De gemeente telt iets meer dan 32 500 inwoners. Zij wonen verspreid over de 12 gehuchten, waarvan het Centrum het dichtstbevolkt is. De andere gehuchten zijn Achterbos, Donk, Ezaart, Ginderbuiten, Gompel, Heidehuizen, Millegem, Postel, Rauw, Sluis en Wezel. Met een oppervlakte van maar liefst 11 419 ha is het grootste gemeente van het land. Op een landkaart vallen de contouren van de gemeente onmiddellijk op: zo vormen de gemeentegrenzen de figuur van een grote laars. De belangrijkste rivier is de Molse Nete die zich rakelings ten zuiden langs het centrum slingert.
Route :Mol centrum ( kerk ) - kp 56 - kp 55 : Vertrek richting de Ring tot aan knooppunt56 , linksaf en langs een verkeersvrije fietspad naast de Molse Nete het centrum uit langs de Rozenberg . Onderweg komt U langs de oude watermolen . Verder langs Mol Ginderbuiten en Mol Gompel naar het kanaal Kanaal Dessel-Kwaadmechelen .
Kp 55 kp 35 : Op het jaagpad van het kanaal Kanaal Dessel - Kwaadmechelen , langs rechts Rotselaar en links over het kanaal Balen , naar Balen -Hulsen
Het kanaal Dessel - Kwaadmechelen is een 15.7 km lang kanaal en verbindt het kanalenkruispunt te Dessel met het Albertkanaal te Kwaadmechelen , bevat geen enkele sluis en heeft 1 bocht nabij de aansluiting met het Albertkanaal . Te Dessel geeft het aansluiting met de Kempense kanalen : Kanaal Bocholt - Herentals en Kanaal Schoten - Turnhout - Dessel .
Kp 35 - kp 36 : Langs rustige wegen naar Mol - Heidehuizen . Kp 36 - kp 54 : Door het centrum van Geel - Bel , verder langs de Belse Bossen .
Geel-Bel is een gevarieerd gebied met hoge landschappelijke waarden. Hen, stuifduinen, vochtige en natte heide, verschillende beken en waterlopen, vennen en weide- en akkerlanden. Het kent waardevolle ecologische biotopen, dus een rijke flora en fauna.
Kp 54 - kp 08 - kp 09 : Door de Zandstraat en langsLissenvijver , links ligt de Grote Nete , tot aan het Malesbroek . Een beetje verder is de samenvloeiing van de Molse- en de Grote Nete .
Kp 09 kp 03 :Over de Molse Nete , de Ring onderdoor en langs Geel St. Dimpna verder langs rustige wegen .
Aan de oorsprong van de wereldbekende Psychiatrische Gezinsverpleging te Geel, ligt de legende van de Heilige Dimpna. Deze legende verhaalt hoe rond het jaar 600 Dimpna, dochter van een Ierse koning, op de vlucht voor de incestueuze intenties van haar vader, door zijn gezanten werd ontdekt te Zammel-Geel. Door de duivel bezeten onthoofdde de vader er zijn dochter. In de loop van de daaropvolgende eeuwen werd de Heilige Dimpna aangeroepen ter genezing van allerlei geesteskwalen
Kp 03 kp 05 : Door de Europese wijk . Over en langs het spoor naar Mol - Millegem . Kp 05 kp 56 centrum : Verder naar Mol-Ezaart met een bezoekje aan de molen , daarna naar en langs de Ring , linksaf , het Heipad langs de Molse Nete , aan kp 56 linksaf en terug naar de kerk .
Ezaart is het enige Molse gehucht dat prat kan gaan op een windmolen . Waar de overige molens uit Mol ofwel verbrand of afgebroken werden of -zoals deze van Millegem- overgebracht naar het Openluchtmuseum van Bokrijk, werd deze van Ezaart aangekocht en gedeeltelijk hersteld door het Atoomcentrum met medewerking van de gemeente
Beoordeling
route : Een rustige en landelijke route bewegwijzering : Enkele bordjes verdwenen wegens wegenwerken plannetje : Fietskaart 3 Antwerpse Kempen
De landcommanderij Alden Biesen vormt het grootste kasteelcomplex van België. De graaf van Loon en de abdis van Munsterbilzen schonken in 1220 een bedevaartskapel met omliggende gronden aan de Duitse ridderorde. Vanaf 1543 begon die met de bouw van het waterslot. Het huidige complex dateert uit de 16de, 17de en 18de eeuw en omvat naast het kasteel, een vroegbarokke kerk, het oude neerhof met dienstgebouwen, het voormalige gasthuis bij de monumentale toegangspoort, een wachtershuis en apostelhuis, een rentenierswoning en enkele galerijen. Het Engelse park telt enkele zeer oude beuken en een opvallend Minervatempeltje. De oranjerie bij de Franse tuinen werd omgebouwd tot cafetaria
Elegante kastelen , fraaie groengebieden en imposante forten , dat zijn de blikvangers op dit traject . Je passeert kastelen in allerlei stijlen , je kan de fiets even aan de kant zetten voor een wandeling in het Nachtegalenpark of in het Provinciaal park Rivierenhof en je kan een tentoonstelling meepikken in het Zilvermuseum Sterckshof of het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim .
De forten 2 ( Wommelgem ) en 4 ( Mortsel ) zijn restanten zijn van de 19de eeuwse verdedigingsgordel rond Antwerpen .
Route : Nachtegalenpark kp 40 kp 04 kp 03 : Vertrek in het prachtige Nachtegalenpark naar en langs de Ring van Antwerpennaar Zilvermuseum Sterckshof en het Rivierenhof. Wij boven op een prachtige fietspad , de autos beneden bumper aan bumper .
Provinciedomein Rivierenhof : Rivierenhof is een prachtig park 130 ha) met eeuwenoude bomen en merkwaardige uitheemse boomsoorten, een arboretum, een rots- en geurtuin en een tuin voor doorlevende planten. Het Rivierenhof is een levend park met tal van mogelijkheden. Net buiten het centrum van Antwerpen is dit domein één van die zalige plaatsen waar je nog rustig kan wandelen, cultuur beleven, ravotten of sporten in het groen. Kom terug op adem in een magisch mooi stukje natuur.
Kp 03 kp 15 : Door het Rivierenhof naar , onder en langs de autostrade naar Wommelgem .
Kp 15 kp 02 kp 06 : Langs Fort 2 ( Wommelgem ) naar Borstbeek
Kp 05 kp 08 : Een rust in het paviljoen ( park Boekenberg ) , verder langs het vliegveld van Deurne .
De Brialmontvesting Fort 4 te Mortsel, opgericht in de periode 1859-1865, maakte samen met zeven gelijkaardige bolwerken deel uit van de rond Antwerpen. Mortsel bleef tot voor kort in handen van de militaire overheid. Met de aankoop van het militair domein, ook gekend als Fort Wagner wenste het stadsbestuur dit gebied te vrijwaren. Sinds 1996 is het fort geklasseerd als monument als voorbeeld van 'vestingbouw', maar ook een groen hart voor de stad Mortsel
Kp 10 kp 09 : Rond Edegem , straat in straat uit , huisjes en kastelen bekijken , langs de autostrade naar Wilrijk .
Kp 09 kp 40 : Langs het Middelheim ziekenhuis , kasteel en park ( Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst ) terug naar hetNachtegalenpark.
NachtegalenparkMet deze verzamelnaam worden de parken Vogelzang 40 ha), Den Brandt 21 ha) en Middelheim 24 ha) bedoeld. Dit grote park ligt ten zuiden van het stadscentrum. De parken waren vroeger privé-eigendom van de rijke Antwerpse handelaren. In 1910 besloot het stadsbestuur om het hele gebied te kopen.
Beoordeling
route : Er is nog veel groen rond Antwerpen bewegwijzering :geen problemen plannetje : T.P.A. Antwerpen
9. Bels Lijntje Het Bels Lijntje, das fietsen op een spoorweg zonder dat er een trein te bespeuren valt! Het Bels Lijntje vormt het buitenbeentje van de Antwerpse fietsroutes. Het gaat hier immers om een rechte verbinding - een voormalige spoorweglijn tussen Turnhout en Tilburg - en niet om de vertrouwde lus. Voor de fietser die variatie wil in zijn heen- en terugreis, is er het rittenplan. Tussen het NMBS-station van Turnhout en het NS-station van Tilburg kan je op elf punten op- of overstappen. Je kan aanpikken bij niet minder dan zeven andere routes (waarvan zes bewegwijzerd), goed voor nog eens 306 km fietsplezier. Situering: Turnhout, Ravels, Baarle-Hertog-Nassau en Tilburg. Afstand: 33 km
Route : Brug 2 - kp 01 : Vertrek aan de brug langs het kanaal Schoten Dessel naar kp 01 . Hier begint het Bels Lijntje
In 1990 werd de oude spoorverbinding tussen Tilburg en Turnhout omgevormd tot een fietspad van 33 km. Het 'Bels Lijntje' doorsnijdt een gevarieerd landschap met afwisselend grote en kleine bosgebieden, beekdalen, vennen en natuurreservaten
Langs het Turnhoutse Vennengebied ,Dombergheide en Weelde Statie naar Baarle Hertog Nassau , op een verkeersvrijefietspad door een groene tunnel . Wel oppassen voor gevaarlijke kruispunten
De voormalige spoorwegverbinding tussen Turnhout en Tilburg, in de volksmondBels Lijntje genoemd, loopt dwars door Baarle. Vandaag de dag is deze verbinding een druk bereden fietspad. Langs het fietspad treft u nog enkele oude seinwachtershuisjes aan. Ook het voormalige station van Baarle is bewaard gebleven. Wordt nu gerestaureerd . Nabij Weelde-Statie zijn nog enkele overblijfselen van de eens zo statige locomotiefloods en de daarbij behorende draaischijf te zien. Ook de gebouwen die de zogenaamde quarantainestallen herbergden en de restanten van het grote perron en de gebouwtjes die eens behoorde tot het reusachtige station dat het doorgangsstation moest worden op de lijn Brussel Amsterdam, zijn er nog steeds.
Verder door Nederland langs Boshoven , Alphen ( over een prachtige Fietsbrug ) en Riel naar knooppunt 61 , De Oude Warande ,Tilburg .Einde van de route . In Nederland is de route meer open natuur .
De Lijn telde zeven stations : Turnhout ( km 0 ) Weelde ( km 5 ) Baarle Schaluinen ( km 9 ) Baarle ( km 13 ) Alphen ( km 18 ) Riel ( km 25 ) en Tilburg ( km 31 )
De Oude Warande in Tilburg is niet alleen één van de oudste barokke bossen van Nederland, maar het is ook het enig bewaard gebleven sterrenbos van ons land. In 1712 liet de Duitse prins Wilhelm Von Hessen-Kassel, toenmalig heer van Tilburg en Goirle, het aanleggen. Het vierkante bos beslaat 600 roeden (60 hectaren). De lanen die het bos diagonaal en kruislings doorkruisen ontmoeten elkaar in het midden, vandaar de naam sterrenbos
Kp 61 kp 64 kp 65 kp 80 kp 81 : Van west naar oost langs de spoorweg door Tilburg . Fietsweg naar Goirle volgen .
Kp 81 Goirle Kp 36 : Knooppunt 37 volgen tot over de autostrade , rechtsaf , bordjes centrum volgen . Na een terrasje in Goirle verder naar kp 36 ( bordje naaast de kerk ).
Kp 36 kp 38 kp 50 kp 40: Door hetLandgoed Gorp en Rovert Aan de Rovertse kapel terug in België , verder door de Aa Vallei .
Het landgoed Gorp en Rovert is een grensgebied tussen Goirle, Hilvarenbeek en Poppel en vormt in meer dan één opzicht een merkwaardige streek. Een grenspaal uit 1843 aan de brug is getooid met de Nederlandse Leeuw aan de ene, en de Vlaamse Leeuw aan de andere kant. Het bruggetje loopt over de van België komende Aa, een prachtige beek die hier nog ongetemd en onbedwongen in vele kronkelingen haar weg zoekt door de aangrenzende landgoederen van Gorp en Rovert en verder in haar bovenloop op Belgisch gebied door de akkerlanden en beemden op de hoge zandgronden van de gehuchten Hulsel en Overbroek
Kp 40 kp 53 kp 54 kp 57 kp 55 : Via betonbaantjes die langs boerderijen , akkers en weilanden lopen verder langs Poppel , Weelde en Ravels-Eel naar Ravels . In Ravels heb U zicht op de de molen " De nachtegaal der Maatvennen " Afslaan naar het centrum voor een terrasje .
Kp 32 kp 03 :Verder naar het kanaal Schoten - Dessel. Aan het kanaal ( kp 32 ) rechtsaf , kp 04 volgen langs het kanaal tot aan de camping Baalse Hei , rechtsaf en bordjes kp 03 volgen .
Kp 03 kp 02 kp 01 Nieuwe kaai : Terug langs het Bels lijntje . Aan het kanaal bordje 68 volgen tot aan de brug .
Beoordeling
route : Het Bels Lijntje is volgens mij , een van de schoonste route bewegwijzering :geen problemen , altijd rechtdoor plannetje : Fietskaart 1 Antwerpse kempen en Fietsroutenetwerk Midden - Brabant
Pallieterland verwijst naar Pallieter, de onbezorgde levensgenieter uit Felix Timmermans' werk. Felix Timmermans werd te Lier geboren op 5 juli 1886. Deze schrijver-schilder-tekenaar-toneelauteur was het dertiende kind uit een gezin van veertien kinderen. Zijn vader handelde in kant. Zijn moeder was de dochter van een smid. Deze autodidactvolgde tot zijn 15 jaar de lagere school en ging naar de tekenacademie. Inspiratie voor zijn latere boeken en vertelsels vond hij in de verhalen van zijn vader. Onder de schuilnaam Polle van Mher publiceerde hij zijn eerste gedichten en vertelsels in Lierse weekbladen vanaf 1905. In 1910 en 1911 verschenen "Schemeringen van de dood" en "Begijnhofsproken", gebundelde geheimzinnige pessimistische verhalen. Na een zware ziekte kwam er in 1916 een ommekeer met "Pallieter", wellicht zijn bekendste werk. In "Pallieter" vertelt hij over een groot bos aan de overzijde van de Nete. Hij noemt het de "Begijnenbossen" en laat Pallieter er een boom redden.
Heist-op-den-Berg : Berg en Neteroute Start : Centrum Itegem , prov. Antwerpen
Afstand :55 km
G.P.S. : 54 . 620 km
10. Berg- en Neteroute Test je klimmerscapaciteiten in Heist-op-den-Berg. Of valt het allemaal best mee? De Berg- en Neteroute vormt de ideale manier om op een sportieve manier Heist-op-den-Berg en de deelgemeenten Booischot, Schriek, Hallaar, Itegem en Wiekevorst te verkennen. Onderweg kan je halt houden bij o.a. heemmuseum Die Swane, miniatuurtreinmuseum Pieter Nombluez, het statige Hof van Riemen, de Kaasstrooimolen en Provinciaal Domein De Averegten. Fit genoeg voor een tweede klim? Trek dan naar de uitkijkgaanderij van de Water- en uitkijktoren. Situering: Heist-op-den-Berg en deelgemeenten
Route :Starten aan deze route kunt U best aan de kerk in Itegem ( meer plaats voor de auto ) . De Nete oversteken en langs weiden , velden , boerderijen en de Vallei van de Wimp en de Maesbeek naar Wiekevorst . Hier kunt U het park " Klein Scherpenheuvel " bezoeken .
Dit bedevaartsoord werd in 1842 opgericht. De Mariakapel is een imitatie van de centraalbouw van de basiliek van Scherpenheuvel. Rond de kapel is een openluchtkruisweg en in de prachtige geometrische tuin bevindt zich een H.-Hartbeeld. Op het domein kan je ook nog kuieren in het Engels parkje met calvarieberg en openluchtaltaar of langs het wandelpad dat het gebied omsluit. Klein Scherpenheuvel is vrij toegankelijk en bevindt zich langs de Kapellekesdreef in Wiekevorst
In Heist-op-den-Berg kronkelt de Nete kilometers langs prachtige natuurgebieden en landbouwgronden. Trek er eens heel vroeg op uit en ontwar tussen de ochtendnevels de natuurrijkdom van de Netevallei. Wie het hele traject wil afleggen, trekt best een volledige dag uit voor zo'n tocht. Je kan op verschillende plaatsen de Netedijken bereiken; in Itegem-centrum, langs de Yzerenweg in Booischot en in Heist aan de Herentalsesteenweg. Aan de kerk van Hallaar volg je het natuurwandelpad dat je naar de Nete voert.
Verder naar het centrum van Heist-op-den-Berg , met een zware klim in de Onvredestraat en langs het kerkhof .
Het meest typische kenmerk in het landschap van Heist is, hoe kan het anders, de 48 meter hoge berg. Het ontstaan van deze berg situeert zich in de IJstijden, zowat een miljoen jaar geleden. Vandaag is de berg, vooral in de weekends, een oase van rust en stilte, verheven boven alle rumoer en lawaai. Eeuwenlang werd en wordt nog steeds Heist bestuurd van op diezelfde berg .
Na een rust aan het vernieuwde kerkplein , verder met een afdaling en langs een dreef naar een pittoreske plaats "het Hof van Riemen . Verder langs de route met een landelijk karakter via het gehucht Zonderschot , Booischot en Pijpelheide . Een rondje rond Schriek en verder langs het Pelgrimhof , een prachtig kasteeldomein .
Het oorspronkelijk 14de eeuwse landgoed is gelegen op de grens van Heist en Beerzel en omgeven door een brede hofgracht en prachtige dreven. Het pelgrimhof dankt zijn naam aan één van zijn eerste bewoners. Het huidige uitzicht wordt gevormd door een 16de eeuwse kern met 17de eeuwse aanbouwen. Langs de Heiststeenweg zie je nog de sierlijke smeedijzeren toegangspoort uit de 18de eeuw. Het kasteel en zijn park zijn respectievelijk beschermd als monument en landschap
Daarna verder door de Perendreef en langs rustige wegen naar en door het proviciaal domein De Averegten
De Averegten gelegen in de deelgemeente Hallaar is sinds einde 1993 een proviciaal domein . Het bos werd in 1905 aangelegd als onderdeel van het kasteel Isschot . Dit wandelbos is zowat 80 hectare groot en bezit een grote verscheidenheid aan bomen en planten . Ook voor de vogels is dit een paradijs . Aan de rand van het domein bevindt zich het Natuureducatie Centrum .
Verder op weg naar ons parkeerplaats in Itegem passeren we nog de kastelen Isschot en La Garenne ,
Beoordeling
route : een vrij landeljke route met een zware klim in Heist-op-den-Berg bewegwijzering :geen problemen plannetje : Fietsen moet kunnen
De naam van deze route is ontleend aan het Belgische Nederlandse natuurgebied Hageven Plateaux . Het gebied ligt op de overgang van de droge zandgronden naar het vochtige beekdal van de Dommel . Het natte deel ligt met name in het Vlaamse Limburg rondom het Hageven . In Nederland ligt het hoger gelegen gelegen gebied De Plateaux . Het bestaat uit door de mens aangelegde vloeivelden om vochtige weiden te krijgen . Middels een ingenieus stelsel van kanaaltjes en stuwen sijpelde water door het opkomende gras
Route : Bergeijk - kp 05 - kp 26 : Vertrek in Bergeijk naar kp 05 , verder langs de Enderheide en de Maaijesheide . Kp 26 - kp 27 - kp 31 : Door het natuurgebied "De Plateaux " naar Borkel .
Natuurgebied De Plateaux is zeker een bezoekje waard . Via sloten komt uit het Kempisch Kanaal kalkrijk Maaswater op de vloeiweiden waardoor hier een mengeling van bloemen voorkomt , die uniek is voor de Kempen . Hier groeit ondermeer de herfststijlroos .
De Malpie staat bekend om kleine en grote vennen op de heide. De grote vennen binnen het Malpiegebied zijn het Molenven, het Wasven en het Grote Malpieven. Je komt in dit gebied ook het riviertje de Dommel tegen. Je vind er ook heidevelden. Er zijn diverse soorten van bodemtypen en verschillende hoogten van grondwater. Voor de planten en dierenwereld zijn deze vennen en de heide erg belangrijk.
Kp 02 - kp 04 : Linksaf en langs het Euro - Circuit Valkenswaard en het bungalowparkKempervennen naar Westerhoven . Kp 04 - kp 05 - Bergeyk : Verder langs kp 05 naar Bergeijk .
Beoordeling
route : Klein maar fijn , ( 30 april nat en koud ) bewegwijzering :geen problemen plannetje : Fietsgids ANWB Kempenland / Eindhoven
Meerhout is een pittoresk Kempisch dorp gelegen aan de Grote Nete. Op de kaart van de provincie Antwerpen vindt u Meerhout in het zuidoosten op de grens met de provincie Limburg. Met een oppervlakte van 3.629 ha biedt deze rustige plattelandsgemeente zich aan als een oase met ongerept natuurschoon te midden van de nijverheidsgebieden in de omliggende gemeenten. De inwoners leven verspreid over 4 parochies: Centrum, Gestel, Zittaart en Berg. Als wandel- en molendorp beschikt Meerhout over sterke toeristische troeven.
Route : Watermolen - kp 43 - kp 54 : Met een ommetje naar en langs de Grote Nete . Kp 54 - kp 08 - kp 09 : Door de Zandstraat en langs Lissenvijver . Kp 09 - kp 16 : Terug langs de Grote Nete , links het Malesbroek .
Het Malesbroek, Wilders, Steenbergen, De Hutten... Toponiemen die menig inwoner van Geel en Meerhout bekend in de oren klinken. Allemaal duiden ze immers plaatsen aan in het valleilandschap van de Grote Nete tussen Geel en Meerhout. Waar Molse Nete en Grote Nete samenvloeien, strekt zich een prachtig natuurgebied uit: het Malesbroek-De Hutten. Tal van zandwegen doorsnijden het gebied, slingerend langs donkere naaldbossen, droge heideterreintjes, zompige broekbossen, vochtige wei- en hooilanden, wuivende rietkragen en gladde waterspiegels.
Kp 16 - kp 10 - kp 49 : Verder langs Wildersdijk en Hulsteveld . Kp 49 - kp 40 : Het Albertkanaal over en rechtsaf naar Geel - Stelen . Kp 40 - kp 82 : Verder langs velden en weiden naar Geel - Zammel .
Geel geniet nationaal en vooral internationaal bekendheid als een belangrijk centrum voor de verpleging van geesteszieken. De stad verwierf op die manier haar eretitel Barmhartige Stede. Sinds eeuwen worden de geesteszieken hier verpleegd in gezinnen zonder dat die daarom op enige psychologische scholing kunnen terugvallen. Die gezinsverpleging vindt haar oorsprong in de verering van de heilige Dimpna, een Ierse koningsdochter die volgens de legende in Geel door haar vader, in een vlaag van waanzin, vermoord werd
Kp 82 - kp 47 : Langs de St. Dimpna kapel en op een smal wegeltje langs de Kalvarieberg naar Oosterlo . Hier vertrekken de wandelingen naar het natuurgebied " Zammelsbroek " Kp 47 - kp 21 - kp 23 : Laakdal , langs Eindhout ( kapel " Onze Lieve Vrouw van Zeven Weeën " ) , de Beemden en Pestendijk , een onverharde weg vol putten .
Veerle, Eindhout en Vorst vormen samen het groene Laakdal. Wandelgrage gezinnen vinden hier een klein paradijs. Maar ook het verleden is nooit veraf. Enkele oude monumenten sieren het gemeentelijk patrimonium. Het levend Klompenmuseum van Eindhout neemt je terug in de tijd.
Kp 23 - kp 45 : Het Albertkanaal over . Kp 45 - kp 44 : DoorZittaart , langs deHeavense molen . Kp 44 - Watermolen : Verder naar kp 43 rond Meerhout , langs de Prinskensmolen en de Prinsenhoeve tot aan de watermolen .
De Prinskensmolen ontleent zijn naam aan de Prinsen van Oranje, omdat hij hoorde bij de bezittingen van het Huis van Nassau. Hij wordt algemeen als de oudste molen van de provincie Antwerpen beschouwd omdat hij omstreeks 1200 door de Heren van Diest op deze plaats werd opgericht. Hij is reeds meermaals origineel gerestaureerd naar technieken uit de 18de eeuw en wordt in leven gehouden door bekwame molenaars.
route : een prachtige route , maar geen route voor fietsen met smalle bandjes , veel onverharde wegen met putten bewegwijzering :geen problemen plannetje : Fietskaart 3
Neerpelt : Neerpeltse fietsroute Start : Centrum Neerpelt , prov. Limburg Afstand :45 km Gps :45.670 km
Hemelse rust ... je vindt ze in de Limburgse Kempen. Lang moet je er alvast niet naar
zoeken. Even wandelen of fietsen en je bevindt je in een andere wereld waar ruisende bladeren, sluimerende zandvlaktes, zoemende bijen en kabbelend water de toon aangeven. Nergens is de natuur zo veelzijdig, nergens zijn de kleuren zo afwisselend. Het ene moment waad je als een nomade door de gouden Sahara-zandvlakte in Lommel. Het volgende kruis je landduinen of ervaar je de frisgroene tintelingen van de dennenbossen. Nog wat later proef je het kruidige aroma van de purperen heidelandschappen en kijk je gefascineerd naar de fauna en flora in de zilveren moerasgebieden. Plots daagt het je, wanneer je volledig tot rust komt in één van de natuur- en stiltegebieden zoals Kempen-Broek of het Hageven Plateau (Neerpelt): zo voelt het dus als al je zintuigen één zijn met hun omgeving.
De Oirschotseheide route is een zeer afwisselend gebied met naaldbossen , vennetjes en zandverstuivingen . Buiten het weekeinde is vrij wandelen op de Oirschotse heide niet altijd toegestaan . Door middel van rode vlaggen wordt dan aangeduid waar U niet mag komen ( militair oefenterrein ) . Ten noorden van Veldhoven komt U voorbij Vliegveld Eindhoven , een luchthaven met rechtstreekse vluchten op verscheidene Europese steden . Heel mooi zijn de wegen van het westelijk deel van de route , ze brengen U in een typisch landschap met bos , hei , en enkele mooie dorpen en gehuchten .
Route : Centrum - kp 13 :Na een bezoek aan het prachtige centrum van Oirschot vertrokken naar knooppunt 13 aan het Wilhelminakanaal .
Oirschot behoort tot de mooiste dorpen met stedelijk karakter van Noord Brabant . De markt met de prachtige St. Peterskerk is aangewezen als beschermd dorpsgezicht . Ooit was Oirschot het grootste dorp en tevens de hoofdplaats van de Kempen .
Kp 13 - kp 12 : Op het fietspad langs het Wilhelminakanaal naar Best .
Het Wilhelminakanaal werd aangelegd tussen 1909 en 1923 om mest te voeren voor de boeren en steenkool voor de industrie bij Tilburg . Fietsend over het autovrije dijkpad is het moeilijk voor te stellen dat het kanaal grotendeels met de hand is gegraven .
Grote Canadese populieren aan weerszijden van het Beatrixkanaal geven het een eigen sfeer. Het hout van deze bomen werd vroeger vooral gebruikt in de klompenindustrie ( Best )
Kp 48 - kp 04 : Een brug over en verder , links het Beatrixkanaal en rechts het vliegveld van Eindhoven . Vliegveld Eindhoven Welschap : Welschap was oorspronkelijk een grote hoeve . In de jaren dertig is men begonnen met de aanleg . In 1939 werd het vliegveld gevorderd door de militaire overheid . Sindsdien is Welschap een militair vliegveld gebleven . Na de oorlog werd een gedeelte beschikbaar gesteld voor de burgerluchtvaart .
Kp 04 - kp 16 : Weer een brug over en verder langs het Beatrixkanaal . Kp 16 - kp 18 : Rechtsaf , een fietsbrug over en verder langs de Ring van Veldhoven . Kp 18 - kp 41 : Verder langs woonwijken naar Oerle . Kp 41 - kp 40 - kp 37 : Na een terrasje aan de kerk van Oerle , verder met links in de verte een molen , naar Wintelre .
Het oude dorp Wintelre ligt op de Midden Brabantse dekzandrug . Het is een van de Acht Zaligheden , een groep van acht vroeger arme dorpen in de Kempen . Om de grond vruchtbaar te maken was er veel mest nodig , dat verkregen werd van de schapen die graasden op de uitgestrekte heidevelden .
Kp 37 - kp 36 : Wintelre . Kp 36 - kp 49 : Verder langs de Mostheuvel . Kp 49 - kp 24 : Op een prachtige fietspad door de Straatse - en de Oostelbeerse heide . Kp 24 - kp 13 : Verder naar kp 13 , afslaan naar het centrum .
Beoordeling
route : een prachtige route , een aanrader bewegwijzering :geen problemen plannetje : Fietgids ANWB : Kempenland / Eindhoven
De Bezembindersroute ( 49 km )is bijzonder mooi. Het laat onze streek langs zijn beste kant zien. Je komt langs boswegeltjes, uitgestrekte landschappen met in de verte torens van kerken of abdijen, langs het beroemde Boshuisje, forten, kastelen en kanalen . Met zijn talrijke berken, werd er in deze Kempen ook vele bezems gemaakt. De berkentakjes zijn immers zeer geschikt om dit primitief vaaginstrument te vervaardigen. Bezembinder was dus vroeger in onze streek een veel voorkomend beroep. . Als je geluk hebt zie je misschien, bij valavond en als de wind gunstig is, een heks overvliegen op haar bezem. Deze beruchte dames maakten immers eertijds deel uit van onze volkscultuur.
Route : Kp 51 - kp 61 - kp 55 :De Bezembinderroute kan men op verschillende plaatsen vertrekken . We hebben de Scherpenbergmolen van Westmalle verkozen als vertrekpunt . De grote baan over en langs de Hallebaan , het Geheuvelte en de Monikendreef naar en langs Zoersel .
Zoersel, een Kempense gemeente gelegen in het hart van de provincie Antwerpen, bestaat sinds de fusie uit drie oude woonkernen: Halle, Sint-Antonius en Zoersel. Zij vormen een klavertje-drie, dat het groene hart van de gemeente, het Zoerselbos, omsluit. Zoersel is bovenal het dorp van Hendrik Conscience. Het boshuisje, aan de poort van het beschermde Zoerselbos, zou de inspiratie voor het verhaal van "De Loteling" hebben geleverd. Ook de Lindeboom is onlosmakelijk met Zoersel verbonden. Uit de takken en de stam van de 800 jaar oude lindeboom, die tot 1974 het dorpsbeeld sierde, werd het verhaal van 'De Loteling' gebeeldhouwd
Kp 55 - kp 92 : Jagersdreef . Kp 92 - kp 93 : Zoerselhof , door het Zoerselbos en langs het Boshuisje
Kp 93 - kp 89 : Rechtsaf , Peggerspad , Taverne De Wandeling en langs landelijke wegen naar Halle .
Halle (Zoersel) ... het Pierendorp. Ooit vond men in Halle een pier in de grond. De zandgrond is er zo schraal dat pieren uiterst zeldzaam zijn. Het beestje werd dan ook vastgelegd aan een ketting in de hof van de pastorij. De Hallenaren gingen op zoek naar iemand die hen kon vertellen welk dier het was. Ze ontdekten niet tijdig zijn ware aard en het schepsel stierf ter plaatse onder een grote boom... waar het nog steeds begraven ligt. Zo kregen de inwoners van Halle hun spotnaam en iedere Hallenaar kan de begraafplaats van de pier nog steeds aanwijzen
Kp 89 - kp 90 - kp 26 - kp 45 : Door de bossen naar en langs hetAntitankkanaal.
Van militaire verdedigingsgracht naar verdediger van natuur en landschap . De antitankgracht maakte deel uit van de verdedigingsgordel rond de stad van Antwerpen , die juist voor de tweede wereldoorlog werd uitgebouwd . Na het wegvallen van de militaire functie is de gracht uitgegroeid tot een uniek landschapselement met een waardevolle flora en fauna .
's-Gravenwezel wordt wel eens de "Parel van de Voorkempen" genoemd. Het is één van de bosrijkste dorpen van de Voorkempen, met talrijke oude hoeven, kastelen, hoven en ontspanningsgelegenheden
Het kasteel van 's-Gravenwezel werd gebouwd in de 13de eeuw. Het heeft een dubbele omwalling en een park. De ronde toren stamt uit de 14de eeuw, de oost- en noordgevel zijn dan weer gotiek uit de 15de eeuw. Het barok poortgebouw werd er in de 17de eeuw neergezet. Het kasteel staat open voor het publiek het laatste weekend van mei en het eerste van juni en het laatste van weekend van november en het eerste weekend van december of is te bezichtigen op afspraak
Kp 43 - kp 42 : Terug naar het antitankkanaal : Kp 42 - kp 41 : Langs het Antitankkanaal tot aan het kanaal Schoten - Dessel . Kp 41 - kp 40 : Langs het kanaal Schoten - Dessel . Kp 40 - kp 44 : Over het kanaal via een bruggetje aan een sas, naar St. Job in 't Goor . Kp 44 - kp 99 : Verder op een onverharde weg langs de natuurgebieden Vraagheide en Brechtse Heide naar Brecht . Kp 99 - 65 kp :Door Grootveerle , rechts het torentje van de Trappistinnenabdij , langs weiden en kleiputten ( slechte weg ) Kp 65 - kp 50 - kp 51 Langs het kasteel en de kerk van Westmalle terug naar ons vertrekpunt . Op het terras van het Molenhuis nog een lekkere Trappist als afsluiter van een prachtige fietsroute .
De naam Malle duikt voor het eerst op in 1194, wanneer de bisschop van Kamerijk het altaar van Malle (en Vorsele) aan het kapittel van Onze Lieve Vrouw van Antwerpen schenkt. Voordien vormde Oostmalle - Westmalle - Zoersel eeuwenlang één heerlijkheid: Malle, deel uitmakend van het Graafschap Taxandrië
Beoordeling
route : één van de mooiste route in de Voorkempen bewegwijzering : geen problemen plannetje : Bewegen is gezond
Hilvarenbeek : Gorp en Rovertroute Start : Vrijthof , centrum Hilvarenbeek , Noord Brabant ( NL ) Afstand : 31 km G.P.S. 30.890 km
Het landgoed Gorp en Roovert ligt tussen Goirle , Hilvarenbeek en de Nederlandse en Belgische grens . U fietst door een beekdalenlandschap waar oude heidegebieden grotendeels zijn ontgonnen voor landbouw en bosbouw . Het landschap is voor diverse doeleinden ingericht : natuur , bosbouw , recreatie , woningbouw en landbouw ? Dat maakt de route zeer afwisselend
Route : De Gorp en Rovertroute vertrekt in centrum vanHilvarenbeek , Het Vrijthof genoemd , een beschermde brink ( dorpsplein ) uit de Frankische tijd . Het heeft een aaneengesloten bebouwing rond de St. Petruskerk en is omringd door linden . Ook zijn er prachtige terrasjes .
Vertrekken in westelijke richting langs de Roovertse Dijk naar hetlandgoed Gorp en Rovert . Ge fietst door het landgoed Gorp de Ley , een onderdeel van het veel grotere landgoed Gorp en Rovert , een bosgebied met heide , vennetjes en weilanden
Tussen de Moerkes en Nieuwkerk kruist U twee beekjes : De Roovertsche en de Poppelsche Leij .
De baan over in Nieuwkerk en langs een bospad , links de Regte Heide , rechts een golfterrein , naar Goirle .
Verder langs Goirle naar Tilburg . Hier een bordje gemist , verder langs de knooppunten 81 en 82 naar het Wilhelminakanaal .
Terug op de route langs het kanaal , links in de verte ziet U de spitse torens van het Trappistenklooster Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven waar ze de trappist " La Trappe brouwen . Een stukje verder ziet U aan de overkant het recreatiedomein Beekse Bergen
Verder langs het kerkdorp Biest Houtakker , terug naar Hilvarenbeek .
Beoordeling
route : een prachtige route , spijtig dat ze verdwijnt in oktober 2008 bewegwijzering :een bordje gemist aan de rand van Tilburg . plannetje : Fietgids ANWB : Midden Brabant en Meierij
Een fietsroute met vertrek en aankomst aan de vermaarde abdij van Tongerlo door de platteland van de Kempen . Een ronde met enkele onverwachte bezienswaardigheden onderweg , langs dorpjes waarvan de namen bekend in de oren klinken zoals Olen , Morkhoven en Westerlo .
Route : Kp 81 kp 70 : Na een bezoek aan de abdij van Tongerlo vertrek langs de Sporta terreinen door een prachtige dreef richting Oevel .
Kp 70 kp 68 kp 65 : Langs velden en weiden richting Olen . Kp 65 kp 66 : Aan knooppunt 65 hebben we eventjes de route verlaten om hetop het dorpsplein vanOlen de bekende pot met drie oren te bekijken en een terrasje te bezoeken
Terug aan kp 65 verder in de bossen op een prachtig fietspad tussen Olen en Noorderwijk .
Kp 66 kp 43 : Rechtsaf en op een oude tramspoor omgevormd tot een prachtig fietspad langs het oud gebouwtje Het Paviljoen
Kp 44 kp 42 kp 67 : Verder door de velden , weiden en boerderijen met namen alsSchedelhof , Steyenhoeve en Balenbossen tussen de dorpjes Wiekevorst en Morkhoven .
Kp 67 kp 80 : Langs het gehucht : Voortkapel .
Kp 80 kp 83 :Verder door een bossen van Westerlo op onverharde maar goed berijdbare boswegeltjes langs het Boswachtershuisje en door het park van het kasteel van Merode , nu het gemeentehuis van Westerlo
Kp 83 kp 81 :Terug , op een fietspad langs een drukke baan , naar de Norbertijnenabdij van Tongerlo .
Beoordeling
route : Een rustige route langs het platteland rond Tongerlo , met een bezoekje aan Olen bewegwijzering :geen problemen . plannetje : Fietsen moet kunnen
Deze grensoverschrijdende fietsroute vormt een lus tussen Essen en Roosendaal. U fietst langs afwisselend cultuurgronden met fraai ingeplante boerderijen, heggen en houtwallen en bosgebieden. Echt een oase van stilte, alhoewel u ook passeert langs de levendige Oude Markt van Roosendaal
Na een bezoek aan het Karrenmuseum en een koffie in de Kiekehoeve , vertrokken we aan de Tasberg en verlaten we Essen langs een douaneloodsen de quarantaine stallen richting Nederland . Het eerste dorp dat we in Nederland doorkruisen heet Nispen , verder langs de Molenbeek naar Roosendaal , geen routebordjes meer , een echte ramp , fietspad gevolgd naar het centrum en via de GPS naar de Willem Dreesweg om uit het centrum te geraken .
Verder langs de lange kaarsrechte Rozenvenweg en de Nederheide terug naar België , na een stop aan een kapel fietsen we verder door de gemeentebossen langs Horendonk . In de verte ziet men de kerktoren .
Langs weiden en velden verder door Kleine Horendonk richting Wildert . Hier kan men de Bakkersmolen bezoeken .
Nog een ommetje langs de Wildertse Duintjes en dan terug naar ons vertrekpunt
Beoordeling
route : Een rustige route , het Karrenmuseum en de Bakkersmolen als bijzonderheden op de route . bewegwijzering : Een ramp in en rond Roosendaal , het VVV kantoor is verwittigd ( Ze zullen alles nakijken ? plannetje : Geen
De Spek en Eierenroute laat U kennis maken met het plattelandsleven rond Hoogstraten . Ze wil ook eer betuigen aan de landbouw die voedsel verschaft : onder andere spek van het varken en eieren van de kippen , vandaar de naam
Route : Centrum - kp 28 - kp 21 - kp 13 : Vertrek langs de Vrijheid naar het platteland . Verder langs uitgestrekte velden en weiden met hier en daar een boerderij naar de Mark . Kp 13 - kp 14 - kp 43 : Op een prachtige fietspad langs de Mark naar Meersel-Dreef , bekend om zijn watermolen , Mariapark en de vele terrassen
Kp 43 - kp 44 : Nederland , eerst enkele boomkwekerijen en dan langs de Strijbeekse Heide Kp 44 - kp 45 : Verder door een open ruimte met Nederlandse melkveebedrijven . Vroeger kon je aan de koeien meteen zien of je in Nederland of Begië was . De Nederlandse boer had alleen zwart - witte koeien . De Belgische alleen rood - witte . Vandaag is dat verschil minder . Kp 45 - kp 15 : Bij knooppunt 45 ,links in de verte de kerk van Chaam met haar typische bol op de torenspits .Terug in België richting Meerle . Kp 15 - kp 16 - kp 17 - kp 18 :Verder langs het rustige boerenland . Kp 18 - kp 19 : Aan de brug over het Merkske terug in Nederland ( Castelre ) Kp 19 - kp 11 : Langs de route links van de baan "Café in Holland " wijd en zijd bekend om zijn pan spek met eieren . Kp 11 - kp 35 : Terug in België .Door het prachtig centrum van Wortel .
Kp 35 - kp 29 : Verder naar Achtel , een gehucht van Rijkevorsel , bekent om zijn prachtige kapel met als beschermpatroon St. Antonius .Op zijn feestdag in februari worden hier varkenskoppen en poten verkocht per opbod . Kp 29 - Centrum Hoogstraten : Verder naar kp 28 tot het centrum van Hoogstraten . Vergeet niet het prachtigebegijnhof te bezoeken .
Beoordeling
route : Een rustige route langs het platteland rond Hoogstraten. bewegwijzering :geen problemen . plannetje : Lokale foldertje
De bossen ten zuidoosten van Breda ( Boswachterij Ulvenhout ) brengt men wel het meest in verband met het woord Baronie. Het leengoed De Baronie van Breda was onderdeel van het hertogdom Brabant, tussen 1100 en 1648 een groot en machtig hertogdom. De grenzen reikten tot ver in België. De Baronie ziet er verzorgd uit. Dit is vooral de verdienste van het geslacht van de Nassau's. Deze familie drukte door systematische aanplant van grote stukken bos een eigen stempel op het landschap. De meeste bossen zijn tegenwoordig eigendom van Staatsbosbeheer. Als u bij Baarle-Nassau weer koers zet naar Breda passeert u diverse landschaptypen: het beekdalenlandschap rond Chaam, het rivierlandschap van de Mark en Boswachterij Mastbos
De lokale fietsroute leidt ons niet alleen door een wondermooi en veelzijdig Kalmthouts natuurlandschap , maar biedt ons daarenboven de mogelijkheid te genieten van een enig streekgerecht " Het geturfd Heidekonijn " dat we ons uiteraard laten smaken met een onvervalst schuimend Kalmthouts bier " Den Turf "
Het geturfd heidekonijn
Enkele honderden jaren geleden woonde er hier ene Cuniculus die met turfsteken zijn kost trachtte te verdienen . Hij werd " Den Turf " genoemd omdat hij de beste turfsteker was en ook meester was in het zetten van een strop . Het vlees en de pels van de zo gevangen konijnen werden apart verkocht . Eens per jaar , rond kermis ving hij een heel groot konijn . Daarvan werd enkel de pels verkocht . De voorpoot werd als geluksbrenger bijgehouden en het vlees werd door " Den Turf " zijn vrouw als kermismaal klaargemaakt . ( VVV Kalmthout )
Route : Centrum Kalmthout- kp 25 ; Vertrek langs hetArboretium naar kp 25 . Kp 25 - kp 80 : Langs de Kastanjedreef . Kp 80 - kp 70 : Verder langs de Markgraaf . Kp 70 - kp 58 : Aan de Gageltjes in verte links " Het landgoed De Greef " , verder langs de Bakkersmolen naar Wildert .
Kp 58 - kp 57 : Door de Holleweg . Kp 57 - kp 07 : Aan de Marijnenvennen , de Wuustwezelssteenweg over en langs de Riethoek naar kp 07 . Kp 07 - kp 04 : Door het natuurgebied : De Maatjes . Kp 04 - kp 05 . Verder door weiden en velden naar Achterbroek . Kp 05 - kp 71 : Achterbroek . Kp 71 - kp 72 : Langs Kalmthout . Kp 72 - kp 27 : langs het museum van Suske en Wiske en verder op een asfaltbaantje door het Klein Schietveld . Kp 27 - kp 73 - kp kp 74 - kp 79 - kp 81 : Verder door de bosrijke omgeving van Kalmthout . Kp 81 - kp 25 Langs station Heide , De Withoefse Heide ( Natuurreducatief Centrum " De Vroente" en het Bijenteeltmuseum ) en de Kalmthoutse Heide terug naar het beginpunt .
Beoordeling
route :een rustige en prachtige route door bossen en heide bewegwijzering :Goed plannetje : Lokale fietsfolder
Vandaag mee gefietst met de fietsclub van Turnhout . De fietsclub bestaat uit een dertigtal sportieve senioren en seniorinnen die elke week minstens eenmaal een toer van ongeveer 40 km fietsen en eenmaal per maand een toer van 70 à 80 km aan een snelheid van 15 à 17 km per uur .
Stadspark - kp 78 : Langs het spoor naar kp 78 Kp 78 - kp 90 : Verder langs Zevendonk . Kp 90 - kp 33 : Door de velden langs het Riels Broek . Kp 33 - kp 34 : Verder door de velden langs Hoge Rielen en de Katteberg . Kp 34 - kp 88 : Langs Kasterlee Kp 88 - kp 87 : rust in de taverne In Den Kleyne Doorenboom . Kp 87 - kp 26 : Watermolen , de Nete over en linksaf door de Netevallei . Kp 26 - kp 27 : Terug de Nete over , aan de grote baan links de Witte Molen , verder naar kp 27 Kp 27 - kp 28 - kp 64 : verder door de velden en langs Tikkebroeken naar priorij Corsendonck . Kp 64 - Stadspark Turnhout : Linksaf , langs priorij Corsendonck , de autostrade over en langs de Neerstraat naar Oud - Turnhout centrum. Verder naar en langs de Ring in Turnhout tot aan het Stadspark
Beoordeling
route :Het was een aangename namiddag . Met een groep meefietsen is plezant en ge ontmoet andere mensen . bewegwijzering :geen problemen . plannetje : wegkapitein Isenborgs Leonard
De Kleine Nete is een zijrivier van de Nete in het stroomgebied van de Schelde . De rivier ontstaat uit vele door de regen gevoede beekjes in het gebied van Arendonk , Retie en Mol - Postel in de Belgische Kempen . Vanaf Lier stroomt hij samen met de Grote Nete en vormt hij de Nete of de Beneden Nete . De voornaamste zijrivieren zijn de Molenbeek , de Aa en de Wamp .
Route : Centrum Grobbendonk - kp 10 : vertrekken langs de Kleine Nete naar het Albertkanaal . Kp 10 - kp 68 - kp 69 : Beukend tegen de wind langs het Albertkanaal naar Viersel . In Viersel ziet U rechts de Hofmolen . Kp 69 - kp 98 : rechtsaf , naar het kasteel van Hovorst
Kp 98 - kp 74 : Over en langs het Albertkanaal naar de sluizen in Viersel . Kp 74 - kp 75 : Onder de autostrade door en verder langs het Netekanaal . Kp 75 - kp 76 : Op de dijk langs de Kleine Nete . KP 76 - kp 86 : Rechtsaf en door Emblem richting Broechem langs fruitgaarden .Kp 86 - kp 87 - kp 88 : Linksaf en op een fietspad ( vroeger een spoorbedding ) naar Lier . Kp 88 - kp 76 - kp 75 - kp 73 : Op de dijk langs de Vest , het Netekanaal en de Kleine Nete . Zon op je bolleke , wind in de rug , zalig fietsen . Kp 73 - kp 47 : Verder langs de Kleine Nete tot aan hetAlbertkanaal . Rechtsaf en verder langs het Albertkanaal . Kp 47 - Kp 09 : Over de brug van het Albertkanaal . Kp 09 - Grobbendonk . Rechtdoor naar het rondpunt in Grobbendonk .
Beoordeling
route :meer dan 30 km op verkeersvrije dijken bewegwijzering :geen problemen . plannetje : Fietskaart 02 , Antwerpse Kempen
Brecht : Groot- en Klein Schietveld Start : Centrum , Brecht , prov. Antwerpen Afstand : 38 km G.P.S. 38.720 km Route : Knooppunten : Centrum Brecht - kp 91 - kp 87 - kp 06 - kp 72 - kp 27 - kp 38 - kp 37 kp 68 centrum Brecht .
Het Groot Schietveld dat zich uitstrekt over de gemeente Wuustwezel en Brasschaat met een oppervlakte van zowat 1600 ha is een van de grootste natuurgebieden van Vlaanderen . Grote partijen heide en vennen voeren er de boventoon , maar er groeien ook , voornamelijk aan de randen eiken , berken en dennen . Zo moet de Kempen er eeuwen geleden hebben uitgezien , groen en ongerept . De afdelingen Bos en Groen en Natuur van het Vlaamse ministerie van leefmilieu staan in voor het landschapsbeheer van dit domein . Het is ondermeer de bedoeling er de heidevegetatie zoveel te bewaren
Route : Brecht centrum - Kp 91 : Over de autostrade langs het Groot Schietveld naar Wuustwezel Kp 91 Kp 87 : 4.0 km :Wuustwezel ,via het Beersgat langs boerderijen en weiden . Kp 87 Kp 06 : 2.2 km : Kapel St. Wilibrodus , verder langs velden en weiden naar Gooreind
.
Kp 06 Kp 72 : 6.0 km : Gooreind , door verharde en onverharde dreven naar het Klein Schietveld .
Kp 72 Kp 27 : 2.9 km : Kalmthout , langs het museum van Suske en Wiske en verder op een asfaltbaantje door het Klein Schietveld .
Kp 27 Kp 38 : 4.9 km : Kapellen , door het militair domein , links het vliegveld , rechts een oude spoorweg door de bossen .
Kp 38 Kp 37 : 4.5 km : Langs de buitenwijken van Brasschaat ( Guyotlaan , villa van Jean Marie Pfaff ) naar Maria ter Heide .
Kp 37 Kp 68 : 5.6 km : Maria ter Heide , verder langs de Brasschaatbaan met links het militair domein Polygoon naar Overbroek . Kp 68 Brecht: Verder naar Kp 91 , rechtsaf en langs de kerk van Overbroek , onder de H.S.T. lijn en de autostrade door en langs de Stenen Molen terug naar Brecht .
Beoordeling
route :een route naar ieders gading , hoofdzakelijk landelijk , maar ook bosrijk en een beetje residentieel bewegwijzering :Goed .Ik miste een bordje in Maria ter Heide plannetje : Fietsen moet kunnen .