Al onze muziek wordt verzorgd door onze eigen dj 'SPIKEY'
Keigoede muziek. Ambianche verzekerd!
Ons huidig bestuur
De voorzitter
Secretaresse/penningmeester
Bestuurslid
DJ "Spikey"
Telenet nodig? Klik op onderstaand logo.
DE NIEUWE RAAD VAN ELF DE KLINGE
Nieuws over onze carnavalvereniging! Omdat we niet altijd nieuws hebben over onze carnavalvereniging zullen hier ook andere berichtjes te lezen zijn. Geef deze site voldoende tijd om te laden als je ons bezoekt. Want door de vele foto's zou de laadtijd even op zich kunnen laten wachten. Bedankt en veel lees- en kijkgenot!
Waarom bederven groenten en fruit en beschimmelt een boterham na een tijd? Hoe kan je voedselvergiftiging voorkomen? Wat kan je zelf doen om je voedsel zo lang mogelijk te bewaren? Wat mag je zeker niet doen als je eten klaarmaakt? Enkele handige keukentips
Eén van de troeven van een evenwichtig en gevarieerd vegetarisch eetpatroon is dat groenten, granen, noten en fruit zeer goede bronnen zijn van waardevolle voedingsstoffen. Maar niet alleen de voedingswaarde is van belang. Gezonde voeding moet ook vers zijn en mag geen giftige stoffen of ziekteveroorzakende bacteriën bevatten. Voorkomen van voedselbederf is dus de boodschap.
Oorzaken van voedselbederf Voedselbederf is een omzetting van het oorspronkelijke voedingsproduct tot een product dat door het lichaam niet goed verdragen wordt. Deze omzettingen kunnen van verschillende aard zijn: we spreken van chemisch bederf en microbieel bederf. Chemische omzettingen in groenten en fruit kunnen zowel gewenst als ongewenst zijn. We weten bijvoorbeeld dat bepaalde plantenhormonen en enzymen ervoor zorgen dat fruit via chemische processen rijp en dus eetbaar wordt. De voedingsindustrie maakt gebruik van deze kennis om het rijpen van fruit uit te stellen of te versnellen: bananen worden bijvoorbeeld geplukt wanneer ze nog zeer groen zijn. Zoniet komt meer dan de helft na het transport in zeecontainers overrijp of rot in de West-Europese havens aan. Eenmaal de onrijpe groene bananen hun bestemming hebben bereikt, worden ze met het plantenhormoon ethyleen behandeld om de rijping te versnellen. Dit kan verklaren waarom de bananen die je soms groen in de winkel koopt enkele dagen later al bijna overrijp zijn. Een ongewenst chemisch proces kan zich bijvoorbeeld voordoen bij spinazie en andijvie - groenten die nitraat bevatten. Bij lange bewaring wordt dit nitraat omgezet in kankerverwekkend nitriet. Je kan dit zien aan het verleppen van de bladeren. Daarom is het aan te raden deze groenten steeds zo vers mogelijk te eten. Naast deze natuurlijke chemische omzettingen kan voedsel ook bederven door chemische reacties die het gevolg zijn van menselijke handelingen. Een voorbeeld zijn blikproducten. Zolang het blik intact is kunnen de metalen geen contact maken met het voedsel. Wanneer het blik echter gedeukt is of geopend werd, kunnen zware metalen in het voedsel binnendringen. Eet dus nooit de inhoud van een gedeukt blik en bewaar de rest van het blikvoedsel niet in het geopende blik zelf.Er kan ook chemische voedsel-besmetting optreden als voedsel in contact komt met chemische middelen, die dan als een dun laagje op het voedsel aanwezig blijven. Denk daarbij in de eerste plaats aan allerhande kunstmeststoffen en pesticiden, maar ook aan schoonmaakmiddelen of andere chemische producten die op je handen of keukengerei aanwezig kunnen zijn. Zorg er altijd voor dat je handen en keukenmateriaal schoon zijn voor ze met het voedsel in aanraking komen. Bovendien verdient het aanbeveling groenten en fruit altijd eerst grondig te wassen. Gebruik hiervoor bij voorkeur lauw tot warm water. Vele pesticiden lossen immers bijna niet op in koud water. Je kan trouwens in de meeste natuurvoedingswinkels speciale zeep verkrijgen om groenten en fruit te reinigen. Een andere mogelijkheid is het kopen van biologische producten. Als je ervoor kiest zelf je groenten en fruit te kweken, probeer dan even de voorgeschiedenis van je tuin te achterhalen. Vele stukken grond in West-Europa zijn volledig verontreinigd door jarenlang gebruik van pesticiden en andere chemicaliën. Zelfs al heb je in 25 jaar nooit pesticiden in je tuin gebruikt, dan nog kunnen deze stoffen in hoge concentraties aanwezig zijn en opgenomen worden in de planten die je kweekt. Behalve de tips die hierboven worden vermeld, kan je zelf niet veel doen om chemisch bederf of vervuiling te voorkomen of te vertragen. Bovendien is chemisch bederf niet de grootste oorzaak van voedselbederf en -vergiftiging. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van bederf is microbieel bederf: bacteriën, gisten en schimmels de zogenaamde micro-organismen (zie ook het artikel in Eva Magazine 7) - gaan in ons voedsel groeien en allerlei stoffen produceren waardoor de etenswaren niet meer eetbaar zijn. Omdat deze vorm van voedselbederf veel meer voorkomt dan chemisch bederf en vooral omdat we zelf veel meer kunnen doen om dit soort bederf te beperken of te voorkomen, gaan we hier wat verder op in.
Besmettingsbronnen Ons voedsel kan op verschillende manieren besmet geraken met micro-organismen (m.o.): in de bovenste laag van een vruchtbare bodem kunnen tot 10 miljoen m.o. aanwezig zijn per gram aarde. Zij zorgen voor de mineralisatie van het organisch materiaal in de bodem zodat dit opneembaar wordt voor de planten. Ook in water komen m.o. voor. Drinkbaar water bevat nog zon 100 m.o. of kiemen per milliliter en afvalwater tot 100 miljoen per milliliter! Planten zijn dus sowieso besmet door de grond waarin ze groeien en het water waarmee ze in contact komen. Planten die met menselijke of dierlijke aal bemest worden, zullen bovendien vooral met fecale m.o., waartoe pathogene of ziekteveroorzakende kiemen behoren, besmet worden. Ook na de oogst kan een verdere besmetting van het voedsel plaatsvinden: apparatuur en tuin- of keukengereedschap die onvoldoende gereinigd en gedesinfecteerd worden, kunnen zorgen voor een extra besmetting. Ook via de huid, haren en het ademhalingsstelsel kan de mens m.o. overbrengen op levensmiddelen. Tenslotte kunnen ook kiemen die in de lucht aanwezig zijn in het voedsel terechtkomen. Beperk besmetting van je voedsel door regelmatig je handen te wassen tijdens het bereiden van een maaltijd. Zorg ook voor schoon keukenmateriaal en reinig bij voorkeur het gebruikte materiaal tussendoor om zogenaamde kruisbesmetting van het ene voedingsmiddel op het andere te voorkomen.
Groei micro-organismen = bederf + voedselvergiftiging Gedurende de verdere verwerking en bewaring van voedingsmiddelen kunnen m.o. zich vermenigvuldigen. Het resultaat van die groei is vooral bederf van het voedsel omdat m.o. die groeien ook chemische stoffen produceren. Deze stoffen zorgen op hun beurt voor chemische reacties in het voedsel waardoor het bederft. Wanneer echter toevallig ook ziekteverwekkende m.o. aanwezig zijn, kan dit aanleiding geven tot voedselvergiftiging.Er bestaan drie verschillende vormen van voedselvergiftiging: Men spreekt van een intoxicatie als in het voedsel een gifstof aanwezig was die daarin vóór consumptie door een bacterie werd geproduceerd. Dus ook al worden de bacteriën zelf gedood voor men het voedsel verorbert, de gifstof blijft aanwezig en het voedsel is dus niet veilig. De symptomen van een voedselintoxicatie treden vrij snel op. Koorts komt meestal niet voor bij een intoxicatie. Braken en diarree zijn de meest voorkomende verschijnselen, naast hoofdpijn, misselijkheid en buikkrampen. Soms treden ook verlammingsverschijnselen op, zoals bij botulisme. Andere gifstoffen die voornamelijk door schimmelsgeproduceerd worden, de zogenaamde mycotoxines, zijn kankerverwekkend. Eet dus nooit voedsel waar schimmel op aanwezig is. Ook niet als de schimmel bijvoorbeeld maar op een klein stukje van de appel voorkomt en je dit deel eraf snijdt. Zodra je de schimmel kan zien, betekent dit dat de gifstof al in de hele vrucht is verspreid. Naast dergelijke schimmels die ongewenst op ons voedsel verschijnen, bestaan er andere schimmelproducten die niet toxisch zijn - denk maar aan schimmelkazen, tempeh of Quorn.Bij een infectie werd voedsel gegeten waarin bacteriën aanwezig zijn die ziekteverwekkend zijn. Bekende voorbeelden zijn Salmonella en Escherichia coli. Als deze bacteriën gedood worden vóór consumptie van het voedsel, is er geen gevaar meer. Een toxi-infectie tenslotte is een voedselvergiftiging waarbij een bacterie aanwezig in het gegeten voedsel - gifstoffen gaat produceren nadat ze in het lichaam is opgenomen. Ook in dit laatste geval verdwijnt het gevaar als de bacteriën gedood worden vóór consumptie van het voedsel, omdat de gifstof pas na consumptie wordt gevormd. Anders dan bij een voedselintoxicatie, treden de symptomen bij een voedselinfectie en voedseltoxi-infectie pas op geruime tijd na het eten van het voedsel. Ook zal men in deze gevallen wel koorts hebben.
Voorkomen is beter dan genezen Om goed te begrijpen hoe wij microbieel bederf kunnen vertragen en voedselvergiftigingen kunnen voorkomen, is het handig te weten hoe m.o. groeien. M.o. vermenigvuldigen zich door celdeling: uit één bacterie ontstaan er twee, uit die twee krijg je er dan vier, dan acht, dan zestien enzoverder. Dit noemt men exponentiële groei. Dit gebeurt allemaal erg snel. Sommige bacteriën vermenigvuldigen zich in amper 20 minuten! Het gevolg is dat je uit één enkele bacterie al snel een heel leger van miljoenen bacteriën krijgt. Om te kunnen groeien hebben m.o. wel een aantal zaken nodig: voedingsstoffen, vocht, zuurstof of net geen zuurstof en een bepaalde temperatuur. Als één van deze dingen ontbreekt, kunnen ze niet groeien. Dit betekent echter niet dat ze ook direct dood of onschadelijk zijn. Zij kunnen heel gemakkelijk in een soort slapende vorm overleven en zich vervolgens bij gunstige omstandigheden verder vermenigvuldigen. Met deze kennis in het achterhoofd kunnen we even overlopen hoe we kunnen voorkomen dat m.o. al te snel in ons voedsel gaan groeien, het doen bederven en ons in het slechtste geval ziek maken.
Voedingsstoffen Naast enkele andere voedingsstoffen, zoals mineralen, hebben m.o. vooral eiwitten en/of koolhydraten nodig. Ons voedsel is dus een uitermate geschikte voedingsbron. Hieraan kunnen we weinig veranderen.
Vocht In producten die weinig vocht bevatten kunnen m.o. niet zo snel groeien. Een aantal bewaartechnieken is hierop gebaseerd. Concentratie, drogen en vriesdrogen van voedsel zijn technieken waarbij het water wordt verwijderd uit het product. Naast het verwijderen van het vocht kan er ook voor gezorgd worden dat de m.o. het vocht niet meer kunnen gebruiken, ook al is het nog aanwezig. Deze techniek wordt het verlagen van de wateractiviteit genoemd. Praktisch komt het erop neer dat het vocht gebonden wordt door bijvoorbeeld zout of suiker toe te voegen, of dat het vocht bevroren wordt, zoals bij het invriezen van producten. Zelf kunnen wij deze technieken in onze huiskeuken echter moeilijk toepassen.
Zuurstof Sommige m.o. hebben zuurstof nodig om te groeien. Andere zullen net beter groeien als er geen zuurstof aanwezig is. Door luchtledig te verpakken wordt de houdbaarheid van bepaalde producten aanzienlijk verlengd. Ook in de keuken is het aangewezen het te bewaren voedsel zoveel mogelijk af te dekken met een huishoudfolie of te bewaren in een gesloten pot.
Zuurstof M.o. kunnen groeien tussen 18°C en 70°C. Afhankelijk van het temperatuurgebied waarin ze in staat zijn zich te vermenigvuldigen, kunnen ze in drie groepen worden verdeeld. De eerste groep, de zogenaamde psychrofielen, kunnen groeien tussen 18°C en 20°C, maar ze groeien het snelst bij 10°C. Mesofielen groeien tussen 5°C en 50°C. Ze vermenigvuldigen zich het snelst tussen 30°C en 37°C. Omdat dit de lichaamstemperatuur is, behoren veel ziekteverwekkende bacteriën tot deze groep. Thermofielen tenslotte kunnen zich vermenigvuldigen tussen 37°C en 70°C, maar groeien het snelst in de buurt van 55°C. Goede koeling is dus één van de belangrijkste factoren om de groei van m.o. in voedsel te beperken. Zorg voor een goede diepvriezer waarvan de temperatuur beneden 18°C ligt. Bacteriën en gisten groeien wel niet beneden 6°C, maar schimmels kunnen tot bij 18°C groeien. Temperaturen beneden 24°C à 25°C zijn nog beter, omdat hier ook enzymatisch bederf wordt stilgelegd. Dit is echter vooral van belang voor rauwe producten. In de praktijk halen de gewone huishoud-diepvriezers deze lage temperaturen vaak niet. Bewaar daarom diepgevroren producten niet langer dan 6 maanden. De temperatuur van de koelkast ligt liefst zo dicht mogelijk bij 0°C. Zorg er in elk geval voor dat je koelkast beneden 5°C koelt, dan verhinder je alvast de groei van mesofielen waartoe, zoals gezegd, de meeste ziekteverwekkers behoren. Plaats af en toe een thermometer in je koelkast om de temperatuur te controleren en bij te regelen.Te vaak nog worden levensmiddelen ongekoeld achtergelaten, waardoor groei van m.o. optreedt. Koel voedsel altijd zo snel mogelijk af. Doe dit indien mogelijk eerst in koud (ijs)water, zodat het voedsel al wat afgekoeld is voor je het in de koelkast of diepvriezer stopt. Dit omdat je koelkast en diepvriezer meer energie gaan verbruiken als je er te warme zaken in plaatst en bovendien gaat het afkoelen in water sneller dan afkoelen aan de lucht. Het is om dezelfde reden ook beter het voedsel niet in diepe en grote recipiënten in de koelkast of vriezer te plaatsen. Hoe groter de pot, hoe langzamer het afkoelen tot in de kern verloopt, wat een hoog risico met zich meebrengt. Verhitte levensmiddelen worden namelijk het best binnen de twee uur gekoeld tot 10°C en binnen de 10 uur onder de 3°C. Het ontdooien van diepgevroren levensmiddelen kan een risico inhouden wanneer men ontdooit bij hoge temperatuur of het ontdooide product lange tijd bij kamertemperatuur laat liggen. Vooral diepgevroren materiaal van een groot volume kan problemen opleveren: de kern zal nog diepgevroren zijn terwijl de buitenzijde al volledig ontdooid is. Levensmiddelen die niet volledig ontdooid zijn, moeten normaal langer verhit worden om alle eventueel aanwezige ziekteverwekkers te doden, wat meestal niet gebeurt. Het is een fabeltje dat je ontdooide producten niet opnieuw mag invriezen. Alles hangt ervan af hoe je de producten ontdooit. Als je dit zoals vele mensen doet bij kamertemperatuur (bijvoorbeeld de dag tevoren uit de diepvries halen) dan klopt deze regel wel. In die lange tijd en bij kamertemperatuur kunnen de m.o. immers goed groeien. Als je dit voedsel dan opnieuw gaat invriezen, zullen al die m.o. bij een tweede keer ontdooien terug wakker worden en weer gaan groeien. Ontdooi je echter in de koelkast, dan kunnen de m.o. niet groeien omdat de temperatuur niet boven 5°C stijgt. Dit voedsel opnieuw invriezen is net alsof je het nooit had ontdooid wat betreft aantallen bacteriën. Hetzelfde geldt voor ontdooien in de microgolfoven met een speciaal ontdooi-programma. Omdat dit ontdooien zeer snel gaat maximum 15 minuten - hebben de m.o. niet de tijd om in zeer grote aantallen te gaan groeien.Het warmhouden van bereide gerechten op stoomtafels, in ovens of au bain-marie leidt vaak tot voedselvergiftiging. Het risico hangt af van de temperatuur waarop het voedsel wordt warmgehouden en de tijdsduur. Bij voorkeur wordt het voedsel boven de 60°C gehouden omdat weinig m.o. bij die temperatuur kunnen groeien en als ze al kunnen groeien gaat dit zeer traag. Desondanks is het aan te bevelen de tijd tussen bereiding en consumptie zo kort mogelijk te houden. Vanaf een interval van vier uur is voorzichtigheid geboden. Onvoldoende koken en verhitten van voedsel is ook een factor die vaak een rol speelt bij het uitbreken van voedselvergiftiging. Dit geldt zowel voor vers voedsel, dat de eerste keer bereid wordt, maar ook voor het opnieuw verhitten van bereide en gekoelde maaltijden of overschotjes. Meestal zal men dergelijke maaltijden gewoon heropwarmen in plaats van voldoende te verhitten. Verhitten is noodzakelijk om de aanwezige m.o. te doden. Hoe hoger de temperatuur wordt, hoe minder lang m.o. kunnen overleven. In de voedingsindustrie wordt dit principe toegepast als bewaartechniek. Men spreekt van pasteurisatie als gedurende een welbepaalde tijd verhit wordt tussen 60°C en 100°C. Voor sterilisatie worden temperaturen boven de 100°C toegepast. U.H.T (Ultra High Temperature Treatment) is een proces waarbij gedurende enkele seconden boven 130°C verhit wordt. Daarnaast hebben we de beter gekende technieken als blancheren, koken, bakken, frituren Zorg er dus altijd voor dat je voedsel voldoende verhit, zeker als het gaat over heropwarmen. Natuurlijk moet je hierin niet overdrijven, want verhitten betekent ook verlies aan vitamines. Enkele minuten aan de kook brengen volstaat meestal wel.
Praktische tips
Eet bladgroenten zoals spinazie en andijvie zo vers mogelijk: verlepte bladeren wijzen op de omzetting van nitraat in nitriet, een chemische stof die niet goed door de mens wordt verdragen.
Eet nooit de inhoud van een gedeukt blik en bewaar de rest van het blikvoedsel niet in het geopende blik zelf.
Zorg er steeds voor dat je handen en keukenmateriaal goed schoon zijn voor je met voedsel in aanraking komt.
Reinig ook tijdens de bereiding van het voedsel regelmatig je handen en het gebruikte materiaal.
Was groenten en fruit grondig. Gebruik hiervoor bij voorkeur lauw tot warm water.
Kies zoveel mogelijk voor biologische groenten en fruit.
Eet nooit voedsel op waar schimmel op aanwezig is. Ook niet als je het beschimmelde stukje eraf snijdt.
Zorg voor een goede diepvries waarvan de temperatuur beneden 18°C ligt.
De temperatuur van de koelkast ligt liefst zo dicht mogelijk bij 0°C, maar zeker beneden 5°C.
Bewaar restjes niet in al te grote en diepe recipiënten in de koelkast of diepvries. Meerdere kleine potjes zijn beter.
Ontdooi iets in de koelkast of met een speciaal ontdooi-programma van de microgolfoven. Enkel dan mag je ontdooide producten zonder risico opnieuw invriezen. Ontdooi nooit gewoon bij kamertemperatuur!
Als je voedsel wil warm houden, zorg er dan voor dat de temperatuur boven de 60°C blijft. Hou het voedsel liefst niet langer dan 4 uur warm.
Bij opwarmen van vers voedsel of heropwarmen van kliekjes moet voldoende verhit worden. Enkele minuten laten koken is aan te bevelen.
Alleen in het donker eenzaam dwaal ik door de nacht niemand om me heen niemand die naar me lacht alleen in het donker niemand om mee te praten kon ik het altijd maar zo laten alleen in het donker de maan die op me neerschijnt een schim die verdwijnt alleen in het donker ik wil ergens anders heen want alleen is ook maar alleen
Normaal gingen we dit weekend niks meer op ons blogje plaatsen. Maar het volgende gedicht van ateur Bert De wilde, vonden we zo mooi dat we het met je wilden delen:
DE MAAN.
De maan is de meest vrouwelijke van alle hemellichamen : ze is even mysterieus als alle vrouwen, ze verandert voortdurend van uitzicht en gedaante, ze voelt zich graag in de wolken, ze houdt ervan dat iedereen naar haar opkijkt, de ene keer is ze slank en dan weer volrond en in haar bestaan is ze ook onderworpen aan een regelmatige cyclus van 28 dagen. En tot slot: ze krijgt ook veroveraars op bezoek.
MET ZO WEINIG WOORDEN
ZEG JE DAT JE OM ME GEEFT
JE HOUDT NIET VAN GROTE VERHALEN, DAT IS BEKEND
EN JIJ GAAT BIJ PROBLEMEN
DEZE TOCH NOOIT UIT DE WEG
IK BEN TROTS ALS EEN PAUW DAT JIJ M'N LIEFSTE BENT
JE MOET 'T LEVEN NEMEN ZOALS 'T GAAT
VOOR EEN BEETJE AANDACHT IS 'T NOOIT TE LAAT
GEEF ELKAAR DE RUIMTE EN 'T GAAT GOED
'T IS TOCH DE VRIENDSCHAP DIE 'T 'M DOET
JE MOET 'T LEVEN NEMEN ZOALS 'T IS
OOK AL GAAT 'T HIER EN DAAR WEL EENS MIS
MAAR MET MIJ STA JIJ NOOIT IN DE KOU
'K ZAL ER ALTIJD ZIJN VOOR JOU
SAMEN LEERDEN WE KNOKKEN
GINGEN WIJ SOMS DOOR EEN HEL
DAN BLEEF JIJ IN MIJ GELOVEN, DAT WIST IK WEL
ALS IK EVEN DE MOED LIET ZAKKEN
KWAM JIJ STEEDS WEER IN BEELD
'T IS JOUW LIEFDE DIE NOG STEEDS MIJN WONDEN HEELT
JE MOET 'T LEVEN NEMEN ZOALS 'T GAAT
VOOR EEN BEETJE AANDACHT IS 'T NOOIT TE LAAT
GEEF ELKAAR DE RUIMTE EN 'T GAAT GOED
'T IS TOCH DE VRIENDSCHAP DIE 'T 'M DOET
JE MOET 'T LEVEN NEMEN ZOALS 'T IS
OOK AL GAAT 'T HIER EN DAAR WEL EENS MIS
MAAR MET MIJ STA JIJ NOOIT IN DE KOU
'K ZAL ER ALTIJD ZIJN VOOR JOU
JE MOET 'T LEVEN NEMEN ZOALS 'T GAAT
VOOR EEN BEETJE AANDACHT IS 'T NOOIT TE LAAT
GEEF ELKAAR DE RUIMTE EN 'T GAAT GOED
'T IS TOCH DE VRIENDSCHAP DIE 'T 'M DOET
JE MOET 'T LEVEN NEMEN ZOALS 'T IS
OOK AL GAAT 'T HIER EN DAAR WEL EENS MIS
MAAR MET MIJ STA JIJ NOOIT IN DE KOU
'K ZAL ER ALTIJD ZIJN VOOR JOU
Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70 procent uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed, is intercellulair; het overige gedeelte is nodig voor de werking van onze organen. 90 % van de hersenen, 79 % van hart en longen, 76 % van de spieren, 70 % van de lever, 22 % van de beenderen en zelfs 10 % van de tanden is water.
Water is een onmisbare brandstof voor ons lichaam. Een volwassen mens moet dagelijks bijna drie liter water in voedsel en drank tot zich nemen. Deze hoeveelheid is onmisbaar. Zonder water kunnen we ten hoogste vier dagen overleven, daar waar we het zonder voedsel veel langer zouden uithouden.
Dagelijks verliezen we lichaamsvocht en dat moet telkens weer aangevuld worden. Op die manier zorgen we ervoor dat alle fysiologische systemen goed werken, sterken we ons afweersysteem en voorkomen we ziektes. Met water verwijderen we immers de afvalstoffen uit ons lichaam, regelen we onze lichaamswarmte en transporteren we vitaminen, voedingsstoffen en alle andere mineralen door ons lichaam.
De hoeveelheid vocht die we nodig hebben, verschilt van persoon tot persoon. Zo hebben kinderen meer vocht nodig dan volwassenen. De leeftijd en het lichaamsgewicht en uiteraard ook de fysieke activiteit zijn bepalend voor de vochtbehoefte. Wie actief is, verliest immers meer vocht door zweten en via de ademhaling. Ook de omgevingstemperatuur speelt een rol, zodat het moeilijk is om de juiste vochtbehoefte van een individu te bepalen. Dagelijks 1 tot 1,5 liter water, en zelfs meer als we ziek zijn, is aangeraden om het evenwicht in het lichaam, en ook het evenwicht in de geest, te bewaren of te herstellen.
Onderstaande tabel geeft een idee van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht per kilogram lichaamsgewicht:
Baby's
110 ml/kg
Kinderen (tot 10 jaar)
40 ml/kg
Volwassenen
30 ml/kg
Ouderen (65+)
25 ml/kg
Concreet betekent dit dat een kind van 6 jaar dat 20 kg weegt, 20 x 40 = 800 ml per dag zou moeten drinken.
Enkele tips voor een goede gezondheid: regelmatig water drinken is de boodschap.
Water is goed voor de hydratatie van de huid en voorkomt de veroudering ervan.
Neem de goede gewoonte aan water te drinken als er geen voedsel wordt verteerd.
Begin en eindig de dag met een glas water en drink op regelmatige tijdstippen een kleine hoeveelheid water. Grote hoeveelheden water ineens drinken, heeft weinig zin omdat het proces van bloedwisseling traag verloopt. Maak een vergelijking met het verkeer teveel wagens zorgen voor filevorming. Geleidelijk aan rijden, gaat veel sneller en is veel efficiënter.
Brullende leeuwen, kuddes olifanten en de hoogste berg van de wereld. Dit zijn de hoogtepunten van een reis naar Tanzania, een van de armste landen ter wereld.
Leeuwen, olifanten, buffels, neushoorns, nijlpaarden, giraffen, zebra's, noem maar op. Je moet niet gek opkijken als je al deze wilde dieren in het echt tegenkomt. Door de uitgestrekte savannes lijkt het net alsof je op de set van The Lion King terecht bent gekomen. Dat is ook niet zo gek, want Tanzania laat je zien hoe Afrika was voordat de Europeanen het continent hadden ontdekt.
Klimaat Tanzania ligt net onder de evenaar, je zou dus denken dat het door het tropische klimaat altijd erg warm is. Maar omdat er veel hoogteverschillen zijn in Tanzania verschilt het klimaat per plaats. In de buurt van de hoge Kilimanjaro is het een stuk kouder (het vriest zelfs boven op de berg) en aan de kust is het overdag erg warm en vochtig. 's Avonds kan het daar erg koud worden, dus is het aan te raden om toch een trui in je koffer te stoppen. Alleen in de echte binnenlanden is het echt tropisch.
Tussen maart en mei kun je trouwens maar beter niet naar Tanzania gaan. In die maanden is het regenseizoen en regent het elke dag. Tussen november en januari is er ook een regenseizoen, maar dan regent het veel minder.
Nationale parken De wilde dieren in Tanzania zijn dan wel beschermd, maar je hebt genoeg mogelijkheden om ze te zien. Samen met een gids kun je in de 95.000 vierkante kilometer aan nationale parken op safari. Ga ergens tussen december en mei en bekijk bijvoorbeeld in het Serengeti National Park de migratie van talloze zebra's en gnoes. Als je goed kijkt zie je ook de roofdieren die een maaltijd proberen te verzamelen. Het Serengeti is het bekendste nationale park van Tanzania. Nee, dit is niet het safaripark in Arnhem. De giraffen, leeuwen en cheetahs lopen hier in het wild.
In het Tangarine National Park kun je op zoek naar olifanten. Zij komen hier in het droge seizoen in grote getalen. Zie je een baobabboom? Kijk dan nog maar eens goed. Grote kans dat er dan olifanten in je buurt zijn. Deze dieren vinden de bast van de reusachtige boom erg lekker en gebruiken de stam om teken van zich af te schuren. De baobabboom kan ouder worden dan duizend jaar en wordt ook wel eens de onderstebovenboom genoemd. Dit komt omdat de kale takken van de baobab ook wel lijken op boomwortels.
Kilimanjaro en Ngorongoro Eigenlijk is de bekendste plek van Tanzania de Kilimanjaro. Dit is de hoogste berg van de wereld (5900 meter) en ligt bijna op de evenaar. Toch is er altijd sneeuw en is het er erg koud. De Kilimanjaro is van oorsprong een vulkaan, maar is niet meer actief. Een andere bekende vulkaan in Tanzania is de Ngorongoro. Deze is een stuk minder hoog (600 meter), maar wel erg mooi. Naast de krater ligt namelijk een erg mooi groen stuk natuur met veel groene planten en water. Je vindt er dan ook veel dieren: duizenden flamingo's, leeuwen, olifanten, zebra's en springbokken.
Kilimanjaro (links) en Ngorongoro (rechts)
Dar-es-Salaam Tanzania is ook bekend om zijn vele stammen die nog aan hun oorspronkelijke gebruiken vasthouden. Maar niet alle inwoners van dit land leven op deze manier. De voormalige hoofdstad Dar-es-Salaam is een echte stad. Hier vind je de belangrijkste haven van Tanzania en zie je grote winkelstraten en mooie stranden. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de Oesterbaai. Dit mooie strand ligt het dichtst bij de stad.
Zanzibar Ben je uitgekeken in de stad, neem dan eens een kijkje op het eiland Zanzibar. Dit eiland bestaat eigenlijk uit twee eilanden, Unguja en Pemba, en hoort ook bij Tanzania. Van hieraf zijn veel ontdekkingsreizigers begonnen met hun tocht door Afrika
Onze carnavalvereniging "De Nieuwe Raad van Elf De Klinge" zoekt bestuursleden. Mensen die daarin geinteresseert zijn, mogen ons contacteren. Wij verwachten geen financiele steun, alleen uw medewerking voor het organiseren van allerlei evenementen. Laat het ons weten als u de geschikte persoon bent met de nodige dosis humor en inzettingsvermogen om een creatieve carnavalgroep te besturen.
Britney had in juni een onenightstand die werd opgenomen zonder haar medeweten.
Een dag nadat ze haar kinderen moest afstaan aan haar ex, raakte Britney Spears verwikkeld in een seksschandaal. Een anonieme 28-jarige man beweerde gisteren dat hij in juni in Hawaii seks had met Britney, en dat hij die 'seksploten' op video heeft vastgelegd. Haar familie maakt zich inmiddels grote zorgen en vreest dat ze op een dag op televisie zullen vernemen dat Britney dood is. Dan toch liever zo'n sekstape.
Niet tevreden met prestatie De onenightstand van Britney zegt dat hij niet eerder met de sekstape naar buiten is gekomen... omdat hij niet tevreden was met zijn prestatie.
"Niet veel soeps" De man vertelt aan het magazine In Touch: "Het was maar normale seks, niets speciaals. Het was eigenlijk wel een beetje teleurstellend. Het duurde ongeveer 25 minuten en daarna vielen we allebei in slaap".
Brit wist niet dat ze gefilmd werd De man woonde op het Big Island van Hawaii toen hij er op 7 juni Britney ontmoette in een bar. Ze gingen samen naar haar kamer in het Four Seasons Hotel en hadden seks. Hij geeft toe dat Britney niet wist dat hij hun avontuur filmde. De man is er nog niet uit of hij de sekstape zal openbaar maken.
Familie vreest voor haar leven Inmiddels vreest Britneys familie voor haar leven. Haar tante geeft in The Sun toe dat ze bang is dat ze op een dag de televisie zal aanzetten en vernemen dat haar nichtje dood is. Chanda McGovern aanschouwt met pijn in het hart hoe Britney zichzelf naar de verdoemenis helpt en vreest dat de volgende stap een drugoverdosis zal zijn.
Terug naar Louisiana De familie van Brit smeekt haar dan ook Los Angeles te verlaten en terug te keren naar haar thuisstad Kentwood in Louisiana. "We zijn bang dat ze in een neerwaartse spiraal zit. In plaats van terug te keren naar haar familie, richt ze zich op haar slechte vrienden, feesten en drugs gebruiken. Bewust of per ongeluk zal ze vroeg of laat een overdosis nemen. Ze heeft zelfmoordneigingen, dat is duidelijk. Ze heeft geen ruggengraat meer, en die kan ze bij haar familie vinden".
Moeder laten vallen Chanda trouwde veertien jaar geleden met de oom van Britney, die toen als elfjarige op hun huwelijk zong. "Telkens ik de tv aanzet, is er wel iets met Britney. Het gaat van kwaad naar erger. Zeg nu zelf, zonder slip op stap gaan, dat is toch niets voor een meisje uit het Zuiden? Op sommige beelden zien we dat ze ofwel drugs heeft genomen of zo dronken is dat ze niet meer weet in welke wereld ze leeft. Het is hartverscheurend. Iedereen maakt fouten, maar ze moet weer met haar voeten op de grond komen. Haar moeder is altijd haar steun en toeverlaat geweest, maar sinds Brit haar ma heeft laten vallen, stevent ze recht op de hel af. Haar kinderen kwamen op de tweede plaats, haar feesten op de eerste, dus het was niet echt een verrassing dat ze haar zonen is kwijtgespeeld. Ik heb de hele tijd zin haar vast te grijpen en te knuffelen en haar te zeggen dat ik van haar hou. 'Britney, word wakker', wil ik schreeuwen, alsof ik haar zou willen doen ontwaken uit een nachtmerrie
Zoals jullie merken verschijnen er niet zoveel carnavalsberichten op onze carnavalsblog. Eerder veel andere berichten die eigenlijk niets te maken hebben met carnaval. Maar beter dat dan helemaal niets vinden wij. Het is zo, dat het momenteel erg stil is in onze carnavalvereniging. Het is geen makkie om een carnavalsbestuur te zijn. Wij hebben de carnavalgroep "De Nieuwe Raad van Elf De Klinge" overgenomen van het vorige bestuur. We zijn helemaal opnieuw onderaan de ladder moeten beginnen. We moeten zeggen: het is echt niet gemakkelijk. Daarom willen we een beroep doen op mensen die het één en 't ander weten over carnaval en die hun informatie met ons willen delen. Dat zou pas tof zijn. Het zou nog beter zijn als andere carnavalsverenigingen eens wat informatie geven over het gebeuren bij hen. Informatie die wij dan op onze site mogen plaatsen. Voor hen kan dat reclame zijn en wij kunnen onze blog vullen met carnavalnieuws. Misschien kunnen wij dan ook terecht bij jullie om eens wat op jullie site te plaatsen. In ieder geval, indien u info hebt over carnaval , dan is die bij ons zeer welkom. Ondertussen werken wij verder aan onze eigen vereniging en zodra er nieuws is, dan krijg je dat hier wel te lezen. Alvast dank aan de mensen die ons dergelijke informatie willen zenden. Stuur het gewoon naar n.r.v.e.deklinge@hotmail.com
Bier maakt deel uit van onze oudste producten. De herkomst ervan wordt gesitueerd rond 8.000 v. J.C. in Palestina, dus zo'n 10.000 jaar geleden. Het werd verkregen door gerstbrood te laten weken in water. De Soemeriërs hadden al een tiental types bier ontwikkeld. De Babyloniërs brachten nog meer verscheidenheid met tenminste 34 geïnventariseerde verschillende biersoorten. Iets later bestonden er bij de Egyptenaren al echte staatsbrouwerijen, waaruit blijkt dat er een alleenrecht op bier was. Deze "gerstewijn" werd gebruikt als offerande aan de goden. Farao Ramses II, bijgenaamd de brouwersfarao, kondigde zeer strenge regels af betreffende deze drank. Bier kwam tegen 5000 - 4800 v. J.C. via twee stromingen Zuid-Europa binnen: de Danubische stroom (Oost-Europa) en de Mediterrane stroom (Zuid-Frankrijk). In tegenstelling tot wat men vaak denkt werd bier al erg vroeg geproduceerd en gedronken in Griekenland en Rome, waarna, en dat is waar, het gedeeltelijk werd vervangen door wijn. De Romeinen mochten dan meer op wijn zijn gesteld, bier werd wel degelijk gewaardeerd en met name in de noordelijke streken, waar de gerst beter gedijde dan de wijnrank. In een Gallo-Romeinse villa zijn overblijfselen aangetroffen van een brouwerij uit de 3de, 4de eeuw. Bij de oude Galliërs werd de "cervoise" in het gezin gemaakt door de vrouwen. Het zijn de Galliërs die de gebakken stenen potten vervangen door de houten tonnen. Zij noemden mout "brace" Na de val van het Romeinse Rijk nam de Kerk de controle over de landerijen over. De monniken interesseerden zich voor deze drank en elke abdij leek over brouwerijen te beschikken. Maar ook in herbergen, kastelen en in de gezinnen werd bier gedronken.
Middeleeuwen
Zelfs na de invasie van de barbaren is het brouwen van bier nooit uit onze streken verdwenen. Vanaf de 7de en 8ste eeuw drinken de eerste kloostergemeenschappen bier, dat dan een volksdrankje is. In die tijd leefden de monniken zoals het volk, maar wel afzijdig van het volk. In de Maasstreek is er van het oudst bekende klooster, dat van Grand-Axe, nog een geschreven spoor uit 805. Zoals al vermeld, bezaten de eerste Belgische kloosters al stuk voor stuk een brouwerij. Dat was ook het geval in Villers-la-Ville, waar de monniken zich in 1146 vestigden. Zij bouwden daar een enorme abdij, waarbij ze zich lieten inspireren door de architectuur van Cîteaux (wieg van de cisterciënzers). Tijdens de eerste helft van de 13de eeuw werd de brouwerij in Romaanse stijl gebouwd. Door de godsdienstoorlogen en de Franse revolutie werd de abdij verwoest. In diezelfde tijd ontstonden de gilden, die tot doel hadden de kwaliteit van de producten en het respecteren van de tradities te handhaven door strenge vastgelegde regels. In de 14de en 15de eeuw komen er steeds meer brouwerijen. Bier wordt een volksdrank. In die tijd was het aangeraden bier te drinken in plaats van water. Door de bereidingswijze bevatte bier geen ziektekiemen, in tegenstelling tot water, dat vaak de oorzaak was van het overbrengen van epidemieën zoals cholera, pest... In de 16de eeuw was de Renaissance een gouden tijd voor brouwers. Hun gilden waren dan ook rijk. In Brussel kochten de brouwers van de verarmde Tapijtwerkers het onderkomen van de Arbre d'or, tegenwoordig het Huis van de Brouwers op de Grote Markt. Ze restaureerden en verfraaiden het in de 17de eeuw. Nadat het door de bombardementen op Brussel door maarschalk Villeroy totaal werd vernield, werd het met enorme kosten in de 18de eeuw herbouwd met een gevel, die ook nu nog bewonderd kan worden. Nadat het door de Franse revolutionairen was verkocht, werd het in 1954 na verschillende nauwgezette veranderingen weer het Huis van de Brouwers.
Van de 17de eeuw tot de Tweede Wereldoorlog
In de 17de eeuw verschijnen een groot aantal verschillende biersoorten in onze regio's. Zij kenmerken zich door de gebruikte ingrediënten en de kwaliteit van het water. De kleine brouwerijen floreren. Methodes om bier lang te bewaren bestaan nog niet en elk dorp heeft zijn eigen brouwerij. Aan het eind van de 18de eeuw blijkt dat de Franse revolutie geen heilzame werking heeft gehad op ons brouwerserfgoed. Buiten het feit dat zij een einde heeft gemaakt aan de brouwersgilden, is zij ook verantwoordelijk voor de verwoesting van vele kloosters en abdijen, waardoor er een eind kwam aan heel wat brouwersactiviteiten. Met de komst van Napoleon kwamen de brouwersactiviteiten weer tot leven, omdat de economie in zijn geheel uit het slop raakte. Deze activiteiten zijn niet langer alleen voorbehouden aan monniken, maar zullen een echte industrie gaan vormen. Aan het eind van de 19de eeuw zorgen de ontdekkingen van Louis Pasteur (1822-1895) betreffende het gisten en conserveren van voedsel via pasteurisatie ervoor dat de brouwerijen een nieuwe weg inslaan. Die ontdekkingen vormen tevens de basis voor een betere kwaliteit van het bier en dat zowel op het gebied van smaak (verschillende soorten gist geven verschillende smaken), als op het gebied van het conserveren ervan. Tegen 1900 zijn er 3223 officiële brouwerijen in België, waaronder brouwerij Wielemans in Vorst (Brussel) die, op Europees gebied, werd beschouwd als de grootste en modernste. De Grote Brouwerij van Koekelberg, eveneens in Brussel, brouwde het eerste bier met lage gisting (pils) in 1886. Na de Eerste Wereldoorlog neemt het aantal brouwerijen enorm af. In 1920 zijn er nog maar 2013 over. Door een gebrek aan mankracht en grondstoffen is de productie onmogelijk. Zij die het werk hervatten moeten zich mechaniseren In de jaren 30 wordt het er door de economische crisis niet beter op en door de Tweede Wereldoorlog loopt het aantal nog meer terug. Het resultaat is dat België in 1946 nog maar 755 brouwerijen telt.
Van de Tweede Wereldoorlog tot heden
Na de Tweede Wereldoorlog neemt het aantal brouwerijen nog meer af. De kleine zijn verdwenen of opgekocht door de grotere. In 1983 zijn er nog maar 134 in werking. Momenteel zijn er wat betreft het bier brouwen twee tendenzen te bespeuren: op mondiaal niveau de enorme fusie van grote brouwerijgroepen en op regionaal niveau de opleving van kleine en middelgrote brouwerijen, die gevarieerde producten ontwikkelen met een kwaliteit die verbonden is aan de streek. Op dit moment bestaan er in België een honderdtal brouwerijen met een gamma van ongeveer 500 verschillende types bier.
Wie de drukke en levendige straten van Bamako in Mali ziet, kan zich moeilijk voorstellen dat diezelfde straten 's nachts de slaapplaats vormen voor 3000 tot 6000 kinderen die nergens anders terecht kunnen. Sommigen zijn al bijna volwassen, maar anderen zijn 10, 8 of zelfs maar 6 jaar oud.
Op dakloos zijn staat geen minimumleeftijd. Deze kinderen zijn op zichzelf toegewezen. Niets beschermt hen... Ze zijn wees, of ondergaan de gevolgen van familiale conflicten. Maar vaker nog wordt kinderbedelarij veroorzaakt door extreme armoede. Wat betekent het om een straatkind te zijn in Bamako? Dat houdt in dat je alles verkoopt wat je maar kunt vinden: papieren zakdoekjes, telefoonkaarten, halskettingen voor toeristen. Maar ook bedelen, stelen en zelfs zich prostitueren, waardoor ze een groot risico lopen op HIV-besmetting. Alles om maar aan eten of een slaapplaats te geraken. In dergelijke omstandigheden hebben kinderen geen recht op iets wat hen op basis van hun leeftijd van nature toekomt: de genegenheid van een familie en een veilige omgeving. Ze bevinden zich in een vijandige en onvoorspelbare omgeving. Zowel psychologisch als lichamelijk geweld maakt voor deze kinderen deel uit van het dagelijks leven.
Gebaseerd op deze realiteit heeft Dokters van de Wereld besloten om het centrum Kanuya te steunen. Dit centrum geeft onderdak aan een aantal kinderen en probeert ze weer in de maatschappij en waar mogelijk ook in hun familie te integreren. Dit centrum kan vandaag de dag 40 kinderen opvangen.
De doelstelling van Dokters van de Wereld is om deze opvangcapaciteit te verhogen tot 100 kinderen. Hiermee kunnen per jaar 1400 kinderen geholpen worden in plaats van 555, en 850 heropgenomen worden in hun familie in plaats van 345 in 2005.
Dokters van de Wereld wil deze kinderen gezondheidszorg, een evenwichtigere voeding en school of een vakopleiding bieden door middel van dit centrum. Ook wil het team psychologische steun bieden aan deze verharde kleintjes die meer hebben gezien dan goed is voor hun leeftijd, maaar ook en vooral genegenheid...
De komende dagen, moet je heel erg alert zijn. Open onder geen voorwaarde een Franstalige mail met als bijlage 'Geen splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde' van wie dan ook. Het is een virus, die de 'Onwettige Kieskring' opent en die hele stukken van je C- partitie (de werkende partitie) van je computer wil toevoegen aan je D- partitie (diegene die soms langere tijd niet aan het werk moet). Dit is een zeer hardnekkig virus dat vroeger reeds hele stukken van de C-partitie naar de D- partitie verplaatst heeft. Het virus was toen ook bekend onder de naam "Verdrag van Athis"( wat ervoor zorgde dat de bestanden Dowaai, Orchies
En Rijsel (kortweg de volledige map "Frans-Vlaanderen")) of ook als "Vastlegging van de taalgrens" (waarbij oa de bestanden Ploegsteert - Waasten - Neerwaasten - Houtem - Komen - Moeskroen - Herzeeuw - Dottenijs - Rozenaken- Rukkelingen-aan-de-Jeker- Bitsingen verloren gingen voor de C-partitie en onmiddellijk aangetast en zodoende voor atijd verloren werden). Dit virus ontvang je van iemand, die jouw e-mailadres in zijn/haar maillijst heeft staan (het kan gewoon van een bekende zijn, die zonder dat hij/zij het weet, 'gebruikt' wordt), daarom moet je deze mail naar al jouw contacten sturen. Het is beter deze mail 25 keer te ontvangen, dan dit virus te openen. Als je een mail ontvangt met als onderwerp 'Geen splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde' of "Red de solidariteit", En dit komt van een Franstalige vriend/in af, open het aub niet en zet direct je computer uit. Dit is het ergste virus, zowel volgens CNN als volgens Ketnet en het is bevestigd door Microsoft en Linux, als het meest vernietigende virus ooit. Volgens de VRT is er natuurlijk niets aan de hand en is er niets mis met een voortdurend kleiner wordende C-partitie. Hecht hier geen geloof aan! Het virus is gisteren ontdekt door McAfee, en er is op dit moment geen 'cure (medicijn)' voor dit soort virus
Ergens, diep in mijn gemoed, verlang ik nog eens naar de tijd... in stil gepeins, het doet mij goed te denken aan mijn kindertijd.
Ergens voel ik mij beschaamd, volwassen en zo koel te zijn, alles berekend en beraamd. Het is goed, even weer kind te zijn.
En vind ik dan de échte vreugd terug, bij kinderen om mij heen, dan pink ik een traan... en ween, om al die blije kinderen klein; - het konden wel eens engelen zijn - al spelend leven, in hn jeugd... (Leo Charita)
Het Duitse Institut für Ernärhungsmedizin und Diätetik (D.I.E.T.) pakte naar aanleiding van Carnaval uit met een aantal nuttige tips voor drinkers die hun gezondheid zo weinig mogelijk schade willen berokkenen. Het D.I.E.T. beveelt aan om altijd een bodem te leggen en geen alcohol te drinken op een lege maag.Vooraf kan men best iets eten dat plantaardige vetten bevat, omdat die de maag beschermen. Na ieder glas alcohol is een glas van ongeveer 200 milliliter mineraalrijk mineraalwater zeer nuttig: het gaat uitdroging tegen en houdt de vochtbalans van het lichaam in evenwicht. Het is ook best bij één bepaalde alcoholische drank te blijven: of bier of wijn, bijvoorbeeld. Omdat alcoholconsumptie gepaard gaat met zoutverlies, is het goed om tussendoor een zoutrijke snack te eten: een hardgekookt eitje met zout, of een zoute haring zijn ideaal, zo stelt men bij het D.I.E.T. Na een nachtje doorzakken, moet de drinker zorgen voor een gezond ontbijt met volkorenbrood, hartig beleg met zure augurkjes, een krachtige bouillon en veel mineraalwater met een hoog zoutgehalte. Tenslotte wordt volgend drankje als vitaminen-bom aanbevolen: vul een glas met een derde melk, een derde vers geperst sinaasappelsap, sap van een halve citroen en twee eetlepels yoghurt. Het geheel op smaak brengen met suiker of zoetstof. Gezondheid!
Wat? Feeëriek schouwspel van prachtige praalwagens, doorweven met een gloed van licht. Prachtige lichtstoet op gebied van uitvoering en afwerking. Vasthoudend aan de kleine lamp en de tot in detail afgewerkte wagens mag de organisatie ieder jaar rekenen op tienduizenden bezoekers die de lichtstoet voor geen geld willen missen.
Inkom? 5 euro, 4 euro voorverkoop, tot 12 jaar gratis
In tegenstelling tot de andere seizoenen, die meestal op de 21ste beginnen, begint de astronomische herfst meestal op de 23ste september. Ook dit jaar: om 00:23 uur is de herfst begonnen, de zon stond toen boven de evenaar, dag en nacht duurden overal even lang.
Om praktische redenen en volgens internationale afspraak gebruiken de weerkundigen voor het berekenen van klimatologische gemiddelden een andere seizoensindeling. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november.
Woon jij in de omgeving De Klinge en ben je een plezant en actief iemand, die ook van knotsgekke carnavaltoestanden houd? Word dan lid van ons bestuur!
Voel jij je geroepen voor deze aanbieding, contacteer ons.
U kan steunend lid worden van onze carnavalgroep door een steunkaart te kopen. Voor meer informatie stuurt u ons een e-mail.
Geen oneerlijke praktijken, geen eigen belang, maar eerlijke praktijken ten voordele van onze carnavalvereniging