover . 



De rijk beboste omgeving van Poppel en de vele veldwegeltjes waren uiteraard een gedroomd terrein voor smokkelaars. Die handel in het grijze en zwarte circuit dreef volledig op prijsverschillen aan weerskanten van de grens. Tijdens de 18e eeuw werd vooral brood en meel van de Kempen naar Nederland gesmokkeld. In de Franse Tijd daarentegen liep de goederenstroom hoofdzakelijk naar het zuiden, waar een groot tekort was aan katoen, wol en koloniale waren. Op het einde van de vorige eeuw was zout de meest gegeerde smokkelwaar uit België. Tijdens de nacht van 1 op 2 oktober 1871 betrapten op het grondgebied van Goirle vier Nederlandse douaniers vijf Belgische smokkelaars, beladen met in totaal 158 kilo zout. Eén smokkelaar werd aangehouden, de andere vier konden ontvluchten. Het motief achter deze riskante handel moet niet ver gezocht worden. Voor dit levensnoodzakelijke goed werd in Nederland immers viermaal meer betaald.


Verder in Nederland eerst door de bossen van Gorp en Roovert , daarna flirtend op de grens langs oude smokkelwegen naar Baarle – Hertog en Baarle Nassau .

 

Naast de unieke enclavesituatie kent Baarle ook een bijzondere geschiedenis rondom het smokkelen. Net na de Tweede Wereldoorlog moest ook in de beide Baarles de economie weer opgebouwd worden. Wellicht nog beter dan elders aan de grenzen wist de bevolking van Baarle aan welke goederen schaarste aan van de grens. De specifieke situatie leende zich bovendien uitstekend om handel in deze goederen te drijven. Niemand kon immers de inwoners van Baarle-Hertog verbieden om goederen, die in Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar waren, in huis te halen als deze in België wel verkrijgbaar waren. Andersom gold natuurlijk hetzelfde voor de Nederlanders. De smokkel bloeide welig en vrijwel iedereen in Baarle deed er aan mee. Het was een lucratieve sport, waaraan flink verdiend kon worden. Roomboter bijzonder gewild artikel om naar België te smokkelen. Ook suiker en jenever waren smokkelaar. Later werd overgegaan op vee. Beesten die aan het ene adres legaal afgeleverd werden, stonden de volgende dag in het andere land op stal of in de wei.

Nog een stukje langs het platteland , soms in België , soms in Nederland en we zijn terug aan onze vertrekpunt in Zondereigen .

  Beoordeling 


route : een rustige plattelandsroute
bewegwijzering : geen problemen
plannetje : Folder , T.P.A.
afgelegd 2006 : 2502.4 km


>> Reageer (1)
11-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamme : Pillecynroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hamme : Pillecynroute
Vertrek : Mirabrug , Hamme , Oost - Vlaanderen
Afstand :38 km .

G.P.S. :36.140 km

 

Deze fietsroute te Hamme voert ons doorheen een oase van groen en water, in de streek van Schelde en Durme. De route loopt voor een groot deel over de Durme- en Scheldedijken langs beemden en velden naar de meest schilderachtige hoekjes. Waar beide rivieren elkaar ontmoeten kunnen we het monument aanschouwen dat herinnert aan de auteur Filip de Pillecyn.

foto's en verslag : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (1)
09-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weert : Aspergeroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Weert : Aspergeroute
Vertrek : De Zilverreiger , Weert
Afstand :51 km .

G.P.S. :51,230 km

 

De Aspergeroute toont de streek in al zijn aspecten en loopt langs het ongerepte natuurschoon van dijken , schorren , kreken , wielen en beemden , maar ook langs vruchtbare akkergronden waar evenwel steeds minder asperges gekweekt worden . De fiscale druk is in de plaats gekomen van de zo gevreesde ziekten en bodemmoeheid . Het aanleggen van enkele bermen asperges in eigen tuintje , is voor vele Klein – Brabanders het antwoord hierop . Met lede ogen zien we de teloorgang van de aspergeteelt aan .Toch blijft de asperge een typisch Klein – Brabantse groente , waarmee talrijke restaurants en eethuisjes tijdens het seizoen graag uitpakken


 

Route : De route vertrekt aan het streekmuseum “ Zilverreiger “ in Weert  . Langs de Oude – Schelde met aan de overzijde het romantische kasteel van de grafelijke familie “ de Marnix de St.-Aldegonde naar de Schelde in Temse .

De naam’de Marnix’ zou afkomstig zijn van een klein dorpje in de Savoie van Frankrijk, terwijl ‘ Sinte Aldegonde’ een nog kleiner dorpje was in de buurt van Binche. Een vroegere voorvader, Philippe de Marnix zou daar een kasteel bezeten hebben. Hij was dus “Seigneur de Mont Sainte Aldegonde”. Vandaar die moeilijke en vrij lange naam… Zo vertelt de huidige graaf John de Marnix de Sinte Aldegonde” het. Het domein heeft voor het ogenblik een totale oppervlakte van 250 ha. In 1794, bij de inval van de Fransen, werd het ooit verkocht voor 800.000 frank door Charles de Marnix, die later huwde met Dorothée Van der Gracht en die het kasteel dan terugkocht.



De Schelde brug onderdoor en langs de Scheldedijk naar De Notelaer , rechtsaf , en op een kasseiweg afgeboord met eikenbomen naar Hingene . Verder langs Eikevliet naar Ruisbroek .

30 jaar geleden overstroomde Ruisbroek . Door onweer en hoogwater brak de dijk van het riviertje De Vliet en liep nagenoeg het hele dorp onder. Vele inwoners werden verrast en verloren veelal hun bezittingen op het gelijkvloers. Tweeduizend mensen moesten worden geëvacueerd. Koning Boudewijn kwam de getroffenen een hart onder de riem steken en vele ramptoeristen kwamen een kijkje nemen. Het was meteen de eerste keer dat België met het fenomeen ramptoerisme kennismaakte.

Verder langs het Moerlijnpad , een fietspad naast de spoorweg . Aan de Moerplas verlaten we even het spoorwegpad en rijden langs Het Hof van Coolhem .

Drie eeuwen geleden was het domein een provisorij en buitenverblijf van de Sint – Bernardsabdij van Hemiksem .In deze kasteeltuin deden de asperges in Klein – Brabant hun roemrijke intrede .

Verder langs het Moerlijnpad door Puurs met zicht op de Sint – Pieterskerk . Na een rust in Puurs verder langs Liezele naar Lippelo , waar men het kasteel “ te Melis “ in het Lippelobos kan bewonderen .

In dit kasteel verbleef Lodewijk xv tijdens zijn inval in de Nederlanden in 1745 en in het huidige had Leopold lll zijn hoofdkwartier in 1940 . De toegangsdreef is afwisselend beplant met platanen en thuya’s .



Terug naar Weert op landelijke wegen langs St. – Amands en  Branst 


Beoordeling 


route : een van de mindere route's . asperges ? Ik heb twee kleine veldjes gezien . 
bewegwijzering : geen problemen
plannetje : Folder , T.P.A.


>> Reageer (0)
07-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arendonk : Valkeniersroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Arendonk : Valkeniersroute
Vertrek : Centrum Arendonk , Prov. Antwerpen
Afstand :54.700 km .

G.P.S. :54.230 km

 

Route : Knooppunten : Centrum Arendonk - kp 59 - kp 60 - kp 56 – Hooge Mierde - kp 97 – Bladel - kp 13 - kp 12 - kp 16 – kp 18 – kp 22 – kp 77 – kp 72 – kp 67 – Centrum Arendonk .

 

Nergens heeft de valkerij zo’n groei en bloei gekend als in Arendonk. Het voldeed immers aan alle vereisten want uitgestrekte heidevlakten, poelen, goren en vennen zijn een ideale pleisterplaats voor trekkende valken. Archieven uit de 10de en de 11de eeuw vermelden reeds het lokken, vangen en africhten van de valken voor de jacht op natuurlijke prooidieren. Edellieden kochten deze vogels die dan zo hun weg naar de middeleeuwse europese hoven vonden. Alle attributen die nodig waren voor de valkerij werden ook in Arendonk gemaakt. Er zijn nog enkele valkeniers actief in Arendonk



 Route . Centrum – kp 59 : De Valkeniersroute start in het centrum van  Arendonk . Volg de bordjes van het knooppuntennetwerk ( kp 59 ) langs de Vrijheid , Begijnhof en de Wampenberg naar brug 5 .Over de Wamp ziet U de Toremansmolen .  Brug 5 over en linksaf naar kp 59 .

 

De Toremansmolen van 1809 is een unieke houten “ Koffiepotmolen-Bovenkruier “. Een geklasseerd monument van 1943 en gerestaureerd in 1988 . Daarachter het Heem – en Sigarenmuseum met een unieke collectie over sigarenmakerij en valkerij .

 

Kp 59 – kp 60 – kp 56 : Door  het domeinbos “ Hoge Vijversbossen “ langs de Nederlandse grens .

Kp 56 – Hooge – Mierde – kp 97 : Kp 96 volgen door het recreatiegebied Zwartven. Iets voor het centrum van Hooge Mierde bordjes volgen naar het centrum .Verder langs het fietsroutenetwerk naar Hulsel kp 97 .

 

Het Zwartven : Dit 54 ha beschermd natuurgebied , genoemd naar het heideven , maakte vroeger deel uit van de uitgestrekte heidevelden met verschillende vennen .

 

Kp 97 – Bladel – kp 13 : Verder naar kp 29 , In de Franse Hoef de bordjes centrum naar Bladel  volgen . Verder het fietsroutenetwerk volgen , Kruispunt oversteken en langs het zwembad : De Smagtenbocht , en de sportvelden naar kp 13 .

Kp 13 – kp 12 – kp 16 : Door het gehucht “ Dalem “ , de brug van de autostrade over en op een prachtige verkeersvrije betonbaantje door de Cartierheide



Veel kilometers gaan door de ontginningsbossen De Kempen , aangelegd op de woeste gronden die hier in de 19e eeuw nog lagen . De Cartierheide, is door de Belgische baron Cartier de Marchenne in 1932 aan de Vereniging Natuurmonumenten geschonken . Het is een mooi overblijfsel van de heidevelden van weleer.

 

Kp 16 – kp 18 – kp 22 – kp 77 : Verder door het grenspark “ De Kempen “ op prachtige fietspaden naar de  abdij  van Postel .

De Abdij van Postel is een Norbetijnenabdij in de Belgische gemeente Mol . In 1138 werdt er vanuit de abdij van Floreffe een priorij gesticht . In 1613 werd Postel een proosdij en in 1618 verkreeg Postel de status van abdij . De abdijkerk is gebouwd in Rijnlandse Romaanse stijl en dateert vermoedelijk uit het einde van de twaalfde eeuw . In latere tijden is de kerk meerdere malen verbouwd , waardoor het gebouw tevens kenmerken van de gotische en barokke stijlen vertoont . In 1797 moesten de moniken tijdens de Franse Revolutie de abdij verlaten . Pas in 1847 kom men terugkeren . Sindsdien heeft men in verschillende fases de abdij weer bewoonbaar gemaakt en weten te restaureren



Kp 77 - kp 72 : Na een terrasje aan de abdij verder door de bossen naar het kanaal Schoten - Dessel .
Kp 72 - kp 67 : Langs het kanaal tot brug 4 ( slechte weg )
Kp 67 - Centrum Arendonk : Linksaf over de brug , dan rechtsaf naar het centrum


Beoordeling 


route : bos , groen , schaduw en verkeersvrije fietspaden , een aanrader
bewegwijzering : geen problemen ( kp 13 is veranderd van Hapert naar het Landgoed Vorsel  )
plannetje : Lokale foldertje , Arendonk


>> Reageer (1)
05-06-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week-end Zeeland

Week-end Zeeland



Westerschouwenroute
Start ; Renesse , Schouwen - Duiveland
Afstand : 38 km
G.P.S. : 45.200 km

Duinen, strand en zee biedt het westelijk deel van het voormalige eiland Schouwen. Het toerisme in de omgeving van Burgh-Haamstede en Renesse concentreert zich in het overgangsgebied tussen duin en polder. Daar ligt het aantrekkelijke landschap van de binnenduinen. Vroeger lagen daar glooiende duingraslanden ('vroongronden') die schaars werden beweid met schapen en jongvee. In de loop van de tijd zijn veel van deze voedselarme graslanden omgezet in kleine akkers en intensief beweide graslanden. Het glooiende duin werd daartoe 'gladgestreken' en de duinplaggen werden rondom de percelen neergelegd; zo onstonden walletjes die, met struikgewas, een ideale afrastering voor het vee vormden. Alles bij elkaar leverde het een afwisselend landschap op van bosjes, houtwallen, boomgaarden en besloten stukjes akker- en weiland. In het natuurreservaat Vroongronden is het beheer gericht op voedselarme duinplanten.




Zee – Vruchtenroute
Start : Goes , Zuid – Beveland
Afstand : 55 km
G.P.S. :58 km

Waterstaatkundige werken hebben Zeeland ingrijpend veranderd. Zeearmen zijn afgedamd, dijken verhoogd en overal zijn nieuwe wegen aangelegd. Ook de Oosterschelde bleef niet onberoerd. Dat is te zien aan de hoge dijken tussen Yerseke en Wemeldinge, met in de verte, voorbij droogvallende platen, zicht op de Zeelandbrug. Maar één ding gebeurde niet: afsluiting. Door de bouw van de pijlerdam aan de ingang van de Oosterschelde bleef het getij (met zout water!) in de zeearm aanwezig. Bij eb vallen nog steeds grote stukken grond droog; duizenden vogels vinden daar hun voedsel. Ook bleef de Oosterschelde rijk aan zeevruchten: het is, met relatief warm water, een kraamkamer voor Noordzeevis en de oester- en mosseltelers in Yerseke kunnen hun werk voortzetten.




Bruggenroute
Start ; Kortgene , Noord – Beveland
Afstand :33 km
G.P.S. :35.120 km

Een route door Noord-Beveland. Dit voormalige eiland kent een zeer bewogen geschiedenis. Het verdween tijdens de Sint Felixvloed (1530) helemaal onder de golven. Stukje bij beetje is het eiland teruggewonnen op de zee. Bijna 70 jaar na de overstromingsramp werd de eerste polder opnieuw bedijkt. Nu is het voormalige eiland aan vier kanten door grote waterstaatkundige werken verbonden met de rest van Zeeland. Tijdens het fietsen van de Bruggenroute komt u langs de Zeelandbrug (1965) en de Zandkreekdam






>> Reageer (0)
30-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nijlen : Diamantroute
Nijlen : Diamantroute
Start : Station Lier , prov. Antwerpen
Afstand : 30 km
G.P.S. : 32.240 km

Niet alleen Antwerpen , ook de Antwerps Kempen kennen een traditie van diamantbewerking . Een schitterde kennismaking met deze regio : de Diamantroute . De Diamantroute ligt ten oosten van Lier , in de gaffel gevormd door de Kleine en de Grote Nete . Centraal ligt de fusiegemeente Nijlen , het Kempens centrum van de Diamantbewerking . De valleitjes van de beiden Neten , loof en naaldbossen en heerlijke agrarische landschappen bekoren door hun natuurlijke eenvoud .

verslag en foto's : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/

>> Reageer (0)
29-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THORN , het witte stadje

THORN , het witte stadje
Limburg ( NL )

Rijk aan verleden - mooi in het heden
Witte huisjes , bochtige straatjes , intieme hofjes
de Abdijkerk en vele gezellige terrasjes




Maasplassenroute

Afstand 48 km

Fietsroute : Thorn - 33 - 42 - 35 - 84 - 36 - 37 - 40 - 39 - 03 - 01 - 22 - 21 - Thorn

Deze route voert U langs de Maas , Maasplassen en Julianakanaal , en enkele dorpjes die zeker de moeite waard zijn . U  vertrekt in het beroemde witte stadje
Thorn . Verder langs Heel , Linge , Maasbracht  en U fietst door  het vestingstadje Stevensweert



.

Beoordeling 


route
een pracht van een route , een daguitstap waard
bewegwijzering : geen problemen
plannetje : Routes des Asperges




>> Reageer (4)
28-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen
Limburg Nederland



FOTOALBUM






>> Reageer (0)
24-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud - Turnhout : Corsendonckroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Oud - Turnhout : Corsendonckroute

Vertrek : Priorij Corsendonck
Afgelegd :46 km .

Gps :45.620 km

 

De naam ‘Corsendonk’ staat voor een eeuwenoude priorij, heerlijk bier en dito kaas én een mooie fietsroute.De Corsendonkroute passeert weiden, bossen, gehuchten, monumenten, enkele residentiële wijken en bovenal veel groen. Ze situeert zich op het grondgebied van de gemeenten Oud-Turnhout, Arendonk, Retie en Kasterlee. De voornaamste bezienswaardigheden op het traject zijn de natuurreservaten De Tikkebroeken en Landschap De Liereman en uiteraard de priorij van Corsendonk. Situering: Oud-Turnhout, Arendonk, Kasterlee en Retie.

foto's en verslag ; http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/

>> Reageer (2)
22-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ravels : Aa - valleiroute
Ravels : Aa - valleiroute
Start : parking C.C. de Wouwer Ravels  , prov : Antwerpen

Afstand : 57 km  
G.P.S. 54.270 km

Een - letterlijk en figuurlijk - grenzeloos groen traject: zo zou je de Aa-valleiroute kunnen omschrijven. Landbouwwegen in de ruilverkavelingsprojecten van de drie Ravelse deelgemeenten vormen de ruggengraat van deze route. Grenzeloos? Inderdaad, het traject loopt voor de helft op Belgische, voor de helft op Nederlandse bodem. Naast prachtige en heerlijk rustige fietswegen, heeft de Aa-valleiroute nog meer moois voor je in petto: de molen ‘De Nachtegaal der Maatvennen’, het prachtige dorpsplein van Hilvarenbeek, de ongerepte natuur van domein ‘de Utrecht’ en de imposante Gewestbossen

verslag en foto's : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (1)
20-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olen : Keizer Karelroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Olen : Keizer Karelroute 
Start : Centrum Olen , prov. Antwerpen
Afstand :37 km

G.P.S.: 36.840 km

 

De Karel V-route kreeg tijdens het Keizer Kareljaar 2000 een nieuwe look: een nieuw traject en meteen ook een nieuwe naam, Keizer Karelroute.
Het was in Olen dat Karel V, Keizer Karel, de pot met de drie oren kreeg aangereikt. Het begin van het legendarische verhaal ‘De pot van Olen’. Olen en Keizer Karel vormen sindsdien een onafscheidelijk duo. Op het stemmige marktplein illustreert de pottenfontein dit merkwaardig verhaal. De Keizer Karelroute doet naast Olen ook Herentals aan.



foto's en volledig verslag : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (0)
16-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortel : Noorder Kempen - route
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wortel : Noorder Kempen - route  
Start : Centrum Wortel , prov. Antwerpen

Afstand : 46 km

G.P.S. : 46.210 km

 

Route knooppunten : Centrum Wortel -  kp 11 – kp 19 – kp 20 – kp 21 – kp 15 – kp 45 – kp 44 - kp 43- kp 14 – kp 13 – kp 21 – kp 28 – kp 29 – kp 35 - centrum Wortel

 

De route laat U kennis maken met de Noorderkempen , het noordelijke deel van Prov. Antwerpen . Het landschap verschilt weinig van het Nederlandse Brabant , maar de invulling is duidelijk anders . De ruimtelijke orde is in België minder strak geregeld . De route voert U over rustige landwegen door het “ Aardbeienland” . Vanaf 1920 legde men zich hier toe op de teelt van aardbeien . U ziet grote serres , plastic tunnels en velden waar de zomerkoninkjes worden geteeld



 Route : Centrum Wortel – kp 11 : Vertrek achter de kerk naar kp 11

Kp 11 – kp 19 – kp 20 : Een stukje door Nederland , langs het dorpje Castelré aan het beekje ‘'t Merkske

Castelré hoort bij de grensgemeente Baarle – Nassau . Door de geïsoleerde ligging in een lob die in Belgisch grondgebied steekt , is het dorp meer op het Belgische Minderhout gericht dan op Nederland . Castelré zelf is een fraai voorbeeld van een kransakkerdorp
 

Kp 20 – kp 21 – kp 15 : Langs serres en velden aardbeien van Minderhout naar Meerle ( Heimolen  of Molen van Mertens )

Kp 15 – kp 45 – kp 44 – kp 43 : Naar Meersel – Dreef langs de Strijbeekse Heide. Tussen Minderhout en Meersel – Dreef voert de route in België en Nederland door een open Noord – Kempense landschap , met akkers, weilanden , boerderijen , smalle wegen en kapellen .

Het Belgische Meersel – Dreef is een drukke grensplaats , voornamelijk zondags . De Dreef werd in de 17e eeuw aangelegd na de stichting van het Kapucijnenklooster . Tegenover het klooster ligt het Mariapark met de Lourdesgrot , een klein bedevaartsoord .

Kp 43 – kp 14 – kp 13 : Terug in België , na een terrasje in Meersel - Dreef , verder op een prachtige fietspad langs de Mark




.De Mark ontspringt in Merksplas, stroomt langs Hoogstraten en passeert bij Striphoek de grens . In Breda komt zij samen met de Aa of Weerijs en mondt als Dintel na 76 km bij Dinteloord uit in het Volkerad .

Kp 13 – kp 21 – kp 28 – kp 29 : Verder door open landschap via Meer en door Hoogstraten naar het gehucht Achtel in Rijkevorsel . In Hoogstraten kan men op de Vrijheid het begijnhof en de Sint – Katharina kerk bezoeken .    

SINT KATHARINATOREN :  Deze indrukwekkende kerk en toren - de triomf der baksteen - werd gebouwd in 1524 - 1546 in opdracht van graaf en gravin Antoon de Lalaing en Elisabeth van Culemborg naar een plan van Rombout Keldermans, één van de architecten van de kathedraal van Antwerpen. De kerk met haar 104,70 meter hoge toren heeft een lengte van 80 meter. De basis van de toren is vierkantig, boven de klokkenkamer wordt hij achtkantig. Deze flamboyante laatgotische stijl waarbij bakstenen worden afgewisseld met witte 'speklagen' uit zandsteen, vinden we op meerdere plaatsen terug in de omgeving.

Kp 29 – kp 35 – centrum Wortel kp 11 : Aan de kapel van Achtel links af  .Verder langs weiden en boerderijen terug naar Wortel




Beoordeling 
 

routeEen rustige en landelijke route
bewegwijzering :geen problemen
plannetje : ANWB Fietsgids Westelijk Brabant


 totaal 2006 : 1955.3 km 


>> Reageer (2)
14-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eersel : Acht Zalighedenroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eersel : Acht Zalighedenroute
Start :centrum , Eersel , Noord - Brabant NL
Afstand : 43 km  
G.P.S. 48.120 km

 

Route knooppunten : Eersel - 06 - 07 - 03 - 04 - 05 - 21 - 08 - 09 - 11 - 12 - 13 - 10 - centrum Eersel .

Duizel , Eersel en Steensel zijn drie van de Acht Zaligheden dorpen , ze eindigen allemaal op sel . Sel of sala betekent nevenhoeve . De naam Zaligheden is een verbastering van selligheden en was min of meer spottend bedoeld . De Kempenstreek behoorde namelijk lange tijd tot de armste gebieden van Nederland . Op de zandgronden wilden nauwelijks iets groeien . Mest van schapen die de heidevelden begraasden was nodig om de de bodem vruchtbaar te maken

 

 Route : Eersel – kp 06 : Start vanaf het dorpsplein naar het knooppunt 06

foto's en verslag : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (1)
12-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelen : Dijlevalleiroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mechelen : Dijlevalleiroute  
Start : De Nekker , Mechelen , prov. Antwerpen

Afstand : 59 km

G.P.S. :60.420 km

 

Volg de bochtige Dijleboorden van de Mechelse binnenstad tot de festivalweide in Werchter. Bijzonder aan de Dijlevalleiroute: je fietst bijna de hele tijd langs water.
Deze route combineert de historische rijkdom van de Mechelse binnenstad - met de Sint-Romboutstoren als blikvanger - en de rust van de Dijleboorden en de fietspaden langs het Kanaal Leuven-Dijle. Liggen ook op het traject: het mooie Zennegat, Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker, Dierenpark Planckendael, het BLOSO-domein in Hofstade en het Tremelo van Pater Damiaan.
Situering: Mechelen, Werchter en Tremelo. Afstand: 59 km



Route : De Dijlevalleiroute vertrekt aan het Prov. Sport en Recreatiecentrum “ De Nekker ” te Mechelen

Langs het bioscoopcentrum naar het Afleidingskanaal . Aan het sluizencomplex begint de Dijle .

Grenzend aan de waterplas van de Nekker ligt het “ Mechels Broek " .

 

Het Mechels Broek behoort tot het vroegere natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle. Hierin vinden we de reden waarom het Mechels Broek vooral een nat en open moeraskarakter heeft. Aan het einde van de Jaren zestig werden twee grote zandwinningputten gegraven voor de aanleg van de E19 van Antwerpen naar Brussel. Deze putten zijn nu twee grote en diepe vijvers. De grootste van de twee is bekend als ‘de recreatievijver’ omdat hij deel uitmaakt van het recreatiecentrum De Nekker. De kleinste, de ‘reservaatvijver’, ligt in het huidige natuurgebied en is erg in trek bij heel veel watervogels als rust- en eetplaats.

 

Verder naar Muizen , hier kan men kiezen , een verharde fietspad langs een drukke baan , of kilometers meanderen met de Dijle op een onverhard kiezelpad ( is goed rijbaar ) , langs de dorpen Rijmenam , Keerbergen ( Hier begint Brabant )  en  Tremelo . Hier kan men in Ninde het museum van Pater Damiaan bezoeken .


Pater Damiaan werd geboren te Tremelo op
3 januari 1840, als zevende van acht kinderen in het gezin De Veuster. Zes jaar lager onderwijs te Werchter en, na vier jaar onderbreking van zijn studie, twee jaar middelbaar onderwijs te 's-Gravenbrakel. Trad begin 1859 in bij de paters van de H.H. Harten (in de volksmond: picpussen) te Leuven, waar zijn oudere broer August (pater Pamflel) reeds verbleef. Vertrok vanuit Bremen op 9 november 1863 met een zeilschip naar de Sandwich-eilanden. Aankomst te Honolulu op 19 maart 1864. Tot priester gewijd op 21 mei 1864. Vestigde zich in 1873 bij de melaatsen op het eiland Molokai, waar hij - zelf melaats geworden -op 15 april 1889 overleed.




We rijden verder langs de Dijle naar Werchter . Hier eindigt de bewegwijzering van de Dijlevalleiroute  . Even naar het centrum van Werchter voor een terrasje , daarna verder de bordjes van de Winge – en Demerroute volgen , terug langs de Dijle langs de andere oever , linksaf en langs Haacht ( antitankkanaal ) en het centrum van Wakkerzeel naar het kanaal Leuven – Dijle .Vanaf hier volgen we opnieuw de bordjes van de Dijlevalleiroute .

Het Dijleland kent een brede waaier aan landschappen. De Dijle is de ruggengraat van het gebied. Met name ten zuiden van Leuven is de Dijle een heel bijzondere rivier die nooit werd rechtgetrokken of ingedijkt. Dat is een erg zeldzame toestand in Vlaanderen. De Dijle stroomt van zuid naar noord met tal van kleine en grote kronkels door een mooie vallei die tot ruim een kilometer breed is. Belangrijke zijriviertjes van de Dijle zijn de Laan, de IJse, de Voer, de Vaalbeek en de Molenbeek. In Werchter mondt de Demer uit in de Dijle. Vanaf deze samenvloeiing ligt de Dijle ingebed tussen stevige dijken.



 We steken het kanaal over ter hoogte van de verbindingsbrug tussen Wespelaar en Tildonk
 

Het kanaal Leuven – Dijle of de Leuvense vaart is een Belgisch kanaal tussen het Zennegat in Mechelen en Leuven waar het eindigt in de kanaalkom. Het is het tweede kanaal dat in de provincie Vlaams-Brabant werd gegraven en daarmee één van de oudste kanalen in België. In 1994, na de overname door de NV zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen, veranderde de oorspronkelijke naam Leuvense Vaart in de huidige naam kanaal Leuven-Dijle


Rechsaf en langs het kanaal ( ongeveer een 20 km ) naar het Zennegat via de dorpen en gehuchten Kampenhout - Sas , Boortmeerbeek , Muizenvaart , Hanswijkvaart ( noordelijke ingang van het domein Plankendaal ) en Mechelen . In Battel verlaten we even het kanaal , verder via het kanaal naar het Zennegat .Hier vloeit de Zenne en de Leuvense Vaart in de Dijle .Rechtsaf en opniew langs de Dijle naar Mechelen




Mechelen is een Belgische stad gelegen in het Vlaams Gewest , provincie Antwerpen , centraal tussen de grootsteden Antwerpen en Brussel , gelegen aan de Dijle , telt bijna 80.000 inwoners . De stad herbergt een rijke geschiedenis en was gedurende een korte periode in de zestiende eeuw de stad van waaruit de Nederlanden werden geregeerd . Momenteel is het de stad met het op een na hoogst aantal beschermde gebouwen van Vlaanderen . Het begijnhof , de Sint-Romboutskathedraal en de reuzenstoet zijn UNESCO werelderfgoed . In de Sint-Janskerk en in de Onze-Lieve-Vrouwekerk is er een werk van Rubens te bewonderen . De inwoners van Mechelen hebben de bijnaam van Maneblussers en hun beschermheilige is Sint-Rombout

Door het centrum van Mechelen ( Haverwerf , Sint - Romboutstoren  Grote Markt , Zoutwerf , enz ) Via het stadspark en de drukke Zandpoordvest volgen we terug de Dijle tot naar ons vertrekpunt



.

                                                          Beoordeling 

route : 80% verkeersvrij op dijken en jaagpaden , niet geschikt voor dunne bandjes .
bewegwijzering :geen problemen , in Werchter de Winge – en Demerroute volgen tot aan het kanaal .
een tip : in Mechelen knooppunt 57 volgen
plannetje : Foldertje : Dijlevalleiroute


 totaal 2006 : 1858.1 km 


>> Reageer (3)
11-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mol : Molse Neteroute
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mol : Molse Neteroute  
Start : Mol centrum , prov. Antwerpen

Afstand : 42 km

Totaal :43.250 km

 

Route : Knooppunten : Centrum Mol -  kp 56 - kp 55 - kp 35 - kp 36 - kp 54 - kp 08 - kp 09 - kp 03 – kp 02 - kp 05 - kp 56 - centrum Mol
 

De gemeente telt iets meer dan 32 500 inwoners. Zij wonen verspreid over de 12 gehuchten, waarvan het Centrum het dichtstbevolkt is. De andere gehuchten zijn Achterbos, Donk, Ezaart, Ginderbuiten, Gompel, Heidehuizen, Millegem, Postel, Rauw, Sluis en Wezel. Met een oppervlakte van maar liefst 11 419 ha is het grootste gemeente van het land. Op een landkaart vallen de contouren van de gemeente onmiddellijk op: zo vormen de gemeentegrenzen de figuur van een grote laars. De belangrijkste rivier is de Molse Nete die zich rakelings ten zuiden langs het centrum slingert.



Route : Mol  centrum ( kerk ) - kp 56 - kp 55 : Vertrek richting de Ring tot aan knooppunt  56 , linksaf en langs een verkeersvrije fietspad naast de Molse Nete het centrum uit langs de Rozenberg . Onderweg komt U langs de oude watermolen . Verder langs Mol – Ginderbuiten en Mol – Gompel naar het kanaal Kanaal Dessel-Kwaadmechelen .

Kp 55 – kp 35 : Op het jaagpad van het kanaal Kanaal Dessel - Kwaadmechelen , langs rechts Rotselaar en links over het kanaal Balen , naar Balen -Hulsen

Het kanaal Dessel - Kwaadmechelen is een 15.7 km lang kanaal en verbindt het kanalenkruispunt te Dessel met het Albertkanaal te Kwaadmechelen , bevat geen enkele sluis en heeft 1 bocht nabij de aansluiting met het Albertkanaal . Te Dessel geeft het aansluiting met de Kempense kanalen : Kanaal Bocholt - Herentals en Kanaal Schoten - Turnhout - Dessel .

Kp 35 - kp 36 : Langs rustige wegen naar Mol - Heidehuizen .
Kp 36 - kp 54 : Door het centrum van Geel - Bel , verder langs de Belse Bossen .
 

Geel-Bel is een gevarieerd gebied met hoge landschappelijke waarden. Hen, stuifduinen, vochtige en natte heide, verschillende beken en waterlopen, vennen en weide- en akkerlanden. Het kent waardevolle ecologische biotopen, dus een rijke flora en fauna.

 

Kp 54 - kp 08 - kp 09 : Door de Zandstraat en langs Lissenvijver , links ligt de Grote Nete , tot aan het Malesbroek . Een beetje verder is de samenvloeiing van de Molse- en de Grote Nete .

Kp 09 – kp 03 :Over de Molse Nete , de Ring onderdoor en langs Geel – St. Dimpna verder langs rustige wegen .

Aan de oorsprong van de wereldbekende Psychiatrische Gezinsverpleging te Geel, ligt de legende van de Heilige Dimpna. Deze legende verhaalt hoe – rond het jaar 600 – Dimpna, dochter van een Ierse koning, op de vlucht voor de incestueuze intenties van haar vader, door zijn gezanten werd ontdekt te Zammel-Geel. Door de duivel bezeten onthoofdde de vader er zijn dochter. In de loop van de daaropvolgende eeuwen werd de Heilige Dimpna aangeroepen ter genezing van allerlei geesteskwalen

Kp 03 – kp 05 :  Door de Europese wijk . Over en langs het spoor naar Mol - Millegem .
Kp 05 – kp 56 – centrum : Verder naar Mol-Ezaart met een bezoekje aan de molen  , daarna naar en langs de Ring , linksaf , het Heipad langs de Molse Nete , aan kp 56 linksaf en terug naar de kerk .

Ezaart is het enige Molse gehucht dat prat kan gaan op een windmolen . Waar de overige molens uit Mol ofwel verbrand of afgebroken werden of -zoals deze van Millegem- overgebracht naar het Openluchtmuseum van Bokrijk, werd deze van Ezaart aangekocht en gedeeltelijk hersteld door het Atoomcentrum met medewerking van de gemeente



Beoordeling 


route : Een rustige en landelijke route
bewegwijzering : Enkele bordjes verdwenen wegens wegenwerken
plannetje : Fietskaart 3 Antwerpse Kempen
 


totaal 2006 : 1794.2 km  


>> Reageer (0)
09-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bilzen : Alden Biesen

Bilzen : Alden Biesen 
Start : Alden Biesen , Rijkhoven prov. Limburg

Afstand :37 km

Totaal : 40.620 km

 

 Route : Knooppunten : Alden Biesen kp 68 -  kp 85 - kp 84 - kp 69 - kp 64 - kp 62 - kp 65 - kp 66 - kp 67 – kp 68 Alden Biesen

 

De landcommanderij Alden Biesen vormt het grootste kasteelcomplex van België. De graaf van Loon en de abdis van Munsterbilzen schonken in 1220 een bedevaartskapel met omliggende gronden aan de Duitse ridderorde. Vanaf 1543 begon die met de bouw van het waterslot. Het huidige complex dateert uit de 16de, 17de en 18de eeuw en omvat naast het kasteel, een vroegbarokke kerk, het oude neerhof met dienstgebouwen, het voormalige gasthuis bij de monumentale toegangspoort, een wachtershuis en apostelhuis, een rentenierswoning en enkele galerijen. Het Engelse park telt enkele zeer oude beuken en een opvallend Minervatempeltje. De oranjerie bij de Franse tuinen werd omgebouwd tot cafetaria

 


foto's en volledig verslag zie : http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/


>> Reageer (0)
07-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen : Kastelen - parken - forten
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Antwerpen : Kastelen – parken - forten
Start : Nachtegalenpark Antwerpen , prov. Antwerpen

Afstand : 34 km

G.P.S. :36.230 km

 

Route : Knooppunten : Nachtegalenpark kp 40 -  kp 04 - kp 03 - kp 15 - kp 02 - kp 06 - kp 05 - kp 08 - kp 10 – kp 09 - kp 40 Nachtegalenpark

 

Elegante kastelen , fraaie groengebieden en imposante forten , dat zijn de blikvangers op dit traject . Je passeert kastelen in allerlei stijlen , je kan de fiets even aan de kant zetten voor een wandeling in het Nachtegalenpark of in het Provinciaal park Rivierenhof en je kan een tentoonstelling meepikken in het Zilvermuseum Sterckshof of het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim .

De forten 2 ( Wommelgem ) en 4 ( Mortsel ) zijn restanten zijn van de 19de eeuwse verdedigingsgordel rond Antwerpen .




Route : Nachtegalenpark kp 40 – kp 04 – kp 03 : Vertrek in het prachtige Nachtegalenpark naar en langs de Ring van Antwerpen  naar Zilvermuseum  Sterckshof en het Rivierenhof . Wij boven op een prachtige fietspad , de auto’s beneden bumper aan bumper .

Provinciedomein Rivierenhof : Rivierenhof is een prachtig park 130 ha) met eeuwenoude bomen en merkwaardige uitheemse boomsoorten, een arboretum, een rots- en geurtuin en een tuin voor doorlevende planten. Het Rivierenhof is een levend park met tal van mogelijkheden. Net buiten het centrum van Antwerpen is dit domein één van die zalige plaatsen waar je nog rustig kan wandelen, cultuur beleven, ravotten of sporten in het groen. Kom terug op adem in een magisch mooi stukje natuur.


Kp 03 – kp 15 : Door het Rivierenhof naar , onder en langs de autostrade naar Wommelgem .

Kp 15 – kp 02 – kp 06 : Langs Fort 2  ( Wommelgem ) naar Borstbeek

Kp 05 – kp 08 : Een rust in het paviljoen ( park Boekenberg ) , verder langs het vliegveld van Deurne .

Kp 08 – Kp 10 : Mortsel , langs Fort 4 


De Brialmontvesting Fort 4 te Mortsel, opgericht in de periode 1859-1865, maakte samen met zeven gelijkaardige bolwerken deel uit van de rond Antwerpen. Mortsel bleef tot voor kort in handen van de militaire overheid. Met de aankoop van het militair domein, ook gekend als Fort Wagner wenste het stadsbestuur dit gebied te vrijwaren. Sinds 1996 is het fort geklasseerd als monument als voorbeeld van 'vestingbouw', maar ook een groen hart voor de stad Mortsel



Kp 10 – kp 09 : Rond Edegem , straat in straat uit , huisjes en kastelen bekijken , langs de autostrade naar Wilrijk .

Kp 09 – kp 40 : Langs het Middelheim ziekenhuis , kasteel en park ( Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst )  terug naar het Nachtegalenpark.

 

Nachtegalenpark Met deze verzamelnaam worden de parken Vogelzang 40 ha), Den Brandt 21 ha) en Middelheim 24 ha) bedoeld. Dit grote park ligt ten zuiden van het stadscentrum. De parken waren vroeger privé-eigendom van de rijke Antwerpse handelaren. In 1910 besloot het stadsbestuur om het hele gebied te kopen.

Beoordeling 

route : Er is nog veel groen rond Antwerpen 
bewegwijzering :geen problemen
plannetje : T.P.A. Antwerpen

 


totaal 2006 : 1708.9 km


>> Reageer (0)
05-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turnhout : Bels Lijntje
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Turnhout : Bels Lijntje  
Start : Nieuwe Kaai (Brug 2 ) Turnhout , prov. Antwerpen

Afstand :33 km

Totaal :78.620 km


9. Bels Lijntje
Het Bels Lijntje, da’s fietsen op een spoorweg zonder dat er een trein te bespeuren valt!
Het Bels Lijntje vormt het buitenbeentje van de Antwerpse fietsroutes. Het gaat hier immers om een rechte verbinding - een voormalige spoorweglijn tussen Turnhout en Tilburg - en niet om de vertrouwde lus. Voor de fietser die variatie wil in zijn heen- en terugreis, is er het ‘rittenplan’. Tussen het NMBS-station van Turnhout en het NS-station van Tilburg kan je op elf punten op- of overstappen. Je kan aanpikken bij niet minder dan zeven andere routes (waarvan zes bewegwijzerd), goed voor nog eens 306 km fietsplezier.
Situering: Turnhout, Ravels, Baarle-Hertog-Nassau en Tilburg. Afstand: 33 km


 

Route : Brug 2 - kp 01 : Vertrek aan de brug langs het kanaal Schoten – Dessel naar kp 01 . Hier begint het Bels Lijntje

In 1990 werd de oude spoorverbinding tussen Tilburg en Turnhout omgevormd tot een fietspad van 33 km. Het 'Bels Lijntje' doorsnijdt een gevarieerd landschap met afwisselend grote en kleine bosgebieden, beekdalen, vennen en natuurreservaten

 

Langs het Turnhoutse Vennengebied , Dombergheide en Weelde Statie naar Baarle –Hertog – Nassau , op een verkeersvrije fietspad door een groene tunnel . Wel oppassen voor gevaarlijke kruispunten

 

De voormalige spoorwegverbinding tussen Turnhout en Tilburg, in de volksmond Bels Lijntje genoemd, loopt dwars door Baarle. Vandaag de dag is deze verbinding een druk bereden fietspad. Langs het fietspad treft u nog enkele oude seinwachtershuisjes aan. Ook het voormalige station van Baarle is bewaard gebleven. Wordt nu gerestaureerd . Nabij Weelde-Statie zijn nog enkele overblijfselen van de eens zo statige locomotiefloods en de daarbij behorende draaischijf te zien. Ook de gebouwen die de zogenaamde quarantainestallen herbergden en de restanten van het grote perron en de gebouwtjes die eens behoorde tot het reusachtige station dat het doorgangsstation moest worden op de lijn Brussel – Amsterdam, zijn er nog steeds.



 

Verder door Nederland langs Boshoven , Alphen ( over een prachtige Fietsbrug  ) en Riel naar  knooppunt 61 , De Oude Warande ,Tilburg .Einde van de route . In Nederland is de route meer open natuur  .

 

De Lijn telde zeven stations : Turnhout ( km 0 ) Weelde ( km 5 ) Baarle Schaluinen ( km 9 ) Baarle ( km 13 ) Alphen ( km 18 ) Riel ( km 25 ) en Tilburg ( km 31 )

 

De Oude Warande in Tilburg is niet alleen één van de oudste barokke bossen van Nederland, maar het is ook het enig bewaard gebleven sterrenbos van ons land. In 1712 liet de Duitse prins Wilhelm Von Hessen-Kassel, toenmalig heer van Tilburg en Goirle, het aanleggen. Het vierkante bos beslaat 600 roeden (60 hectaren). De lanen die het bos diagonaal en kruislings doorkruisen ontmoeten elkaar in het midden, vandaar de naam sterrenbos

Terug langs knooppunten : Tilburg kp 61 – kp 64 – kp 65 – kp 80 – kp 81 – Goirle – kp 36 – kp 38 - kp 50 – kp 40 – kp 53 – kp 54 – kp 57 –  kp 55 - Ravels - kp 32 – Baalse Hei – kp 03 – kp 02 – kp 01 – Brug 2

Kp 61 – kp 64 – kp 65 – kp 80 – kp 81 : Van west naar oost langs de spoorweg door Tilburg . Fietsweg naar Goirle volgen .

Kp 81 – Goirle – Kp 36 : Knooppunt 37 volgen tot over de autostrade , rechtsaf , bordjes centrum volgen . Na een terrasje in Goirle verder naar kp 36 ( bordje naaast de kerk ).

Kp 36 – kp 38 – kp 50 – kp 40  : Door het Landgoed Gorp en Rovert Aan de Rovertse kapel terug in België , verder door de Aa – Vallei .

 

Het landgoed Gorp en Rovert is een grensgebied tussen Goirle, Hilvarenbeek en Poppel en vormt in meer dan één opzicht een merkwaardige streek. Een grenspaal uit 1843 aan de brug is getooid met de Nederlandse Leeuw aan de ene, en de Vlaamse Leeuw aan de andere kant. Het bruggetje loopt over de van België komende Aa, een prachtige beek die hier nog ongetemd en onbedwongen in vele kronkelingen haar weg zoekt door de aangrenzende landgoederen van Gorp en Rovert en verder in haar bovenloop op Belgisch gebied door de akkerlanden en beemden op de hoge zandgronden van de gehuchten Hulsel en Overbroek



 

Kp 40 – kp 53 – kp 54 – kp 57 – kp 55 : Via betonbaantjes die langs boerderijen , akkers en weilanden  lopen verder langs Poppel , Weelde en Ravels-Eel naar Ravels . In Ravels heb U zicht op de de molen " De nachtegaal der Maatvennen " Afslaan naar het centrum voor een terrasje .

 

Kp – 32 – kp 03 :  Verder naar het kanaal Schoten - Dessel. Aan het kanaal ( kp 32 ) rechtsaf , kp 04 volgen langs het kanaal tot aan de camping “ Baalse Hei “ , rechtsaf en bordjes kp 03 volgen .

Kp 03 – kp 02 – kp 01 – Nieuwe kaai : Terug langs het Bels lijntje . Aan het kanaal bordje 68 volgen tot aan de brug .

 

Beoordeling 

route : Het Bels Lijntje is volgens mij , een van de schoonste route
bewegwijzering :geen problemen , altijd rechtdoor
plannetje : Fietskaart 1 Antwerpse kempen en Fietsroutenetwerk Midden - Brabant 

 


totaal 2006 : 1625.9 km


>> Reageer (2)
04-05-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lier : Pallieterland
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Lier : Pallieterland
Start : Centrum Emblem , prov. Antwerpen

Afstand : 41 km

G.P.S. :39.820 km

 

Route : Knooppunten : Centrum Emblem -  kp 76 - kp 75 - kp 13 - kp 23 - kp 22 - kp 34 - kp 41 - kp 14 – kp 16 - kp 28 - kp 30 - kp 20 - kp 88 - kp 76 – centrum Emblem

 

Pallieterland verwijst naar Pallieter, de onbezorgde levensgenieter uit Felix Timmermans' werk. Felix Timmermans werd te Lier geboren op 5 juli 1886. Deze schrijver-schilder-tekenaar-toneelauteur was het dertiende kind uit een gezin van veertien kinderen. Zijn vader handelde in kant. Zijn moeder was de dochter van een smid. Deze autodidact  volgde tot zijn 15 jaar de lagere school en ging naar de  tekenacademie. Inspiratie voor zijn latere boeken en vertelsels vond hij in de verhalen van zijn vader. Onder de schuilnaam Polle van Mher publiceerde hij zijn eerste gedichten en vertelsels in Lierse weekbladen vanaf 1905. In 1910 en 1911 verschenen "Schemeringen van de dood" en "Begijnhofsproken", gebundelde geheimzinnige pessimistische verhalen. Na een zware ziekte kwam er in 1916 een ommekeer met "Pallieter", wellicht zijn bekendste werk. In "Pallieter" vertelt hij over een groot bos aan de overzijde van de Nete. Hij noemt het de "Begijnenbossen" en laat Pallieter er een boom redden.


>> Reageer (0)



  • Corporate Gifting
  • Impressive Info
  • Impressive Info
  • Impressive Info
  • Impressive Info


    Foto

    honderden fietsroute's , duizenden km fietsplezier ,
    FIETSROUTE'S Thema ( 51 )
    prov. Antwerpen

    Aardbeienroute
    Aa - Valleiroute
    Abraham Hansroute
    Achtzaligheidroute
    Architectuurroute
    Arkelroute
    Aspergeroute
    Baksteenroute
    Bels Lijntje
    Berg en Neteroute
    Binkenroute
    Boomgaardroute
    Brabantse Kempenroute
    Brialmontroute
    Broekroute
    Concienceroute
    Corsendonckroute
    Diamantroute
    Dijlevalleiroute
    Drieprovinciënroute
    Enclaveroute
    Gansrijdersroute
    Gov. Kinsbergenroute
    Grensparkroute
    Heideroute
    Jan van der Nootroute
    Kapittelroute
    Kastelenroute
    Keizer Karelroute
    Kleidappersroute
    Kruierroute
    Laak- en Neteroute
    Landlopersroute
    Miel Ottenroute
    Molenroute
    Netelandroute
    Pater van Cléroute
    Prinsenroute
    Rasschaertroute
    Scheldedijkroute
    St. Annekesroute
    St. Dimpnaroute
    Smokkelaarsroute
    Trappistenroute
    Tuindersroute
    Vaartketsersroute
    Van Ganzenroute
    Watermolenroute
    Waterwegenroute
    Weilandroute


    Inhoud blog
  • eddy merckxroute
  • geitenroute
  • kastelenroute
  • blondjes
  • dorst
  • fietsen is gezond
  • bosbeekroute
  • fietsen
  • natuur
  • fietssafari
  • fietser
  • Isegrimroute
  • Bergen op Zoom
  • Winkelen
  • fietsen
  • Diest
  • Diest


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!