Zelf je eigen kasteelwijn maken is niet eens zo moeilijk. Het is zelfs zo dat in de jachtige tijd waarin we nu leven, er steeds meer en meer mensen zijn die op één of andere manier terug naar de natuur willen. Ze besteden hun (soms zo weinig) vrije tijd, om nuttig gebruik te maken van wat de natuur (nu nog) te bieden heeft. Ze verwerken bijvoorbeeld op een ambachtelijke wijze het fruit uit hun eigen tuin, of het uitvalfruit dat bij de meeste fruittelers tegen een zacht prijsje kan gekocht worden, tot een lekkere en gezonde fruitwijn.
In onze wijnmakersgilde 'De Lipsevallei', krijgen de leden hiertoe de gelegenheid. Tijdens de verschillende lesavonden, op de praktijk gerichte kelderactiviteiten en persdagen leren zij om op een eenvoudige manier gezonde en lekkere wijn te maken. Op wijnproefavonden worden deze zelf gemaakte wijnen besproken en krijgen de leden de nodige raadgevingen mee. Ook richten de wijnmakers van 'De Lipsevallei' proefavonden in (enkele keren per werkjaar) van gecommercialiseerde wijnen. Ze nemen deel aan plaatselijke activiteiten, zoals onlangs aan de HAK-dagen in Herent. Dit jaar vieren zij daarenboven hun 20-jarig bestaan.
De bedoeling van deze ambachtelijke wijnmakers is dan ook in de eerste plaats op een creatieve wijze hun vrije tijd te besteden aan het op een eenvoudige en natuurlijke manier maken van wijn, dat in feite oorspronkelijk een echt huisambacht was zoals lekker koken, brood en taart bakken, gefermenteerde melkdranken en kaas bereiden, weven, naaien, bloemschikken, bierbrouwen,...
Deze huisambachten, die destijds door de ouders aan hun kinderen werden verder geleerd, worden nu spijtig genoeg verdrongen door modernere vrijetijdsbestedingen.
Dikwijls is het echter voor de ambachtelijke wijnmaker een groot probleem om als beginneling goed wijs te geraken uit de moeilijke woorden, ingewikkelde beschrijvingen en geleerde berekeningen die op vele wijncursussen en in meerdere boeken gebruikt worden. Een beginner-wijnmaker wenst echter geen geletterde uitleg, geen wetenschap over het hoe en waarom, maar hij wil gewoon weten hoe te beginnen en hoe het goed te doen om lekkere en gezonde wijn te bekomen, dat is alles,
De meeste wijnboeren in de wereld en dat zijn er toch enkele honderdduizenden, zijn meestal ook geen geleerde heren, maar wel eenvoudige mensen die de knepen van het vak van hun voorouders hebben geleerd en die het toch ook zeer goed doen.
Eenvoud zal dan ook de bedoeling zijn van dit naslagwerkje, waaruit zo veel mogelijk geleerde uitleg werd geweerd. Waar hier of daar toch nog een technisch woord wordt gebruikt, vind je er de uitleg of omschrijving dan ook bij. Wijnmaken dus voor iedereen die wat lezen en schrijven kan.
(wordt vervolgd)
|