2 fijngesnipperde ajuinen, 1 grof gesneden andijvie, 3 eetlepels olie, 2 dl room, Peper&zout (pezo) en muskaatnoot, 1 taartbodem van bladerdeeg, 150 g gerookte spekblokjes, 75 g geraspte kaas, 3 eieren.
Stoof de ajuin in de olie en voeg de andijvie toe. Dek af en laat ±6 minuten op een zacht vuur garen. Roer alles om en laat alles nog 3 minuten verder garen. Klop de eieren met de room los en breng op smaak met pezo en nootmuskaat. Doe het deeg in de taartvorm en prik de bodem goed met een vork. Doe de andijvie in een vergiet en laat het overtollige water uitlekken. Schep de andijvie in de taartvorm, giet de eieren erbij en verdeel er de spekblokjes over. Bedek het geheel met geraspte kaas en plaats het geheel in een voorverwarmde oven van 180° voor ongeveer 20 minuten en dien op.
Gegratineerde kabeljauwmoten met Dillesaus (2 pers.)
2 moten kabeljauw, 1 el citroensap, 2 theelepels mierikswortel (uit een potje),
25 gr zachte boter, 25 gr broodkruim, 1 el peterselie (gesnipperd), 1 kleine zoetzure augurk (fijngesnipperd), 1/8 liter zure room, 1 el dille (gesnipperd), pezo.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Besprenkel de vismoten met citroensap en bestrijk de bovenkant met mierikswortel. Vet een kleine lage ovenschaal in met de helft van de boter en leg de vismoten erin. Meng het broodkruim, de peterselie en wat zout en peper door elkaar en verdeel het mengsel over de vismoten. Verdeel de rest van de boter over de vis. Bak de vis in de oven in 15 minuten goudbruin en gaar. Meng de augurk met de zure room en de dille en breng het sausje op smaak met wat zout en peper. Serveer de vis met het sausje en gekookte patatten.
Mierikswortel: het gebruikte deel van de plant is de wortel. Verse mierikswortel is moeilijk te verkrijgen. De geraspte versie in potjes kan je bijna in alle supermarkten vinden. Mierikswortel smaakt scherp en bijtend. Versgeraspte mierikswortel ruikt zo scherp dat je ogen ervan kunnen tranen. Gebruik dit kruid dus best niet teveel. Bij gevoelige mensen kan het zelfs de maag, darmen en nieren irriteren. Mierikswortel wordt vooral gebruikt bij rundvlees, vis en soepen.