Zoeken in blog

Foto
Inhoud blog
  • Bertje! Nee toch... Foei!
  • Iedereen verdient veel te veel. Behalve ik !
  • De Helpdesk
  • Woon- en Zorgcentrum Salvator - Hasselt
  • Welkom thuis... 't Is weer lente !
    SCHUINSER dan SCHUINS
    Bij velen zit het tussen de oren. Bij anderen in de broek
    19-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bertje! Nee toch... Foei!

    Och, dat ons Bertje zich voortdurend voorbij holt tussen de speeltuigen van een pretpark is zijn volste recht. Liefst met zijn ganse familie. Maar hollen tussen de parlementaire zitjes? Nee, Bertje, echt niet. Dat past niet. Ook al zijn niet alle zitjes bezet. Dat had je papa je vroeger toch moeten bijbrengen. Zo nodig inkloppen. Toen mocht dat nog. En zeker niet als je, zoals nu, wat bevorderlijke strepen op je uniform meedraagt. Dat betekent verantwoordelijkheid op je schouders nemen, Bertje. Snap je? Geen weg-wuif-handje van 'n Didier die ineens met een uit de kast gevallen skelet van 3 miljard euro geconfronteerd wordt met zichzelf. Uit zijn "eigen" paarse kast gevallen. Weet je? En dan de schoenen van ons Freya maar vullen hé. Ocharme. Voorlopig ziet het meiske er heel opposant uit.

    img230/5395/bertje2hm8.jpg

    Zo Bert, en dan ineens een hoopje muzikale fankaarten aankopen met overheidsgeld dat eigenlijk het onze is, van je lievelings-BV'tjes in de populaire muziekwereld, ruikt niet alleen, maar is gewoon puur favoritisme. Electoraal bedoeld misschien! Maar je zoveelste miskleun op rij. Al verklaar je "té" dikwijls dat het zo niet is. Niemand gelooft je. Zelfs het gros van die artiesten niet. Geloof je jezelf wel? Uitleggen doe je het altijd met van die opgezwollen bolle bloze wangen, terwijl ik menig traan moet pinken voor je smartlapperig taaltje met een cultureel trekje. Maar met het politieke accent erbij totaal onduidelijk is geworden. Een Vlaming verdient meer dan dat. Dat moet je toch weten. Je at toch ook ooit van die goeie Vlaamse wortels. De waarheid is al voldoende.
    Natuurlijk vinden we het fijn dat een zangeresje - uit het niet opgeklommen met de hulp van een Radio 2-zomerflater van jewelste en op de rug van de ene cover na de andere terecht een klein lottobedrag mag opstrijken voor een of ander, prima omlijst project, dat naast de normale overheidstoelagen valt, is haar van harte gegund. Maar niet elke artiest heeft een secretariaat om dossiers samen te stellen met risicodragende projecten die eigenlijk, achteraf gezien, geen risico zijn. Ook al strijkt ze vandaag al meer dan 3.000 euro op om, een half uurtje, begeleid met een kaoroke-bandje én een niet zo goedkoop gezelschap, het Vlaamsche Volk van piep- tot stokoud te entertainen. Waw! M'n rimpels staan er nog. De ruime media heeft er de jongste dagen het toetsenbord van vol. En het nieuwe, jonge, mindere, maar allergrootste grut uit de muziekwereld zoekt zijn allerlaatste eurocentjes bij mekaar om, als het lukt, op eigen kosten een single-CD'tje uit te geven dat nog amper als steun, veel te duur - 5 euro per single-CD - gekocht wordt door de allervurigste fans die het misschien nooit in de CD-speler zullen stoppen. Als de artiest het minimum-pers-aantal van 500 exemplaren volledig verkocht krijgt zal die misschien heel nipt maar net uit de kosten komen. Maar vooreerst gaat er al een hele brok van die 500 gratis op eigen idealistische artistieke verzendingskosten de postzakken in, maar zelfs nog liever ter plaatse brengen, naar mogelijke promotiegroepen als dj's en radio's. Maar er zijn weinig uitverkorenen die hun startpersing aan de man of vrouw kunnen brengen én dus met veel soeveniers voor hun pensioentijd blijven zitten of in de richting van de goede doelen laten verhuizen.
    Bijpersingen doen de B en C-artiesten enkel nog in hun dromen.
    Bertje, als een platenfirma de artiesten niet meer wil, is het niet de taak van een regering om met de vislijn aan de kant elke vertroetelde drenkeling op te vissen die naast de labelmand trult. Dan spreek ik nog maar eens niet van de vele minivisjes die al lang op het droge liggen te kreunen. Zuurstof genoeg. Maar water! Snak! Snak! Laat ons zwijgen van een prikje gratische aandacht, waar zelfs honden gevoelig voor zijn. Want velen toeren Vlaanderen rond op eigen kosten om waar dan ook gratis wat publiek in de ogen te mogen kijken. Podiumervaring opdoen is voor de selfmades ook niet zo idooleenvoudig om niet openlijk in het belachelijke te worden getrokken.
    Bert, je moet toch zelf weten dat de groten van Vlaanderen makkelijk hun eigen beleg op de boterham (kunnen) verdienen en een overheid al via een billijke vergoeding er nog eens een aardig toetje bovenop schept. Bovendien begrijp je toch ook best dat die 0,14 euro op elke blank-CD'r niet naar de honderden Lazarussen met gescheurde broeken onder de tafel schuift... Janken dat de grote radio's terugvallen van 5% op 3% nederlandstalige muziek... waaronder onze eigenste openbare zender, is wraakroepend. Rechtlijnig en duidelijk daar iets tegen doen is de politieke taal die de Vlamingen van hun verkozenen verwachten, maar zich nu apatisch bij de misnoegde antistemmers, nietstemmers of blancostemmers voegen. Het onlangs vernoemde meer dan 1 miljoen van die stemmers zou nog wel eens veel meer kunnen zijn als men de juiste cijfers zou aanhalen. Gelukkig ligt er nu een heel belangrijk voorstel op de onderhandelingstafel voor de nieuwe federale regering: namelijk: afschaffen van de stemplicht. Nog één van de superdemocratische maatregelen die ooit een overheid genomen heeft. En valt dit cijfer voor de toekomst niet meer op als we spreken van een zeer goede opkomst van 70% bv. Bij de werklozen worden de 50-plussers zonder werk ook al jaren niet meer meegeteld en buiten de statistieken gehouden. Er zijn heel wat andere ondemocratische kieshandelingen die een steviger aanpak verdienen. Lijststem naar de plaats op de lijst, opvolgersplaatsjes voor de vriendjes en nog vriendelijker de coöptaties. Kiest u maar! 
    De vinger wijzen naar de illegale downloaders komt vanuit de verklik-kleutertijd. Bestraffen door bijkomende heffingen in te voeren, ook.
    Onze cultuur is alleen maar gediend als de overheid "belonende" inspanningen aanbiedt. Maar dan voor iedereen over de ganse lijn. Zonder favoritisme. Waar zitten de politieke Margrieten en Verstrepes om dat mes eens rond te draaien inplaats van voortdurend ballonnetjes op te laten.
    Een Stevaert was daar een fantast in en heeft ooit verklaard, als je wil kan ik je de krant voorleggen, dat de (toen) komende Vlaamse regering al die billijke vergoedingen voor haar rekening zal nemen. Van horeca, radiostation tot evenementenorganisator. Hoe lang is die nieuwe regering er nu al? En muziek is nu eenmaal geen Brussel-Halle-Vilvoorde-dossiertje hé. Nog simpeler en puur Vlaamse cultuur. Hier kan geen taal-ping-pong gespeeld worden.
    Want aan Waalse kant doet men dan weer heel anders.
    Daarom zijn ook alle Belgen gelijk voor de wet. 
    Ik denk bv aan het afschaffen van deze billijke vergoeding, want het zijn net die kleine artiesten die via hun eigen pc'tje wat willen/kunnen recupereren op deze belaste CDR's.
    Of zoals in de uitgeverswereld van boeken met de BTW te verlagen van 21 naar 6 %.
    Dit maakt toch al vlug meer dan 2 euro uit per CD.
    Muziek is toch zeker zo goed cultureel als een pornoboekje? Niet?
    De radio's die bv meer dan 25% nederlandstalige muziek draaien betoelagen met bv in de Sabamkosten tussen te komen.
    Of een totaal eigen muziek-tekst lied te belonen tov van een ruwe vertaling van een cover... Want vele grensoverschrijdende artiesten hebben je al duizend maal belogen... Want er zijn heel wat Tien-om-te-Zien vriendjes die uitsluitend gepromoot worden met hun covertalenten, terwijl eigen Vlaamse producten vanzelfsprekend thuishoren in dit programma. Beweert men. Maar, voor de rozekorrel van de kijkersgroei, komen heel wat buitenlanders er hun stembanden testen. Gelukkig zijn er nog verstandige uitzonderingen die niet altijd dansen naar de pijpen van de "goddelijke Neuro's".

    Maar ons Bertje... Hij dacht dat daar muziek in zat!
    Want waar de noot het hoogst is. Is de redding nabij.
     (GîG)


    >> Reageer (1)


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 16/07-22/07 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 11/12-17/12 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 04/07-10/07 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!