*

Ondanks zijn niet bijzonder noordelijke ligging claimt Ojmjakon de koudepool van alle constant bewoonde gebieden ter wereld te zijn en de koudste plaats van het Noordelijk halfrond. Doordat het hoogland namelijk in het zuiden ook wordt afgesloten door een bergrug, kunnen warme luchtmassa's de plaats niet bereiken en de gemiddelde januaritemperatuur van −50 °C maakt de plaats tot de koudste van het noordelijk halfrond. Het meetstation 'Ojmjakon' bevindt zich echter niet bij Ojmjakon, maar bij het 30 kilometer zuidoostelijker gelegen Tomtor en er is al sinds jaar en dag onenigheid tussen Tomtor en Ojmjakon over wie de temperatuurrecords mag claimen die in het meetstation worden behaald. De beide plaatsen hebben al eens een conflict gehad over een monument dat de koudste plek zou moeten aangeven. Vershojansk claimt eveneens de koudepool van het noordelijk halfrond te zijn en heeft hierin voorlopig gelijk gekregen van de Jakoetische overheid (−67,8 °C voor Verchojansk tegen −67,7 °C voor Ojmjakon).
De laagste temperatuur die officieel werd gemeten in het weerstation was volgens opgave van sovjet-Russische meteorologen −67,7 °C, op 6 februari 1933.In Verchojansk zou in 1885 of 1892 volgens verschillende bronnen een temperatuur van −67,8 °C zijn gemeten. In die tijd werden er echter geen metingen in Ojmjakon verricht.Op het gedenkbord bij Ojmjakon staat echter −71,2 °C (in 1924), een temperatuur die onofficieel door wetenschapper Sergej Obroetsjev werd gemeld.In 1916 werd zelfs een temperatuur van −81,2 °C gemeld, maar deze wordt niet officieel erkend.
In de zomer wordt de 30 °C regelmatig overschreden, zodat er een verschil van bijna 100 °C kan zijn. Het klimaat is vrij droog, en de meeste neerslag valt in de zomer. De grond is permanent bevroren,in augustus is hooguit de bovenste 15 cm ontdooid.
bron Wikipedia
|