Weert : Aspergeroute Vertrek : De Zilverreiger , Weert Afstand :51 km .xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
G.P.S. :51,230 km
De Aspergeroute toont de streek in al zijn aspecten en loopt langs het ongerepte natuurschoon van dijken , schorren , kreken , wielen en beemden , maar ook langs vruchtbare akkergronden waar evenwel steeds minder asperges gekweekt worden . De fiscale druk is in de plaats gekomen van de zo gevreesde ziekten en bodemmoeheid . Het aanleggen van enkele bermen asperges in eigen tuintje , is voor vele Klein Brabanders het antwoord hierop . Met lede ogen zien we de teloorgang van de aspergeteelt aan .Toch blijft de asperge een typisch Klein Brabantse groente , waarmee talrijke restaurants en eethuisjes tijdens het seizoen graag uitpakken

Route : De route vertrekt aan het streekmuseum Zilverreiger in Weert . Langs de Oude Schelde met aan de overzijde het romantische kasteel van de grafelijke familie de Marnix de St.-Aldegonde naar de Schelde in Temse .
De naamde Marnix zou afkomstig zijn van een klein dorpje in de Savoie van Frankrijk, terwijl Sinte Aldegonde een nog kleiner dorpje was in de buurt van Binche. Een vroegere voorvader, Philippe de Marnix zou daar een kasteel bezeten hebben. Hij was dus Seigneur de Mont Sainte Aldegonde. Vandaar die moeilijke en vrij lange naam
Zo vertelt de huidige graaf John de Marnix de Sinte Aldegonde het. Het domein heeft voor het ogenblik een totale oppervlakte van 250 ha. In 1794, bij de inval van de Fransen, werd het ooit verkocht voor 800.000 frank door Charles de Marnix, die later huwde met Dorothée Van der Gracht en die het kasteel dan terugkocht.

De Schelde brug onderdoor en langs de Scheldedijk naar De Notelaer , rechtsaf , en op een kasseiweg afgeboord met eikenbomen naar Hingene . Verder langs Eikevliet naar Ruisbroek .
30 jaar geleden overstroomde Ruisbroek . Door onweer en hoogwater brak de dijk van het riviertje De Vliet en liep nagenoeg het hele dorp onder. Vele inwoners werden verrast en verloren veelal hun bezittingen op het gelijkvloers. Tweeduizend mensen moesten worden geëvacueerd. Koning Boudewijn kwam de getroffenen een hart onder de riem steken en vele ramptoeristen kwamen een kijkje nemen. Het was meteen de eerste keer dat België met het fenomeen ramptoerisme kennismaakte.
Verder langs het Moerlijnpad , een fietspad naast de spoorweg . Aan de Moerplas verlaten we even het spoorwegpad en rijden langs Het Hof van Coolhem .
Drie eeuwen geleden was het domein een provisorij en buitenverblijf van de Sint Bernardsabdij van Hemiksem .In deze kasteeltuin deden de asperges in Klein Brabant hun roemrijke intrede .
Verder langs het Moerlijnpad door Puurs met zicht op de Sint Pieterskerk . Na een rust in Puurs verder langs Liezele naar Lippelo , waar men het kasteel te Melis in het Lippelobos kan bewonderen .
In dit kasteel verbleef Lodewijk xv tijdens zijn inval in de Nederlanden in 1745 en in het huidige had Leopold lll zijn hoofdkwartier in 1940 . De toegangsdreef is afwisselend beplant met platanen en thuyas .

Terug naar Weert op landelijke wegen langs St. Amands en Branst
Beoordeling
route : een van de mindere route's . asperges ? Ik heb twee kleine veldjes gezien . bewegwijzering : geen problemen plannetje : Folder , T.P.A.
|