Winterse ooievaar gespot in Arendonk…
Op zaterdag 02 januari maakte Jef KUPPENS uit Retie nog een fietstochtje naar Arendonk. Tot zijn grote verbazing zag hij in een weide een ooievaar zitten…. niet zo gebruikelijk omstreeks deze tijd.
Bijgevolg ben ik even op zoek gegaan naar gegevens over de ooievaarstrek. Gewoonlijk komt de ooievaarstrek rond eind augustus/begin september op gang. Bij voorkeur vliegen ooievaars op zonnige dagen zodat ze gebruik kunnen maken van thermiekbellen die door de warmte in de lucht ontstaan. Zonder weinig inspanning vliegen ze op die manier met gemak zo'n 70 km per uur, met als einddoel: tropisch Afrika (12.000 km).
Maar de laatste jaren wordt regelmatig vastgesteld dat migrerende vogels, zoals de ooievaar, geleidelijk aan veranderen in standvogels. En onderzoek heeft aangetoond dat de beschikbaarheid van eten op vuilnisbelten invloed heeft op het trekgedrag. Steeds meer exemplaren blijven hier overwinteren omdat de winters minder streng zijn…. en ze voldoende eten vinden op vuilnisbelten. Bovendien werden er in het verleden, toen de soort bijna uitgestorven was, her en der ook herintroductieprojecten opgestart (denk aan “Het Zwin”). De vogels die hier gekweekt werden konden hier het hele jaar rond voedsel vinden.
Winterse ooievaar in Arendonk (Foto's: Jef KUPPENS)
07-01-2021 om 00:00
geschreven door Karel VERBRUGGEN
|