we weten niet of je het zélf al beseft, maar jij hebt HET: dat "derde" oog, waarmee jij de wereld "anders" bekijkt dan de rest van de stervelingen - technische kneepjes kan je stilaan leren, maar de gave van de kreativiteit, die heb je of die heb je niet. jouw voornaamste inbreng is natuurlijk de kreatieve invalshoek, die zo héérlijk romantisch en/of humoristisch afsteekt tegen de klassieke pasfotootjes van kar-met-paard en die dan op de koop toe zorgt voor dat bijna tastbare zijlicht. de sterke dynamiek wordt bekomen door een weelde van diagonalen: de rug van het paard, de weg én de wegkant, de linker berrie en bovenaan dan nog eens de teugels, strak in handen van de onzichtbare koetsier, om te tonen wie hier bààs is. we weten niet of je dit allemaal heel bewust hebt toegepast, of dat je een van die zeldzame natuurtalenten bent, die de bazisprinciepen van de kompozitie intuïtief in haar vingertoppen heeft, want hoofd en staart van het paard staan precies zo'n beetje te twijfelen of ze nu al dan niet op een sterk punt staan. in de uitsnijding die wij voorstellen hebben we dat hoofd en die staart wat méér verschoven naar diagonaal tegenover elkaar liggende sterke punten en hebben we de opeenvolgende diagonale lijnen willen benadrukken door iets krapper bij te knippen. in dit geval leek dat autootje een storend element en hebben we het weg-gekloond. het bijkleuren van de lucht was hier niet echt nodig, maar door beide fotoos te vergelijken zal je inzien welke belangrijke rol de lichtintensiteit van de lucht speelt. TIP: blijf ASJEBLIEF om je onderwerpen heen draaien, om steeds weer van die heerlijk verrassende invalshoeken te vinden ! warme groet van fjet.
laat je VOORAL niet afschrikken als we jouw foto nogal zwaar "gerecykleerd" hebben, want je hebt écht je best gedaan om dat binnenschip op een sterk punt te krijgen, mét zijdelings invallend licht en bovendien heb je zelfs gezorgd voor een voorgrond, wat een foto niet alleen meer dieptewerking geeft, maar bovendien een méérwaarde, die steeds gewaardeerd wordt door kenners. maar we zijn hier om van elkaar te leren en daarom doen we een aantal VOORSTELLEN, die de foto in onze ogen sterker maken (let wel: dit zijn geen WETTEN, maar HULPMIDDELEN... hoofdzaak is dat je deze tips leert AANVOELEN, in plaats van klakkeloos na te apen wat gevorderden je influisteren. TIP: voor landschappen (of om de BEWEGING te benadrukken) gebruiken we doorgaans het LIGGEND formaat, terwijl we met de "staande" fotoos meestal de HOOGTE willen benadrukken (we kunnen dat hier helaas niet demonstreren omdat we wél kunnen wég-knippen, maar niet aan-knippen. TIP: zowat de helft van jouw foto bestaat uit akelig witte lucht en dat wordt dan nog benadrukt omdat de horizontale lijn van die brug de foto zowat in twee delen snijdt (dat hebben we hier héél primitief opgelost met het "emmertje" van adobe, maar ànderen hebben in de mailgroep tijdens de afgelopen dagen heel vakkundig uitgelegd hoe je een blauwe lucht MET mooie wolken in zo'n foto kan "plakken". TIP: door de uitsnijding die wij voorstellen, komt ook die kerktoren op een "sterk punt" (al moesten we dan helaas die toffe voorgrond opofferen - want al kan je die ook "kopiëren" en "plakken"... dan lijkt het wel of het schip er tegenaan botst. het is véél in één keer, maar nogmaals: laat je niet ontmoedigen, want alle begin is moeilijk en het mééste leer je doorgaans uit je eigen fouten (of die van anderen) - op voorwaarde dat beide fotoos grondig vergelijkt en dan zélf beslist wélke van die TIPS ook in JOUW ogen een wezenlijke "ver-BETER-ing" zijn, zodat je er voortaan heel bewust rekening mee gaat houden. (de andere inzending is helaas té onscherp om er zinnig kommentaar bij te kunnen geven - rustig uitproberen hoe dicht je met JOUW toestel bij een onderwerp kan komen) we kijken met belangstelling uit naar je vorderingen, want van dat beetje ekstra inspanning dat je nu levert, ga je de rest van je fotografenloopbaan intens genieten! warme groet van fjet.
dit is de foto waar elke fotograaf van droomt: alles, maar dan ook àlles wat ook maar iets met compositie te maken heeft, op de juiste plaats en dan met zo'n "vanzelfsprekendheid" dat de zwoegende beginneling zich tandenknarsend in bochten begint te wringen in de hoop o o o o o i t kiekjes te kunnen maken die ergens in de buurt komen van dit soort meesterwerken. ik blijf het érg moeilijk vinden dat jouw 2 niet besproken inzendingen door éénzelfde persoon gemaakt werden, want hieronder volgt er nog zo'n voltreffer...
een spektakulaire stunt-foto, waar je bezwaarlijk nààst kan kijken en waarmee Thuis dan ondubbelzinnig bewijst dat ze het lesje "compositie" intussen wél gelezen heeft, want vrouw en kind staan niet enkel op de linkse vertikale sterke lijn, maar bovendien wijzen hun hoofden klaar en duiidelijk waar dat bovenste sterke punt ligt, terwijl de schaduwhoofden een TWEEDE sterke punt vullen en rechts staat een fotograaf nog moeite te doen om in het duister dat DERDE sterke punt te vinden... allemaal grote WOW's dus, temeer omdat we als toemaatje verwend worden met de diagonalen en patronen in die kasseien. (dat de foto schromelijk onderbelicht is, komt omdat je toen die +/- EV nog niet ontdekt had via roelfi en den gerard, dat rekenen we dus niet mee). als je nog twee fotoos van dit kaliber doorzendt, zal het diploma compositie je met passend bazuingeschal overhandigd worden. warme groet van fjet.
helemaal in orde met de... "papieren" regels van de kompozitie, want je hebt mooi rekening gehouden met het sterke punt, maar toch heb ik het tamelijk onprettige GEVOEL dat de hele mikmak op het punt staat om te vallen. als het niet over "technische" fotoos gaat met een opvoedkundige bedoeling, dan zouden wij er de voorkeur aan geven om de foto een kwart slag te draaien, omdat het een "rustiger" GEVOEL geeft. want in tegenstelling met de "fundamentalisten" in de fotografie, meen ik dat de kompozitieregels zeer handige hulpmiddelen zijn om een foto op te bouwen, maar dat je er SOEPEL mee moet leren omspringen en dat het veel meer een kwestie van GEVOEL is dan van na-meten met een liniaal. bekijk de twee fotoos rustig en... maak dan zélf een keuze. warme groet van fjet.
ook hier bewijs je ondubbelzinnig dat je de regels van de kompozitie kent EN handig weet te verwerken in een indrukwekkende foto en ook hier proberen we door de onderste uitsnijding nog enkele puntjes op de i te zetten, waardoor het allemaal nog massiever en verpletterender wordt. je MAG nog meer inzendingen sturen voor bespreking KOMPOZITIE, maar je mag ook rechtstreeks naar het tweede klasje, waar Vonny je nog wat kneepjes kan bijbrengen over ritme en struktuur, hij wordt verwittigd van je komst. we zouden je evenwel aanraden om hier de besprekingen van àndere inzenders te blijven volgen, omdat "stelen met de ogen" de beste leerschool is. met virtuele bloemen en virtueel bazuingeschal fjet.
een bijna voorbeeldige kompozitie, waarbij heel bewust rekening gehouden werd met sterke lijnen en sterk punt - de onderste uitsnijding is dan ook geen echte "verbetering", maar we maken van de gelegenheid gebruik om nogmaals te benadrukken dat de kompozitieregels geen "heilige wetten" zijn en dat ervaren fotografen er SOEPEL mee kunnen spelen om iets te benadrukken, dus meer een kwestie van VOELEN dan van nameten met een tekenlat. hier hebben we installatie nog iets monumentaler gemaakt door iets van dat water op de voorgrond weg te knippen en rechts hebben we ook dat stukje huis verwijderd, omdat het geen echte info bijdraagt tot de foto en alleen maar de vraag oproept: wat zou dàt zijn... de walgelijke kleur van de "industrie-lucht" is niet bepaald "aangenaam", maar draagt dan wel degelijk de ekstra info aan dat het er "niet altijd zo gezond is". warme groet van fjet.
dit is dus een kompozitie in gewapend beton: indruikwekkend en adembenemend, alles op de juiste plaats, met op de koop toe een boodschap die IEDEREEN wel zal snappen: tot hier zijn de bulldozers van de beschaving geraakt - een héél warme proficiat dus! tevens een verdienstelijke poging om dat akelige witte gat van de lucht op te vullen, maar toch niet ZO overdrijven dat het "gefoefel" zichtbaar begint te worden (bijbelichten kan in veel gevallen helpen, maar soms zal je toch wel een geïmporteerde wolkenlucht moeten "plakken" - dààrvoor kan je in de leer bij grootmeester roelfi). warme groet (mét feestelijki strikje) van fjet.
we gaan er géén gewoonte van maken, want het "reglement" bepaalt dat er slechts TWEE oefeningen tegelijk mogen ingezonden worden voor bespreking, maar voor deze éne keer maken we een uitzondering voor de veruit ijverigste "nieuwelinge". laten we (en dat geldt voor IEDEREEN) héél veel oefeningen maken, want dat is de allerbeste leerschool - maar vergelijk al die rezultaten van zo'n foto-shoot (of van een uitsnij-uurtje) en kies er dan zelf ééntje uit ter bespreking. we dachten dat het voor IEDEREEN nuttig kon zijn om aan de hand van jouw hele reeks voorbeelden te "ontdekken" welk onheil een akelig witte lucht kan aanrichten in een ovgerigens méér dan behoorlijke foto. en om alle misverstanden uit de weg te ruimen: voor de les COMPOSITIE mag je zélf alle bewerkingen gebruiken die je al onder de knie hebt (of denkt te hebben) - met uitzondering van een kader rond de foto (voor de volgende lessen moet je uiteraard afspreken met de overige lesgevers, want ik ben hier absoluut niet de big boss). warme groet van fjet.
als je er op gewezen wordt, zal je zelf inzien hoe die witte lucht de hele foto "platdrukt"... want of we het beseffen of niet, onze ogen worden automatisch aangezogen door het hoogste wit in een foto (daarom PROBEREN we steeds om dat hoogste licht op ons hoofdonderwerp te laten vallen: jouw originele foto zou in dit geval heel anders ogen als die lucht staalblauw zou geweest zijn, maar we hebben het niet altijd voor het zeggen en we krijgen ons weer niet op bestelling...)
het storende element is hier dat witte gat in de lucht, door dat eraf te knippen, wordt de aandacht volledig gekoncentreerd op de linker vertikale lijn, die de diagonale lijn ontmoet op het sterke punt. DE TIP voor jou: absoluut blijven eksperimenteren met verschillende uitsnijdingen (liefst bij de opname zelf) of anders rustig thuis en dan... keihard kritisch voor jezelf er één uitkiezen voor publikatie en de rest genadeloos in de prullenmand (zo hebben we het allemaal geleerd en dankzij onze digi hoeven we nu geen film en papier meer te verkwisten!). warme groet van fjet.
dit is dan de kers op de taart, want bovenop de kwaliteiten van foto 4, hebben we hier het huis als BLIKVANGER op een (bijna) sterk punt. als je deze foto bekijkt, dan zal je met een glimlach toegeven dat het écht de moeite waard is geweest om wat te eksperimenteren met uitsnijdingen. dus: BLIJVEN oefenen en vergelijken en héél kritisch ziften... warme groet van fjet.
van winsock waren we stilaan al wat BETERS gewoon, maar de originele foto kan mogelijk de interesse opwekken van industriële archeologen, als fotograaf worden we daar echter toch niet direkt warm of koud van... overigens is het niet erg duidelijk wààrom uitgerekend deze foto werd ingezonden voor... compositie. let wel: er zijn geen "banale" onderwerpen, alleen maar banale fotoos. wij hebben getracht er iets meer dynamiek in te leggen door de originele foto te kantelen tot er een diagonaaal ontstaat, maar zelfs dàn zijn we er niet erg gelukkig mee en daarom enkele TIPS om ook bij dergelijk onderwerpen tot een stevige (en boeiende) kompositie te komen: TIP 1: door een stapje opzij te zetten, kan het rechter wieltje in het verlengde komen van de diagonale as EN kan je het grootste wiel op het sterke punt boven links brengen. TIP 2: door de kamera iets HOGER te plaatsen, kan je BEIDE wieltjes op sterke punten zetten: links boven en rechts onder. in beide gevallen kom het erop neer, om heel geduldig om je onderwerp heen te draaien, tot je de ideale invalshoek vindt en je heel BEWUST een weldoordachte kompozitie kan opbouwen, waardoor ook de meest levenloze dingen opeens wél tot leven komen... het kost inderdaad wat tijd in het begin, maar door oefenen wordt het stilaan een tweede natuur en ga je alls "ànders" zien dan de gewone stervelingen (wat zijn wij toch bevoorrechte gelukzakken!) warme groet van fjet.
een sterke en sfeervolle foto, waarbij ik me evenwel blijf afvragen of de maker ooit de moeite genomen heeft om het lesje "compositie" eens door te lezen. want hoewel ervaren fotografen steeds vaker héél bewust zullen afwijken van die "officiële" regels voor kompozitie, is het toch wél de bedoeling dat inzenders voor deze besprekingen er tenminste rekening mee houden. aan deze foto valt niets te "croppen", want door hier te gaan knippen tot de "sterke lijnen" en het "sterke punt" op hun plaats zitten, zouden we op de voorgrond dat boeiende spel van licht en schaduw moeten opofferen en dat zou een estetische misdaad zijn... door bovenaan te kroppen, zou er dan waar een akelig wit gat ontstaan, dat nu heel kunstige omrand wordt door een gradueel uitlopende donkere omlijsting. nogmaals: iedereen weet zo langzamerhand dat ik die kompozitieregels NIET beschouw als "heilige wetten", maar als zeer "handige hulpmiddelen" om tot een sterke kompozitie te komen - niemand is verplicht om die regels te volgen, maar omdat dit een bazisles is, verwachten we van de inzenders dat ze er minstens enkele "oefeningen"op maken. wie het beter weet, heeft onze besprekingen helemaal niet nodig en dan blijven we even goede vrienden. warme groet van fjet.
een gedurfde tegenlicht opname van iemand die HET in de vingertoppen heeft en die met enkele van onze TIPS waarschijnlijk met reuzesprongen vooruit zal gaan. dat "sombere" is in dit geval absoluut niet onoverkomelijk: op adobe staat immers de funktie HELDERHEID-KONTRAST en alleen maar door dààr even mee te spelen, krijg je al een heel andere sfeer, wat we hebben willen aantonen op de onderste versie.. je hebt op een voorbeeldige wijze rekening gehouden met sterke lijn (de oever/horizon) en sterk punt (de schaapherder) en een heerlijke VOORGROND.met die katjes... de gouden TIP voor jou is, om in dit geval door de knieën te gaan of desnoods plat op je buik te gaan liggen: de katjes op de voorgrond zullen dan een echte "link" leggen tussen beide oevers, het water zal minder breed worden en hoofdzaak; de herder zal dan als silhouet helemmaal "los" komen tegen de lucht - als je dàn nog iets meer "panoramisch" uitsnijdt, dan heb je een DROOM van een foto. we wensen je heel veel fotoplezier toe, want hoofdzaak is de "feeling" die je al hebt (en die niemand je kan bijbrengenen) - die enkele technische kneepjes kan je gemakkelijk aanleren en die zullen de "impakt" van jouw fotoos alleen maar vergroten. warme groet van fjet.
bij zo'n foto vraag ik me in alle ernst af, of je ooit de moeite hebt genomen om ons lesje COMPOSITIE door te lezen - let wel: niemand is VERPLICHT om die lesjes te volgen of om ermee akkoord te gaan, maar als je een foto ter bespreking inzendt voor COMPOSITIE, dan verwachten we dat je tenminste een POGING doet om rekening te houden met sterke lijnen en sterke punten en dat is hier overduidelijk NIET gebeurd. de lichtval is overigens prima en rimpeling op het water is prachtig. de bespreking van je andere foto volgt later. fjet.
een klassieker: de diagonaal die leidt naar het "onderwerp" op een sterk punt... als kers op de taart (of tepel op de borst) nog een TIP: de foto is echt helemààl AF, als die diagonaal dan op de koop toe vertrekt uit een hoek. schitterend dus... krijgen we van jou nog een totaal ànder onderwerp, om echt zeker te zijn of je "rijp" bent voor het volgende "klasje"? warme groet van fjet.
jouw foto heeft ontegensprekelijk zo'n speciale charme, dat we er tegen de gewoonte in, helemaal niets aan veranderd hebben, al zullen anderen, die helemaal "volgens het boekje" werken, een dikke telefoonboek aan kritiek hebben. automatisch probeerden we die massieve bakstenen muur links weg te knippen, maar al wie dat thuis probeert, zal merken dat daardoor de hele "sfeer" van de foto totaal verandert en we laten die muur dus wijselijk staan. het is me niet helemaal duidelijk waarom je gekozen hebt voor een bijna vierkant formaat, want bij een landschap verwachten we feitelijk dat de nadruk gelegd wordt op de uitgestrektheid (die natuurlijk beklemtoond wordt door het LIGGEND formaat) - maar als we daaraan sleutelen, dan staat dat héérlijke witte wolkje niet meer zo te pronken op dat sterke punt rechts boven. het einde van de weg hadden we graag méér op een sterk punt gelegd, maar dan zouden we rechts aan de foto nog een stuk moeten aanbreien (en afknippen is nu eenmaal gemakkelijker dan "aanknippen"...) zelf zouden we de kamera bij de opname een tweetal metertjes naar rechts verplaatst hebben, maar het is JOUW foto en ik herhaal dat ze een speciale charme heeft, die je zelden terugvindt bij de "klassieke" landschappen. het is voor mij wel duidelijk dat jij een foto (en de kompozitie ervan) AANVOELT en als je nu even de moeite en tijd neemt om de "klassieke" kompozitieregels eens grondig uit te proberen, dan kan je er later - HEEL BEWUST - van afwijken, om speciale effekten te bekomen. probeer je eens zo'n écht "klassieke" kompozitie? warme groet van fjet.
een (bijna) voorbeeldige kompozitie: de sterke lijn links en het sterke punt zijn tenvolle benut, maar omdat het de bedoeling is dat je uit deze bespreking iets bijleert, hebben we jouw foto een héél klein beetje "gecropt" (duur woord voor: bijsnijden). door een beetje lucht weg te snijden en tevens een beetje van dat gras op de voorgrond, denken we dat het gebouw NOG beter uit de verf komt (probeer zoveel mogelijk weg te laten wat geen ekstra info geeft aan de foto). TIP: als je aandacht er op gevestigd wordt, zal je waarschijnlijk inzien dat het hel witte gebouwtje (links onderaan de toren) nogal storend werkt en de aandacht afleidt van de toren... we hebben het in de onderste versie iets donkerder gemaakt met het emmertje van adobe: zie je het verschil? warme groet van fjet.
dit is heel zeker geen foto van 12 in een dozijn en je hebt hier heel zeker de "ziel" en de "boodschap" overgebracht - ondanks de vergankelijkheid van het materiaal, is dit een aangrijpend monument dat het woordeloos protest uitkrijst van de ontelbare anonieme slachtoffers van psychotische machtswellustelingen. omdat het onderwerp zo bloedernstig is, heb ik het moeilijk met die (ingeplakte) zomerse blauwe lucht en het aanstippen van gebouwen die toch onmiddellijk geassocieerd worden met een zorgeloze vakantie aan zee. wij hebben getracht om de dramatiek te verhogen, door die achtergrond zwart te maken en de gebouwen hooguit te suggereren - het is en blijft uiteraard JOUW foto en aan jou dus de keuze of ons voorstel al dan niet beter weergeeft wat jij met deze opname zélf wil overbrengen op de toeschouwer. inzake kompozitie is dit een voltreffer: bij dit onderwerp heb je heel bewust gekozen voor een vierkant formaat, maar heb je op een voortreffelijke manier één van die ontelbaren op een sterk punt gezet (boven rechts), omdat het toespitsen van de aandacht op één persoon ons emotioneel toch nog altijd sterker aangrijpt dan statistieken. wij verwachten héél veel van jou ! warme groet van fjet.