De regels: Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden. Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar. Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.
Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.
Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden? Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.
Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen. Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.
Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie. Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede. Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel. Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.
Opdracht 1: Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden. Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!
Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.
Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.
De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Gouden verhouding/Gulden snede (geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen).
Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
01-03-2012
Riet5
Een foto in de mist maar ze gaat niet de mist in. De mist is hier een versterkende factor. Het licht kronkelende paadje en de rand van de bomen ernaast nemen je mee de verte in waar het paadje in de mist verdwijnt. Je ogen moeten die weg wel volgen, ook al ligt die midden in de foto, want rechts heb je de helling en links versperren bomen het dieptezicht. Goed gedaan dus en je kan door naar de volgende lessenreeks 'portet'. Succes, Digiwill.
Roland 1946
Goed gedaan. Door plat op je buik te gaan kan je nu onder de brug door kijken en zie je het water achteraan verdwijnen. Je hebt het sterk punt goed gelegd. Ik weet niet of het de bedoeling was, maar links daarvan zie je een schaduw die, samen met zijn reflectie, precies een driehoekige pijl vormt die naar de sterke lijn wijst en het oog meeneemt onder de brug door.Je hebt alle opdrachten goed gebracht en mag dus door naar de volgende lessenreeks 'Portret'. Succes, Digiwill
Tinneke van Elzas
Dit is een mooi belichte foto en er zit diepte in. Mooie warme kleuren. Wit is wit, de mooie blauwe lucht. Goed gedaan dus. Er zit dus diepte in de foto. De mensen in de verte, die dan nog op een sterk punt staan, versterken het dieptegevoel. Moest nu de linkerrand van de (schaats)weg vertrekken vanuit de linker benedenhoek was de foto nog veel sterker geweest.Goede intro dus en op naar de volgende opdracht: Opdracht
2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar
achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal
weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n
watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de
voorbeeldjes in de kantlijn van het Blog.
Succes, Digiwill
Saepan
Er zit diepte in deze foto. De sporen, op de bodem en de bovenkant van de buis, die naar achter lopen geven een extra dieptewerking. Goed gezien dus. Kleuren ok. Alleen lijk het achter de buis een ietsje overbelicht maar hier stoort mij dit niet. Je kan dus voort naar volgende opdracht: Opdracht
4: Maak een close-up foto van dingen op een rij,
zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of
eieren ... ál wat je wenst. Succes, Digiwsill
22-02-2012
Roland1946
Goede foto met diepte en lekker scherp over heel de lijn. Had je er nog een fles bij gezet had je vertrokken en geëindigd op een sterke lijn en dat had de foto nog beter gemaakt. De schaduw die doorloopt naar de golvende achtergrond (op de sterke lijn rechts) trekt de aandacht en maakt het geheel speelser. Goed bezig dus en je kan beginnen aan je laatste opdracht:
Opdracht
5: Kies zelf een aantrekkelijk
onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt
zijn, dit is je eindopdracht.
Succes, Digiwill.
Froggy
Goede foto en goed belicht. Je speelde met deze foto op safe. De goede belichting van de wolken, waar nog veel detail in zit, is een meerwaarde. Toch had ik persoonlijk de compo iets anders genomen. Door een stapje opzij te gaan en ietsjes te draaien had de weg vanuit de linker hoek vertrokken en had hij geleid naar hetzelfde sterk punt als nu. Dat had de foto veel sterker gemaakt. Toch goed gedaan en de opdracfhten zijn volbracht. Je mag dan ook door naar de volgende lessenreeks Portret met als leraar Fotoke(Willy)http://blog.seniorennet.be/portret/ Succes, Digiwill
Jean Luc
Goede foto met diepte. Door te spelen met scherptediepte krijg je nog meer dieptegevoel. Ook zeer goed belicht. Door het invallende licht rechts krijg je links schaduwen en onderaan reflecties die het geheel nog ondersteunen. Goed gedaan dus en op naar de volgende opdracht.
Opdracht
5: Kies zelf een aantrekkelijk
onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt
zijn, dit is je eindopdracht.
Succes, Digiwill
17-02-2012
LuteK
Goede foto die geen verbetering hoeft. Je hebt een laag standpunt ingenomen waardoor het diepte effect nog wordt vergroot. Komt er nog bij dat de foto heel goed belicht is. Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:
Opdracht
3: Maak een foto van een boog in een
poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een
beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis
toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag
nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier
weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes, Digiwill
Saepan
Dit is een foto waar ik weinig commentaar moet op geven. Dat betekend dat het goed is! Knap belicht, lekker scherp en met veel diepte. Dat is het dus. Goed bezig en op naar de volgende opdracht:
Opdracht
3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of
van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn.
Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede
natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het
effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de
compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes, Digiwill.
Roland 1946
Dit is een foto met diepte. Het oog wordt door het poortje naar achter geleid waar je een overbelicht gedeelte hebt. Dat wordt alzo geaccentueerd. Spijtig want het had anders een hele mooie foto geweest. Qua diepte dus OK maar belichting NOK. Wat de belichting betreft had je bv. een gemiddelde kunnen nemen. Eerst het licht in de poort meten en daarna het licht achteraan. Daar het gemiddelde en testen. Op je toestel kan je achteraan het histogram bekijken. Daar zie je op of er over- of onderbelichte delen zijn. Ik heb wel het gevoel dat je weet waar je mee bezig bent dus geen nood en op naar je volgend opdracht:
Opdracht
4: Maak een close-up foto van dingen op een rij,
zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of
eieren ... ál wat je wenst
Succes, Digiwill
Jean Luc
Goede foto en geen gemakkelijke opname, vooral door het licht in en achter de tunnel. Toch ben je er in geslaagd om het licht goed weer te geven. Goed zo! Het is een foto waar dietpe in zit. Via de inleidende lijnen gaat je oog naar de weg achteraan die je verder mee neemt. Spijtig van die lichtpaal en hoogtelat die het dieptegevoel iets afbreken. Je kan die ook niet wegtoveren en wegclonen mag in dit stadium van de lessen niet dus.. Goed bezig en op naar de volgende opdracht:
Opdracht
4: Maak een close-up foto van dingen op een rij,
zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of
eieren ... ál wat je wenst Succes, Digiwill
Froggy
In de eerste plaats mijn excuses dat ik je iets langer heb laten wachten maar buiten SN ben ik nog druk bezet en soms is het een beetje prioriteiten stellen.Wat deze foto betreft heb je geprobeert om via onscherpte diepte te creëeren. Dit is m.i. niet helemaal geslaagd. Bekijk de foto eens door je wimpers (zials een schilder naar zijn schilderij kijkt). De bodem van het glas springt naar voor en eigenlijk moet het net andersom zijn. Je oog moet, via lijnen naar een bepaald punt worden geleid. Hier zijn die lijnen onscherp en werkt het niet. Moest de voorgrond nu scherp zijn geweest en de boden omscherp had je wel dat effect gekregen. Probeer dit voor jezelf maar eens uit en bekijk het verschil. Er rest je nog 1 opdracht, succes:
Opdracht
5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel
dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je
eindopdracht.
31-01-2012
LuteK
Goede intro met een door velen geliefd onderwerp. De lijnen van het kanaal en de wegen ernaast lopen allemaal naar een sterk punt en onze ogen worden automatisch meegezogen. Goed gedaan. Ook nog goed belicht. Goed begin dus en je kan met olle moed aan de volgende opdracht beginnen.
Opdracht
2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar
achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal
weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n
watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de
voorbeeldjes in de kantlijn van het Blog.
Succes, Digiwill
Riet5
Dit had foto geweest met voldfoende diepte werking als je de boeken van groot naar klein had geplaatst. Nu staan ze andersom en heel je dieptewerking is om zeep. Spijtig want het had een mooie foto geweest. Het zit hem in de details hier. Geen getreur, op naar de volgende oppdracht. Het komt wel goed...
Opdracht
5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel
dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je
eindopdracht.
Succes, Digiwill.
Saepan
Mooie intro. Goede foto met een goede dieptewerking. Je koos ervoor om een invoerende lijn van uit de rechter hoek te laten vertrekken. Daardoor komt het dieptepunt niet op een sterke lijn (regel van drie) te liggen. Daar moet je in de toekomst op letten want dity zou je foto nog veel beter maken. Op naar de volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes, Digiwill
Jean-Luc
Deze foto is goed gemaakt. Het dieptepunt ligt op een sterk punt. Een foto waar weinig commentaar bijhoort.Meestal gebruikt men het water om een dieptezicht te creëren maar hier vormt de grasberm het onderwerp. Achteraan een beeje mistig versterkt het geheel. Goed bezig dus en op naar de volgende opdracht:
Opdracht
3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of
van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn.
Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede
natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het
effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de
compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes, Digiwill.
Froggy
Dit het soort foto's waarvan ik hou. Goed belicht, scherp waar het moet en een onderwerp waarover nagedacht is. Goed gedaan. Ik heb er zelfs geen pijlen opgezet want deze foto spreekt voor zich. de weg die door de poort naar achter loop. Vooraan scherp en achteraan een beetje mistig... Knap gedaan. Ik kijk al uit naar je volgende inzending. Volgende opdracht:
Maak een close-up foto van dingen op een rij,
zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of
eieren ... ál wat je
wenst.
Succes, Digiwill
Tuur 1934
Deze foto heeft diepte. Het was je laatste foto van deze lessenreeks. Persoonlijk had ik een stapje meer naar rechts gezet zodat de kabels onder de brug in het midden van de foto vertrokken. Dat had de foto veel sterker gemaakt door de symetrie. Ook is de achtergrond niet helemaal juist belicht. Toch heeft deze foto iets. Je mag dus door naar volgende lessenreeks nl. 'portret'. Succes, Digiwill.
23-01-2012
Roland1946
Hallo, je hebt een waterloop en een brug in je foto gezet maar de brug is m.i. een beetje te dominant voor deze opdracht. Ze breekt de diepte wat af. Persoonlijk had ik meer achteruit en iets meer door de knieën gegaan zodat de brug verder lag en je onder de brug door het verder verloop van de rand van het water had gezien. Dan had je een ijzersterke foto gehad. Toch goed geprobeert. Op naar de volgende opdracht, ik kijk er al naar uit.
Opdracht
3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of
van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn.
Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede
natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het
effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de
compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes, Digiwill.
Tuur 1934
Hallo Tuur, je hebt hier 2 diepteregels heel goed weergegeven nl. de diepte lijn is goed, ze loopt naar een sterk punt en ook heb je diepte gecreëerd door van scherp naar onscherp te gaan. Dat is zeer goed bedacht! Er zijn wel een paar minpuntjes die je foto verknoeien. Zo heb je een voorwerp achteraan rechts naast het laatstge glas gelegd. Dat is mee onscherp en ik probeer al een hele tijd te achterhalen wat het is. Niet doen! Als je dat wil doen leg het dan nog verder naar achter zodat de dieptelijn, die van het voorste naar het achterste glas loopt doortrekt naar dat voorwerp. Heel belangrijk is dat je dan de foto haarscherp houd. Een 2e minpuntje is de storende rand van de achtergrond. Je hebt een rustige achtergrond willen zetten maar de rand onderaan (ik heb er circels rond gezet) is enorm storend in de foto. Ik leg altijd een doek (of papier) op tafel die ik achteraan omhoog hang. Geen plooi achteraan maar gewoon gebogen. Daardoor heb je achteraan geen storende naad. Het zijn allemaal maar weetjes en die probeer ik hier mee te geven. Het zijn die kleine details die een foto dikwijls maken of kraken. Ik heb het gevoel dat je de dieptewerking wel onder de knie hebt en dat alleen de afwerking van de foto nog bijgeschaafd moet worden. Dat leer je alleen door te oefenen en te oefenen en nog meer te oefenen. Op dus naar de volgende opdracht:
Opdracht
5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel
dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je
eindopdracht.