Inhoud blog
  • Suikers en zuren
  • Beginnen met gewone vruchten van bij ons (2)
  • Beginnen met gewone vruchten van bij ons (1)
  • Wat heb je nodig om te beginnen?
  • Stap voor stap en echt niet moeilijk!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Chateaudelle
    Ambachtelijke wijn
    12-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele algemeenheden - Hoe gaan we beginnen?

    Wijn is een alcoholhoudende drank die bekomen wordt door de vergisting van sap van druiven, zonder toevoeging van water, suiker of enig ander product. Het is dus gewoon gegist zuiver druivensap.

    Dit is eveneens een alcoholhoudende drank, ditmaal bekomen door de vergisting van een bepaald vruchtensap of van een mengeling van verschillende vruchtensappen. Om echter tot een algemeen aanvaardbaar product te komen, moet er dikwijls nog suiker, zuur en soms water aan toegevoegd worden. De vruchten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn:
    appelen, peren, kersen, krieken, allerhande bessen, rabarber, aardbeien, …

    Vruchtenwijn kan ingedeeld worden in: kelderwijn (of bewaarwijn), landwijn, hooggradige vruchtenwijn, schuimwijn, mede-honingwijn,...

    Hierbij laat men een reeds afgewerkt hooggradige vruchtenwijn nog een tijdlang trekken op een aromatisch kruidenmengsel. Ook kan men een kruidentinctuur maken, waarvan een kleine hoeveelheid wordt toegevoegd aan een reeds afgewerkte vruchtenwijn. Deze werkwijze is evenwel voorbehouden aan echte kruidenkenners. Zo bestaat er bijvoorbeeld meiwijn, O.L.Vr.-bedstrowijn, vermoutwijn,...

    • Hoe gaan we beginnen?

    We beginnen heel eenvoudig, zonder geleerde woorden of moeilijke formules zoals beloofd. Zoals alle beginnelingen dat zouden moeten doen. Ook wijnmakers die al jaren bezig zijn, maar stilaan een beetje uitgekeken zijn op allerlei bestaande boeken over de wijnmakerij, kunnen er misschien iets bij opsteken. Mogelijk zijn ze immers een beetje de heel eenvoudige basisgegevens vergeten en zijn daardoor misschien de pedalen een beetje kwijtgeraakt. Voor de gevorderden onder ons kan het ook een snelle, maar eenvoudige herhaling zijn van hun eerste lessen. Zoals een kind ook eerst voorzichtig begint te kruipen, dan stilaan leert stappen om uiteindelijk pas later echt te gaan lopen, zo gaan wij als beginner-wijnmaker ook niet onmiddellijk beginnen dromen van schuimwijn, notenport, vermoutwijn,… het zou toch moeilijk lukken.

    Wij gaan proberen om eenvoudige goede wijn te maken, gezond van geur, kleur en smaak. Helder en zuiver met alles erop en eraan om goed te blijven en door narijping nog beter te worden. Hiervoor zijn echter gezonde (geen mooie), rijpe vruchten nodig en vooral een oplettende wijnmaker die tijdens het hele verloop van het wijnmaken zeer proper en netjes te werk gaat. Dat is echt zeer belangrijk.

    (wordt vervolgd)



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Links
  • SeniorenNet.be
  • Brouwland:wijnmakersmateriaal
  • Vereniging Amateur Wijnmakers

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!
    Archief per week
  • 08/08-14/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!