Vanzelfsprekend moet je over een minimum aan materiaal beschikken vooraleer je kan beginnen met wijn maken. Dit startmateriaal is helemaal niet duur, er zijn zelfs zaken bij die je gratis kan op de kop tikken.
· mandflessen of gistingsflessen (de zogenaamde "dame-jeannes"): enkele van 5, 10 of 15 liter, bij voorkeur in een plastiekmand;
· watersloten in plastiek: dit zijn watersluisjes die beletten dat er lucht in de mandfles kan, maar die wel het gistingsgas laten ontsnappen;
· rubber stoppen: deze passen in de opening van de mandfles en hebben een gaatje waarin het waterslot klemmend past;
· maatqlas van 100 ml (= 100 cc = 100 cm3 = 1/10 liter) met maatstreepjes op: hierin gaan we het suikergehalte van het vruchtensap meten;
· een densimeter met lange steel (wordt soms ook wel eens suikermeter of hydrometer genoemd): hiermee gaan we in het maatglas het aantal gram suiker per liter sap meten en ook het te verwachten alcoholgehalte door vergisting van de aanwezige suiker. Dus ook hoeveel gram suiker we nog per liter sap zullen moeten toevoegen om het vooropgestelde alcoholgehalte te bekomen na vergisting. Dit alcoholgehalte ligt meestal tussen 11 en 15 graden;
· een flesje blauwloog en een zuurmetersglas: om te meten hoeveel gram zuur er aanwezig is in 1 liter sap en hoeveel er eventueel moet bijgevoegd worden;
· een wijndief: om nu en dan een beetje wijn uit de mandfles te halen en te kunnen proeven hoe het gisten verloopt;
· een hevelslang: bestaande uit een paar meter doorzichtige dunne plastiekdarm om na de gisting de wijn van het bezinksel (= droesem) te kunnen overhevelen in een andere mandfles om zo de wijn te laten klaren en om later de wijn te bottelen
(= op gewone wijnflessen overhevelen);
· een flessenborstel: om flessen te reinigen;
· een handkurkapparaatje:
meestal uit hout, om na het vullen de kurken in de hals van de wijnfles te plaatsen.
Dit is alles wat een beginnende wijnmaker onmiddellijk nodig heeft.
Bij voorzichtig en oordeelkundig gebruik gaan deze materialen een hele tijd mee.
Wijnflessen hoef je in feite nooit te kopen. Zodra je vrienden en kennissen weten dat je wijnbouwer bent, zullen ze graag hun lege flessen voor jou opzij zetten (geef ze in ruil enkele gevulde flessen van je eigen kasteelwijn terug). Ook ken je misschien in je omgeving een traiteur of restauranthouder die waarschijnlijk blij zal zijn als je zijn lege flessen komt ophalen. Vraag wel om de flessen na het ledigen onmiddellijk na te spoelen, dat scheelt hem een pak werk achteraf.
· goede kurken: voor het afstoppen van je gevulde wijnflessen. Voor bewaarwijn zijn dit liefst lange stoppen en voor landwijn mogen het korte zijn;
· KDS (kaliumdisulfiet): is een toegelaten ontsmettingsmiddel om de vruchten, het sap, het materiaal en eventueel de wijn te ontsmetten;
· citroenzuur: om toe te voegen aan het sulfiet bij het ontsmetten of om bij te zuren bij een te laag zuurgehalte van het vruchtensap;
· wijnsteenzuur: om eveneens bij te zuren bij zuurgebrek;
· reingist: zuivere cultuurgist, (zonder wilde gisten of schimmels) in vloeibare vorm of in korrelvorm, voor koude of warme vergisting;
· Om je werk te vergemakkelijken kan je dan nog tijdelijk uit moeders keuken lenen: enkele kunststof emmers, een kunststof trechter, neteldoeken, keukenhanddoeken,
Cruciale tip
Wat je nooit mag gebruiken voor al wat in contact komt met geraspte vruchten, sap of wijn, om te voorkomen dat er verkleuring of vergiftiging zou optreden: materiaal in ijzer, koper, zink en aluminium. Wel in kunststof materiaal (bestemd voor voeding) of in roestvrij staal (R.V.S. - Inox).
Waar het bij het wijnmaken op aan komt, is alles te doen in de juiste volgorde, op tijd, precies, proper en in goede omstandigheden. Er komen echt geen scheikundige formules, ingewikkelde tabellen of berekeningen bij te pas. Hogere studies of ervaring zijn in het geheel niet nodig. Wie kan lezen, schrijven en een paar eenvoudige rekensommetjes maken, kan ook goede wijn maken.
Wat het nodige materiaal betreft geldt ook hier weer: eerst kruipen, dan stappen en veel later pas leren lopen. Met eenvoudige goedkope middelen beginnen, die kunnen aangekocht worden via de materiaalmeester van je gilde, biedt evenveel kans op slagen dan met groot en duur materiaal.
We mogen echter niet vergeten dat al wat verkeerd of niet op z'n tijd wordt gedaan, onherroepelijk een slechte invloed heeft op het eindresultaat. Het zou kunnen dat uiteindelijk de geur of de smaak tegenvalt, of de wijn niet helder is. Ook kan de wijn bederven of schimmelen of zelfs azijn worden. Dit is echter nooit de schuld van de vruchten of van anderen, maar steeds en alleen die van de wijnmaker zelf. Denk daar steeds aan. Als je daarom de eenvoudige, duidelijke regels van dit werkje nauwkeurig volgt, krijg je nooit slechte wijn. Dat moet voor elke beginneling een geruststelling zijn en juist daarom zal je in deze handleiding alleen eenvoudige en duidelijke uitleg vinden, met eenvoudige woorden die iedereen verstaat.
Wijn is een alcoholhoudende drank die bekomen wordt door de vergisting van sap van druiven, zonder toevoeging van water, suiker of enig ander product. Het is dus gewoon gegist zuiver druivensap.
Dit is eveneens een alcoholhoudende drank, ditmaal bekomen door de vergisting van een bepaald vruchtensap of van een mengeling van verschillende vruchtensappen. Om echter tot een algemeen aanvaardbaar product te komen, moet er dikwijls nog suiker, zuur en soms water aan toegevoegd worden. De vruchten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn: appelen, peren, kersen, krieken, allerhande bessen, rabarber, aardbeien,
Vruchtenwijn kan ingedeeld worden in: kelderwijn (of bewaarwijn), landwijn, hooggradige vruchtenwijn, schuimwijn, mede-honingwijn,...
Hierbij laat men een reeds afgewerkt hooggradige vruchtenwijn nog een tijdlang trekken op een aromatisch kruidenmengsel. Ook kan men een kruidentinctuur maken, waarvan een kleine hoeveelheid wordt toegevoegd aan een reeds afgewerkte vruchtenwijn. Deze werkwijze is evenwel voorbehouden aan echte kruidenkenners. Zo bestaat er bijvoorbeeld meiwijn, O.L.Vr.-bedstrowijn, vermoutwijn,...
We beginnen heel eenvoudig, zonder geleerde woorden of moeilijke formules zoals beloofd. Zoals alle beginnelingen dat zouden moeten doen. Ook wijnmakers die al jaren bezig zijn, maar stilaan een beetje uitgekeken zijn op allerlei bestaande boeken over de wijnmakerij, kunnen er misschien iets bij opsteken. Mogelijk zijn ze immers een beetje de heel eenvoudige basisgegevens vergeten en zijn daardoor misschien de pedalen een beetje kwijtgeraakt. Voor de gevorderden onder ons kan het ook een snelle, maar eenvoudige herhaling zijn van hun eerste lessen. Zoals een kind ook eerst voorzichtig begint te kruipen, dan stilaan leert stappen om uiteindelijk pas later echt te gaan lopen, zo gaan wij als beginner-wijnmaker ook niet onmiddellijk beginnen dromen van schuimwijn, notenport, vermoutwijn, het zou toch moeilijk lukken.
Wij gaan proberen om eenvoudige goede wijn te maken, gezond van geur, kleur en smaak. Helder en zuiver met alles erop en eraan om goed te blijven en door narijping nog beter te worden. Hiervoor zijn echter gezonde (geen mooie), rijpe vruchten nodig en vooral een oplettende wijnmaker die tijdens het hele verloop van het wijnmaken zeer proper en netjes te werk gaat. Dat is echt zeer belangrijk.
Zelf je eigen kasteelwijn maken is niet eens zo moeilijk. Het is zelfs zo dat in de jachtige tijd waarin we nu leven, er steeds meer en meer mensen zijn die op één of andere manier terug naar de natuur willen. Ze besteden hun (soms zo weinig) vrije tijd, om nuttig gebruik te maken van wat de natuur (nu nog) te bieden heeft. Ze verwerken bijvoorbeeld op een ambachtelijke wijze het fruit uit hun eigen tuin, of het uitvalfruit dat bij de meeste fruittelers tegen een zacht prijsje kan gekocht worden, tot een lekkere en gezonde fruitwijn.
In onze wijnmakersgilde 'De Lipsevallei', krijgen de leden hiertoe de gelegenheid. Tijdens de verschillende lesavonden, op de praktijk gerichte kelderactiviteiten en persdagen leren zij om op een eenvoudige manier gezonde en lekkere wijn te maken. Op wijnproefavonden worden deze zelf gemaakte wijnen besproken en krijgen de leden de nodige raadgevingen mee. Ook richten de wijnmakers van 'De Lipsevallei' proefavonden in (enkele keren per werkjaar) van gecommercialiseerde wijnen. Ze nemen deel aan plaatselijke activiteiten, zoals onlangs aan de HAK-dagen in Herent. Dit jaar vieren zij daarenboven hun 20-jarig bestaan.
De bedoeling van deze ambachtelijke wijnmakers is dan ook in de eerste plaats op een creatieve wijze hun vrije tijd te besteden aan het op een eenvoudige en natuurlijke manier maken van wijn, dat in feite oorspronkelijk een echt huisambacht was zoals lekker koken, brood en taart bakken, gefermenteerde melkdranken en kaas bereiden, weven, naaien, bloemschikken, bierbrouwen,...
Deze huisambachten, die destijds door de ouders aan hun kinderen werden verder geleerd, worden nu spijtig genoeg verdrongen door modernere vrijetijdsbestedingen.
Dikwijls is het echter voor de ambachtelijke wijnmaker een groot probleem om als beginneling goed wijs te geraken uit de moeilijke woorden, ingewikkelde beschrijvingen en geleerde berekeningen die op vele wijncursussen en in meerdere boeken gebruikt worden. Een beginner-wijnmaker wenst echter geen geletterde uitleg, geen wetenschap over het hoe en waarom, maar hij wil gewoon weten hoe te beginnen en hoe het goed te doen om lekkere en gezonde wijn te bekomen, dat is alles,
De meeste wijnboeren in de wereld en dat zijn er toch enkele honderdduizenden, zijn meestal ook geen geleerde heren, maar wel eenvoudige mensen die de knepen van het vak van hun voorouders hebben geleerd en die het toch ook zeer goed doen.
Eenvoud zal dan ook de bedoeling zijn van dit naslagwerkje, waaruit zo veel mogelijk geleerde uitleg werd geweerd. Waar hier of daar toch nog een technisch woord wordt gebruikt, vind je er de uitleg of omschrijving dan ook bij. Wijnmaken dus voor iedereen die wat lezen en schrijven kan.