Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
07-12-2017
VOOR U GELEZEN - BIEFSTUKZWAM
Terugblik op 2017: het jaar van de Biefstukzwam (Een natuurbericht van de Mycologische Vereniging ingestuurd door Jan DIRKX) 6-DEC-2017 - De Biefstukzwam werd afgelopen jaar uitgeroepen tot Paddenstoel van het jaar 2017. We wilden meer te weten komen over de verspreiding van deze paddenstoel, in hoeverre hij een voorkeur heeft voor dode delen aan de voet van levende Zomereiken, en of hij alleen op Zomereik voorkomt. We ontvingen veel waardevolle waarnemingen: de eerste uit juli; de meeste uit augustus en september.
Klik op onderstaande foto om het volledige bericht te lezen. (WordDoc)
Rauschtijd voor wilde zwijnen.... (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
Wie bij een wandeling op de Veluwe een beetje geluk heeft, kan getuige zijn van een heus spektakel: de rausch- of paartijd van wilde zwijnen is weer begonnen. Mannetjes vechten onderling om de vrouwtjes, maar ook de vrouwtjes laten zich niet onbetuigd. Luidruchtig maken ze kenbaar of ze wel of niet in zijn voor een een vrijpartij.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te bekijken. (WordDoc)
Heb de aankondiging nog eens bekeken en merk dat we om 07u30 vertrekken aan het Buntlokaal in Dessel en even verder lees ik dat we om 20:00 uur....aankomen in Retie! Zal wel voor iedereen logisch zijn denk ik dat we terug aankomen in Dessel.
Bacteriën beschermen bladluis tegen vijanden (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
Een internationale studie onthult een nieuwe functie van bacteriën die in de erwtenbladluis leven: zij kunnen de verdediging onderdrukken van de plant waarop de bladluis zich voedt.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
De laatste weken trokken er grote groepen kraanvogels over ons land naar het zuiden. Op de weg naar hun overwinteringsgebied in Spanje maken ze een tussenstop bij een Frans meer, Lac du Der.
Roger Damen heeft z'n tweede "thuis" in de Ardennen. Op 1 december 2017 was er de eerste sneeuw in de Ardennen (Signal de Botrange). Roger was erbij en stuurde enkele mooie foto's....
Klik op onderstaande foto en bekijk de Power Point. Geluid aan - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 10 sec.
Jarenlang werd er op de Desselse markt een kerststal gebouwd door KWB ism Den BUNT. Enkele jaren geleden echter werd de Kerststal opgebouwd op het Caminaplein en kreeg daar een permanente plaats in een prachtig Kempens Landschap. Er is niet alleen de stal met tal van neerhofdieren, maar ook een mestkar, een regenwaterput, een "nuts".... en zelfs een "huisje" te bewonderen. En voor mijn part mag het nog eens een "witte Kerst" worden....
Kerststal Dessel (Foto: Karel VERBRUGGEN) Klik op onderstaande afbeelding om de geschiedenis van de Desselse kerststal te bekijken (Pdf)
Tot een flink stuk in de namiddag is er gewerkt in Den Hof. Snoeiwerken, de wiglo is voorzien van compost om de groei van de wilgentenen te bevorderen, er is gewied, een remorque gehakseld hout is aangevoerd maar dient nog uitgereden te worden, krisanten en irissen die op de composthoop waren gedeponeerd zijn gerecupereerd. Tijdens de werken passeerde er een klad vogels (een mixed van distelvinken en barmsijzen). De bloemenweide met nog een groot zaadaanbod zijn aanlokkelijk voor wintervogels.....
Met dank aan alle helpers
Roger DAMEN.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Geluid aan - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 5 sec.
Op plaatsen waar veel volk komt (stadsparken bv) zijn de vogels helemaal niet schuw. Foeragerende kauwen bv. laten zich gemakkelijk benaderen, als je maar langzaam nadert, en geen bruuske bewegingen maakt. Maar vergis U niet: ze houden je nauwlettend in de gaten...! En als je nadien op een terrasje gaat zitten komen ze ongegeneerd op de stoel naast je zitten en wachten geduldig tot ze een stukje krijgen van je koek !!
Kauw - Corvus monedula - Jackdaw (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
Haringvliet klaar voor broedvogels, vissen en Noordse woelmuis (Een natuurbricht van Staatsbosbeheer ingestuurd door Jan DIRKX)
29-NOV-2017 - Staatsbosbeheer heeft het leefgebied van allerlei dieren langs het Haringvliet verbeterd. Als de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier gaan, komt hier weer een geleidelijke overgang tussen zoet rivierwater en zout zeewater. Trekvissen als zalm, steur, zeeforel en haring kunnen dan eindelijk weer hun oorspronkelijke paai- en leefgebied bereiken. Deze vissen trekken weer visetende vogels aan.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Erfgoedcel k-ERF maakt app voor kerststallentocht.
Onlangs ontvingen we een oproep om mee te werken aan een app (voor smartphone/tablet) waarmee je een kerststallentocht kan plannen in onze regio. Ook Natuurvereniging "Den Bunt" stuurde reeds de nodige gegevens door om de Desselse kerststal hierin op te nemen. Wij houden U op de hoogte wanneer deze app beschikbaar wordt.
Onze voorzitter Roger DAMEN ontving zopas onderstaand schrijven van Marc JACOBS uit Sankt-Vith (vrijwilliger Natagora/BNVS). Natagora/BNVS is de Oost-Belgische tegenhanger van Natuurpunt. De organisatie sensibiliseert mensen om zich in te zetten voor de natuur en natuurbehoud. Samen met vele vrijwilligers staat de organisatie in voor het onderhoud van honderden hectares natuurgebied in een van de mooiste gebieden van het land.
In zijn schrijven feliciteert hij de vele Bunt-fotografen met de mooie foto's op de website en blog.
Re-bonjour! Je suis Marc, bénévole chez Natagora/BNVS. Nous nous sommes rencontrés ce jour à Medell … et on a bu une bonne Gageleer ensemble. Je viens de regarder un peu votre site internet : magnifiques photos, surtout les deux séries « Leuke Fotos » ! C’est vraiment magnifique. Mes félicitations à vos amis photographes : c’est vraiment un grand plaisir de regarder ces photos ! Je vais d’ailleurs envoyer le lien aux amis. Bonne continuation dans tous vos projets … et on se retrouvera certainement à l’une ou l’autre occasion.
Oogst van takken en boomtoppen kan tot verarming van droge zandgronden leiden (Een natuurbericht van ALTERRA ingestuurd door Jan DIRKX)
27-NOV-2017 - Er is de afgelopen jaren een markt ontstaan voor toepassing van laagwaardig hout als brandstof en binnenkort mogelijk voor bioraffinage. Diverse bosbeheerders spelen hier op in door naast stamhout ook tak- en tophout te verkopen. Nieuwe berekeningen laten zien dat de extra oogst kan leiden tot een verdubbeling van de afvoer van belangrijke nutriënten waardoor deze gronden kunnen verarmen.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Inzamelactie voor "Belgisch Centrum voor geleidehonden"
Plastieken flessendopjes, kroonkurken, inktpatronen, oude GSM's, allerhande afgedankt computermateriaal...enz. Dit alles wordt ingezameld ten voordele van het Belgisch Centrum voor geleidehonden.
Klik op onderstaande afbeelding en kijk waar je deze spullen kan bezorgen. (Pdf)
Methaanbubbels zijn gevolg én oorzaak van temperatuurstijging (Een natuurbericht van NIOO-KNAW ingestuurd door Jan DIRKX)
25-NOV-2017 - Door klimaatverandering en de stijgende temperatuur worden er over de hele wereld steeds meer methaanbubbels gevormd. En het vrijkomen van methaan, een sterk broeikasgas, zorgt weer voor een verdere verhoging van de temperatuur: een vicieuze cirkel. Terugdringen van broeikasgas is dé manier om de vicieuze cirkel te doorbreken.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen. (WordDoc)
In het voorjaar van 2018 start Eandis met de aanleg van het zogeheten geothermisch warmtenet in Dessel en Mol. Vooraleer het warmtenet in 2020 via de Molsebaan zal worden aangesloten op de geothermiecentrale VITO in Donk, concentreert Eandis zich op een aantal lokale verbindingen. Deze lokale verbindingen voorzien enkele grote bouwprojecten (Elsakker en De Ark) en bestaande instellingen via tijdelijke stookinstallaties van het vereiste warme water. Tegen 2022 moet het volledige warmtenet klaar zijn.... maar de eerste aansluitingen zullen reeds in het najaar 2018 gebeuren!
Hoe werkt de geothermiecentrale? In 2015 voerden ingenieurs van VITO een geothermische proefboring uit in Mol. Op een diepte van 3,6 km in de Kempense grondlagen vonden ze water van 128°C. Prima, zal je misschien denken, maar wat doe je met dat hete water? Wel, deze ‘proef’ krijgt vanaf 2018 een duurzaam verlengstuk in de realiteit. Een heus warmtenet verdeelt de kostbare aardwarmte vanaf 2018 naar publieke gebouwen én gezinnen in Dessel.
Geothermieproject Mol-Dessel (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Bostulpen aan Zee (Een natuurbericht van FLORON ingestuurd door Jan DIRKX)
28-NOV-2017 - Een enthousiast groepje floristen spande zich de afgelopen jaren in om het vóórkomen van de Bostulp in Zeeland in beeld te brengen. Deze stinsenplant blijkt hier talrijker dan gedacht en de verspreiding blijkt bovendien goed in een historische context te plaatsen. En passant zijn daarbij enkele verrassende ontdekkingen gedaan.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Kans op duurzaam blijven bewegen groter in het groen (Een natuurbericht van Alterra ingestuurd door Jan DIRKX)
24-NOV-2017 - Mensen met overgewicht die in een groene of landschappelijk aantrekkelijke omgeving wonen slagen er na een leefstijlinterventie vaker in om hun nieuwe beweegniveau vast te houden.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Opnieuw te weinig jonge grutto’s in 2017 (Een natuurbericht van Vogelbescherming Nederland ingestuurd door Jan DIRKX) 28-NOV-2017 - In 2017 zijn er circa 12.000 grutto’s uitgevlogen, het beste resultaat van de afgelopen jaren. Mooi nieuws, maar helaas geen reden voor een feestje. De populatie grutto’s blijft krimpen. Voor een stabiele gruttopopulatie in Nederland waren namelijk in 2017 circa 18.000 uitgevlogen jongen nodig. De grutto, onze Nationale Vogel, blijft in Nederland met gemiddeld 3,5 procent per jaar achteruit gaan.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Angst voor honger drijft Siberische vogels massaal naar België (Een natuurbericht van Natuurpunt ingestuurd door Jan DIRKX)
Appelvinken, Zwarte mezen, Grote kruisbekken en Grote barmsijzen: het zijn noordelijke vogels die zich dit jaar ook in groten getale in onze contreien laten zien. Oorzaak is een prangend tekort aan zaden.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)