Michel Colemans, Penningmeester + Quizmaster + Wijkmeester + Boekenmeester
Rit Goetschalckx, secretaris
Willy Stroobants, wijkmeester
Frederic Kubben en Victoria Morré
DAVIDSFONDS OUDERGEM
Welkom in cultuur
02-11-2016
Bierproeverij op 23 oktober 2016
Voorstelling rond bier en brouwerij – zondag 23 oktober 2016
Michaël Bellon kwam in de voormiddag aan een twintigtal geïnteresseerden vertellen over het ontstaan van het gerstenat dat in onze contreien heel geliefd is. Reeds 7000 jaar vóór Christus was er al sprake van bier in Mesopotamië en via Griekenland zou het naar Europa overgekomen zijn. Er is duidelijk een verschil tussen Noord-Europa waar meer bier wordt gedronken en Zuid-Europa waar wijn duidelijk meer in de smaak valt. In de middeleeuwen was bier populairder dan water en vooral veel gezonder!
Er zijn 4 hoofdingrediënten nodig: water – graan (gerst, mout) – hop (voor de smaak en de bewaring) – gist (of natuurlijke gisting, fermentatie). Bier wordt vaak het gerstenat genoemd en de daad bij het woord voegend volgde onze eerste proeverij. Een plat, zuur bier van brouwerij Cantillon (nabij het Zuidstation in Brussel). Alcoholgehalte 5%, een Lambic zonder schuim. Nu zijn bittere bieren “in”.
Verder vertelde de spreker ons over mouterij. Mouten is het verhitten en lichtjes bevochtigen van de gerstekorrel. Daardoor wordt het kiemen op gang gebracht (enzymen) waardoor suikers gevormd worden wat leidt tot het brouwproces. Michaël Bellon legde ook uit dat eesten het kiemingsproces stopzet. De gedroogde mout moet worden vermalen om het zetmeel los te laten komen. Dit maalproces wordt schroten genoemd: de korrels worden zeer grof gemalen. Het kaf komt nu los van de gerst. Een brouwer heet in het Frans brasseur en daarin herkennen we bras (arm) wat duidt op hard labeur met de roerstok. Vervolgens moet het draf gescheiden worden van het wort. Veel belangrijker dan het dunbier (of klein bier waarmee tafelbier wordt aangemaakt) is het wort, de basis van het bier. Deze moutpap bevat zowel vergistbare als onvergistbare suikers en bevat daarmee eigenlijk de blauwdruk van het bier dat het resultaat zal zijn. Natuurlijke gisting kan ook in houten vaten of tonnen zitten. Langs de Zenne hangt het gistingsproces zelfs in de lucht! Het zijn micro-organismen die voor een typische smaak zorgen. Een mengsel bier bevat alcohol en koolzuurgas. Verder vertelde onze spreker over het ontstaan van geuze, Faro (Lambic met kandijsuiker) en Lambic met een historische zijstap naar Constant Vandenbroek (Anderlecht) en de brouwerij Belle-Vue. Iemand met een goede neus kan ook geuze van verschillende vaten samenvoegen (geuzesteek). En toen was het tijd voor ons tweede proevertje: Baby Lone met 7% alcoholgehalte en CO2 met 5 G/L. Het was een Brussels Beer Project van twee studenten waaraan broodresten zijn toegevoegd bij het brouwen. Het bier werd in 2015 gebrouwen en je kan het proeven in de Dansaertstraat. IBU (International Bitterness Unit) 55 is redelijk bitter. Volgens de European Brewery Convention is het amberkleurig (hangt af van de mout) met 38 op een schaal van 120.
Onze spreker ging ook even terug naar de middeleeuwen waar Hertog Jan I (de koning die graag dronk) Brussel tot de hoofdstad van Europa maakte en aan hem hebben we ook Harbalorifa te danken. Het is de koning te paard die op het logo van Primus staat. Er bestonden vroeger ook veel cafés (vooral in studentenkringen) die de naam Gambrinus droegen. Nog een klein woordje over de Britten die voor hun uitvoer van Pale Ale naar India meer mout toevoegden voor de bitterheid en de bewaring. Bellon raadde ons ook een bezoek aan het folkloristisch biermuseum in Schaarbeek aan, op de Louis Bertrandlaan. Brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst (bekend van het Wiel’s bier uit WO II) kwam ook ter sprake die eigenaar was van Le Roy d’Espagne (De Koning van Spanje) op de Grote Markt in Brussel. Dat café is nu opgeslorpt door Interbrew en vervolgens door ABInbev, waar trouwens de eerste vergaderingen van de biergigant nog plaatsvonden. De derde proeverij was een blond Belgisch biertje dat ons terugbracht naar de Belgische Omwenteling van 1830: Jambe-de-Bois met in het logo een Luikenaar die met zijn houten been op een kanon zat. Tijdens die revolutie werd dat been dan ook nog eens aan flarden geschoten zodat de sukkelaar een borstel als prothese gebruikte. Het was een Belgian Revolution Triple van 8% alcohol gebrouwen in de Brasserie de la Senne. Het is ongefilterd en hergist op de fles. De Zinneke is een zijriviertje van de Zenne.
Na een welverdiend applaus kwamen Lieve en Sander even praten over het Erfgoedproject in Den Dam. Samen met de bibliotheek Hertoginnedal wordt “zwerfgoed” (erfgoed dat op menige zolder in Oudergem verstopt zit) verzameld en gedigitaliseerd en on-line geplaatst. Een goed voorbeeld daarvan is de legende van Leonard Boon (waar het fameus kruispunt naar genoemd is) die een café openhield in een woonwagen, zonder vergunning. Lous Schreyers, heemkundige, heeft ook bijgedragen met zijn kennis over café en estaminet (later verbasterd tot “staminee”). De oud-burgemeester van Oudergem, Charles Madoux (een berucht bierliefhebber), en de Brouwerij La Chasse Royale (De Koninklijke Jacht) kregen ook een vermelding. En toen was het tijd om o.l.v. Dora naar de kleine tentoonstelling over het bier te gaan kijken en naar haar uitleg te luisteren.
Op zondag 18 september 2016 ging onze afdeling het Hertoginnedal bezoeken onder de deskundige leiding van een professionele gids. In totaal waren we met 15 personen die de uitleg in het Nederlands kregen. Het was een prachtige nazomerdag en dat was mooi meegenomen.
Haren, een onbekend plaatsje in het noorden van Brussel, nabij de Zennevallei, Evere, de luchthaven van Zaventem, Diegem, de NAVO, het rangeerstation van Schaarbeek, Machelen en Vilvoorde. Beslist de moeite waard om eens te verkennen, want onbekend maakt onbemind!
Onze afdeling was vertegenwoordigd door Chantal (verantwoordelijke Contactboekje) en mezelf (penningmeester, quizmaster en boekenmeester).
In het raam van Open Monumentendag organiseert onze afdeling een geleid bezoek aan het HERTOGINNEDAL.
Thema: Stijlen gerecycleerd
Hertoginnedal 4, 1160 Oudergem
zondag 18 september 2016 Wij voorzien de rondleiding om 14:00 uur. Afspraak iets vroeger aan de ingang van het domein.
Enkel toegankelijk via rondleidingen (groepen van 20 personen)
Toen Charles Dietrich in 1903 het domein van Hertoginnedal kocht, verkeerde dit in een erbarmelijke staat. Alleen een vleugel, een deel van de omheiningsmuur en enkele rurale gebouwen stonden nog overeind. De nieuwe eigenaar deed een beroep op architect Albert Roosenboom om het geheel te herbouwen en te vergroten. De werkzaamheden begonnen in 1915. Het huidige halfronde gebouw in baksteen, waarvan het vooruitstekende dak op zes zuilen rust, is het resultaat van de heropbouw van de vroegere bijgebouwen die een landbouwfunctie hadden (paardenstallen, schuren, vee- en varkensstallen).
Het wordt vandaag met de naam priorij aangeduid. Het achterliggende kasteel vermengt verschillende stijlen die getuigen van de talrijke verbouwingen door de eeuwen heen. De zuidelijke vleugel in Lodewijk XVI-stijl lijkt de oudste en zou uit 1780 dateren. In het interieur zijn enkele vertrekken bewaard waarvan de decoratie de diverse stijlrichtingen laat zien die toen in de mode waren. De gotische zaal, waarvan de glasramen uitzicht bieden op het park, beslaat tweebouwlagen en heeft een spitsboogvormig plafond en een neogotische wenteltrap en schouw. Dezelfde stijl treffen we ook aan in het kantoor van Charles Dietrich. De Hollandse zaal verwijst met haar bekleding van Delftse faiencetegels naar de Hollandse gouden eeuw.
Met de medewerking van Brussel Babbelt en Itinéraires, op de Paden van de Geschiedenis.
Toegang gratis
Inschrijving verplicht bij Michel Colemans michel.colemans@gmail.com 02/660.77.77.
Door de ogen van de ander – samen op reis van (land van) herkomst naar (land van) toekomst In gesprek met ‘nieuwe’ Brusselse buren uit Oudergem Kennismaking met lokale producten (uit land van herkomst) Bulgarije | Oostenrijk | Polen
Op 19 april '16 ging Davidsfonds Oudergem / Watermaal-Bosvoorde (OWB) samen met zo’n 30-tal enthousiaste deelnemers in GC Den Dam te Oudergem in dialoog met enkele ‘nieuwe buren’ voor een uitnodigend gesprek over hun land van herkomst en een kritische blik op België (Brussel, Vlaanderen, Wallonië), zijnde hun land van de toekomst.
In de eerste plaats een dikke proficiat voor Ilian (Bulgarije), Iris (Oostenrijk) en Iza (Polen) die deze ontmoeting met veel ijver voorbereid hebben en in een (bijna) feilloos Nederlands in dialoog gingen met alle aanwezigen die als ‘oude buren’ uit Oudergem zelf of elders in België afkomstig zijn.
Een mooi verzorgde maar vooral ook interessante PowerPoint- presentatie diende als basis voor de ‘inleiding van elk land’, aangevuld met een persoonlijke toets van familiefoto’s of andere blije herinneringen aan bergen, sneeuw of (minstens) voldoende ‘warm’ zeewater om te zwemmen. Daarna heeft Willy een aantal thematisch vragen ten berde gebracht om het gesprek in goed banen te leiden. De rode draad hierbij waren vooral de (meest markante) gelijkenissen of verschillen tussen het land van herkomst en van toekomst.
Aansluitend konden we nog proeven van speciale Bulgaarse wijn (Mavrud) en ‘Banitsa’ (Bulgaars kaasgebak) als hapje. Er waren ook ‘lekkere’ Oostenrijkse koekjes (Mannerschnitten) en een lokale streekwijn om van te genieten. Je merkt het, al tezamen was het een heel geslaagde avond (met dank aan iedereen en de techniek heeft ons ook niet in de steek gelaten). Alles verliep zeer spontaan, in een open en constructieve sfeer ‘door de ogen van de ander’.
Rit Goetschalckx
Een mooie opkomst van 29 personen in het Gemeenschapscentrum Den Dam.
Ilian uit Bulgarije is eigenlijk een Franstalige maar hij sprak voortreffelijk Nederlands!
Iris uit Oostenrijk had een zwaar Duits accent maar ze was goed te verstaan.
Iza uit Polen was de grappigste van de drie sprekers.
België door de ogen van de ander: geïmmigreerd naar Brussel.
Als Brusselaars zijn we het gewoon om tussen mensen van vreemde origine te leven. We hebben ook uitgesproken meningen over deze mensen met oordelen en vooroordelen. Maar laat ons nu de rollen eens omdraaien : welke indrukken leven er bij de mensen die al een tijd geleden naar ons land gekomen zijn.
Over Nederlanders en Belgen is al menig boek geschreven en er werden talrijke moppen verteld . Maar laat ons eens een boogscheut verder kijken. We hebben drie Nederlandskundige vreemdelingen uitgenodigd (Bulgarije, Polen en Oostenrijk ) om hun visie op ons land te geven.
We hebben uw hulp nodig om hier een interessante interactieve avond van te maken. KOMEN DUS, GRATIS TOEGANG.
Wanneer: dinsdag 19 april 2016 om 20 uur Waar: Gemeenschapscentrum Den Dam, Waversesteenweg 1741, 1160 Oudergem. Info: 02/675 93 40 of rit.goetschalckx@skynet.be
De kiezers van de president: Over de presidentsverkiezingen in de VSA
VRT-journalist Bert De Vroey was op woensdag 16 maart 2016 te gast in GC Den Dam in Oudergem. Hij was er uitgenodigd door sterke lokale partners (de bibliotheek, het Davidsfonds, het Gemeenschapscentrum). Onderwerp : de presidentsverkiezingen in Amerika. Boeiende en leerrijke voordracht ! Het beeldscherm viel even uit toen de gastspreker meermaals de naam van Donald Trump vernoemde.
26ste Interverenigingenquiz in het Gemeenschapscentrum Den Dam
Op zaterdag 20 februari 2016 waren 22 mensen komen opdagen om samen een gezellige namiddag door te brengen tijdens een quiz over volgende onderwerpen onderverdeeld in 10 ronden, telkens op 20 punten:
Film/TV - Muziek - Geschiedenis - Literatuur - Geografie Sport - Keuken -Fauna & Flora - Varia - Foto’s
De ploegen mochten ook hun joker inzetten op een ronde naar keuze en die punten werden dan verdubbeld.
Volgende ploegen werden gevormd: Davidsfonds, Pinky & The Brain, Paradise Lost en Waar is de Jeugd. De strenge doch rechtvaardige jury bestond uit Chantal en Lieven en de dorstigen werden gelaafd door Roza. Michel was voor de 16de maal de quizmaster van dienst. Uiteindelijk werd volgende uitslag voor het eerst in onze geschiedenis elektronisch opgetekend door Chantal:
1. Pinky & The Brain 184 punten op 200 2. Davidsfonds 148 punten op 200 3. Waar is de Jeugd 142 punten op 200 4. Paradise Lost 123 punten op 200
Iedereen mocht twee mooie prijzen uitkiezen dankzij volgende 7 sponsors: Super Boni Kruidenier Van Gucht (hoofdprijs), Colruyt, Davidsfonds Leuven, KBC Oudergem, Brussels Parlementslid Paul Delva, Kapsalon Borra-Borra en Kruidenier Bij Ann & Lieven.
Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde nodigt u uit deel te nemen aan zijn 26ste Interverenigingenquiz.
Deze editie van de quiz met als thema ALGEMENE KENNIS is toegankelijk voor iedereen. Elke deelnemende ploeg mag ten hoogste 5 (vijf) personen inzetten. Individuele personen zijn ook welkom; zij worden ingelijfd in een bestaande ploeg die minder dan vijf personen telt. De quizmaster is nog altijd Michel Colemans en dit voor de 16de keer. Een jury van neutrale waarnemers zal de antwoorden op hun juistheid beoordelen en onherroepelijk beslissen.
Deelnemen is deze regels en voorwaarden aanvaarden.
Iedere deelnemer ontvangt een mooi geschenk naar keuze als prettige herinnering aan een spannende, leerrijke quiz. Er zijn geen verliezers!
Deelnemende verenigingen, gezinnen of personen dienen hun participatie aan deze quiz te melden vóór 15 februari 2016 aan Michel Colemans per e-mail : michel.colemans@gmail.com
Wanneer: zaterdag 20 februari 2016 om 14 uur 30 stipt. Waar: Gemeenschapscentrum DEN DAM, Waversesteenweg 1741 te 1160 Oudergem. Prijs: 15 euro per ploeg, contant te betalen net vóór aanvang van de quiz.
Individuele spelers betalen 3 euro.
Zó moeilijk zal het ook niet zijn. Het wordt een plezierige namiddag!
Ons ledenfeest vond plaats op vrijdag 18 december 2015. Er waren 32 personen aanwezig, zelfs enkele niet-leden.
Om 19:00 uur was er een receptie tot 19:30 uur. Vervolgens ging iedereen aan tafel voor koeken met koffie of warme chocomelk.
Op het einde werd onze voorzitter met zijn echtgenote in de bloemen gezet omdat zij in de herfst 60 jaar getrouwd waren.
De boeken besteld door de leden werden dan uitgedeeld. Slechts twee leden waren niet komen opdagen maar geen nood zij kunnen hun boeken komen halen begin 2016 in Den Dam.
Om 20:30 uur stipt ging iedereen naar beneden om in de splinternieuwe cinemazaal van het Gemeenschapscentrum Den Dam naar de film van Gilbert Vanden Eynde te kijken die hij gemaakt had in 2013 over zijn reis naar Namibië. Toen waren we met 33 aanwezig in de zaal. Omstreeks 22:00 uur keerde iedereen met een blij gemoed huiswaarts.
Ons lid Dirk was speciaal vanuit Gent naar Brussel afgezakt om het ledenfeest en de filmvertoning mee te maken.
Onze oudste leden, dhr. en mevr. Keereman, die zelfs ouder zijn dan onze afdeling (91 jaar)!
Jij komt toch ook naar onze activiteit van de maand november 2015?
Het is 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte zijn nederlaag leed in Braine-l'Alleud, niet ver van Waterloo. 15 jaar later scheurden de Zuidelijke Nederlanden zich af en ontstond het Koninkrijk België.
Proclamatie van de winnaars van de Gezinszoektocht
Op dinsdag 6 oktober 2015, net na het vertonen van de prachtige film over Syrië, vond een kleine receptie plaats in de lokalen van het Gemeenschapscentrum Den Dam.
Met dertien belangstellenden rond een hapje en een drankje proclameerde Willy Stroobants de winnaars van deze zoektocht die plaatsvond tussen 1 juli en 31 augustus 2015.
De hoofdwinnaar was Tom Chantrenne uit Oudergem die alle 20 vragen juist beantwoordde en bovendien met zijn antwoord op de schiftingsvraag akelig dicht bij de uiteindelijke tijd van ex-voorzitter Lieven Vermote zat. Het scheelde amper 5 minuten! Hij was niet aanwezig maar vroeg wel zijn prijs, een Vivaboxbon, beschikbaar te houden in Den Dam. Tweede winnaar was Veerle Delvaux uit Strombeek-Bever die naast alle goede antwoorden slechts 15 minuten verwijderd was van de correcte oplossing van de schiftingsvraag (Gechronometreerd 2 uur 22 minuten en 22 seconden!). Zij moest die dag laat werken zodat zij zich verontschuldigd had. Haar prijs, een boekenbon, werd haar achteraf per post toegestuurd. Derde winnaar was Ariane Tiberghien uit Oudergem die er 29 minuten naast zat. Zij was wel aanwezig met haar vader en nam de boekenbon met veel dank in ontvangst. Vierde winnaar tenslotte was Danielle Lesire uit Oudergem die ook alles juist beantwoordde maar een speciale prijs kreeg voor haar ingezonden foto van haar meidengroep bij één van de juiste oplossingen met een appel op de hand of op het hoofd. Zij was met haar echtgenoot aanwezig en was zeer verheugd de aankoopbon van een nabijgelegen warenhuis te mogen ontvangen.
Al bij al was deze activiteit een groot succes want volgens onze berekeningen zouden niet minder dan 200 personen die zoektocht afgelegd hebben.
Syrië is dagelijks in het nieuws. In toenemende mate komen Syriërs in ons land terecht.
We hadden op 6 oktober de unieke kans om een buitengewone documentaire te zien over het land zoals het was net voor het uitbreken van de burgeroorlog.
De regisseur Piet Van Den Poel is een verdienstelijk amateur filmer die mooie producten toont. Heerlijk evenwicht tussen gesproken commentaar en beeld werd ondersteund door gepaste muziek.
De welbekende namen van Palmyra, Krak des chevaliers, Maloula werden goed gesitueerd, waarbij alle kijkers onbewust de huidige journaalbeelden voor ogen hadden.
De meest kleurrijke soeks van Damascus en Aleppo, de oudste en grootste van de regio kwamen in beeld met vrolijk wuivende kinderen en druk shoppende families tussen de rijkdom van damast en goud.
We zijn er trots op dat we deze unieke film van 45 minuten als Davidsfonds hebben gebracht. Helaas hebben veel van onze leden hem gemist en een herkansing komt er niet!
Neen, ditmaal geen kapotgeschoten huizen, gillende moeders en oorlogstaferelen, maar een beeld van Syrië in een film die gemaakt werd net vóór het uitbreken van de burgeroorlog. Een beeld van een hoog beschaafd en zeer vriendelijk volk dat door de speling van het lot in de ellende is geraakt.
Gevolgd door de prijsuitreiking aan de winnaars van de Gezinszoektocht door het groene Oudergem (juli/augustus 2015).
Gratis toegang Graag inschrijven bij Den Dam via e-mail: dendam@vgc.be Datum: dinsdag 6 oktober 2015 om 20:00 uur Waar: Gemeenschapscentrum Den Dam, Waversesteenweg 1741, 1160 Oudergem
Het jaar 2015 is een bijzonder slecht jaar voor onze afdeling want op amper enkele maanden tijd is een tweede trouw lid van ons heengegaan. Roger Vandenberghe overleed in de maand augustus.
Onze blijken van deelneming aan familie en vrienden vanwege het bestuur van het Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde.
Als aftrap voor het werkjaar 2015-2016 kiezen we op zaterdag 19 september 2015 - in het kader van de Open monumentendagen in het Brussels Gewest - voor een activiteit vlakbij en gaan in Watermaal-Bosvoorde op bezoek in de gebouwen van de Cementbedrijven CBR en in het kantoorgebouw (voormalige hoofdzetel) van Glaverbel, gelegen aan (respectievelijk) Terhulpsesteenweg 185 en 166.
Ter plaatse is doorlopend een rondleiding voorzien om ons groepsbezoek passend te stofferen met deskundige informatie.
Afspraak zaterdag 19 september om 13.30 uur aan Den Dam (in Oudergem) van waaruit we in groep vertrekken, te voet tot aan de tramhalte Herrmann-Debroux, waarna met tram 94 tot aan Bosvoorde Station.
Het bestuur van Davidsfonds Oudergem / Watermaal-Bosvoorde
Glaverbel is de hoofdzetel van de glasnijverheid in België en CBR van de cementindustrie.
De familie Stichelmeyer ging samen op stap om de 'Gezinszoektocht in het groene Oudergem' te ontdekken. Op 11 augustus '15 vond ik dit mooie verslag (met foto's) in de brievenbus van het Davidsfonds.
Nelly, die in Brussel woont, had ons al een hele tijd aangespoord om eens een wandelzoektocht te doen. Ze had de brochure van het Davidsfonds gekocht voor de zoektocht in Oudergem. Het was een mooie gelegenheid om samen eens iets actievers te doen dan een etentje.
De datum werd afgesproken, het plannetje bekeken. Linda dacht al: “oh neen, da’s allemaal in ’t stad en waar er groen is op het plannetje, lopen we er naast. En zou ik de honden nu meenemen ?” (Linda is gastgezin voor blindengeleidehonden voor Scale Dogs, school in Watermaal-Bosvoorde) Maar het was afgesproken en gelukkig niet te warm. En dan maar met de metro, dan hebben we geen file en moeten we geen parkeerplaats zoeken. Patrick en Gina hadden Missy mee, hun nieuwe aanwinst, die regelmatig in de armen of in de rugzak mocht uitrusten. Linda had Gwen (demo-geleidehond) en Newpi (geleidehond in opleiding) mee. Nelly heeft 2 katten en die heeft ze wijselijk thuis gelaten.
Toen we net uit de metro kwamen, mocht Linda haar mening al herzien: direct in het mooie Bergojepark en ze heeft de gehele tocht verwonderd geweest dat de wandeling zo “groen” was. En de honden zagen deze wandeling ook goed zitten. En de brochure was natuurlijk heel handig: om ons parcours te volgen maar ook om regelmatig stil te staan bij gebouwen, wijken, monumenten … En elke keer was het een “hoera” stemming als iemand een stuk van de detailfoto’s zag of de oplossing van een vraag. Ook een opluchting toen we aan de vijvers de Brasserie zagen, zodat we efkens konden zitten en iets drinken.
De vragen hebben we niet allemaal kunnen oplossen, toch ¾ denken we (wat we al een prestatie vinden) maar we hebben er een heel mooie namiddag opzitten.
Proficiat aan al diegenen die de gezinszoektocht hielpen opmaken ! Familie Stichelmeyer “
Vertrekpunt niet ver van Den Dam in de Bassemstraat.