Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
14-07-2017
VOOR U GELEZEN - JAPANSE KEVER
Zeer schadelijke Japanse kever vestigt zich in Zuid-Europa (Een natuurbericht van "De Natuurkalender" ingestuurd door Jan DIRKX)
Voor het eerst is de gevreesde Japanse kever op het vasteland van Europa aangetroffen, in de Noord-Italiaanse gebieden Lombardije en Piemont. Deze quarantaine-soort is in de Verenigde Staten, na introductie in het begin van de vorige eeuw, een van de belangrijkste insectenplagen geworden. Daar wordt hij op zo’n 300 plantensoorten aangetroffen met voorkeur voor soorten als berk, linde, appel, druif, roos, kers, tomaat, maïs en gras. Vanwege het grote aantal planten dat vanuit deze Italiaanse gebieden via de handel naar Nederland komt zonder controles is het niet onwaarschijnlijk dat de Japanse kever zich in Nederland gaat vestigen. Natuurliefhebbers, fruittelers, groenbeheerders en boomkwekers dienen extra alert te zijn.
Klik op onderstaande foto om het volledige bericht te lezen.
Terug van 44 jaar weggeweest: de kleine sachembij (Een natuurbericht van EIS Kenniscentrum Insecten ingestuurd door Jan DIRKX)
Kent u de gewone sachembij? Deze forse, ietwat hommelachtige bij is in het voorjaar een gewone verschijning in veel achtertuinen in het hele land. Er zijn nog zeven andere soorten sachembijen in Nederland en deze staan alle zeven op de Rode Lijst. Vier hiervan zijn zelfs al tientallen jaren niet meer in ons land gevonden en worden daarom als verdwenen beschouwd. Eén hiervan lijkt op de weg terug te zijn: de kleine sachembij.
Klik op onderstaande foto om het volledige bericht te lezen. Gewone sachembij (Foto: Karel VERBRUGGEN)
De Ekster is een tamelijk grote vogel, met zwartwit verenkleed en een lange staart, en bijgevolg vrij makkelijk herkenbaar. Het is een alleseter: hij eet zaden, insecten, voedselresten, afval, enz. Als hij jongen heeft durft hij ook wel eens eieren of jonge vogeltjes roven. Daardoor heeft hij, ten onrechte, een slechte reputatie gekregen. De Ekster is niet schuw en broedt in hoge bomen in bossen en parken.... en ook wel eens in je tuin.
Ekster in "valse christusdoorn" (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Grote broedkolonie Lepelaars dankzij natuurherstel in de Blankaart (Een natuurbericht van Natuurpunt ons bezorgd door Jan DIRKX)
Tot voor kort was de Lepelaar nog met uitsterven bedreigd in West-Europa. Maar sinds het begin van deze eeuw vindt de moerasvogel met z’n typisch lepelbek zijn weg terug naar Vlaanderen. In natuurgebied de Blankaart broedt een kolonie van maar liefst 15 paren, het gaat om de tweede grootste kolonie van ons land. Met dank aan verschillende natuurinrichtingsprojecten.
Klik op onderstaande foto om het volledige bericht te lezen Lepelaars (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Vanaf eind mei/begin juni zien we in onze graslanden, bermen en dijkhellingen de paarsrode bloemhoofdjes van Knoopkruid of Centaurea jacea. Hun bloei gaat soms wel door tot in de herfst. Een gemakkelijk herkenbare eigenschap van Knoopkruid is de vorm van de omwindselblaadjes die onder om het bloemhoofdje zitten. Ze beginnen aan de voet als gewone groene tamelijk smalle blaadjes en boven de versmalling gaan ze over in een donkerbruine tot zwarte schub met vele stekels. Het lijkt wel een spinnetje.
Knoopkruid in Kijkverdriet - Ravels (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
In Vlaanderen broeden de meeste zwarte roodstaarten in oude gebouwen. Ze maken dankbaar gebruik van spleten en hoekjes onder dakpannen en in muren. Ook oude schuren en loodsen kunnen hen wel bekoren. We vinden de soort vrijwel overal in Vlaanderen terug, zowel in stedelijk gebied als in kleinere dorpskernen, industriezones en zelfs bij alleenstaande boerderijen in een agrarisch landschap.
De Sint-Jansvlinder is zwart van grondkleur, maar heeft 6 opvallende rode stippen op de vleugels. Het is een soort van bloemrijk grasland en de rupsen zijn afhankelijk van rolklaver. De Sint-Jansvlinder is een echte zomervlinder,te zien vanaf juni maar met een piek in juli en begin augustus.
Zondag 9 juli 2017 was het nog wat vroeg om de nachtzwaluw te horen/zien. Vandaar dat we even de oostzijde van het Turnhouts Vennengebied exploreren en met succes: 7 lepelaars (Haverven), de middelste bonte specht en 3 zwarte ooievaars, omstreeks 20u30 foeragerend op de Grote Klotteraard. De nachtzwaluw hoorden we pas omstreeks 23u00 nabij de Engelandhoeve, en dat bij volle maan. Zulke waarnemingen zinderen na. Beelden zijn zwaar telewerk, vandaar de mindere kwaliteit.
Roger DAMEN.
Lepelaars aan het Haverven (Foto: Roger DAMEN)
Zwarte ooievaars aan de Grote Klotteraard (Foto: Roger DAMEN)
Mijn excuses voor het niet tijdig melden van deze activiteit op de Buntblog. Maar vele Bunters houden hun kalender goed in de gaten en waren op de afspraak. Ook Roger DAMEN was erbij... en die maakte foto's, ook van enkele mooie natuurwaarnemingen.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Geluid aan - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 10 sec.
Den Bunt is één grote familie, en sinds kort hebben we zelfs een eigen huis. Maar in een huis moet soms wel gewerkt worden....!
Welke hulp hebben we nodig? Tappers, klaarzetters en opruimers van de zaal bij activiteiten, helpers in de keuken om iets klaar te maken of af te wassen, poetsers (vooral na een grote activiteit)
Als jij je opgeeft om te helpen, zal je, indien nodig, gecontacteerd worden. Hoe meer Bunters zich opgeven voor één van deze taken, hoe minder zwaar het werk !! Mogen we ook op jou beroep doen?
Stuur dan een mailtje naar Rita De Houwer ( ritadehouwer@skynet.be ) en laat weten waar jij kan helpen.
Samen zetten we er onze schouders onder! Alvast bedankt !
Afgelopen weekend werd door Peter Symens en Erik Ducastel een Groene bijeneter gezien op het Groot Schietveld in Brecht. Het gaat om de eerste waarneming ooit in ons land van deze kleurrijke vogel, die afkomstig is uit de halfwoestijnen van Noord-Afrika, het Midden Oosten en Centraal Azië.
Klik op onderstaande foto om het volledige bericht te lezen. Witvoorhoofd bijeneter (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Vleermuizen zijn niet gevaarlijk, maar wel in gevaar. (Een natuurbericht van Natuurpunt ingestuurd door Jan DIRKX)
Wanneer het gaat over de verspreiding van levensbedreigende virusinfecties, wordt geregeld in de richting van de vleermuizen gekeken. Maar zolang mensen hen niet opeten of met blote handen aanraken, valt er niets te vrezen. Door hun bijzondere immuunsysteem kunnen vleermuizen de medische wetenschap zelfs helpen in de strijd tegen bepaalde infecties.
Klik op onderstaande foto om het volledige bericht te lezen. Rosse vleermuis (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Zandoogjes strooien zand in de ogen. Natuurbericht van de "Vlinderstichting" ingestuurd door Jan DIRKX
Gisteren nog kon je het verschil bekijken tussen een bruin zandoogje en het oranje zandoogje. Vandaag serveren we U een artikel van de Vlinderstichting waarin ook alle andere zandoogjes aan bod komen...
Klik op onderstaande foto om het natuurbericht te lezen. Bont zandoogje (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Klik op onderstaande foto om Pdf met herkenningsfoto's te downloaden. Argusvlinder (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Is het nu een bruin zandoogje of een oranje zandoogje ?
Zandoogjes zijn middelgrote vlinders die hun naam danken aan zwarte vlekken met witte kern (‘oogjes’) die ze vertonen. Het oranje zandoogje heeft doorgaans twee witte puntjes in de zwarte oogkern, en bij het bruin zandoogje is dat er maar één. Dit kenmerk is niet waterdicht: geregeld kom je uitzonderingen tegen.
Het beste kenmerk zijn de vlekjes op de onderzijde van de achtervleugel (te zien wanneer de vlinder zijn vleugels gesloten houdt). Bij het oranje zandoogje zie je er enkele kleine witte vlekjes. Bij het bruin zandoogje zijn er enkele minuscule zwarte vlekjes of ontbreken vlekjes volledig.
Oranje zandoogje met twee witte vlekjes (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Bruin zandoogje met één wit vlekje (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Op vrijdag 30 juni werd het Hekselienpad officieel ingehuldigd. De oudste kleuters van Kleuterschool Spelewei afdeling Looiend mochten als eersten kennismaken met de wandeling en de opdrachtjes die Hekselien onderweg in petto heeft. Eerst werden ze betoverd met blauwe heksensnoepjes. Dit deden ze onder leiding van auteur en illustrator An Melis in het bijzijn van de aanwezigen.
Klik op onderstaande foto om het fotoalbum te bekijken.