De naam verwijst niet naar een huisdier, maar dit bierrecept is een poging om de "Hoegaerdse Das" te imiteren. De meningen hierover liepen uiteen, zoals natuurlijk te verwachten was, want over bier kun je veel discussiëren. Dit recept van Martin Hofhuis is gepubliceerd in het clubbald van "De Roerstok" in december 1997.
Ingrediënten voor 10 liter:
1700 gram pilsmout
100 gram ambermout 50 EBC
110 gram caramelmout 120 EBC
22,5 gram Hallertau hopbloemen 3,2% (begin koken)
geraspte en gedroogde schillen van 2 sinaasappels (laatste 15 min)
Met dit bier haalde Kees Bubberman uit Middelburg tijdens het ONK 2000 een 1e prijs in de zgn. "vrije klasse". In het logboekformulier schreef Kees dat het zijn opzet was geweest om een "Russian Imperial Stout" te kruisen met een "Belgische Trappist". Het bier smaakte volgens mhem kruidig, gebrand en zoet. Dat werd door de keurmeesters in het juryformulier bevestigd. Zij schreven: "Een sterke, complexe geur en smaak. Lang uitvloeiend, maar niet te bitter. Niet te extreem zware smaak. Mooi bier!!". Het bier behaalde maar liefst 84 punten. Kees kreeg naast de traditionele "Roerstok" die bij de klassewinnaar hoort, ook een door het S.N.A.B. ter beschikking gestelde wisseltrofee. Dit voor het meest vernieuwende bier!
Ingrediënten voor 10 liter:
3000 gram pilsmout
295 gram ambermout
200 zwarte mout
150 gram rookmout
2,5 gram Fuggelshop 4,5% (90 minuten meekoken)
4 gram Fuggleshop 4,5% (15 minuten meekoken)
17 gram Challenger 7,2% (90 minuten meekoken)
12 stukjes laurierdrop
112 gram rozijnen
0,5 gram Curaçaoschillen
58 gram bruine nasterdsuiker
Maischwater:
onbekend
Maischschema:
temperatuur
55 °C
68 °C
74 °C
80 °C
tijd
14 minuten
45 minuten
15 minuten
1 minuut
Spoelwater:
onbekend
Kooktijd:
90 minuten
Gist:
Kees gebruikte hiervoor originele Guinness gist. Ook de gisten van Yeasthead en Wyeast kunnen gebruikt worden, evenals gedroogde gist.
90 minuten, schillen en koriander laatste 20 minuten toevoegen. Daarna koelen en 3,5 liter (voorgekookt) koud water toevoegen.
Gist:
Wyeast Belgium White, opgekweekt uit vorig brouwsel
Begin SG:
1047
Eind SG:
1012
Ook bij dit brouwsel verloopt de vergisting traag: brouwdag: SG 1047, dag 4: SG 1030; dag 7: SG 1024; dag 10: SG 1020 en overhevelen naar mandfles met toevoeging van korrelgist Den Arsegan; dag 17: SG 1012 en aansluitend koelen tot (bottel)dag 23.