Foto
Inhoud blog
  • Postzegelkwis april 2020
  • Vrouwtje op pensioen
  • Carnaval en sport
  • Leuke dingen
  • Een kort berichtje
  • Op reis met Paul
  • Eerste van het jaar 2020
  • Drank en spijzen
  • Wat een geweldige week!!!
  • Sportieve week
    Zoeken in blog

    Verhaaltjes van een ...
    ... actieve gepensioneerde
    14-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACW-debat

    ACW-debat

    Het niet-toegelaten Vlaams Belang vraagt, via Marcel Taelman, één minuut spreektijd en vindt het zeer ondemocratisch dat ze niet mogen deelnemen. Bij het buitengaan van alle Belangers hilariteit, alle lichten vallen uit. Sabotage? Enkele ogenblikken later valt alles in de juiste plooi en kan het debat beginnen.

    De partij Vo.L.K. viel op door afwezigheid, ook niet gevraagd of niet willen komen daar weet ik de achtergrond niet van.

    De heer Van Rooy, moderator van dienst  wierp onmiddellijk “de” verkiezingsvraag in de groep : mobiliteit.

    Alle meerderheidspartijen lieten zich ontvallen “tevreden” te zijn met het behaalde resultaat (hadden we iets anders verwacht) en de algemene slagzin was : laat de rust nu wederkeren.

    Toch trachtte elke partij nog een extraatje toe te voegen, Open Vld, vertegenwoordigd door onze burgemeester hamerde op het openbaar vervoer, Koen Breugelmans (CD&V) had de leefbaarheid en bereikbaarheid hoog in het vaandel. Jan Hermans (Lier en Ko) noemde de Predikherenlaan een pijnpunt (hoe gaat we dit oplossen Jan?), Sp.A/Groen (vertegenwoordigt door de beide voorzitters, Katrien Van Hove en Jef Van der Wee)(zij werden allebei door de organisatie uitgenodigd en namen om beurt het woord) hielden rekening met de nieuwe bouwprojecten die nieuwe mobiliteit dienen in te calculeren. Katrien gaf toe dat het zeer moeilijk onderhandelen is met de Lijn en dat zij als volwaardige fietsgebruiker met de auto niet altijd de weg vindt in ons stadje.

    NVA staat hier lijnrecht tegenover, hij haalde de niet-nageleefde volksraadpleging aan, terug verkeer in beide richtingen en een doorrijdbaar centrum voor iedereen. Busverkeer moet uit elkaar gehaald worden (uiteindelijk nog maar 40% van het huidige aantal over de markt, een zeer eigenaardige redenatie). Eventjes een verwijt naar CD&V (toenmalig kartelpartner) over het achter-het-stadhuis rijden en de dubbele rijrichting voor de KBC, maar de heer Breugelmans sprak dit tegen. Er was onder de meerderheidspartijen een grote eensgezindheid dat de huidige verkeerssituatie “moet” blijven.

    Ben zelf zeer benieuwd als na de verkiezingen blijkt dat NVA wint wie er zijn kazak gaat draaien om met hen op de nieuwe mobiliteitskar te springen. Staan er ons nog leuke dingen te wachten?

    Om nog meer te weten te komen over dit onderwerp raad ik iedereen aan de programma`s van de verschillende partijen eens aandachtig te lezen (onderaan zal ik trachten een link te geven).

    Onderwerp nummer twee : huisvesting.

    In één van mijn vroegere artikels heb ik eens aangehaald dat sommige politici er een doel van maken om onze bevolking binnen nu en tien jaar met 10 000 inwoners te vermeerderen. Tot mijn grote verbazing vindt iedereen dit een goed idee (in een latere vraag : financiën, is men het er over eens dat nieuwe inwoners, nieuwe middelen ter beschikking stellen). Open Vld heeft het opnieuw (zie vorig debat) over anders denken over wonen met bewaring van open ruimte. Groen vindt de Normaalschool de ideale plek om hun idee over wonen te manifesteren en zij zijn voor een uitbreiding van het geboortebos en het verwerven van natuurgebieden door Natuurpunt. Voor CD&V moeten er voldoende sociale woningen komen en het idee van starterswoningen voor jongehuwden leek me wel interessant. NVA denkt dat het grotere aanbod de prijs zal verminderen, zij zijn het eens over de groene ruimten en willen van de Normaalschool een woon- en shoppingcentrum maken. Zij willen kleinere speciaalzaken integreren in de nieuw uitgebouwde site Sionssite-Looks-Normaalschool.

    De moderator sprak van een wandelcentrum van het station tot aan de Normaalschool (autovrij???).

    Een heikel punt is kinderopvang. Jan Hermans vindt dat de stad al genoeg uitgaven hierom heeft gerealiseerd en wil de scholen aanspreken om hierbij een handje toe te steken. Voor en na de schooluren zijn de scholen leeg, tijdens de schooluren zijn de crêches leeg. Sp.A-voorzitter Van der Wee hekelde het tekort voor kinderen van nul tot 3 jaar. En gaat voor een inkomensgerelateerd aanbod. Er moet in de nieuwe woonuitbreidingsprojecten plaats gemaakt worden voor kinderopvang. Voor de heer Breugelmans dient de stad in een verder stadium als participator in samenwerking met de privé. NVA-boegbeeld de heer Bogaerts is het met de andere partijen eens.

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Armoede in onze stad een verdoken verhaal. De meerderheidspartijen en NVA zijn het eens dat er inderdaad nog veel verdoken armoede is. Het oplossen is een ander verhaal. Sp.A/Groen en Open VLD vinden dat er al veel, ten goede, veranderd is. Het feit dat er 1500 GOMOR-passen in roulatie zijn zegt genoeg maar er zijn er nog velen die zich schuilhouden achter hun deurtje en er niet mee naar buiten komen. Voor CD&V en NVA zijn de armoedebarometer een instrument. Volgens de heer Breugelmans barsten de voedselbank en het sociaal restaurant uit hun voegen. Volgens onze burgemeester doet het OCMW degelijk werk maar moet er meer maatwerk geleverd worden. Via het onderwijs kan men een deel van de verdoken armoede detecteren. Al blijkt het niet altijd ook voor NVa zijn sociale zaken belangrijk. Huisjesmelken moet gestopt worden en de stad kan zich niet met alles bezig houden er moet gefaciliteerd worden.

    Last but not least het financiële plaatje van onze stad.

    Er zijn in de volgende legislatuur geen mogelijkheden om nog grote projecten te realiseren en er mag geen verhoging van de belastingen komen zijn een beetje de rode draad doorheen het financiële gebeuren. Volgens mevrouw Vanderpoorten zijn de stadsfinanciën gezond. Wat door NVA terdege wordt tegengesproken. (bij de vraagstelling ontstond er een gemeenteraadsdiscussie ivm de heer Bogaerts als schepen van Financiën). De heer Breugelmans en Katrien Van Hove willen zo veel mogelijk allerhande subsisdies binnenhalen. En volgens CD&V moet er nog beter samengewerkt worden met het OCMW. De heer Van der Wee ging voor een persoonsgebonden belasting, zwaarste schouders, zwaarste lasten en gaf aan dat nieuwe inwoners nieuwe inkomsten scheppen. Jan Hermans is het idee over geen-forfaitaire belasting wel goedgezind. Door de opgelegde rioleringsprojecten zal er nog veel geld in die richting verdwijnen. Maar de markt en het Looks zijn ook als rioleringsproject gestart. Ziet de heer Hermans hier nog andere mogelijkheden tot verfraaiïng van ons stadje? NVA dringt aan op een strak en strikt beleid. Er moet absoluut een kerntakendebat volgen. Gepensioneerde ambtenaren niet vervangen, besparingen door subsidies en de werkingskosten maar met 1%/jaar laten stijgen. Vanaf 2019 moet de stedelijke auto-financiering positief zijn. Volgens Open VLD en Lier en Ko is er geen reden tot doomdenken wel zal de stad de broeksriem gepast moeten aantrekken. Sp.A/Groen willen blijven investeren in armoede en willen niet alleen als kartel vooruit (bij de verkiezingen) maar samen met “alle” Lierse burgers.

    Het laatste woord was voor de heer Breugelmans die aangaf dat er een degelijk seniorenbeleid (de enige die over ouderen sprak) moet komen want zij maken  éénderde van onze bevolking uit.

    Iedereen moet kunnen oud worden op zijn eigen ritme, vind ik een geslaagde slagzin om dit lauwe debat af te sluiten.

    Na de pauze was er nog mogelijkheid tot vraagstelling maar hier heb ik geen verslag van gemaakt. Enkel wat korte opmerkingen.

    Het blijkt nog te weinig dat Koningshooikt een deel van Lier is. Men is het er wel over eens dat het zijn kleinschaligheid een landelijkheid moet bewaren. NVA wil consequent geen R6 door Hooikt en wil de dienstbaarheid ten overstaan van de burger verhogen.

    De politie moet meer en beter optreden tegen onveilige chauffeurs.

    Er moet gewerkt worden aan een betere tewerkstelling in eigen stad. Ondernemers stimuleren om Lierenaars aan te nemen.

    Marleen kan zich vinden in inkomensgerelateerde belastingen maar wijst er op dat we moeten oppassen om de middenklasse niet te veel te treffen.

    Armoedebestrijding blijft een moeilijk en heikel punt, door kleine oplossingen kan men al veel verhelpen.

    NVA wil absoluut af van het imago van cultuurbarbaren.      

     

    Hier ga ik het bij houden, natuurlijk heb ik niet alles vermeld maar het verslag is zuiver persoonlijk en dat is de bedoeling van een persoonlijke blog.

    Heb zelf nog 2 bedenkingen : de stad opfokken met al die grote bouwprojecten vind ik persoonlijk geen goed idee. Meer inwoners, meer inkomsten is een foute redenatie. Het is nu al zo moeilijk om de mobiliteit in stand te houden gooi nog eens 10 000 inwoners bij op de markt. Laat ons stadje, ons stadje blijven. Trouwens er is nog zoveel leegstand pak dat probleem eerst aan en zie dan of je nog moet bijbouwen. Laat jongeren goedkoop wonen op de bovenverdiepingen van winkelpanden, geef ouderen de kans om een degelijk appartement te bewonen in het centrum van de stad, zodat zij de mogelijkheid hebben om zich onder de mensen te begeven. Hiermee kan ik naadloos overgaan tot mijn 2de bezorgdheid, het stijgende aantal senioren. Spijtig genoeg was er op het debat maar één partij en dan nog als slotzin die dit probleem aankaartte. 

     

    Volgende week ga ik naar het Ronde Tafel-debat in de Foyer en hopelijk is er daar wat meer animo. Mijn vrouwtje die mij tijdens de vorige verkiezing ondersteunde vond de debatten toen veel interessanter en geanimeerder dan nu.

     

    Programma`s :

     

    CD&V : http://lier.cdenv.be/nieuws/cdv-lier-koningshooikt-heeft-deze-keuzes-gemaakt (onder documenten)

    Lier en Ko : http://www.lierenko.be/nieuw/index.php/dromen

    NVA : http://lier.n-va.be/verkiezingen2012/programma

    Open VLD : http://lier.openvld.be/   (eigenlijk programma iets moeilijker te vinden)         

    Sp.A/Groen : http://spagroenlier.wordpress.com/samen-vooruit-ons-programma/

    Vlaams Belang : http://www.vlaamsbelanglier.be/4/ (idem Open VLD)

    Vo.L.K : http://www.vo-lk.be/?page_id=14

     

    Hulp en reacties zijn uiteraard van harte welkom!!!

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    14-09-2012
    En volgende week een debat met alle lijsttrekkers
    Rony, Mooi verslag. En volgende week het debat met alle lijsttrekkers georganiseerd door Ronde Tafel 101 Lier in De Foyer, Fred. Peltzerstraat. Filip

    14-09-2012 om 12:38 geschreven door Filip



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Mol
  • Toerisme Lier
  • Bruno

  • Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!