De dieppe slag wordt gevormd door een halve slag boven de speld en een halve slag plus eenmaal wringen onder de speld. Het symbool wordt in het oranje voorgesteld.
De eenvoudige tralie is een omsloten figuur en bestaat uit minstens vier eenvoudige slagen in een welbepaalde volgorde geklost. De omsloten figuur wordt op de prikking gevormd door vier speldegaten die in de vorm van een vierkant op zijn punt zijn aangebracht. De eenvoudige tralies worden genoemd naar de eenvoudige slagen waaruit ze zijn opgebouwd :
Jij bolronde kussen, met je duistere kracht, hoe kreeg je verduiveld mijn vrouw in je macht! Ze steekt en trekt, ze klost en ze weeft, maar weet soms niet eens, dat haar ventje nog leeft.
De linnenslag, netslag, ze geeft maar katoen, de kook en de afwas zal ventje wel doen. Ze speelt op haar kussen, als vlijtige bij, en kuisen, dat is niet meer nodig, zegt zij. De stofdraden zie je hier hangen bij bosjes, en ventje, die voelt zich de klos, door die klosjes.
En toch, als zij trots en tevreden, haar werk hem toont, voelt ventje zich gelukkig en ruimschoots beloond. Want, is het niet dat, waar het om gaat in het leven, begrip voor de ander, aan elkaar kunnen geven !
- kruis : (2 over 3) de middenste klossen. - wringen : (2 over 1 en 4 over 3) aan beide zijden. - kruis : (2 over 3) de middenste klossen. - wringen : (2 over 1 en 4 over 3) aan beide zijden.
Gewoonlijk werkt men met vier klossen. Uit het herhalen van kruisen en wringen en het dooreenmengen van deze bewegingen ontstaan de verschillende slagen en bewerkingen die in alle kloskanten voorkomen.
Er zijn drie basisslagen :
Vandaag de linnenslag :
- kruis (2 over 3) de middenste klossen. - wringen (2 over 1 en 4 over 3) aan beide zijden. - kruis (2 over 3) de middenste klossen.
Dit is een elektrische kloswinder. Mijn man maakte die voor mij toen hij zag hoeveel tijd ik nodig had om de klosjes op te winden met de klassieke kloswinder.