Inhoud blog
  • Quiche
  • Gegratineerde kabeljauw
  • Heerlijke mosseltjes
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    oudecrossmotoren
    blog.seniorennet.be/oudecro
    Welkom op mijn blog!
    Welkom op mijn blog, hopelijk beleeft u er veel plezier aan.
    Welkom op mijn blog, hopelijk beleeft u er veel plezier aan. Victor
    Archief per maand
  • 02-2009
  • 05-2008
  • 08-2007
  • 07-2007
    De kookgek
    hobbykok
    09-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Pastasaus van zomertomaten, kruiden en zuiderse groenten

     

    800gr Roma tomaten, 5 basilicumblaadjes, 1 teentje look, 1 kl rozemarijn, thijm, oregaan, 2 sl olijfolie extra vierge, 40gr parmigiano kaas (vlokken). 100gr aubergines, 100gr paprika, 100gr courgetten.

     

     Teentje look persen en fruiten in de olie, de in blokjes gesneden tomaten, fijn gesneden basilicum, rozemarijn, thijm en oregaan toevoegen en aan de kook brengen.

    Vuur zachter zetten en ongeveer 25 min laten koken, kruiden met zout&peper.

    De aubergines, paprika, en courgetten in blokjes snijden en fruiten in olijfolie, kruiden met zout&peper en aan de saus toevoegen.

    Pastaroomsaus met champignons & spek

     

    1 ui fijn hakken en champignons naar keuze in reepjes snijden en bakken in olie & boter.

    Uit de pan halen en in het bakvocht de spekreepjes bakken, ui en champignons toevoegen, flamberen met een weinig whisky.

    Een weinig water en ¼ kippenblokje of een weinig kippenpasta toevoegen, goed roeren.

    Room toevoegen en laten inkoken

    Eventueel enkele zongedroogde tomaten en enkele halve kersttomaatjes toevoegen.

    Kruiden met peper&zout.

    Pasta koken en dan serveren, strooi gehakte bieslook en  kaas over de saus.

    09-08-2007 om 10:30 geschreven door Victor

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Kruiden en specerijen

    Natuurlijk mogen kruiden en specerijen hier niet ontbreken. Zonder deze natuurlijke geur-en smaakmakers zou ons eten weinig smakelijk zijn. Kruiden zoals lavas, selderij, bieslook, peterselie, salie, bonekruid, tijm, mint, oregano, basilicum, dragon, kervel en dille zijn over het algemeen vriendelijk en niet scherp. De nadruk ligt op milde geuren en smaken.

    Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?
    Van de planten die tot de kruiden worden gerekend, worden vrijwel uitsluitend het bladgroen en de houtvrije stengels benut, zoals tijm, oregano, pepermunt etc. Over het algemeen gedijen kruiden in streken met een gematigd klimaat.

    Specerijen zijn een veelomvattend begrip: soms worden van een plant de bloemknoppen gebruikt (bij kruidnagel bijvoorbeeld), soms meeldraden (saffraan), soms de zaadjes (mosterd, karwij, koriander) maar ook de vrucht, bast en de wortelstok. De meeste specerijen zijn afkomstig uit de tropen zoals nootmuskaat, kruidnagel en peper. Kerrie is een mengsel van specerijen.

    Kruiden hebben meer geur als ze vers zijn, terwijl specerijen meer geuren in gedroogde poedervorm. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt.

    Ze worden bij voorkeur vers gebruikt. Voeg kwetsbare kruiden zoals dille, bieslook, kervel en basilicum op het laatste moment toe. Door meekoken gaat het aroma verloren. Voeg vers gemalen peper of vers geraspte nootmuskaat ook pas op het allerlaatst aan het gerecht toe. U dient voorzichtig te zijn wanneer u verschillende kruiden en specerijen samenvoegt.

    Er zijn kruiden en specerijen die heel overheersend zijn zoals dragon, dille of anijs. Die bepalen de toon. Niet alle kruiden kunnen hitte verdragen. Smaakstoffen afkomstig van stevige, harde blaadjes met een sterk aroma zoals rozemarijn, salie, tijm en jeneverbes winnen daarentegen juist aan kwaliteit door hitte. U kunt ze daarom meekoken. U kunt de dosering aanpassen door er een gedeelte uit te halen en dat aan het einde van de kooktijd weer toe te voegen. Zo krijg men een goed evenwicht, zonder een te nadrukkelijke smaak.

    Dat gevaar heeft laurier bijvoorbeeld, omdat laurier smaakstoffen blijft afgeven. Specerijen zoals kruidnagel, komijn, nootmuskaat, foelie, gember, kardamom, peper en kerrie zijn geconcentreerd van smaak. Ze komen uit (sub)tropische klimaten. De nadruk ligt op krachtige geuren en smaken. U kunt oliën of pasta's met kruiden en/of specerijen zoals oregano, marjoraan of basilicum (pesto's) in plaats van verse kruiden gebruiken.

    U krijgt de beste smaak door de specerijen even in een droge pan te verhitten. Kerrie en paprikapoeder krijgen bijvoorbeeld een vollere smaak waneer men ze met vet of olie verhit: we noemen dat myoteren. Pas op voor te hoge temperaturen; het aroma gaat snel verloren en bitterstoffen worden bij verhitting gemakkelijk gevormd. Probeer met kruiden en specerijen altijd de eigen smaak van het hoofdbestanddell aan te vullen. Let op de dosering: voeg liever meerdere keren iets toe om tot de juiste dosering te komen.

    02-08-2007 om 13:25 geschreven door Victor

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Haantje in rode wijnsaus (4 pers.)

    4 haantjes (piepkuiken), 1,5 dl olie, 5 dl gevogeltefond, zout&peper.

    Voor de marinade: 1 liter rode wijn, 100 gr uien, 100 gr sjalotten, 100 gr selder, kruidentuiltje( tijm, laurier, peterselie), 10gr geplette peperbolletjes, 5 cl cognac, 1 dl olie, 1 teentje look.

    Garnituur: 150 gr gerookt spek, 400 gr kleine uitjes, 400 gr champignons, 150 gr boter, 75 gr griessuiker.

     

    Marinade: maak de marinadegroenten schoon en snij ze in grote stukken, voeg er de wijn en de andere ingrediënten aan toe behalve de olie. Snijd de haantjes in twee en leg ze 48 uur in de marinade. Haal de haantjes uit de marinade, dep ze droog en bak  ze in de olie. Haal de ingrediënten uit de marinade en bak ze kort aan. Zet de haantjes en de groenten in een braadpan met dikke bodem en giet er de vloeistof van de marinade en de gevogeltefond bij en laat met een deksel op ongeveer 30 min sudderen. Haal de haantjes uit de pan.

    Saus: laat het resterende kookvocht inkoken en druk door een zeef.

    Garnituur:  snijd het spek in reepjes en blancheer even in water en bak dan kort aan in boter, haal de spekreepjes uit de pan en bak in dezelfde pan de in plakjes gesneden champignons, voeg er ook de schoongemaakte uitjes toe en strooi er de suiker over en laat zachtjes garen en voeg zout&peper toe.

    Schik het spek, champignons, uitjes op een bord en leg er de haantjes op, drapeer er de saus over. Serveer met puree.

    27-07-2007 om 18:18 geschreven door Victor

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/05-01/06 2008
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!