Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
31-07-2018
KALENDER
Werkdag in "Natuurtuin Den Hof" - Zaterdag 4 augustes 2018
De eerste zaterdag van de maand komt er weer aan.... en dus is er ook weer de maandelijkse werkdag in "Natuurtuin Den Hof". We starten om 09:00 uur met enkele karweien: wieden, zaaien, elektrische sturing deurtje kippenhok.... enz. Gelieve tijdig Uw aanwezigheid te bevestigen zodat wij het nodige kunnen doen voor het middageten. Alvast bedankt...en tot zaterdag !!
Roger.
Beregenen hoeft al niet meer... dat hebben Jef, Jos en Roger al gedaan... (Foto's: Roger DAMEN)
René OOMS stuurde een filmpje met als titel: orchidee vangt een sprinkhaan. Vleesetende planten bestaan, maar een orchidee die insecten vangt? Nee, die blijkt stiekem toch een beest te zijn. De orchidee-bidsprinkhaan is een soort bidsprinkhaan die voorkomt in de regenwouden van Zuidoost-Azië van Maleisië tot Indonesië. Hun kleuren zijn erg opvallend en sterk aangepast aan de omgeving. Ze bootsen perfect een bloem na en lijken hierbij op een orchidee.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken.
De huismus is in de laatste twintig jaar sterk in aantal afgenomen. Dit heeft geresulteerd in een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen. En deze trend lijkt zich nog steeds voort te zetten. Huismussen zoeken hun voedsel, dat voornamelijk uit bessen en zaden bestaat, op de grond. Daarbij hippen ze op een karakteristieke manier, als een stuiterende pingpongbal, in het rond. Op sommige plaatsen waar veel volk komt (parken, terrassen van tavernes...) komen ze soms zelfs gewoon "een graantje meepikken" aan tafel. Huismussen stellen prijs op een rommelige menselijke omgeving, met struikgewas, schuren, weilanden met vee, gemorst graan en zo verder. Het nest wordt gemaakt in holten van bomen, in nestkasten, onder dakpannen en in gaten en kieren van gebouwen. Het slordige nest bestaat uit takjes, stro, veertjes en hondenharen.
Het mannetje heeft een grijs petje met roodbruine zijden, grijze wangen en een grijs onderlichaam. De zwarte bef en borst varieren per individu in grootte. Op de vleugel zit een brede witte vleugelstreep. Het vrouwtje heeft een doffer uiterlijk en een vrij egale koptekening.
Een volledige maansverduistering komt maar zelden voor. Gisteren, 27 juli 2017, was ze na vele jaren weer eens te zien. Het begin van de verduistering was (in regio Mol) niet te zien wegens te veel bewolking. De complete verduistering (ook wel "bloedmaan" genoemd omwille van de rode kleur) kon ik wel fotograferen net zoals het geleidelijk aan uit de aardschaduw komen van de maan.
Maansverduistering of "bloedmaan" (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
Van verschillende soorten sprinkhanen worden de hoogste aantallen van de voorbije tien jaar gemeld. Voorts zijn verschillende sprinkhaansoorten er vroeger bij dan gewoonlijk. Dat hebben ze te danken aan de zeer warme temperaturen van de voorbije maanden.
De meeste soorten sprinkhanen zijn volwassen in de periode van juni tot oktober. Ze leggen dan eitjes, die in het voorjaar uitkomen. Daar komen piepkleine sprinkhaantjes uit. Die eten flink, groeien en na meerdere vervellingen worden ze dan volwassen. Door het zeer warme weer in april, mei en juni 2018 zijn tal van sprinkhaansoorten vroeger volwassen dan in andere jaren.
Moerassprinkhaan (Foto: Roger DAMEN)
Grote groene sabelsprinkhaan (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Op NPO (Ned 2) is er wekelijks het programma "Vroege Vogels" met allerlei items over de natuur. In dit programma is er ook een onderdeel "zelf geschoten", waarin kijkers-amateurfotografen uitgenodigd worden hun zelf geschoten filmpjes in te sturen. De 5 mooiste worden elke week weerhouden voor uitzending. Volgens de website van NPO2 - Vroege vogels werd mijn filmpje over de oeverzwaluwen weerhouden.
Klik op onderstaande afbeelding (screenshot website "Vroege Vogels") om het filmpje alvast te bekijken.
Wilde bertram is een algemeen voorkomende overblijvende plant van 30 tot 90 cm hoog. Ze groeit op natte, meer of minder voedselrijke grond aan waterkanten, in graslanden, uiterwarden, greppels en bermen. Ze bloeit vanaf juli tot en met september met witte schermachtige bloeiwijzen.
Wilde bertram in Neerhelst te Geel (Foto: Marleen VAN WOLPUTTE)
Op vrijdagavond 27 juli is er een mooie totale maansverduistering te zien in ons land. Een indrukwekkend natuurverschijnsel dat we in ons land maar om de paar jaar kunnen aanschouwen. Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen.
De vorige totale maansverduistering dateert van 28/09/2015 (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
Marleen VAN WOLPUTTE stuurde een foto met de vraag: Wat voor beestje is dit? Duidelijk een nachtvlinder dus... maar welke nachtvlinder, want er zijn in ons land niet minder dan 920 verschillende soorten waargenomen. Na raadpleging van de website van de "Vlinderstichting" bleek het uiteindelijk de egale stofuil (Hoplodrina blanda) te zijn. Het is een nachtvlinder uit de familie van de uilen. De vlinder heeft een voorvleugellengte van 13 tot 16 millimeter. Meer getekende exemplaren van de imago kunnen gemakkelijk verward worden met de gewone stofuil, maar de egale stofuil heeft wat grotere ring- en niervlek en lichtere en meer witte achtervleugels. De soort overwintert als rups. De soort komt ook in ons land vrij algemen voor in graslanden, tuinen...enz.
Egale stofuil, op de achterlichten van een wagen (Foto: Marleen VAN WOLPUTTE)
Alles aan de Nederlandse naam blinde bij is onjuist: dit insect is ondanks de naam geen bij maar een zweefvlieg en is al helemaal niet blind. De naam komt waarschijnlijk voort uit het feit dat deze soort wel erg op een bij lijkt maar niet kan steken. Daarnaast heeft de blinde bij rijen haren op zijn ogen wat mogelijk tot de gedachte leidde dat hij blind was. Ook veel andere onschuldige zweefvliegen lijken net als de blinde bij op minder onschuldige soorten zoals wespen, hommels en bijen. Deze gelijkenis wordt mimicry genoemd. Hierdoor aarzelen predatoren soms om aan te vallen, uit angst een steek op te lopen.
Deze zandwinningsgroeve is genoemd naar de streek ten zuiden van Witgoor, waar vroeger ook de gemeentelijke stortplaats was. Tussen Sas IV en Sas V is Sibelco aan de Desselse kant van het kanaal in 2005 begonnen aan een nieuwe zandgroeve. Men zal er twintig jaar witzand winnen. De nabestemming van deze zandput is waterrecreatie. Op de arme droge zandgronden rond deze groeve, groeien toch heel wat mooie planten....
Let wel op : het is ten strengste verboden deze zandwinning te bewandelen (behoudens schriftelijke toelating) !!
De Pinken - Witte margriet (Foto: Karel VERBRUGGEN)
De Pinken - Duizendblad (Foto: Karel VERBRUGGEN)
De Pinken - Ruige rudbeckia (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Met PAK’s verontreinigd slib wordt in de tijd bijna vanzelf schoon (Een natuurbericht ingestuurd door Jan DIRKX)
21-JUL-2018 - Geef met PAK’s verontreinigd slib de tijd en het wordt bijna vanzelf schoon. Dat is de uitkomst van een langjarig onderzoek naar verontreinigde bagger door Joop Harmsen en René Rietra. Het bijzondere aan dit onderzoek is de duur ervan, zeggen beide onderzoekers. ‘Een onderzoek van 25 jaar, waarvan de resultaten nu gepubliceerd zijn, is in Nederland, maar ook wereldwijd tegenwoordig ongekend.’
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (WordDoc)
Engelwortel is een fraaie schermbloemige plant, met rood aangelopen stengels, die tot 2m hoog kan worden. Hij heeft grote gepunte bladeren met een gezaagde rand. Grote hoeveelheden kleine wit-groene bloemen vormen bolvormige schermen. Ze bloeien van juli tot september, gevolgd door vruchtbeginsels met langwerpig zaad. Volgens een legende heeft hij zijn naam te danken aan de engel die in een droom onthulde dat hij de pest zou genezen. De geslachtnaam stamt van het middeleeuws Latijnse herba angelica, “engelachtige plant”, en verwijst naar die genezende uitwerking.
Groot avondrood - Deilephila elpenor - Elephant hawk-moth
Groot avondrood is een vlinder uit de familie pijlstaarten. Hetis een grote vlinder met een spanwijdte van 45 tot 60 mm. De voorvleugels van deze pijlstaart hebben roze en olijfgroene vlekken en strepen. De ondervleugels zijn roze met een zwarte basis. Ook de thorax, de kop en de staart hebben olijfgroene en roze strepen. Hij vliegt van mei tot augustus. De soort leeft in het wild bij voorkeur van het wilgenroosje, en in de tuin is hij vaak te vinden op fuchsia. De tot 8 centimeter lange bruine rups wordt olifantsrups genoemd en trekt bij verstoring zijn kop iets in en beweegt dan zijn 'nek' heen en weer.
Groot avondrood of olifantsrups (Foto's: Camille MASSA)
Hoopgevend nieuws van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO): 3.2% van onze Essen blijken resistent te zijn voor de gevreesde Essenziekte, een Aziatische schimmelinfectie. De ziekte velde de voorbije 10 jaar massaal Essen in Vlaanderen en in de rest van Europa. Om de toekomst van de boomsoort veilig te stellen, roept het INBO iedereen op om gezonde Essen in getroffen gebied te melden via waarnemingen.be.
Het dambordje ontleent zijn naam aan de tekening van de vleugels die enigszins op een dambord lijken en bruin gekleurd zijn met grote en kleine witte vlekken. Het dambordje drinkt graag de nectar uit bloemen en vooral van het knoopkruid. De vliegtijd is van juni tot en met augustus.
In Vlaanderen is de verspreiding beperkt tot de Voerstreek en het zuidoosten van Limburg. In het zuiden van België is de soort vrij algemeen. De vlinder geeft de voorkeur aan droge graslanden als leefgebied; gezien de zeldzaamheid van dit natuurtype in Vlaanderen hoeft het niet te verwonderen dat ook de verspreiding van deze soort beperkt is.
Dambordje - Melanargia galathea - Marbled white (Foto: Marleen VAN WOLPUTTE)
Op onze Facebook-pagina toonden we U reeds enkele foto's van vuurwantsen. Vandaag voegen we daar nog een kort filmpje aan toe. Bij mooi weer hokken ze graag samen om te zonnen. Als je ze met een grassprietje verstoort, komt er wat meer leven in de brouwerij....
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken. (Fotografie: Karel VERBRUGGEN)
De torenvalk is een kleine roofvogel uit de familie van de valken. Torenvalken zijn niet groot, een volwassen dier is 31 tot 37 cm groot. Ze komen heel het jaar door overal voor, liefst op het platteland, maar ook aan bosranden en soms zelfs in de stad. Je ziet de torenvalk vaak ook biddend langs autowegen.
Ze hebben een grijsblauwe kop, een roodbruine rug, en de vleugels hebben donkere vlekken. De staart is grijs en heeft een zwarte eindband. Torenvalken kunnen in de lucht stilhangen door hun vleugels snel te bewegen (bidden) en hun staart te spreiden. Als er voldoende wind is hoeven ze helemaal niet met de vleugels te slaan en hangen ze gewoon stil op de wind. Ze leven voornamelijk van kleine zoogdieren en insecten.
Iedereen kent natuurlijk het verschil tussen de houtduif en de Turkse tortel. Dat is niet zo moeilijk.... maar kan je het verschil ook horen aan hun roep, ook als je de vogels zelf niet ziet ?!?
Ook dat is niet zo moeilijk...als je volgend truukje onthoud De Turkse tortel roept: "die deur toe", "die deur toe", "die deur toe"....... en de houtduif die roept: "die deur goed toedoen", "die deur goed toedoen".....