Michel Colemans, Penningmeester + Quizmaster + Wijkmeester + Boekenmeester
Rit Goetschalckx, secretaris
Willy Stroobants, wijkmeester
Frederic Kubben en Victoria Morré
DAVIDSFONDS OUDERGEM
Welkom in cultuur
09-02-2016
26ste Interverenigingenquiz
26ste Interverenigingenquiz
Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde nodigt u uit deel te nemen aan zijn 26ste Interverenigingenquiz.
Deze editie van de quiz met als thema ALGEMENE KENNIS is toegankelijk voor iedereen. Elke deelnemende ploeg mag ten hoogste 5 (vijf) personen inzetten. Individuele personen zijn ook welkom; zij worden ingelijfd in een bestaande ploeg die minder dan vijf personen telt. De quizmaster is nog altijd Michel Colemans en dit voor de 16de keer. Een jury van neutrale waarnemers zal de antwoorden op hun juistheid beoordelen en onherroepelijk beslissen.
Deelnemen is deze regels en voorwaarden aanvaarden.
Iedere deelnemer ontvangt een mooi geschenk naar keuze als prettige herinnering aan een spannende, leerrijke quiz. Er zijn geen verliezers!
Deelnemende verenigingen, gezinnen of personen dienen hun participatie aan deze quiz te melden vóór 15 februari 2016 aan Michel Colemans per e-mail : michel.colemans@gmail.com
Wanneer: zaterdag 20 februari 2016 om 14 uur 30 stipt. Waar: Gemeenschapscentrum DEN DAM, Waversesteenweg 1741 te 1160 Oudergem. Prijs: 15 euro per ploeg, contant te betalen net vóór aanvang van de quiz.
Individuele spelers betalen 3 euro.
Zó moeilijk zal het ook niet zijn. Het wordt een plezierige namiddag!
Ons ledenfeest vond plaats op vrijdag 18 december 2015. Er waren 32 personen aanwezig, zelfs enkele niet-leden.
Om 19:00 uur was er een receptie tot 19:30 uur. Vervolgens ging iedereen aan tafel voor koeken met koffie of warme chocomelk.
Op het einde werd onze voorzitter met zijn echtgenote in de bloemen gezet omdat zij in de herfst 60 jaar getrouwd waren.
De boeken besteld door de leden werden dan uitgedeeld. Slechts twee leden waren niet komen opdagen maar geen nood zij kunnen hun boeken komen halen begin 2016 in Den Dam.
Om 20:30 uur stipt ging iedereen naar beneden om in de splinternieuwe cinemazaal van het Gemeenschapscentrum Den Dam naar de film van Gilbert Vanden Eynde te kijken die hij gemaakt had in 2013 over zijn reis naar Namibië. Toen waren we met 33 aanwezig in de zaal. Omstreeks 22:00 uur keerde iedereen met een blij gemoed huiswaarts.
Ons lid Dirk was speciaal vanuit Gent naar Brussel afgezakt om het ledenfeest en de filmvertoning mee te maken.
Onze oudste leden, dhr. en mevr. Keereman, die zelfs ouder zijn dan onze afdeling (91 jaar)!
Jij komt toch ook naar onze activiteit van de maand november 2015?
Het is 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte zijn nederlaag leed in Braine-l'Alleud, niet ver van Waterloo. 15 jaar later scheurden de Zuidelijke Nederlanden zich af en ontstond het Koninkrijk België.
Proclamatie van de winnaars van de Gezinszoektocht
Op dinsdag 6 oktober 2015, net na het vertonen van de prachtige film over Syrië, vond een kleine receptie plaats in de lokalen van het Gemeenschapscentrum Den Dam.
Met dertien belangstellenden rond een hapje en een drankje proclameerde Willy Stroobants de winnaars van deze zoektocht die plaatsvond tussen 1 juli en 31 augustus 2015.
De hoofdwinnaar was Tom Chantrenne uit Oudergem die alle 20 vragen juist beantwoordde en bovendien met zijn antwoord op de schiftingsvraag akelig dicht bij de uiteindelijke tijd van ex-voorzitter Lieven Vermote zat. Het scheelde amper 5 minuten! Hij was niet aanwezig maar vroeg wel zijn prijs, een Vivaboxbon, beschikbaar te houden in Den Dam. Tweede winnaar was Veerle Delvaux uit Strombeek-Bever die naast alle goede antwoorden slechts 15 minuten verwijderd was van de correcte oplossing van de schiftingsvraag (Gechronometreerd 2 uur 22 minuten en 22 seconden!). Zij moest die dag laat werken zodat zij zich verontschuldigd had. Haar prijs, een boekenbon, werd haar achteraf per post toegestuurd. Derde winnaar was Ariane Tiberghien uit Oudergem die er 29 minuten naast zat. Zij was wel aanwezig met haar vader en nam de boekenbon met veel dank in ontvangst. Vierde winnaar tenslotte was Danielle Lesire uit Oudergem die ook alles juist beantwoordde maar een speciale prijs kreeg voor haar ingezonden foto van haar meidengroep bij één van de juiste oplossingen met een appel op de hand of op het hoofd. Zij was met haar echtgenoot aanwezig en was zeer verheugd de aankoopbon van een nabijgelegen warenhuis te mogen ontvangen.
Al bij al was deze activiteit een groot succes want volgens onze berekeningen zouden niet minder dan 200 personen die zoektocht afgelegd hebben.
Syrië is dagelijks in het nieuws. In toenemende mate komen Syriërs in ons land terecht.
We hadden op 6 oktober de unieke kans om een buitengewone documentaire te zien over het land zoals het was net voor het uitbreken van de burgeroorlog.
De regisseur Piet Van Den Poel is een verdienstelijk amateur filmer die mooie producten toont. Heerlijk evenwicht tussen gesproken commentaar en beeld werd ondersteund door gepaste muziek.
De welbekende namen van Palmyra, Krak des chevaliers, Maloula werden goed gesitueerd, waarbij alle kijkers onbewust de huidige journaalbeelden voor ogen hadden.
De meest kleurrijke soeks van Damascus en Aleppo, de oudste en grootste van de regio kwamen in beeld met vrolijk wuivende kinderen en druk shoppende families tussen de rijkdom van damast en goud.
We zijn er trots op dat we deze unieke film van 45 minuten als Davidsfonds hebben gebracht. Helaas hebben veel van onze leden hem gemist en een herkansing komt er niet!
Neen, ditmaal geen kapotgeschoten huizen, gillende moeders en oorlogstaferelen, maar een beeld van Syrië in een film die gemaakt werd net vóór het uitbreken van de burgeroorlog. Een beeld van een hoog beschaafd en zeer vriendelijk volk dat door de speling van het lot in de ellende is geraakt.
Gevolgd door de prijsuitreiking aan de winnaars van de Gezinszoektocht door het groene Oudergem (juli/augustus 2015).
Gratis toegang Graag inschrijven bij Den Dam via e-mail: dendam@vgc.be Datum: dinsdag 6 oktober 2015 om 20:00 uur Waar: Gemeenschapscentrum Den Dam, Waversesteenweg 1741, 1160 Oudergem
Het jaar 2015 is een bijzonder slecht jaar voor onze afdeling want op amper enkele maanden tijd is een tweede trouw lid van ons heengegaan. Roger Vandenberghe overleed in de maand augustus.
Onze blijken van deelneming aan familie en vrienden vanwege het bestuur van het Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde.
Als aftrap voor het werkjaar 2015-2016 kiezen we op zaterdag 19 september 2015 - in het kader van de Open monumentendagen in het Brussels Gewest - voor een activiteit vlakbij en gaan in Watermaal-Bosvoorde op bezoek in de gebouwen van de Cementbedrijven CBR en in het kantoorgebouw (voormalige hoofdzetel) van Glaverbel, gelegen aan (respectievelijk) Terhulpsesteenweg 185 en 166.
Ter plaatse is doorlopend een rondleiding voorzien om ons groepsbezoek passend te stofferen met deskundige informatie.
Afspraak zaterdag 19 september om 13.30 uur aan Den Dam (in Oudergem) van waaruit we in groep vertrekken, te voet tot aan de tramhalte Herrmann-Debroux, waarna met tram 94 tot aan Bosvoorde Station.
Het bestuur van Davidsfonds Oudergem / Watermaal-Bosvoorde
Glaverbel is de hoofdzetel van de glasnijverheid in België en CBR van de cementindustrie.
De familie Stichelmeyer ging samen op stap om de 'Gezinszoektocht in het groene Oudergem' te ontdekken. Op 11 augustus '15 vond ik dit mooie verslag (met foto's) in de brievenbus van het Davidsfonds.
Nelly, die in Brussel woont, had ons al een hele tijd aangespoord om eens een wandelzoektocht te doen. Ze had de brochure van het Davidsfonds gekocht voor de zoektocht in Oudergem. Het was een mooie gelegenheid om samen eens iets actievers te doen dan een etentje.
De datum werd afgesproken, het plannetje bekeken. Linda dacht al: “oh neen, da’s allemaal in ’t stad en waar er groen is op het plannetje, lopen we er naast. En zou ik de honden nu meenemen ?” (Linda is gastgezin voor blindengeleidehonden voor Scale Dogs, school in Watermaal-Bosvoorde) Maar het was afgesproken en gelukkig niet te warm. En dan maar met de metro, dan hebben we geen file en moeten we geen parkeerplaats zoeken. Patrick en Gina hadden Missy mee, hun nieuwe aanwinst, die regelmatig in de armen of in de rugzak mocht uitrusten. Linda had Gwen (demo-geleidehond) en Newpi (geleidehond in opleiding) mee. Nelly heeft 2 katten en die heeft ze wijselijk thuis gelaten.
Toen we net uit de metro kwamen, mocht Linda haar mening al herzien: direct in het mooie Bergojepark en ze heeft de gehele tocht verwonderd geweest dat de wandeling zo “groen” was. En de honden zagen deze wandeling ook goed zitten. En de brochure was natuurlijk heel handig: om ons parcours te volgen maar ook om regelmatig stil te staan bij gebouwen, wijken, monumenten … En elke keer was het een “hoera” stemming als iemand een stuk van de detailfoto’s zag of de oplossing van een vraag. Ook een opluchting toen we aan de vijvers de Brasserie zagen, zodat we efkens konden zitten en iets drinken.
De vragen hebben we niet allemaal kunnen oplossen, toch ¾ denken we (wat we al een prestatie vinden) maar we hebben er een heel mooie namiddag opzitten.
Proficiat aan al diegenen die de gezinszoektocht hielpen opmaken ! Familie Stichelmeyer “
Vertrekpunt niet ver van Den Dam in de Bassemstraat.
Van 1 juli tot en met 31 augustus 2015 organiseert onze afdeling een gezinszoektocht doorheen het groene zuidoosten van Brussel. Het belooft voorwaar een groene zomer te worden!
De Sint-Annakerk op de Tervuurse steenweg.
De moestuintjes op Hertogendal.
De Sint-Annakapel.
De Louis Vandrommelaan.
De Abdij van het Roklooster zoals ze er vroeger uitzag. Waar zou die zomerse wandeling ons naartoe leiden? Schrijf je vlug in!
Enkele sfeerbeelden van onze wandeling doorheen Watermaal op zaterdag 9 mei 2015. Buiten enkele windstoten en een paar regendruppels waren de weergoden ons gunstig gestemd.
Foto's (c) Chantal De Keyster.
Sint-Clemenskerk uit de 10de eeuw na Christus (Romaanse stijl).
Op zaterdag 9 mei 2015 zal onze plaatselijke gids Raf Beyns de geïnteresseerde wandelaars loodsen doorheen het centrum van Watermaal.
We vertrekken vanaf de centrale ingang van het Shopping Centrum van het Keymplein om 14:00 uur stipt. Van daaruit verkennen we de groene gemeente die bekend staat om haar Japanse kerselaars en Sint-Clemens, de oudste Romaanse kerk van ons land, daterend uit de tiende eeuw na Christus. We maken een lus zodat we op het einde van de wandeling van ongeveer 5 km terug op ons vertrekpunt aankomen.
Hopelijk zijn de weergoden ons gunstiger gezind dan verleden jaar want toen regende het pijpenstelen. Bij uitzonderlijk slechte weersomstandigheden zal de wandeling niet doorgaan.
De wandeling is gratis maar voor de goede orde is het toch handig in te schrijven bij: Michel Colemans via e-mail: michel.colemans@gmail.com
Verslag van de Algemene Vergadering van dinsdag 21 april 2015
Die dag waren 12 leden van onze afdeling komen opdagen om de statutaire en jaarlijkse Algemene Vergadering bij te wonen in het Gemeenschapscentrum Den Dam, voor het eerst in de splinternieuwe lokalen.
In opdracht van voorzitter Hubert Soumillion bracht bestuurslid Willy Stroobants verslag uit van de activiteiten georganiseerd in de loop van het jaar 2014.
Het jaar ging van start met de 24ste Interverenigingenquiz georganiseerd op zaterdag 22 februari 2014, al voor de 14de maal door onze penningmeester Michel Colemans.
Bestuurslid Gilbert Vanden Eynde nam ons op 20 maart 2014 mee naar Montenegro waar hij zijn vakantie had doorgebracht en vertelde over vele persoonlijke anekdotes in de Balkan.
Op 22 april ontvingen we van Edward De Maesschalck een boeiende uiteenzetting over de Graven van Vlaanderen voorafgegaan door de Algemene Vergadering. Niet minder dan 50 personen waren toen aanwezig in de oude gebouwen van Den Dam.
De wandeling doorheen Watermaal viel op 9 mei jammer genoeg letterlijk in het water want het regende toen pijpenstelen maar geen nood want op 20 september organiseerde Emmanuel Boodts, onze voormalige secretaris, een wandeling naar Dry Borren, een kasteel in het Zoniënwoud.
Om de Eerste Wereldoorlog te herdenken organiseerden wij twee avonden: in oktober kwam Armand Thiry vertellen over een Belgisch pantserkorps. Reizigers in de Groote Oorlog werd georganiseerd i.s.m. het Willemsfonds. In november was het de beurt aan de tweede avond over WO I: Eddie Niesten kwam gezapig vertellen over de Oorlogskeuken of hoe mensen in nood zeer vindingrijk zijn om aan eten te komen.
Het jaar werd plechtig beëindigd door ons ledenfeest op 12 december 2014 in combinatie met de viering van ons 90-jarig bestaan (1924-2014). De receptie werd opgefleurd door een muzikale omlijsting van ons lid Marcel Backaert in aanwezigheid van 40 personen. Enkele leden waren zelfs iets ouder dan onze afdeling!
Vervolgens gaf Willy het woord aan onze penningmeester voor meer uitleg over de financiën. Michel Colemans gaf een uiteenzetting over het actief en het passief uit de periode 1/1 tot 31/12/2014. De balans helde over naar het passief door de kostprijs van de activiteiten (vooral de viering 90 jaar) maar dankzij de toelagen van het Davidsfonds Leuven en de subsidie van het VGC kon de schade enigszins beperkt worden. De bankkosten werden gelukkig helemaal betaald door de gemeente, dankzij de subsidie van € 30, sinds jaar en dag ongewijzigd gebleven! Uiteindelijk resultaat: een negatief saldo van € 799,37 dat meteen door de reserves werd opgeslorpt. Dankzij dat appeltje voor de dorst is onze afdeling in staat één jaar te blijven bestaan mochten plots alle subsidies wegvallen.
Het bestuur had de rekeningen voor het boekjaar 2014 al goedgekeurd en nu werden ze op vraag van de penningmeester onder luid applaus goedgekeurd door de Algemene Vergadering.
Michel Colemans
Willy Stroobants heette iedereen welkom en gaf een overzicht van de activiteiten uit het jaar 2014.
Penningmeester Michel Colemans gaf een overzicht van de financiën van de afdeling.
Davidsfonds Oudergem / Watermaal-Bosvoorde, samen met GC Den Dam en BIB Hertoginnendal
DE BOURGONDISCHE VORSTEN op dinsdag 21 april 2015 - Lezing door Edward De Maesschalck
Dinsdagavond 21 april ’15 verzamelde een dertigtal personen in GC Den Dam (Oudergem) voor een boeiende lezing over de “Bourgondische vorsten (1315-1530)”, een waar gebeurd verhaal gebracht door historicus Edward De Maesschalck. Zoals Willy Stroobants het mooi verwoordde bij de inleiding is dit de 2e aflevering van een echt geschiedenisfeuilleton.
In 2014 kwam de 1e aflevering over de “Graven van Vlaanderen” (861-1384) al aan bod bij Davidsfonds Oudergem / Watermaal-Bosvoorde. Toen speelden we nog op verplaatsing in de tijdelijke lokalen van GC Den Dam verderop de Waversesteenweg maar vandaag zijn we welkom in de (nog altijd) gloednieuwe lokalen van GC Den Dam. Beide historische thema’s zijn uitgebreid beschreven en geïllustreerd in een Davidsfondsboek. Volgens de schrijver-presentator Edward De Maesschalck staat aflevering 3 (over de Habsburgse periode) nog in de steigers want het (volgende) boek met de ultieme waarheid is nog niet geschreven.
De Bourgondische tijd begon in 1369 toen Filips de Stoute trouwde met Margaretha van Maele. Ik schrijf het een 2e keer want naar verluidt is 1369 een jaartal om te onthouden, een historisch keerpunt. Daarna komen kleurrijke figuren aan bod zoals Jan zonder Vrees en Jeanne d’Arc. Weldoordachte politieke allianties en huwelijksstrategieën moeten meermaals wijken voor de harde realiteit van de dag. Het leest/luistert als een roman over hertogen, minnaressen en pracht en praal aan het hof maar ook de pest, de Honderdjarige Oorlog, tornooien en moordpartijen spreken tot de verbeelding.
Tenslotte nog dit, het jaar 1477 mag ook niet vergeten worden. In dat jaar trouwde Maria van Bourgondië met de Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan waardoor het Bourgondische rijk in handen kwam van de Habsburgers. Het begin van een nieuwe periode in de geschiedenis van de Lage Landen.
Rit Goetschalckx
Slechts één vrouw tussen al die mannelijke vorsten...
Iedereen hing aan de lippen van Edward De Maesschalck. Al bij al een mooie opkomst van 30 geïnteresseerden!
Onze afdeling vierde op vrijdag 12 december 2014 zijn 90ste verjaardag. In 1924 werd onze afdeling inderdaad opgericht en na al die lange jaren bestaan we nog steeds. Ook leden uit onze naburige gemeente Watermaal-Bosvoorde zijn intussen lid van het Davidsfonds Oudergem en bijgevolg van harte welkom.
Hieronder vindt u onze cultuuragenda 2014-2015
Onze activiteitenkalender september 2014-augustus 2015
Iedereen is van harte welkom, ook leden uit het Davidsfonds Elsene-Etterbeek, met wie we regelmatig samenwerken!
Verslag van de lezing door Pascal Verbeke op 23-04-2013 in Den Dam
Le Grand Central belge
Ooit was België de derde economische macht van de wereld. Deze macht was geconcentreerd in het sterk geïndustrialiseerde Wallonië met zijn mijnen, glasfabrieken en hoogovens.
Tijdens deze bloeiperiode emigreerden 400.000 Vlamingen voor hun werk naar de andere kant van de toen nog niet officiële taalgrens. Ook vele Vlaamse boeren gingen naar Waalse gronden.Het is pas rond 1968 dat het tij keerde. Vlaanderen werd welvarender dan het oude aftakelende Wallonië.
In de bloeitijd was de motor van het geheel de ijzeren weg. België had het meest ontwikkelde spoorwegennet van het continent. We volgden Pascal Verbeken langs een voorbeeld van zo een private spoorlijn Le Grand Central belge van de Franse grens over Charleroi, Leuven en Mechelen naar Antwerpen. De volle aandacht ging naar de Waalse restanten van de lijn rond Charleroi met zijn omgeving van industriële skeletten van verlaten fabrieken en zijn sombere rijen arbeidershuisjes. Ook de spoorlijn ging uiteindelijk failliet. De overblijfsels van de Vlaamse aanwezigheid werden opgezocht en overvloedig gevonden.
Het boek Le Grand Central belge is een verslag van deze voetreis langs de spoorlijn met een ruime blik op de geschiedenis van België en de snel wisselende welvaart van de regios.
Zoals zo vaak verplicht de geschiedenis ons om het heden beter te begrijpen. Pascal Verbeken gaf ons een persoonlijke en goed doordachte visie op de huidige Belgische situatie. Een visie die los staat van partijpolitieke dadas en taalperikelen. België is een Gordiaanse knoop. Het is maar de vraag of het beter is deze knoop te ontwarren of toch de zaak maar in de knoop te laten zitten, als de middelpuntvliedende krachten dit nog toelaten. De toekomst zal het leren. De levendige discussie kon nog uren doorgaan