Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
02-09-2021
MOOI - LOS MASOS
Op vakantie in Los Masos.....
Rik en Mimi VAN ROMPAEY-VERTESSEN zijn deze zomer op vakantie geweest bij hun dochter in Los Masos (Pyrénées Orientales). Dit is een klein dorpje in het uiterste zuiden van Frankrijk, vlakbij de Spaanse grens. Mimi maakte heel wat mooie natuurfoto's die ze graag met alle Bunters wil delen....
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken Niet klikken - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 10 sec Klik dan op functietoets F5 als de PPS niet automatisch opent.
Kijk de komende tijd eens goed naar de grond als je buiten bent; je zou zomaar rupsen van de grote beer kunnen tegenkomen. De grote beer is een nachtvlinder die zijn naam dankt aan het uiterlijk van de rups. Die zijn namelijk behoorlijk dichtbehaard, net een berenvacht. Vooral in vochtige natuurgebieden kunnen de hoeveelheden rupsen behoorlijk oplopen. Soms worden er wel duizenden bij elkaar gezien! Ze vallen vaak op omdat ze met flinke snelheid paden oversteken, op zoek naar een plek om te verpoppen. Te zien vanaf september....
Mimi VERTESSEN maakte bijgaande prachtige foto! Ook na heel wat opzoekingswerk blijft nog altijd het probleem: om welk insect gaat het? Voor zover ik het kan beoordelen gaat het om minstens 2 (misschien wel 3?) parende exemplaren. En dan nog een gokje.... gele strontvliegen of gele hommelroofvliegen??
Maar dat is helemaal niet zeker.... en dus willen we graag beroep doen op jullie kennis en jullie medewerking. Heb je enig idee om welk insect het hier gaat, laat het ons weten. Klik onderaan de foto op "Reageer" en geef Uw commentaar (vergeet ook niet om je naam te vermelden)
Bij het woord ‘wesp’ denken heel wat mensen meteen aan de lastpak die in de zomer rond je blikje frisdrank cirkelt of je hardnekkig achtervolgt als je het op een loopje zet. Nochtans zijn er heel wat verschillende soorten wespen, bijen, graafwespen,… die allen hun eigen temperament hebben. En dus zijn er ook aangenaam zoemende en wonderlijke diertjes bij… zoals de harkwesp. Deze soort is uiterst zeldzaam in ons land, maar in het stuifduingebied van de Kapucienenberg in Geel-Bel kan je ze nog vinden van juni tot september (min. temperatuur 22°) Maar ook in Retie, Oud-Turnhout en Ravels zouden ze onlangs gespot zijn. Ze vliegen heel laag boven de grond om eitjes in te graven. Zorg wel dat je ze dus zeker niet vertrappelt? In elke zelfgegraven nestgang leeft één larve, die gevoed wordt met versgevangen vliegen.
Na de Voerstreek liggen in Heuvelland de hoogste bergen van Vlaanderen met de Monteberg (131 m) en de Kemmelberg (154 m). De toppen en flanken zijn bebost. Vooral de overgang naar open landschap met doorkijkjes over het wijdse landscap zijn bloemenrijk en geliefd door buizerd, sperwer en torenvalk. Beschermd landschap als "Provinciedomein Heuvelland", heeft nog veel meer te bieden, o.a. de kweek van hopbellen.... en zelfs druivelaars voelen er zich thuis !
Roger DAMEN
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken Klikken op eigen tempo - Downloadtijd: +/- 15 sec
Wat een vraag: Waarom beschildert de hop haar eieren? (Een natuurbericht uit de nieuwsbrief van ZOOM ingestuurd door Jan DIRKX)
Met zijn parmantige kuif, bonte kleuren en vlindervlucht is de hop een tropische verschijning én staat hij hoog op de verlanglijst van menig vogelliefhebber. Ook in het nest van de hop spelen kleuren een belangrijke rol. Na de leg smeert een vrouwtjeshop haar blauwe eieren namelijk in met een grijsgroene afscheiding van haar stuitklier.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen. (WordDoc)
De Spaanse wegslak is een niet-inheemse naaktslak waarvan het voorkomen in ons land sinds 1989 bekend is. Het oorspronkelijke leefgebied ligt waarschijnlijk in Zuidwest-Europa…. en vandaar allicht ook de naam. De soort is nauwelijks te onderscheiden van de inheemse en talrijk voorkomende gewone wegslak (Arion rufus). De Spaanse wegslak is een belangrijk plaagorganisme, veel schadelijker dan inheemse naaktslak-soorten. Schade wordt vooral gemeld in de tuinbouw en aan siergewassen in particuliere tuinen en openbaar groen.
U wil cijfers? Naar verluidt zou deze invasieve naaktslak tot 15 cm groot worden, en als het weer een beetje mee wil, vindt je er wel 200 per m². Begin daar maar eens zout op te leggen! Elk exemplaar legt zo'n 400 eitjes en volwassen slakken verorberen dagelijks tot 40 keer hun lichaamsgewicht...
Langs de Grote Nete in Westmeerbeek - Maandag 13 september 2021 Daguitstap met auto's - Gidsen Leo PEETERS en Roger DAMEN
U heeft de omzendbrief ongetwijfeld ontvangen. Eindelijk trekken we er nog eens op uit... en nog wel voor een hele dag !!
Plaats van samenkomst: Kasteel Hof Ter Borght, Heide 41, HULSHOUT Datum en uur : Maandag 13 september om 10 uur Inschrijven tot en met 08 september bij Charlie (014 /37.14.58 of 0472/58.49.45)
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen.
MooiMol maait minder: aangepast maaien voor de bloemen, bijtjes en het klimaat. Vanaf de lente van 2021 is onze groendienst overgeschakeld op een bij- en bloemenvriendelijk maaischema. Het gemeentebestuur start met het nieuwe maaischema voor alle openbare graspleintjes. De voorbije jaren maaiden we 106 groenpleintjes maar liefst 20 tot 25 keer per jaar. Dit aantal schroeven we vanaf deze lente geleidelijk aan maar drastisch terug naar slechts twee keer per jaar. Naast de mindere arbeidsuren levert deze overschakeling tal van voordelen op. Het groenpleintje is beter bestand tegen aanhoudend droog weer. Bovendien creëren we een paradijs voor vogels, bijen en andere insecten, wat dan weer de bloei van prachtige bloemenvelden bevordert.
Kleine parelmoervlinder - Issoria lathonia - Queen of Spain fritillary
De kleine parelmoervlinder is over een lange periode te zien. Van begin april tot eind oktober vliegen ze in drie of soms vier elkaar overlappende generaties.
De kleine parelmoervlinder is een zeldzame soort die vooral in de kuststreek te vinden is, maar door zijn mobiliteit overal kan opduiken. De bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte stippen. In vlucht is dit stippenpatroon tamelijk opvallend. De onderkant van de achtervleugel heeft opvallende, grote ovale zilverkleurige vlekken. De kleine parelmoervlinder is vooral te vinden op voedselarme graslanden en duinen waar veel viooltjes voorkomen.
De gamma-uil is een nachtvlinder die zowel overdag als ’s nachts actief is. Het is een trekvlinder uit het Zuiden die in sommige jaren (van april tot oktober) erg talrijk kan zijn. Je ziet ze dan in tuinen van bloem tot bloem fladderen, en ‘s avonds komen zij soms ook wel op kunstlicht af. De gamma-uil dankt zijn naam aan zijn zilverwitte tekening op de donkerbruine voorvleugel…. die op de Griekse letter “gamma” lijkt.
“Parc chlorophylle” in Dochamps is een educatief park waar zowel oud als jong deugd aan beleeft. Met infoborden, die mogelijk verstopt zitten achter een luikje, kom je allerlei zaken te weten over de werking van de natuur. En dat allemaal in een gevarieerd loofbos met kronkelende paden, hoogten en laagten. Absolute aanrader is het hoogteparcours met regelmatig schuilplaatsen met groene info. Open, zonnige plekken in het bos, zijn een uitdaging voor de fotograaf. Bloemen worden er druk bezocht door vlinders, met o.a. atalanta, dagpauwoog en kleine vos. Afronden in een reuze speeltuin hoort er ook bij ….. of is de laatste fase het prachtig terras met drank?!
Een aanrader !! Roger DAMEN
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken Niet klikken - Loopt automatisch - Downloadtijd: +/- 10 sec Klik dan op functietoets F5 als de PPS niet automatisch opent.
De kleine beer is een nachtvlinder die in heel ons land voorkomt. De soort is vooral bekend omdat de rupsen opvallen. Die zijn harig en kruipen vaak over (fiets)paden, waardoor je ze goed kunt zien. Op dit moment is de kleine beer als vlinder te zien. De achtervleugels zijn lichtrood en worden dichter bij het dikke rode achterlijf feller van kleur. De vlinders kruipen natuurlijk niet over fietspaden, maar kunnen wel overal aangetroffen worden. Ze hebben veel verschillende waardplanten en zijn ook niet echt kieskeurig qua leefomgeving. De kleine beer zoekt ook tuinen op, misschien ook wel jouw tuin!
Het is nu de ideale tijd om eens naar schermbloemen, zoals bloeiende wilde peen, te kijken. Grote kans dat je daar kleine rode kevertjes op ziet. Het zijn kevers uit de familie van de soldaatjes. Er zijn veel verschillende soorten soldaatjes, maar de kleine rode weekschildkever komt op dit moment veel voor in ons land. Op de bloemen zoeken ze naar nectar. Zie je de kevers wel zitten, maar onder de blaadjes in plaats van op de bloemen? Dan is er onweer op komst! Maar, geen haast, de kevers verschuilen zich lang voordat het onweer daadwerkelijk komt.
Kleine rode weekschildkever of soldaatje (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
Overal in wegbermen, weilanden en verlaten stukken land kun je nu boerenwormkruid zien bloeien. De plant heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Vroeger werd hij gebruikt als medicijn om mensen te ontwormen en tegenwoordig als smaakstof in gebak. Google ‘boerenwormkruid’ maar eens, je zult zien dat ‘boerenwormkruidpannenkoeken’ als suggestie wordt gegeven. Het is de vraag of dat een goed idee is, want de plant is licht giftig. Boerenwormkruid kan wél zonder meer goed als decoratie dienen. De bloemen kunnen goed gedroogd worden en blijven mooi geel. Best wat opvallende eigenschappen voor zo’n algemene plant!
De zonnedauwfamilie kent in Vlaanderen twee vertegenwoordigers: de Kleine en de Ronde zonnedauw. Gezien hun voorkeur voor voedselarme en natte groeiplaatsen komen ze bijna enkel nog in reservaten voor. Hier kunnen ze profiteren van het heidebeheer. Kleine zonnedauw vinden we vooral op kale, natte stukken in de heide terwijl Ronde zonnedauw eerder op veenmos groeit. Beide soorten zijn wettelijk beschermd.
Omwille van de mineraalarme bodem waarop ze staan zijn ze ook aangewezen op het vangen en verteren van kleine insecten. De kleine planten vallen op door hun roodgekleurde spatelvormige bladeren die in rozetten staan en haren met druppels hebben. In deze druppels zitten de enzymen die de gevangen prooi verteren.
Kleine roodoogjuffer - Erythromma viridulum – Small red-eyed damselfly
De kleine roodoogjuffer is een waterjuffer die voorkomt bij stilstaande wateren met rijke oeverbegroeiing zoals grof hoornblad. Het mannetje is helderblauw met donkerbruine, koperglanzende tekeningen en is te herkennen aan de helder rode ogen. Het vrouwtje is blauw en groenig met een donkere rugzijde. Ze worden nauwelijks 26-32 mm groot.
De mannetjes jagen achter de vrouwtjes aan en klemmen zich vast op het vrouwtje. Dan vinden de paringen plaats, ze vormen dan een paringsrad. Als dat gebeurd is vliegen ze samen in de zogenaamde tandemhouding weg over het water en gaan een plekje zoeken om eitjes af te zetten langs de waterkant of op drijvende waterplanten. Het vrouwtje verdwijnt hierbij vaak geheel of gedeeltelijk onder water. Vaak vind je ze in groepen bij elkaar, wat een leuk gezicht is
Kleine roodoogjuffer (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Maandag 13 september: daguitstap (met Roger en Leo)
We trekken naar de Grote Nete in de buurt van Westmeerbeek. De verplaatsing gebeurt met auto’s. 's Middags eten we frietjes met ….. Verdere info volgt!
Het ontbijt gaat door in Campina Dessel. Na het ontbijt start de themawandeling. Na de wandeling rijden we met de auto naar een andere plaats. Daar bekijken we een filmpje over de themawandeling en kan er eventueel nog iets gedronken worden. Verdere info volgt!
Grote, slanke steltloper met lange poten. Rechte snavel. In vlucht brede, witte vleugelstreep, witte staartbasis (vierkant) met zwarte eindband. Poten steken uit. Buik met donkere banden. Mannetje ruit in prachtkleed naar een meer steenrode kleur dan vrouwtje. In de winter bruingrijze borst en bovendelen.
De grutto is een oer-Hollandse weidevogel (maar ook bij ons te zien natuurlijk). Nog wel. Want de natuurwaarden van het agrarisch land staan zwaar onder druk. Waar het boerenbedrijf nog ruimte laat voor natuur, daar gedijt de grutto. Zo is hij de ambassadeur van agrarisch land waar productie en natuur in balans zijn. Nergens in Europa broeden zoveel grutto’s als in Nederland. In 2015 is de grutto uitgekozen door het Nederlandse publiek tot nationale vogel.
Zondagavond 15 augustus is deel 2 van de driedelige natuurdocumentaire “Wild op de Veluwe” te zien (NPO1 – Nederland 1 rond 20:20 uur) Deel 3 staat geprogrammeerd voor zondag 22 augustus. (Deel 1 is helaas al voorbij)
We volgen gedurende de vier jaargetijden de verhalen van drie hoofdrolspelers: de vos, het edelhert en het wilde zwijn. We zien de dieren jongen krijgen, die opgroeien naar volwassenheid. Kleinere rollen zijn voor de raaf, buizerd en ijsvogel. Bij de ijsvogel mogen we binnenkijken in het nest en met de buizerd vliegen we mee over de verschillende landschappen van de Veluwe. Al met al spectaculaire beelden die je normaal niet ziet.
(PS: Ik heb ook deel 1 gezien. Prachtige beelden….. echt een aanrader !)