Voor de marinade: 1 liter rode wijn, 100 gr uien, 100 gr sjalotten, 100 gr selder, kruidentuiltje( tijm, laurier, peterselie), 10gr geplette peperbolletjes, 5 cl cognac, 1 dl olie, 1 teentje look.
Garnituur: 150 gr gerookt spek, 400 gr kleine uitjes, 400 gr champignons, 150 gr boter, 75 gr griessuiker.
Marinade: maak de marinadegroenten schoon en snij ze in grote stukken, voeg er de wijn en de andere ingrediƫnten aan toe behalve de olie. Snijd de haantjes in twee en leg ze 48 uur in de marinade. Haal de haantjes uit de marinade, dep ze droog en bakze in de olie. Haal de ingrediƫnten uit de marinade en bak ze kort aan. Zet de haantjes en de groenten in een braadpan met dikke bodem en giet er de vloeistof van de marinade en de gevogeltefond bij en laat met een deksel op ongeveer 30 min sudderen. Haal de haantjes uit de pan.
Saus: laat het resterende kookvocht inkoken en druk door een zeef.
Garnituur:snijd het spek in reepjes en blancheer even in water en bak dan kort aan in boter, haal de spekreepjes uit de pan en bak in dezelfde pan de in plakjes gesneden champignons, voeg er ook de schoongemaakte uitjes toe en strooi er de suiker over en laat zachtjes garen en voeg zout&peper toe.
Schik het spek, champignons, uitjes op een bord en leg er de haantjes op, drapeer er de saus over. Serveer met puree.