Antwerpen . Op de wip in het Waasland xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Start : Centrum Burcht Afstand : 44 km G.P.S. 45.620 km
Route : Knooppunten : Burcht centrum - kp 44 - kp 27 - kp 46 - kp 47 - kp 48 - kp 49 - kp 71 - kp 70 - kp 32 - kp 33 - kp 43 - kp 42 - kp 41 - kp 44 Burcht centrum
De linkeroever van de Schelde heeft ter hoogte van Antwerpen altijd op de wip gezeten . Het was een stukje Oost Vlaanderen dat meer naar Antwerpen keek dan naar de eigen provincië . Vanuit Antwerpen wordt deze fietstocht in het Waasland steeds landelijker . Via de rechteroever van de Schelde fietsen we daarna terug naar Antwerpen .

Route : Burcht centrum kp 44 kp 27 : Langs de Schelde met links de vijver Galgenweel en rechts de sky - line van Antwerpen . Kp 27 kp 46 : Verder langs de jachthaven en een ommetje langs de molen en het strand van St. Anneke . Terug op de route verder door het Sint Annabos en het natuurgebied Blokkersdijk naar Zwijndrecht .
Sint-Anneke,van bedevaartplaats tot oord van plezier. De benaming Sint-Anna is afkomstig van de patroonheilige van de 12 de eeuwse Sint-Annakapel die toen als bedevaartplaats fungeerde. Als parochiekerk was dit kleine bedehuis middenin het Zwijndrechtse gehucht Vlaams Hoofd tot ca 1905 in gebruik tot ze door een grotere kerk werd vervangen. Deze kapel stond ongeveer op de plaats waar zich nu het gebouw van de Sint-Annatunnel bevindt
Kp 46 kp 47 : Via fruitgaarden en restanten van de oude fortengordel ( Halve Maan ) langs Melsele .
Tussen het Fort St. Marie en het Fort van Zwijndrecht werd tussen 1870 en 1880 een militaire verdedigingslinie gemaakt. In de polders bestond die uit een dijk, die in de zandstreek verder ging in een militaire weg : de Krijgsbaan. De uitgraving voor de dijk vormde een lange verdedigingsgracht : het Lange Eind. Hierop bevonden zich 2 schansen (verdedigingsposten of lunetten) : de Halve Maan en de Put van Fien. Zo ontstond het zogenaamde Verschanst Kamp Linkeroever, deel van de vesting Antwerpen.
Kp 47 kp 48 kp 49 : Langs de bolle akkers , typisch voor het Waasland , naar Kruibeke . Kp 49 kp 71 : Verder naar Bazel met zijn schilderachtige dorpskern en kasteel Wissekerke

Reeds in de 10de eeuw stond op de plaats van het huidige kasteel een waterburcht, die deel uitmaakte van een versterkingsgordel aan de Schelde. Van de talrijke verbouwingen zijn de kelder uit de 15de eeuw en de toren uit de 16de eeuw de oudste restanten. In 1778 werd het kasteel eigendom van het oude adellijke geslacht Vilain XIIII, dat lange tijd de burgemeesters leverde voor de gemeente Bazel. In de 19de en de 20ste eeuw hadden opnieuw belangrijke verbouwingen plaats en kreeg het interieur zijn huidig cachet. In 1981 werden het kasteel, het imposante poortgebouw, de oude duiventoren en de elegante hangbrug over de parkvijver beschermd als monument.
Kp 71 kp 70 : Door de natuur naar het Kallebeekveer voor een overzet van de Schelde

Kp 70 kp 32 kp 33 : Langs Hemiksem en het kasteel Klaverblad Kp 33 kp 43 kp 42 kp 41 :Verder door het groen langs Fort 8 en rond Hoboken naar de Ring .
Fort 8 werd gebouwd tussen 1859 en 1864, samen met de 7 andere forten van de zogenaamde Brialmontomwalling. Deze fortengordel bevond zich ter hoogte van de huidige Ring rond Antwerpen. Fort 8 werd reeds decennia geleden door het leger verlaten. Het uitgestrekte domein begon te verkommeren. De voormalige gemeente Hoboken kocht in 1977 het fort voor 669 313 euro. De prachtige omloop rond de gracht werd als park opengesteld voor het publiek en de vestinggrachten in gebruik genomen als visvijver.
Kp 41 Kp 44 : Door de fietstunnel bij de Kennedytunnel onder de Schelde . Kp 44 Burcht : Linksaf naar kp 47 en langs de Schelde terug naar Burcht .
Beoordeling
route : bewegwijzering : geen problemen plannetje : Foldertje Gazet van Antwerpen
|