Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
02-03-2021
CORONAWANDELING - MAART
"Derde Beekwandeling" doorheen het natuurgebied “Het Schupleer"
De wandeling gaat door het uniek landschap van het natuurgebied “Schupleer” dat bestaat uit natte hooilanden en broekbossen die overlopen in zanderige bossen, duinen en vennen met mooie rietkragen. Het gebied dankt zijn rijkdom aan twee rivieren: De Kleine Nete en de Aa. Aan de zuidkant van de vallei heb je beboste landduinen en heide. Je wandelt door een gebied met een rijke flora en fauna.
Klik op onderstaande afbeelding om alle info te bekijken (WordDoc)
Door de warmte-opstoot van de voorbije week zijn er al heel wat lenteverschijnselen. Een struik die al heel vroeg gaat bloeien is de gaspeldoorn. De bloemen lijken wat op die van de bremstruik…. maar pas op voor de venijnige stekels. Ook de sierlijke bloemen van de gele kornoelje barsten open, en de mannelijke katjes van de els beginnen te stuiven. Andere bomen zoals de vlier en de kamperfoelie beginnen te botten. Ook de paddentrek is begonnen….. en dat is allemaal nog maar het begin: haast je dus naar buiten want het is zo weer voorbij….!
Gaspeldoorn (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Gele kornoelje (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Elzenkatjes (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Kamperfoelie (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Vlier (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Paddentrek is weer begonnen (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Het konijn is er elk jaar weer vroeg bij: de eerste jongen zijn nu geboren. Het dikke pak sneeuw isoleert het nest, dus de jongen krijgen het niet koud. Wel kan de sneeuw ervoor zorgen dat het lastiger voor moederkonijn is om eten te vinden. Hoeveel jongen er overleven, hangt af van het eten dat zij kan vinden. Een vrouwtje krijgt meestal drie tot zeven jongen, die nu nog hulpeloos in het nest liggen. Konijnen worden namelijk blind, doof en kaal geboren. Hun ontwikkeling gaat wel heel snel: over twee weken kunnen ze het nest al verlaten en na drieënhalve week zijn ze helemaal zelfstandig. Tot die tijd kunnen ze nog van moeders zorgen genieten.
Van zaterdag 27 februari tot en met zondag 7 maart is het de “Week van de vrijwilliger”. Bij die gelegenheid zetten we ook graag alle vrijwilligers van “Natuurvereniging Den Bunt” in de bloemetjes. Zonder de onbaatzuchtige inzet van onze bestuursleden, maar ook van vele andere “helpende handen” zou onze vereniging niet kunnen blijven bestaan, en daarom zeggen we vandaag tegen elke vrijwilliger:
Overwinterende rietganzen gespot langsheen het Buntpad
Als je de Lucasstraat verlaat, naar knooppunt 15 wandelt dan kan je meestal in de winterperiode, éénmaal de Voorste Neet gepasseerd, overwinterende rietganzen waarnemen. De Witte Neet kan bij veel regenval overstromen. Laarzen zijn momenteel geen overbodige luxe.
De jaarlijkse paddenoversteek is weer aangebroken. Padden, kikkers en andere amfibieën trekken massaal naar het water om er te paren. De leerlingen natuur- en groenwetenschappen van het kOsh in Herentals helpen Natuurpunt met de overzet van de diertjes. Ook in Lichtaart langs de Snepkensvijver kunnen ze heel wat amfibieën veilig de straat over helpen.
Als gezinsbubbel een leuk idee voor kinderen. Het park is erg groot, met hoogten en laagten, geflankeerd door de Lesse. Enkel Europese zoogdieren zijn te bekijken. Voortdurend hoor je het hees gekrijs “kro-kro-kro” van de raven die er wonen. Opvallend is het bloeiend nieskruid, dat door grazend wild niet gelust wordt. Met vrachtwagens, ingericht voor personenvervoer, wordt je naar het park gebracht. Je bepaalt zelf, of je de dieren al wandelend opzoekt, of je dat al rijdend doet. Onderweg is er tweetalige diereninfo. Aanvullend is er een museum van oude ambachten, begrepen in de inkomprijs. Ook een aanrader.
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken.
De huismus doet zijn naam eer aan: hij blijft de hele winter dicht bij zijn broedplaats, die vaak in een huis is, in de buurt. Ook tijdens deze winter zal de huismus dus gewoon te zien blijven. Als je de huismus een handje wilt helpen in de winter, kun je ze bijvoeren met vogelzaad.
We hebben nu allemaal wat meer tijd dan normaal, dus serveert Rita DE HOUWER U af en toe een "natuurmoment".... ....en nog meer om over na te denken.... of eens goed te lachen !!
Klik op onderstaande afbeelding om dit document te bekijken (Word Doc)
Natuurpunt organiseert voor de derde keer het Mollenweekend en nodigt vandaag en morgen iedereen uit om waarnemingen van mollen(sporen) door te geven. Zo krijgen we een beter zicht op de verspreiding van de mol in Vlaanderen. De resultaten komen uiteindelijk terecht in een nieuwe zoogdierenatlas.
Iedereen kent ze wel: de opvallende molshopen in tuinen en weilanden die in deze periode van het jaar goed zichtbaar zijn. Om de verspreiding van de mol beter in kaart te brengen, organiseren Natuurpunt en de Zoogdierenwerkgroep op 20 en 21 februari 2021 het derde Mollenweekend. Iedereen kan helpen om gegevens te verzamelen.
Meer weten? Klik op onderstaande afbeelding (Foto: Karel VERBRUGGEN)
De laatste sneeuw was nauwelijks gesmolten…. en toch bleven er nog een paar kleine witte vlokjes liggen. Maar bij nader toezien bleek het te gaan om de stijfselzwam. Deze zwamsoort komt voor bij op de grond liggende takken(hopen) van beuk, eik en es en kan het hele jaar aangetroffen worden. De stijfselzwam is kussen- tot onregelmatig bolvormig met een diameter van 1-4 cm breed en tot 10 cm. lang en heeft vrij grote sporen. Het vruchtlichaam is waterig wit tot blauwwit, glanzend en gelatineachtig.
We vertrekken aan de Schapenstal in Vorselaar en wandelen naar de watermolen van Grobbendonk: een prachtig stukje cultureel erfgoed! In de mooie nostalgische omgeving van de Netevallei waar Kleine Nete en de Aa elkaar ontmoeten staat de 750 jaar oude watermolen, thans een korenwatermolen. De Kleine Nete en de Aa bieden voldoende stuwkracht om de 750 jaar oude motor van de molen aan te drijven. Frans van Jef van Louis van de meulder (blijkbaar de laatste echte meulder van de Kempen) werkt hier nog dagelijks om mens en dier te voorzien van ouderwets en traag verwerkte granen en zaden met nog veel smaak en voedingswaarde.
Mimi en Rik
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
We hebben nu allemaal wat meer tijd dan normaal, dus serveert Rita DE HOUWER U af en toe een "natuurmoment".... ....en nog meer om over na te denken.... of eens goed te lachen !!
Klik op onderstaande afbeelding om dit document te bekijken (Word Doc)
Hoe vaak je ze ook ziet, een grote bonte specht blijft leuk om te zien. Zolang de bomen nog geen blad hebben, kun je ze makkelijk zien, roffelend tegen de boomstam.... of op de voedertafel in Uw tuin! Ook vliegend zijn ze makkelijk te herkennen. Ze vliegen namelijk niet in een rechte lijn, maar in een golvende beweging. Wist je dat je het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje gemakkelijk kunt zien? Mannelijke grote bonte spechten hebben een rode vlek in de nek, vrouwtjes hebben die niet. Grote bonte spechten komen vrij veel voor in ons land, dus kijk eens of je de rode vlek kunt zien!
Grote bonte specht (M) Foto: Marleen VAN WOLPUTTE)
Grote bonte specht (V) Foto: Marleen VAN WOLPUTTE)
Wil je wandelen in uitgestrekte bossen, langs vennen, moerassen? Wil je van de natuur genieten op wandelroutes door heide en graslanden? Op de grens van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg ligt Averbode Bos en Heide, dat deel uitmaakt van het landschapspark de Merode. Wij gingen er wandelen…. door de sneeuw !
Annemie en Leo PEETERS
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
We hebben nu allemaal wat meer tijd dan normaal, dus serveert Rita DE HOUWER U af en toe een "natuurmoment".... ....en nog meer om over na te denken.... of eens goed te lachen !!
Klik op onderstaande afbeelding om dit document te bekijken (Word Doc)
Met hun opgewekte luide zang en luide alarmroep hoor je winterkoningen boven alles uit. Daarvoor hoef je niet stad en land af te reizen. De kans is groot dat je ze in je eigen tuin of dichtstbijzijnde park al tegenkomt.
Karakteristiek is de opstaande staart. Verder klein, bruin en met lichte wenkbrauwstreep. De winterkoning vliegt met snelle vleugelslagen laag boven de grond van struik naar struik. Komt nerveus over met een steeds opwippende staart. Heeft een kleine spitse snavel en fijne pootjes.
We hebben nu allemaal wat meer tijd dan normaal, dus serveert Rita DE HOUWER U af en toe een "natuurmoment".... ....en nog meer om over na te denken.... of eens goed te lachen !!
Klik op onderstaande afbeelding om dit document te bekijken (Word Doc)
Digicat heeft in 2011 een film gemaakt van wandelpad De Zandloper. De weersomstandigheden waren vergelijkbaar met die van vandaag: er lag ook sneeuw. Juf Pol heeft inmiddels het pad verrijkt met poëzie. Doordenkers over de mens tussen de mensen en de mens in en met de natuur. Voor mensen met tijd zonder klok. Die wandeling hebben wij vandaag nog eens overgedaan....
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Fotografie: Roger DAMEN)