Waar het bij het wijnmaken op aan komt, is alles te doen in de juiste volgorde, op tijd, precies, proper en in goede omstandigheden. Er komen echt geen scheikundige formules, ingewikkelde tabellen of berekeningen bij te pas. Hogere studies of ervaring zijn in het geheel niet nodig. Wie kan lezen, schrijven en een paar eenvoudige rekensommetjes maken, kan ook goede wijn maken.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wat het nodige materiaal betreft geldt ook hier weer: eerst kruipen, dan stappen en veel later pas leren lopen. Met eenvoudige goedkope middelen beginnen, die kunnen aangekocht worden via de materiaalmeester van je gilde, biedt evenveel kans op slagen dan met groot en duur materiaal.
We mogen echter niet vergeten dat al wat verkeerd of niet op z'n tijd wordt gedaan, onherroepelijk een slechte invloed heeft op het eindresultaat. Het zou kunnen dat uiteindelijk de geur of de smaak tegenvalt, of de wijn niet helder is. Ook kan de wijn bederven of schimmelen of zelfs azijn worden. Dit is echter nooit de schuld van de vruchten of van anderen, maar steeds en alleen die van de wijnmaker zelf. Denk daar steeds aan. Als je daarom de eenvoudige, duidelijke regels van dit werkje nauwkeurig volgt, krijg je nooit slechte wijn. Dat moet voor elke beginneling een geruststelling zijn en juist daarom zal je in deze handleiding alleen eenvoudige en duidelijke uitleg vinden, met eenvoudige woorden die iedereen verstaat.
|