Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
23-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roxannekimba 3e inz. klimwerktuig
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Roxannekimba,

Nat voetje gehaald? Jammer, maar het resultaat is picobello.
Jij gooit hier hoge ogen met deze verrassende inzending voor diepte; met een klimtoestel welke ook als een soort boog is opgesteld. Je hebt goed om je heen gekeken en zeer goed opgelet in de vorige bankjes!
Bovendien heb je heel goed gekeken naar de compositie van je onderwerp, deze foto getuigd van initiatief nemen.

Alle lijnen lopen, haha, hoe kan het anders, naar het grote gat en geven niet alleen die diepe diepte weer, maar ook nog eens heel veel ritme en struktuur.
Niets dan lof.

Je mag aan de 4e opdracht gaan werken:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren (bijna Pasen!) ... ál wat je wenst.

Veel plezier met deze opdracht! Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeromme 3e inz. waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Jeromme,

Dank je wel dat je de opdracht opnieuw hebt uitgevoerd.
Dit kanaal geeft de kijker een fijne ruime blik op het water met inderdaad in de verte een brug en zelfs nog een vrachtvaarder die zo goed als op het kruispunt van de sterke lijnen, ons puffend tegemoet komt. De compositie is goed.

Je creëert op twee manieren diepte in de foto 1) je staat hoog en kijkt de diepte in en 2) de diagonale lijnen (zie de groene strepen) maken dat de diepte eindeloos wordt.
Mooi, aan het eind van de horizon, de andere brug.
Ook de enge smalle weg (is die écht zo smal als het lijkt), de lantaarnpalen en uiteraard de bomenrij werken goed mee.

Bon, je mag door naar de 3e opdracht: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel.

Kijk maar eventjes naar wat voorbeeldjes hier op het blog.

Groeten Cijbra

14-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeromme 2e inz. water met bomenrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Jeromme,

'n Behoorlijk tijdje ben ik met jouw inzending aan het stoeien geweest, stukje eraf van boven... of niet.
Uiteindelijk heb ik het stukje terug geplakt en wel om de reden, dat de bomen er zo wel erg gekortwiekt werden dat de foto niet mooi meer was, de ziel was er uit en er bleef slechts een plasje water over.
Je bent dus niet de enige die aan het twijfelen was.

De paarse horizontale streep geeft de bovenste verdeellijn weer, de diagonale lijnen een sterke dieptewerking in je foto.
Maar nu blijft er nog een waterpartij met een graskant over die nog goed in evenwicht is met de bomenrij en bovenal, ze vertoont voldoende dieptelijnen.

Ik verzoek je deze opdracht opnieuw uit te voeren, want zoals in de 2e taak omschreven staat, wordt er een brug, een looppad of iets dergelijks bij verzocht, een railing of zelfs bootjes mag ook.

Doe je best, kijk goed om je heen! Het zal je lukken hoor.

Groet Cijbra


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijkhut 1e inz. cypressenlaan
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Kijkhut, wat leuk dat jij ook weer een inzending doet voor de nieuwe lessenreeks.
Welkom in de schoolbankjes dieptewerking.

De cypressenlaan; ik vind hem heel mooi, weinig op aan te merken. Lekker veel dieptewerking en de schaduwen van deze bomen geven door dit leuke ritme een aantrekkelijke plaats weer.
De foto heb ik je gespiegeld willen tonen, zodat onze ogen tot slot zullen uitrusten op de lichte in plaats van op de donkere bomen.... ik meen, dat er nu meer rust in de foto zit.

Je hebt je goed gekweten van je taak en mag een 2e opdracht maken: Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug.
Neem gerust de tijd.

Groet Cijbra


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everdina 1e inz. langs kanaal
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Everdina,
Ondanks dat jij denkt dat er géén diepte in je kleine terpdorp zit, stuur je een eerste inzending met veel diepte voor de bespreking in je foto in, welkom bij dieptewerking!

Kijk maar eens hoeveel groene lijnen naar de huisjes in de verte verdwijnen, deze diagonalen bewijzen dat er veel diepte in je foto zit.
Heerlijk zo'n rustig dorpje. Ik poetste die lelijke auto in de verte waar alle groene diagonale lijnen samenkomen eventjes weg.

Je mag een nieuwe foto gaan trekken, deze maal verzoek ik je een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een reling of 'n watertje/gracht met een brug.
De foto die jij hier instuurde, heeft al veel van voornoemde elementen. Leg je nadruk op de reling of de brug als eyecatchers.
Succes hoor, denk aan de diagonale lijnen en hou ook de compositie in het oog.

Cijbra met groet

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roxannekimba 2e inz. schip
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Roxannekimba,

Deze inzending is goed hoor, je schrok een beetje van jezelf en dacht dat er géén diepte in je foto zat, maar dat is niet waar.
De kiel van het schip op zich vertoont al een mooi diagonaal, van rechts onder naar de horizon, maar ik zag nog méér!!

In de blauwe hemel lopen rijen 'schapenwolkjes' welke ook allemaal diagnoale lijnen getrokken hebben in de lucht, nét alsof er vanaf de kajuit strepen getrokken zijn in de lucht.
De kapitein was zeker hard aan het blazen!

De horizon heb ik wat voor je verlaagd, die komt nu zowat uit op de onderste sterke lijn van de vlakverdeling, want die lag nog al sterk in het midden van de foto.

Jouw opdracht nummer 3 bestaat uit:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel. Neem de tijd, leg je foto's even "op de plank" voor je beslist welke je in gaat sturen.

Succes, Cijbra

07-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeromme 1e inz. asfaltweg
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Jeromme, welkom in de klas dieptewerking.

Over deze inzending kan ik kort zijn; is helemaal goed.
De diagonale lijnen lopen allen naar het verdwijnpunt aan de horizon, perfekt dus.
De foto op zich is wel wat saai te noemen en ook het weer werkte niet echt mee.

Graag een spannender item voor je volgende opdracht:

Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug

Plezier en succes toegewenst bij het vinden van een mooi plekje.
Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roxannekimba 1e inz. bomenlaan met sneeuw
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Roxanne, leuk om jou opnieuw te kunnen begroeten.

Deze inzending, je eerste voor diepte, is op zich absoluut niet slecht. Er zit een grote mate van diepte in, zoals de roze strepen aantonen.
Echter, het stuk van de laan aan de rechterzijde doet allerminst mee aan de werking voor diepte.
Ik knipte het van je foto af en zie, wat overblijft is een ijzersterke dieptefoto, want de vertikale lijn staat nu precies op de samenkomst van de diagonalen!
Het ritmisch terugkomen van de bomen speelt een mooie rol in de versterking van de dieptewerking

Je mag door naar opdracht 2:
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug.

Veel succes, Cijbra

06-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaika 4e inz. kleurkrijtjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Zaika,

Ja, dit is een moeilijke opdracht he? Wel leuk jouw idee van deze kleurige krijtjes op een rijtje te zetten.... ze zijn lekker scherp in beeld gebracht met een doffe achtergrond.
Je gaf aan het eerste krijtje op de sterke lijn gezet te hebben, dat is goed! 

De achtergrond achter het rode en groene krijtje stoort helaas veel te veel, het trekt de aandacht van de krijtjes weg, omdat we willen gluren naar dat donkere blok, "wát zie ik daar?" mezelf afvragend.
Je krijtjes tegen een lichte achtergrond geplaatst doen het goed!
Dus.... conclusie, zorg voor een lichte en egale achtergrond wanneer je iets als deze met zwarte papier omwikkelde krijtjes fotografeert.

Puntje 2 van aandacht, je gaf het zelf al aan het moeilijk te vinden, is méér dieptewerking meegeven.
Dat kun je doen door wat meer vanaf het meest linkse krijtje te gaan staan met je toestel, zodat de krijtjes dichter bijeen komen te staan in je zoeker.
Het is in dat geval van belang, dat er in werkelijkheid meer ruimte tussen de onderlinge krijtjes is, tenzij je een foto van 600 b x 800 h wenst (portretformaat).

Ik heb getracht jouw foto wat aan te passen naar hoe die er dan zo ongeveer uit zou kunnen komen te zien.
Wil je het nog eens proberen alsjeblieft?
Je mag gerust 1 van de onderwerpen speels omver gooien!
Het mag 'n inzending zijn van opnieuw de krijtjes, maar een volledig ander thema mag ook, zolang er een leuk ritme in zit en uiteraard veel dieptewerking.

Succes hoor, je kunt het!! Cijbra



24-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaika 3e inz. tunnel
Klik op de afbeelding om de link te volgen Há, daar ben je eindelijk terug Zaika.
Blij ben ik dat jij nog meedoet!

En wat een goede foto stuur je in, razend vol diepte en perspectief, goed gedaan, goed opgemerkt.
Kijk hoe alle (groene) lijnen uiteindelijk samenkomen in het alles verslindende grote gat.
Ondanks de moeilijke lichtomstandigheden heb je er voldoende kleur in zitten en er een mooie compositie van gemaakt.

Je krijgt je 4e opdracht hiermee; dingen op een rij.
Kijk eventueel even verder rond op dit blog voor wat ideetjes.

Ik laat mij graag door je verrassen, ben benieuwd hoor.

Cijbra


26-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaika 2e inz. waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Zaika,

Niets mis met soms wat ongeduld tonen blijkt wel, je maakte een goede opname voor opdracht 2!
Het rode brugje ligt netjes op het sterk punt, het water kabbelt lekker voort...
Je hebt optimaal van de dieptewerking geprofiteerd door zowel de waterloop, als gras en het weggetje te benutten! Goed gezien.

De horizon leek mij iets schuin te lopen, die heb ik recht op gezet en verder een stukje (kopie) aan de bovenzijde van je foto geplakt, zodat de horizon dichter bij de bovenste sterke lijn komt te liggen.
Misschien wil je nog eens terug gaan naar dat mooie plekje? Houdt dan je toestel nét iets hoger; ik wens je een mooie wolkenlucht toe.

Je mag een nieuwe opdracht maken, nummer 3. Dat betreft een opname van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, áls er maar diepte inzit!
Hou daarbij de regel van derden in gedachten en het lukt je!

Succes, Cijbra

11-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaika 1e inz. spoorbanen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Zaika,

Een warm winters welkom bij de lessenreeks diepte.

Dat jij al goed opgelet hebt waar diepte in zit is duidelijk!
Het sterke kruispunt bovenin links is waar de spoorlijnen op het punt van verdwijnen staan, erg goed gezien, je zag het niet verkeerd... en inderdaad zoals je zegt, wordt het aan het eind van de baan wat waziger.

Je foto is, doordat er sneeuw ligt, zeer aantrekkelijk en de achterlichtjes van de auto's/wagens steken mooi af.
Helaas is er ook van enige somberheid sprake; een sterke blauwzweem en wat té donker.
De dagen van december en januari zijn vaak somber en donker, jij hebt er met deze foto nog een schepje bovenop gedaan.:)
Positief ingesteld als ik ben (grapje!) heb ik je foto snel wat vrolijker gemaakt, met in de verte een leuk blauw luchtje met wat witte wolkjes.... ik zette de foto ook iets recht op (zie de paal tussen de spoorlijnen).

Opdracht 2:
Alez, ik verwacht een nieuw getrokken foto met opnieuw veel dieptewerking van je.
Deze maal maak je een foto met water...., bijvoorbeeld van een een kanaal of een slootje, met een railing of 'n plas water/'n gracht met een brug, zolang er maar visuele diepte inzit.
Denk je er aub aan, dat er géén randjes rond je foto mogen zitten, dat is voor ons lesgevers gemakkelijker! Dank je wel.

Sukses hoor, groet Cijbra

31-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chessplayer 1e inz. frame in frame
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Chessplayer,

Hartelijk welkom bij de besprekingen van diepte in je foto's.
Je start met een nieuw getrokken foto, waarvoor dank.

Je maakt het jezelf erg moeilijk, enerzijds door vanuit het licht een donkere boog te fotograferen met aan het eind daarvan een fel verlicht gebouwtje. Door dat je tegen het licht inwerkt zijn enerzijds de lichte plekken overbelicht en de donkere plaatsen té donker. Op afbeelding 2 heb ik een en ander trachten aan te passen.

Als je kijkt naar de groene lijnen van de regel van derden zie je, dat jij het klein gebouwtje precies maar dan ook exact in het midden van je foto hebt geplaatst.
Je volgde reeds de lessen bij onze meester Perman; hij leerde je aan om goed naar je compositie te kijken.
In geval van deze foto heb je dat wat verzuimd, je zag het mooi gebouwtje door de poort (frame in frame) en dacht "Knip, ik heb je"...
Kijk nu naar het derde plaatje. Ik heb je voorgrond wat langer gemaakt, de horizon schuift daarmee OP naar boven op de foto, waardoor het dakje van het gebouwtje redelijk in de richting gaat van de kruising der sterke lijnen.

Op ons blog (hier links) zie je 5 opdrachten staan.
Ik verzoek je een nieuwe foto te maken, en wel voor de eerste opdracht, dus ééntje van een weggetje, straat, bospad, als die weg maar diep doorloopt.

Veel succes, denk aan de wijze compositielessen van Perman.

Groet Cijbra

22-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 6e inz. spoor bij zonsondergang
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Lynne,

Met deze 6e inzending toon je eens te meer, dat het hebben van zo'n raster in je zoeker of op je lcd-scherm je geweldig goede resultaten oplevert.
Proficiat met deze prachtige tegen-de-avond-opname, met zijn schitterende avondrode gloed aan de horizon bij 'n blauwe hemel! Doeltreffend van simpelheid, less is more is hier goed van toepassing.
Het spoor vertrekt mooi links onderin en verdwijnt aan de horizon op de kruising der sterke lijnen.
Ik ga d'r géén lijntjes over plaatsen, daar is je foto te mooi voor.

Van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat!
Ik beveel je graag aan voor een nieuwe lessenreeks, te halen bij onze leraar Digiwill die jou graag alle fijne kneepjes aan wil leren.
Blijf steeds denken aan de compositie- en de gouden regels, en geniet van de vooruitgang die je boekt.

Veel plezier bij Digiwill, je was een prettige leerling.

Met vriendelijke groet, Cijbra

15-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christine2 3e inz. spoor
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Christine2,

Wat fijn dat je de draad weer opgepikt hebt waar je hem in februari liet liggen.
De ingezonden foto heb ik even bekeken en het eerste wat mij opviel was dat de horizon scheef lag.
Mooier is, wanneer die volledig horizontaal loopt, daar moet je altijd even goed opletten alvorens je je inzending doet.

Verder is het een aardige foto die links en rechts redelijk goed in de compositielijnen ligt.... echter de horizon komt exact op de middenlijn te liggen. Nog méér diepte in je foto bekom je wanneer de horizon op 1 van de twee sterke horizontale lijnen loopt.
Kijk je het blog nog eens eventjes door? Links bovenaan staat die verdeling van de regel van derden.... die moet je proberen in het koppetje te prenten!
Je kunt het.

Ik zie graag een foto tegemoet van een tunnel, poort of boog(doorgang). Opdracht 3 is dat, links op ons blog lees je er meer over.

Succes, groetje Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 5e inz. kerstballen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Lynne,

Jouw kerstballen op rij liggen er netjes bij.
De voorste bal op het kruispunt van 2 sterke lijnen.
Leuk, dat je er aan dacht een takje dennegroen er bij te leggen, zo 'n kleine inbreng, het is maar een detail, maar het maakt wel de foto áf! Goed gedaan.
Als de laatste achterste bal op rij, op de andere kruising had gelegen, wat was er dan voor een diepte-effect zichtbaar geworden vraag ik me af? ... het hád gekund...

Graag ontvang ik een laatste nieuwe inzending van je, het onderwerp op de foto is vrij te kiezen, áls er maar diepte inzit! Zet 'm op!

Groetje Cijbra



08-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 4e inz. toegangspoort
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Lynne,

Ik ben blij dat je de keuze gemaakt hebt om nogmaals een inzending in het genre van de boog/poort (3e opdracht) te maken. Je bent gewoon erg goed bezig met het op een fotografische manier te kijken naar je omgeving en onderwerpen. Een doorzetter pur sang!

Neem nu deze poort! Je hebt ''het gat'' met de kleine autootjes in de verte uitstekend op een kruispunt van sterke lijnen gelegd, een koos voor de hogere horizontale en meest rechtse kruising.
Prima gedaan!
Dat het zulk somber weer was, en daarbij, dat het asfalt er zo strak bij lag, dáár kon jij niets aan doen!

Goed gedaan hoor!!

Graag kijk ik uit naar een nieuwe inzending van je, opdracht 4 is een leuke.... dingetjes op rij.... hmmm, met de kerst(boom/ballen/kaarsjes) in gedachten, moet dat lekker binnen kunnen lukken! Succes.

Groet Cijbra

01-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 3e inz. boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Lynne,

Bij het maken van je prachtig scherpe foto ben je volledig de sterke lijnen uit het oog verloren.... tenzij je het ''vat'' (of een ton) als onderwerp nam.... maar daar dit tegen het gat wegvalt omdat het te klein is, 'zien' we als eerste het "gat".
Kan gebeuren, want zie, je hebt het gat van de boog exact in het middelste vakje geplaatst.
Dát is nu juist niét te bedoeling wanneer je een compositie maakt, waarin het ''gat'' het onderwerp is.
Eigenlijk is de boog zelf uiteraard het onderwerp, maar ook in dat geval, moet je rekening houden met 1 van de sterke lijnen.

Omdat wij op een westerse manier kijken, nét als dat wij lezen van links naar rechts, zo zoeken onze ogen een foto af, beginnend links bovenin lezen zij de foto naar rechts toe, met uitstapjes naar beneden.
Onze ogen blijven rusten op het sterke punt van de kruising der lijnen (waar ik de rode stippen plaatste) en daarom is het goed, het belangrijkste onderwerp juist daar te plaatsen.

Zoals je ziet, heb ik op de onderste foto wat weggetje er bij geplaatst, waardoor de horizon bij benadering 'n latje hoger komt tot bijna aan de sterke lijn. Deze bewerking geeft al een groter diepte-inzicht... vind je ook niet?

Lynne, je vertelde over gele verkeerskegels welke in de tunnel stonden, juist zulk soort objecten, op rij gefotografeerd, kúnnen het diepte effect in een foto versterken.

Je mag kiezen, ófwel maak je opdracht 3 opnieuw, een nieuwe foto maken van een tunnel, boog of een poort *waar mijn voorkeur naar uit gaat*, ófwel je gaat verder met de nieuwe opdracht nummer 4 van dingen op een rij, want ik wil het je niet al te moeilijk maken..... maar het liefst een nieuwe afdruk van opdracht 3.

Veel succes toegewenst! Je kunt het, daarvan ben ik overtuigd.
Groet Cijbra

23-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 2e inz. beekje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Lynne,

Deze inzending is ook alweer perfect uitgelijnd.... ik vraag mij af, of jij zo'n aantal mooie verdeelvakjes in de zoeker van je Panasonic hebt.
Je hebt goed gekeken!

Je schrijft over het onkruid wat je hebt laten staan, dat mag, dat moet zelfs... als je dat dáár zou willen verwijderen voor een foto, zou je welhaast een dagtaak hebben en blijft er geen tijd om er op uit te trekken voor de opdracht.

Er zit voldoende diepte in de foto, tóch mis ik een beetje een hekwerk of plankier, zoals in opdracht 2 vermeld. Zo iets toegevoegd aan een foto, versterkt meestal nog eens het diepte effect.
Mogelijk ook, had je de foto dichterbij het watervalletje kunnen maken, zodat dit duidelijker in beeld gebracht was, als een eyecatcher, 'n rustpunt in je foto?... maar misschien moest je dan wel erg hoge laarzen aantrekken.

Al met al een geslaagde en aantrekkelijke foto.
Graag een nieuwe inzending van dezelfde kwaliteit, ben al benieuwd! Probeer de horizon eens een lat hoger te leggen, zodat deze op de bovenste horizontale sterke lijn komt te liggen.

Opdracht 3:

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel
(zie links in het kader voor een voorbeeldje)

Succes! groet Cijbra

17-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynne 1e inz. bospad
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Lynne, welkom op mijn schoolbankje.... je bent momenteel de enige leerling in mijn 'klas'...

Je komt binnen met een reuze goede foto van het bospad, lang niet slecht.
Mooi scherp en goed getracht de gouden lijnen toe te passen, het is je bijna gelukt!
Écht knap voor een eerste inzending.

Je ziet aan de lijnen die ik over je foto trok, dat je duidelijk veel diepte hebt kunnen pakken. De toppen van de bomen die vrijstaan in de heldere lucht benadrukken nogmaals de diepte.
De regel van derden is goed toegepast, Perman kan trots op je zijn, want je bospad loopt over de sterke lijn.

Graag een nieuwe inzending van dit kaliber!
Opdracht 2
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug


Groet Cijbra




Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!