Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
De slangenarend is een aansprekende soort van het Middellandse Zeegebied, in gebieden met veel slangen en andere reptielen, het hoofdvoedsel van deze roofvogel. Zweeft langdurig op zoek naar prooi en bidt vaak, heel hoog in de lucht. Tegenwoordig ook een jaarlijkse zomergast in ons land. Grote roofvogel met lange vleugels, bijna anderhalf keer groter dan buizerd. Het best te herkennen aan lichte, soms bijna geheel witte onderzijde met strepen gevormd door stippen op de toppen van dekveren.
Gisteren toonden we U al een kort filmpje waarin de jonge vos op zoek ging naar een buitenverblijf onder het tuinhuis.Vlak daarbij, nabij de beek, is het gras plat omdat het wordt gebruikt als speelterrein. Als ik hier wat oud brood leg is er meteen belangstelling van de vossen.... maar de wasbeer lust ook wel een hapje! Beiden zijn omnivoor.... en de kleine vos kijkt toe: wie is dat nu weer?
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop om het filmpje te bekijken. Geluid aan.... dan hoort U ook de vogeltjes al zingen.
Roger Damen heeft met een "Bushnell-camera" een moervos met haar jong gefilmd. Als de kleine vos drie maanden oud is, kan hij op eigen benen staan.... maar de moervos (mama) houdt hem nog wel in de gaten. Het tuinhuis is deels ondergraven en de jonge vos gebruikt het soms als buitenverblijf....
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken.
Daguitstap "De Groote Peel" - Zaterdag 27 augustus 2022
Graag willen we nog eens herinneren aan deze daguitstap. Kostprijs: 55,00 euro en 68,00 euro voor niet leden. Je moet dan wel inschrijven en betalen ten laatste op zaterdag 20 augustus. Bellen naar Anny en Charlie: 014/37.14.58 of 0472/58.49.45 (na 17 uur)
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen.
Zoals vermeld op de rouwbrief verzoeken we u allen om zoveel mogelijk op de plechtigheid aanwezig te zijn in een kleurrijke outfit - hemd, blouse, kleed.... - om samen een stijlvol eresaluut aan Greet te brengen, in bonte kleuren met haar en elkaar verbonden..... dank daarvoor!!
Klik op onderstaande afbeelding om de rouwbrief te bekijken.
De houtduif is wellicht de meest algemene tuinbezoeker. Het is de grootste en meest voorkomende duif in ons land. Houtduiven zijn goed te herkennen aan de witte vlek in hun nek. Als ze opvliegen kun je ook een witte streep in de vleugels zien, waarmee je ze van andere duivensoorten kunt onderscheiden.
Houtduif (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Turkse tortel
Ook de Turkse tortel doet het goed in ons land, dus de kans is groot dat je deze ook ziet tijdens een bezoek aan Uw tuin. Het is een kleine, lichtgrijze duif. Als je één Turkse tortel ziet, kijk dan even goed in de buurt, want ze komen vaak met z’n tweeën. Turkse tortels hebben een dun, zwart nekbandje waaraan je ze goed kunt herkennen.
Turkse tortels (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Stadsduif
De stadsduif is de duif die in steden en parken te zien is. Zodra je een stukje brood of een patatje op de grond laat vallen is de stadsduif van de partij. Ze stammen af van de rotsduif, die hier bij ons niet voorkomt. Het is je misschien opgevallen dat stadsduiven een heel gevarieerd uiterlijk hebben. Daarom is het niet makkelijk om ze aan hun veren te herkennen. De oranje oogkleur onderscheidt deze duif (onder andere) van andere duivensoorten.
Stadsduif (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Holenduif
Dan is er nog de holenduif. Deze soort is vooral goed te herkennen aan de glimmende donkergroene halsvlek. Ook heeft hij, in tegenstelling tot de houtduif en de stadsduif, geheel zwarte ogen. Holenduiven zijn ongeveer net zo groot als stadsduiven. Holenduiven komen echter veel minder voor in tuinen dan stadsduiven. Het zijn ook holenbroeders…. en dus kan je hen helpen met het ophangen van een grote nestkast met een grote vliegopening.
De meeste kolibrievlinders worden gespot in augustus en september….. al zijn ze van maart tot oktober actief. Ze foerageren vooral overdag en soms ook in de ochtend- en avondschemering. Het is een dagactieve nachtvlinder. Vanaf nu kan je dus beginnen uitkijken.
Als je er eentje spot moet je zeker letten op zijn lange tong die wel 28 mm lang kan worden. En met die lange roltong kan hij diep in een bloem komen om de nectar te drinken, terwijl het beestje zelf stil hangt in de lucht.
Roze, wit en paars… bont kroonkruid doet zijn naam alle eer aan! Deze prachtige bermplant is een uitbundige bloeier en het is dan ook een feestje als je deze schoonheid in de zomer tegenkomt. In de zuidelijke landen bloeit het talrijk in de bermen. Bij ons is de soort vrij zeldzaam. De plant lijkt zich wel steeds meer uit te breiden, waarschijnlijk dankzij het opwarmende klimaat.
Vogelbescherming Nederland kiest ieder jaar een vogelsoort waar ze ons in het bijzonder op attent willen maken, en dit jaar is dat de merel.
Wie kent hem niet, met zijn zwarte pak en parmantige gele snavel: het merelmannetje dat vanaf de hoek van het dak zijn dromerige lied zingt. De merel is de meest algemene vogelsoort van Nederland en ook van ons land, en een bekende tuinvogel. Maar vanaf 2016 is er iets opmerkelijks aan de hand: de aantallen duikelen omlaag. In een paar jaar tijd is bijna 30 procent van de broedende merels verdwenen, zo blijkt uit landelijke tellingen. Veel vogelliefhebbers zagen ‘hun eigen’ merel ineens niet meer.
Ze vermoeden dat het komt door het usutu-virus dat veel slachtoffers heeft gemaakt, of brengen merels de laatste jaren ook minder jongen groot? Om dat uit vissen willen ze dit jaar de zaak wat beter opvolgen.
Met dit droge weer zijn er maar weinig paddenstoelen te vinden, maar dit voorjaar en ook deze zomer werden er al opmerkelijk veel zwavelzwammen gezien. Deze opvallende oranjegele zwam met zijn waaiervormig vruchtlichaam is vers met geen andere soort te verwarren, bij ouder worden verbleekt hij en verbrokkelt vaak. Zwavelzwam tref je zowel op levende loofbomen als op rottende stronken.
De pyjamawants is een opvallende wants. Aan de bovenzijde is ze felrood-zwart gestreept wat zowel aan een pyjama als aan een gevangenisplunje doet denken. Vandaar dat ze ook wel eens “gevangeniswants” genoemd wordt. Ze behoort tot de schildwantsen en ze bezit een groot schild dat bijna het gehele achterlijf bedekt. Wantsen nemen ruim de tijd om te paren. Je kan ze lange tijd parend zien zitten op de planten en soms lopen ze ook verder, de partner achter zich aan sleurend. Hun felle kleuren zijn een signaal aan eventuele rovers dat ze onaangenaam zijn van smaak en giftig. Wanneer wantsen aangevallen worden verspreidt de stinkklier een stinkende en bijtende vloeistof die giftig is voor insecten.
Ik heb het idee opgevat om af en toe iets te publiceren over vroeger. Ik noem het “Den goeien awen taid” Een stukje nostalgie uit lang vervlogen tijd maar die menig Bunter nog wel bekend zal voorkomen.
Jef ZOEF
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige document te bekijken (WordDoc)
Met name in ruigten, op omgewerkte grond, akkers, bermen, langs stoepranden, op stoepen en andere ruderale plaatsen kiemen de zaden van de eenjarige zwarte nachtschade in het voorjaar en groeien uit tot tamelijk grote planten, die al dan niet sterk behaard zijn. Tijdens de bloei (juni tot oktober) vallen hun witte bloemen op met de gele helmknoppen die stijf tegen de stijl aanzitten. Daardoor lijken de bloemen op omgekeerde lantaarntjes. Ook de groene bessen die later zwart worden zijn een opvallende verschijning in het najaar. In de winter sterven de planten af.
De hop is gemakkelijk te herkennen aan het roodbruine verenkleed met een lange zwart gepunte kuif, die kan worden opgezet als de vogel opgewonden is. De staart en de vleugels zijn zwart en getekend met brede witte strepen. De snavel is lang en dun. De hop is een insectenetende weidevogel. De roep van de hop klinkt als hoep, hoep, en hoewel het geluid niet luid is, is het toch op grote afstand hoorbaar. De lengte bedraagt 26 tot 28 cm. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit grote insecten, regenwormen, slakken en spinnen maar ook hagedissen staan op het menu. Geen broedvogel meer in ons land maar soms zeldzame doortrekker. Bijgaande foto’s werden gemaakt door Mimi VERTESSEN tijdens hun vakantie in Los Masos (regio Frans/Spaanse grens).
Heggenrank is een liaanachtige klimplant die veel te vinden is in heggen en ruigtes, vooral als de grond wat kalk bevat. De bloempjes zijn onopvallend geelgroen. De bladeren zijn handnervig en zo'n 10 cm groot. Opvallend zijn ook de lange ranken die zich met twee tegengesteld draaiende kurkentrekkervormige bewegingen rond andere planten wikkelen. Na de bloei ontstaan bessen die langzaam van groen naar rood kleuren, ze zijn giftig. Enkel de vrouwelijke planten dragen, soms massaal, de rode bessen. De plant is namelijk tweehuizig. Heggenrank bloeit van juni tot september
Het muskuskaasjeskruid of muskusmalve is een algemeen voorkomende, vaste plant uit de kaasjeskruidfamilie. De plant kan 30-70 cm hoog worden en bloeit van juli tot september met lichtroze of witte bloemen met duidelijk zichtbare aders, die licht naar muskus ruiken. De handvormige bladeren zijn smal en diep ingesneden.
Muskuskaasjeskruid (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Het opvangcentrum wilde dieren VOC Neteland in Herenthout vangt twee unieke roofvogels op. Twee jonge wespendiefjes. De vogels vielen in Geel uit het ouderlijke nest. De wespendief is beschermd en verlekkerd op wespenlarven, poppen en volwassen wespen. In een jaar dat er veel wespen zijn, is dat mooi meegenomen.
Klik op de "play-knop" om dit RTV nieuwsitem te bekijken (Geluid aan)
De wilgenhoutrups, de rups van de wilgenhoutvlinder, is een indrukwekkende verschijning. Deze rups kan wel tien centimeter lang worden en is opvallend rood glimmend aan de bovenkant. Het kan jaren duren voor een wilgenhoutrups verpopt tot vlinder. Normaal gesproken verschuilt hij zich onder schors en in bomen, en is hij dus niet makkelijk te zien. Maar nu zou je zomaar zo’n grote rups over straat kunnen zien kruipen. In deze tijd van het jaar zoeken wilgenhoutrupsen die oud genoeg zijn namelijk een geschikte plek om zich te verpoppen. Houd je ogen dus ook eens op de grond gericht, wie weet wat er allemaal voorbijkruipt!
Het zingen van de cigale of zangcicade hoort bij de Zuid-Franse zomers. Soms zachtjes op de achtergrond maar op andere plaatsen oorverdovend hard en overheersend. Dit jaar waren er enorm veel cicades. Het is een insect maar geen krekel zoals velen denken. Zij leven het grootste deel van hun leven zo tussen de 3 en de 5 jaar onder de grond. Voor de laatste gedaanteverwisseling komen zij naar boven.
Het vrouwtje legt eitjes op plantendelen of op bladeren. Na enkele weken komen de eitjes uit. Deze jonge cigales hebben al de vorm van een volwassen cigale maar nog geen vleugels. Ze kruipen onder de grond en halen voedsel uit de wortels van planten. Als zij volwassen zijn komen zij boven de grond. Na 3 dagen met temperaturen boven de 30 graden komen de volgroeide nimfen uit de grond en klimmen omhoog langs een boomstam waar zij ontpoppen. Soms lukt het ontpoppen niet zonder problemen en worden zij een prooi voor wespen, mieren en vogels. Pootje voor pootje komt de volwassen cigale uit zijn omhulsel met kleine vleugels die zich ontvouwen tot een prachtig kantwerk in mooi groen. Na uren drogen in de zon vliegt hij weg en heeft dan een donkere kleur.
Mimi VERTESSEN
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Klikken op eigen tempo en geluid aan zodat je ze ook kan horen !
Op een hoogte van ongeveer 500m, aan de voet van de Pic de Canigou (2785m), situeert zich ons verblijf in Los Masos.
Schrale graslanden worden afgewisseld met loofbos. Al om 07u00 fladderen er vlinders, opgewarmd door de zon. Kleine blauwtjes, felgele luzernevlinders, de opvallende koningspage …. en nog veel meer.
Roger DAMEN (Met dank aan Jurgen COUCKUYT voor het determineren)
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Klikken op eigen tempo.