Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
04-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shopper 1e inz. garagedeuren/poort
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Shopper,

Welkom in de bankjes van dieptewerking! Ik ben even op het blog van mr. Dushi gaan gluren en zag daar tot mijn grote verbazing, dat je al op de harde plankjes van de schoolbankjes zit sedert 08 februari 2007, dat is al ruim 4,5 jaar! Je hebt nl. 2x de ritme & struktuur reeks gevolgd.
Maar oké, al wat je wenst kun je krijgen.

Je stuurde nu een 1e foto in voor diepte, maar deze is niet conform de opdracht. De eerste opdracht (zie hiernaast links in de kantlijn op dit blog) luidt: Maak een foto van een straat, bospad of een weg die ver doorloopt (onthoudt bij álle opdrachten de compositieregels).

Je ziet op de foto van 'de poort' zoals je die noemt, duidelijk de grote dieptewerking door de lijnen die de deuren hebben. Ik zal deze foto aanmerken als je 3e opdracht alhoewel het niet de foto van de poort is die ik in gedachten had.

Graag zie ik nu de eerste opdrachtsfoto van je tegemoet. Succes.

Groeten Cijbra

20-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotograafke 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fotograafke,

Het prachtige stadje Zierikzee in Zeeland is zeer fotogeniek en de poort/boog die je hebt gefotografeerd voldeed uitstekend aan de opdracht.
Je hebt niet alleen goed opgelet dat er veel diepte in je foto zit, ook over de compositie is goed nagedacht, de foto is gewoon perfekt!

Je mag de volgende opdracht gaan uitvoeren, nummer 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes.
Groeten Cijbra

13-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compo met opdracht 3 boogvorm
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Compo,

Nou, dat is een goede inzending! Er valt niets aan te verbeteren qua diepte, die zit er in grote mate in; zie de groene lijnen.
De doorkijk eindigd mooi op een sterk punt, je hebt goed gekeken!

Omdat je met tegenlicht gewerkt hebt, is de boog wat donker geworden en de hemel in de verte te licht.
Kijk eens op internet hoe je 'n betere lichtverdeling kunt krijgen bij fotografie met tegenlicht, het zal je foto's ten goede komen!
http://www.frogbites.nl/fotograferen-met-tegenlicht/
of bijvoorbeeld op
http://www.wilmakarels.nl/fotografie/tegenlicht-camera.php
De mede groepsleden zullen je ook best daarmee verder willen helpen.

Graag zie ik je 4e opdracht tegemoet, deze gaat over dingen op een rij.

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Groeten Cijbra

30-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke 5e opdracht vrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Leoke,

Wat nu? Te diep in je glaasje gekeken?
Mooi gedaan in ieder geval, dit geeft heel veel diepte.
Om niet al te veel aan je mooie scherpe foto te gaan 'pielen' heb ik 2 groene streepjes getrokken die de kern van je glas aangeven en tevens de diepte weergeven.... ook al ligt de kern niet op de sterke lijn, noch op een kruising van de sterke lijnen.
De foto is zo sterk, omdat er weinig op staat. Met weinig bedoel ik niet dat je foto leeg is, in gtegendeel. Het glas is leeg, de foto vol van diepte, erg krachtig wegens het weglaten van overtolligheden.
Knap gedaan, goed gekeken, proficiat!
Je mag naar 't volgende lesbankje bij meester Digiwil voor foto's met licht.
Veel succes en plezier toegewenst:
http://blog.seniorennet.be/licht

Groeten Cijbra



Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marie-Jose 5e opdracht vrij
Hallo Marie-Jose,

Kort na elkaar zond je 2 foto's in, bij de tweede foto gaf je aan, daar de voorkeur aan te willen geven en de eerste inzending te willen laten vervallen.
Natuurlijk kon dat, want je was ruim op tijd met inzenden en ik was nog niet aan het bespreken toegekomen.
Bij uitzondering bespreek ik ze kort alle twee.

Of je nu een foto maakt met of zonder auto-focus is van minder belang dan de dieptewerking in je foto; op beide foto's ligt dezelfde prachtige  glazen bloem.
Op foto 1 (teruggetrokken) vind ik persoonlijk de dieptewerking krachtiger doordat de bloem scherp en de steel heel zacht is weergegeven.
Op foto 2 vind ik het lichtspel onder de bloem erg aantrekkelijk om te zien, maar foto 1 geniet mijn voorkeur.
(in de 2 bijlagen onder aan dit bericht zie je de foto's met de lijnen die ik er over trok)

Beide foto's keur ik goed voor diepte.... je bent perfect geslaagd met deze opdracht en mag door naar Digiwill voor Licht.
http://blog.seniorennet.be/licht

Samen veel plezier toegewenst! Groeten Cijbra




Bijlagen:
Marie-Jose teruggetrokken inzending bew.jpg (91.7 KB)   
Marie-Jose vrije opdracht bew.jpg (88.7 KB)   


23-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marie-Jose 4e opdracht
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dag MJ,

Wat aardig van je man om jou nu toch eens met zijn autootjes te laten spelen! Het resultaat is verbluffend leuk geworden, daar is hij vast en zeker ook blij mee!!
We zien een klein rijtje (meer autootjes wordt al snel te veel) wat een zeer goede dieptewerking geeft, uitstekend gezien van je.
Mooi scherp in de voorgrond, wazig naar achteren toe, ja... ook dit geeft een diepte-effect.
Een klein beetje storend vind ik het zwart neusje van de M-B (meen ik).... een beetje maar hoor, ik twijfel, want juist dat neusje geeft het geheel wat speelsigheid mee!

Je mag aan de laatste opdracht beginnen! Succes hoor.

Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Groeten Cijbra


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke 4e opdracht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Leoke,

Wat zijn die lego-poppetjes toch 'n leuk speelgoedje voor 'oude' fotografen he?! Je maakte er een prachtige opname van, het duikersventje mooi scherp op de voorgrond, zijn ''life-line'' zwaaiend naar achteren, de diepte in, waarmee er visueel zeer veel dieptewerking in je foto is ontstaan. De ogen van het ventje staan op een sterke lijn waardoor de kijker eventjes alle aandacht aan het ventje geeft en daarna afdwaalt de diepte in.

Juf is tevree, kom maar snel met je laatste opdrachtfoto... voor de 5e opdracht:

Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Groeten Cijbra

16-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo MJV,

Jouw foto deed mij in eerste instantie even knipperen met de ogen, was ik in de discotheek beland? Maar neen, het is een flitsende blender, prachtig van kleur en scherpte. De boog is juist nog goed zichtbaar, de messen messcherp zoals zij horen te zijn.
Zoek eens met google naar 'blender' afbeeldingen, nergens kwam ik er zo'n mooie foto tegen als de jouwe.
Nog eventjes het lijnenspel er over heen gelegd en constateer dat je heel veel dieptewerking op de juiste plaats hebt weten te leggen.
Proficiat met dit flitsend resultaat, zeer creatief!!
Je mag opdracht 4 gaan maken, succes!

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Leoke,

Een gezellig ouderwets aandoende zuil met boog, in de verte moderne huizenblokken.
Deze foto met heel veel diepte is er eentje om een poosje in te blijven hangen en bij weg te dromen....., is het hier ergens in de buurt of in verre warme streken.....?
Als ik wat langer kijk, meen ik leilinden te herkennen, die geven op zomerse dagen een fijne schaduw en brengen daarmee wat koelte.

Zoals te zien, de dieptelijnen lopen in de verte mooi weg, in de richting van het bovenste sterk punt waar de lijnen kruisen.
De perkjes waar de bomen instaan geven een extra dieptedimensie aan je foto.
Op je origineel zie je dat de vlakverdeling vertikaal genomen zo'n beetje 50-50 is (helft boogzuil, helft doorkijk).
Doordat ik een zeg maar ''overtollig'' stukje van de boogzuil cropte aan de linkerzijde van je foto, verschuift het geheel wat naar 'n betere verdeling. We moeten immers de compositie hier ook in het geheel betrekken.

Goed gedaan Leoke. Je mag de 4e opdracht gaan maken, spelen op de keukentafel! (of ergens anders)
Ohja, a.u.b. geen randjes rond de foto plaatsen, ik moet die er toch afknippen en kost mij extra tijd, bedankt!

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes hoor, groeten Cijbra


09-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compo 1e opdracht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Compo,

Op het vallen van de avond kwam jouw inzending binnen. Dank je wel daarvoor, ik kon deze nog net aan meenemen in de besprekingen van deze week.
Graag voortaan op zijn laatst de zondagmiddag inzendingen doen, dan heb ik op mijn 'gemakje' tijd je foto serieus te beoordelen, waarvoor dank!

Dit is een foto, zeer klassiek, perfect uitgevoerd, diepte die mooi rechts ongeveer op de kruising der sterke lijnen (in gedachten) verdwijnen in de verte. Het is zo duidelijk zichtbaar (klik op de kleine foto voor de vergroting), dat ik er geen groene lijnen op hoefde te leggen.
Goed gedaan! Opdracht 2 maakte je al voor onze vakantie, dus nu mag je snel opdracht 3 gaan maken.

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes, groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Leoke,

Sja, wat moet ik zeggen, dit is gewoon een hele mooie plaat, helder, goed van kleur, scherp. Met een mooie weergave van een stille waterloop, richting de diepte. Lijntjes trekken hoef ik hier niet aan te beginnen, je ziet het zó!
Prachtig gezien en met zorg door je vastgelegd, mooi hoor.

Je mag de derde opdracht gaan maken, ik ben al reuze benieuwd!

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes, groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo MJV,

jij hebt genoten van je vakantie in Duitsland, wij ook trouwens!
Je oefening is wat somber, wat donker uitgevallen, terwijl het op bijna het midden van de dag, toch veel helderder moest zijn geweest.
De foto heb ik wat bewerkt en opgelicht, zie het verschil. In de exif kon ik zien dat je hetzelfde toestel als mij hebt, de nieuwe 60D. Mijn foto's zijn soms ook wat somber, ik vermoed dat het spelen met het +/- knopje daar debet aan is.

Qua compositie is het een mooie foto geworden, zie de lijnen die ik er over heen lag, diepte wordt weergegeven door 2 componenten, enerzijds de rivierloop en anderzijds, je stond hoog op de berg. Toch komt het niet volledig tot zijn recht, komt het dieptegevoel niet helemaal tot uitdrukking in je plaat, mogelijk omdat we zo veel zien van het landschap als geheel.

Je mag opdracht 3 gaan maken.

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Succes, groeten Cijbra

24-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MJV 1e opdracht [spoor]weg
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo MJV, welkom bij deze reeks die gaat over diepte in je foto.

Een klassieker, deze spoorwegfoto met betonnen bilzen/dwarsliggers. Ik vind hem heel aantrekkelijk, zo'n foto met die prachtige blauwe lucht doet het altijd goed, het is een stille verwijzing naar verre oorden, spanning en avontuur.

Er zit zeer veel dieptewerking in je foto en het stoort mij absoluut niet, dat het verdwijnpunt van de rails zowat in het midden van de foto ligt; dat komt omdat er sprake is van een bepaalde symmetrie. 'n Mooie en goede oefening!

Ohja, ik zie dat je de foto hebt bijgesneden. Dat mag bij deze reeks juist niet, om reden dat je goed door de zoeker moet kijken om een goede compositie met veel dieptewerking in 1 keer vast te leggen. Recht op zetten, verscherpen, oplichten/verdonkeren mag wel, maar niet bijsnijden.

Je mag nog wat meer gaan oefenen voor de 2e opdracht, neem je tijd, want ik ben wegens vakantie pas weer in staat om foto's te bespreken omstreeks 2 augustus.
Fijne tijd toegewenst!

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.

Groeten Cijbra



Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sloeber 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ja Sloeber,

Het boompje hád op het sterk punt kunnen staan, dan was de foto mogelijk iets sterker geweest......, maar het is geen wet van Meden en Perzen.
Ik vind je foto beslist niet onaardig, ook al zit je boog exact in de middelste ruimte van je foto. Dat komt, omdat het plafond en de oude kinderkopjes op de grond zo aardig zijn om te zien, de boog is zeer oud en daardoor zeer fotogeniek.

Je mag door naar de 4e opdracht, maar je hebt daar ruimschoots de tijd voor want ik ga eerst 2 maandjes vakantie vieren. Omstreeks 2 augustus zullen de nieuwe besprekingen volgen.

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.


Veel fotogenoegens en mooi weer toegewenst.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compo 2e opdracht water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Compo, van harte welkom bij deze reeks besprekingen, foto's met diepte.

De eerste opdracht, heel goed uitgevoerd is eigenlijk opdracht 2. Je koos een mooi standpunt en legde veel diepte in je foto, op de juiste plaats eindigend. 'n Perfect plaatje, zeer fraai en aangenaam om naar te kijken.

Je mag rap de eerste opdracht gaan maken, helaas wordt de bespreking even uitgesteld tot na mijn vakantie omstreeks 2 augustus. Je leest het goed, dus je hebt ruim 2 maanden de tijd om op zoek te gaan naar een nieuw onderwerp:

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad of een weg die ver doorloopt (onthoudt bij álle opdrachten de compositieregels).

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opa Achiel 2e opdracht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Opa Achiel,

De tweede opdracht moet eigenlijk niet moeilijk zijn, je maakte immers al de 1e opdracht die vrijwel hetzelfde is.
Toch maakte je bij deze inzending een foutje, nl. je hebt het 'verdwijnpunt' wat te veel in het midden van de foto gelegd.
Je ziet op de bewerkte foto - daar waar ik een stuk hemel afknipte - dat er meer dieptewerking in je foto komt. Het verdwijnpunt van de diagonalen ligt hoger, meer naar de bovenste sterke horizontale lijn toe.

Probeer de volgende opdracht maar eens uit, je hebt er ruim 2 maanden de tijd voor om heerlijk aan het oefenen te gaan. Veel plezier toegewenst. De bespreking zal wegens vakantie plaatsvinden omstreeks 2 augustus.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Groeten Cijbra

17-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opa Achiel 1e opdracht straat
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Opa Achiel,
 
Je bent al weer snel terug onder mijn hoede, dit maal voor besprekingen van dieptewerking in je foto's. Welkom.
 
Deze foto van de straat is er eentje die zich niet direct conformeert aan het voorbeeld hier op het blog. Daar ben ik blij mee, je bent creatief bezig geweest en hebt nadrukkelijk in alle hoeken en gaten van Roermond gezocht naar diepte.
Goed gelukt is het je trouwens, kijk maar eens naar de bewerkte foto waar ik de diagonale dieptelijnen over heen trok.
Jammer is dat je de foto niet een tikje recht op kon zetten. Zoek eens op internet naar een simpel fotobewerkingsprogramma om je foto's mee recht op te zetten, bijv. Picasa. Het is gratis te downloaden.

Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn voor als je inspiratie nodig hebt.
Ohja, voor ik het vergeet, je mag NIET bijsnijden. De volgende foto moet alleen verkleind zijn; het is juist de bedoeling bij dieptewerking dat je goed kijkt, de diepte ziet en vastlegt, dus zo uit je toestel. Je mag wel altijd even verscherpen, oplichten, verdonkeren of rechtop zetten.
Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leoke 1e opdracht bospad
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Leoke,

Welkom in de nieuwe schoolbank, dit maal diepte om de diepte weergave van je foto's te bespreken.
De ingezonden foto van het bospad gelijkt sterk op die van dit blog die links in de kantlijn als voorbeeld dient. Enorm veel diepte, mooie kleuren, de lijnen lopen zeer goed naar de kruising der sterke lijnen rechtsboven.
Zo te zien heb je het al helemaal door... van wat de bedoeling is.
Je mag rap verder naar de tweede opdracht, succes he!

Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn voor als je inspiratie nodig hebt.

groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yelle 5e opdracht vrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Yelle,

Wat een leuk idee van je om in de parking een foto voor de opdracht diepte te maken. Deze foto is zeer goed geslaagd om diepte aan te geven, dat komt omdat je handig gebruik gemaakt hebt van de dikke zuil links op de voorgrond, de diepte ingaande kleinere zuilen, de lijnen op de grond van de parking alsmede de railing, de strepen op het plafond.
Ook het donkere deel van de voorgrond en naar achteren toe de lampjes en het 'gat' van de uitgang versterken de diepte nog eens.

Je hebt gewoon alles opgeslagen in 1 foto op je schijfje wat de dieptewerking kan versterken.
Een uitstekende oefening was dit, heel goed opgemerkt van je, applaus.
Applaus ook, omdat je geslaagd bent voor alle opdrachten en je door mag naar de volgende groep onder leiding van Digiwill voor licht.
Neem je een kijkje op het blog?

www.blog.seniorennet.be/licht 

Van harte gefeliciteerd met je promotie. Groeten Cijbra




Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotograafke 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Fotograafke,

Knappe foto zeg, met heel veel dieptewerking. Je hebt dit onderwerp zeer goed onder de knie.
Je blijft goed uit het midden van de foto, waardoor de dieptelijnen / diagonalen bijna helemaal aan het eind van de foto en goed bovenin samenkomen. Dit is een mooie klassieke foto maar heeft toch net ietsje meer doordat je zowel de groenstrook, als ook het wegje én het water mee laat spelen.

Opdracht 3 mag je gaan maken, 
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Groeten Cijbra




Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!