Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
15-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie 4e opdracht dingen op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Flippie,

Wat een leuke verrassende foto is dit geworden, geniaal bedacht om gebruik te maken van de lettertjes en daar je naam mee neer te leggen.
Ik meen zelfs mijn naam op de achtergrond te lezen?!

Er zit een mooie dieptewerking in en wat ik erg leuk vind is de spiegeling in het tafelblad. Wat ben je een zalig leergierige leerling (net als ál de leerlingen trouwens hihi)!

Ik betrok zoals gebruikelijk, ook nog even de regels van compositie erbij. De horizon had wat hoger mogen liggen; door er aan de bovenzijde een stukje weg te knippen krijgen we hetzelfde effect.
Zie je het verschil? Er is nu wat minder loze achterwand en de objecten lijken groter te worden.
Goed gedaan hoor.

De laatste opdracht komt er alweer voor je aan:

Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking

Groeten Cijbra

08-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cato 1e opdracht renbaan
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Cato, Hartelijk welkom bij de dieptebesprekingen. Veel succes en plezier toegewenst.

Jouw gedachten achter deze foto meen ik te begrijpen; doorheen de takken zien we de renbaan in de verte, dat geeft diepte.
Ja, daar heb je gelijk in. Maar de takken belemmeren een vrij uitzicht en verstoren het dieptegevoel.
Daarom is dit niet helemaal de bedoeling, want om veel diepte in je foto te krijgen gaat het hier over de diagonalen waardoor het visueel effect diepte geeft.

De diagonalen zijn bijvoorbeeld de afscheidingsrand van gras/weg, of kade/muur, waterloop/straat e.d.
Kijk eens naar de voorbeeldjes hier op het blog in het linkerkader.

Als je wat verder gevorderd bent, kun je diepte in een foto weegeven door gebruik te maken van de voor- en achtergrond, maar dan gaat het ook om scherpte/diepte.

Graag zie ik opdracht 2 van je tegemoet:
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken 1e opdr. pad
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Fideelken,

Welkom in de groep dieptefotoos. Veel succes en plezier toegewenst.

Je foto is wat flets en onscherp. Ik gaf deze slechts wat meer scherpte mee en meer contrast, nu is deze beter om aan te zien.
Zoals je verder kunt zien, trok ik een aantal compositielijnen (de vertikale en horizontale lijnen) over je foto en tevens trok ik 2 diagonale strepen.
De compositie is goed, de horizon heb je mooi op de bovenste horizontale lijn gelegd.
Ook de diagonale lijnen lopen mooi die diepte in.

Je mag de tweede opdracht maken:

Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilfried 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Wilfried, welkom bij dieptebesprekingen, veel plezier en succes toegewenst.

De foto van de waterloop is je goed gelukt, je hebt er goed rekening mee gehouden dat die niet recht vooruit maar mooi schuin loopt.
Ik knipte een klein stukje van de bovenzijde van je foto af, daarmee wordt jouw foto nu nog krachtiger!
Zie wat een diepte!

Je mag de tweede opdracht gaan uitvoeren:

Maak een foto van een straat, bospad of een weg die ver doorloopt (opdracht 1)

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie 3e opdracht tunnel
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Flippie,

Wat maak je me nu? Dit noem ik nog eens creatief zijn, creatief omgaan met de opdracht.
Erg fraai, veel diepte door ''de koker'' scherp waar het zijn moet!
Dank je wel, een aanwinst voor het blog.

Je mag de 4e opdracht gaan maken, dingen op een rij
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes hoor, ik ben benieuwd!
Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Ducske,

Dit poortje met het smalle weggetje zag ik al eerder voorbij komen op sennet, een mooi stijl plekje in Geraadsbergen.
Je hebt een kans laten liggen, ik zal je uitleg geven.

Het bordje rechts bovenaan de boog, had je mooi volledig op de foto kunnen zetten; als je foto's maakt, dien je er op te letten dat ofwel er niets van een bord ofwel het volledige bord getoond wordt.
Ik plakte nu een poster er over heen en metselde wat steentjes erbij. Nu de muur aan de boven- en zijkant groter geworden is, komt het gat van de boog mooi in de compositie te liggen; de sterke lijnen legde ik nog even over de aangepaste foto heen. Zie je?
De boog heeft nu de ruimte om te ademen en het wegje naar boven stopt precies op de sterke horizontale lijn.

Omdat je inmiddels zo ver gevorderd bent wil ik je vragen te overwegen de foto opnieuw te maken, dat hoeft niet perse van dezelfde boog/poortdoorgang, maar mag wel.
Je mag kiezen of je dat gaat doen, of dat je de laatste opdracht maakt. Je kunt dan 2 vliegen in één klap maken door de laatste opdracht ook van een boog/poort te maken. Zie maar wat je doet.

Succes en groeten Cijbra

01-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie 2e opdr. water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Flippie,

Het gebeurt niet altijd dat er een foto ingestuurd wordt voor de bespreking dieptewerking waar geen of nauwelijks diagonale lijnen op getrokken kunnen worden.
Tóch vertoont jouw foto enige diepte door het slimme gebruik van de boeg van het schip op de voorgrond. Hierdoor wordt er immers ook diepte gecreëerd?!
Ik ben tevens tevreden over de fraaie compositie.

Goed gedaan, ik vond de foto bijna 100% zwart/wit nadat ik die iets had opgehelderd, daarom heb ik hem nu even omgezet naar zwart/wit. Wat vind je ervan?

Je mag de derde opdracht gaan uitvoeren:

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 2e opdracht water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Ducske,

Zo te zien zeg ik je, dat je de dieptewerking in een foto goed hebt begrepen. Kijk maar eens naar de groene lijnen die ik over je foto trok. Daaruit blijkt dat de dieptewerking enorm is.

Doordat ik van de bovenzijde een stukje afknipte, kwam de horizon wat hoger op je foto te liggen, daarmee wordt het diepte-effect nog wat versterkt.
Probeer ook altijd de regels van compositie mee te nemen in een foto met diepte-effect. Jij deed dat al heel goed door het wegje en het eindpunt van de groene strepen uit het midden te houden.

Graag zie ik de foto op 800 pixels brood of hoog van opdracht 3 tegemoet:

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Kijk hier op het blog eens wat rond naar goede voorbeeldfoto's,

Groeten Cijbra

25-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 1e opdr. boslaan
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Ducske,

Van harte welkom bij de besprekingen diepte werking in een foto had ik je al gewenst, want je begon met de ''dingen op rij''.
Diepte wordt zichtbaar door in de foto de diagonale lijnen te volgen die door een afscheiding in de weg, het water of door een afrastering en dergelijke waarneembaar zijn.
Diepte kan ook worden weergegeven door scherp vooraan naar soft achteraan te tonen bij de dingen op rij of van 1 object.

Voor ik aan de bespreking begin wil ik je vragen voortaan het formaat max. 800 hoog of breed te gebruiken en geen randjes rond de foto te plaatsen. Het is de bedoeling van in 1 keer de juiste foto te maken, zonder later bij te snijden. Bedankt daarvoor.

Je foto toont enorm veel diepte.
Dat komt omdat je in plaats van een landschapsformaat koos voor het portretformaat, dat is een juiste keuze om zo veel mogelijk diepte aan te kunnen geven wanneer het om een smal pad met bomen gaat.
Het standpunt waar je de opname maakte was heel goed en bewust door je gekozen.

Maar ook bij het weergeven van zoveel mogelijk diepte in een foto, kun je optimaal gebruik maken van de compositie (regels der derden).
Plaats het verdwijnpunt daarom niet perfect in het midden van je foto, maar bijvoorbeeld hoger, op de bovenste horizontale lijn of nog sterker, op een kruising van sterke lijnen.
Lees nog 's wat erover hier op het blog.

Je mag wat mij betreft de tweede opdracht maken, houdt de aanwijzingen in gedachte en het lukt je, dat weet ik zeker!

Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra



Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie 1e opdracht laan
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Flippie,

Welkom in de klas van de dieptewerking.
Diepte wordt zichtbaar door in de foto de diagonale lijnen te volgen die door een afscheiding in de weg, het water of door een afrastering en dergelijke waarneembaar zijn.
Diepte kan ook worden weergegeven door scherp vooraan naar soft achteraan te tonen bij de dingen op rij of van 1 object.

De foto die je inzond met toestemming van je buur (een goede buur is beter dan een verre vriend) toont de oprijlaan naar het huis in de verte waarbij je gebruik maakte van rode tafeltjes om de foto wat kleuraccent mee te geven.
Ik vermoed dat je goede buur zich heeft staan bescheuren van het lachen achter de gordijnen bij het zien van jouw bezigheden terwijl je arm in een mitella verpakt was en gedacht heeft "wát een cursus, wát een animo"....

Flippie, hartelijk dank voor je tomeloze inzet!

Zoals te zien aan de groene strepen die ik trok, welke de afscheiding vormen van de oprijlaan, zit er behoorlijk wat diepte in je foto.
Inderdaad werken de rode tafeltjes nog een klein beetje mee aan het visueel effect, maar het kon beter want ook bij dieptefotoos kun je de compositielijnen (regels van derden) toepassen. Zorg dat het verdwijnpunt van je schuine lijn dicht in de buurt van 1 der kruisingen van de sterke lijnen ligt en je zit goed!

Je mag de tweede opdracht gaan uitvoeren. Ik hoop dat je arm inmiddels hersteld is! Veel succes.

Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra

18-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 2e inz. potjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Ducske,

Alweer een heerlijkheid gevuld in de potjes. Jouw foto was inderdaad wat aan de donkere kant, maar omdat ik niet op techniek in ga, maakt dat niet uit, het gaat mij in dit geval om de diepte(werking) in de foto.
Deze is niet optimaal te noemen, zie de groene lijnen die ik over je tafelkleedje heen trok.
De flesjes, het kleedje met de strepen en het schaaltje... je hebt de juiste ingrediënten voor een foto met veel dieptewerking, maar benutte je kansen niet optimaal. Bovendien stond het geheel wat schuin, ik zette je foto rechtop.

Wanneer je een wat lager standpunt gekozen had, was de tafelrand in de verte niet zichtbaar geweest en hadden je potjes alle diepte verstrekt die gewenst was.
Kijk eens naar wat voorbeeldjes op het blog (zoek op opdracht/bespreking en typ in: 4e) en je ziet ze allemaal op rij.

Het weer is aan het opknappen, daarom verzoek ik je nu met de eerste opdracht verder te gaan:

Opdracht
Maak een foto van een straat, bospad of een weg die ver doorloopt


Groetjes Cijbra


11-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 1e opdracht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Ducske.
Hartelijk welkom bij de besprekingen van foto's waarin dieptewerking de hoofdmoot vormt.

De 1e opdracht is normaliter een weggetje of watertje te fotograferen, maar je gaf aan liever niet naar buiten te gaan om foto's te maken. Heel begrijpelijk met dit kille en natte weer.

Bij foto's voor dieptewerking is het de bedoeling deze niet bij te snijden, dus net zo lang door je zoeker te turen totdat je een goede compositie hebt waarin veel dieptewerking zit, dáár gaat het immers om?!
De foto dient op 800 pixels breed of hoog ingezonden te worden.

Zoals ik aangaf, gaat het hier ook om compositie, dus leggen wij tijdens het maken van de foto in gedachten weer het raster (regel van derden) er over.
Wat je ziet bij je mooi belichte en scherpe foto is, een schuin aflopend tafelkleedje. Het kleed op zich is een prima keuze, omdat daar ook het lijnenspel meedoet aan dieptewerking, maar de tafelrand ligt te veel in het midden van de foto. Ik verlaagde het iets en lag het randje recht/horizontaal, waardoor de foto al rustiger wordt.

De potjes met overheerlijke kappertjes geven een mooie diagonale lijn te zien. De etiketten doen er ook aan mee.
De aanvang van je foto (links voor) is goed, niet al te veel ruimte, maar aan de achterzijde had, zeker aan de bovenkant van het laatste potje, best wat meer ruimte aanwezig mogen zijn; de potjes zitten nu nog al krap in het kader.

De diafragma die je koos is perfect gebleken, voor nog meer dieptewerking had je er voor kunnen kiezen scherp te stellen op het voorste potje, half indrukken, camera beetje naar rechts draaien en doordrukken. De voorste pot was in dat geval sterk aanwezig en scherp geweest en naar achteren toe had de foto steeds meer onscherpte vertoont. Dit versterkt de visualisatie diepte.

Beslist niet slecht gemaakt deze oefening!
Blijf letten op kleine details en geef je onderwerp de ruimte.
Het is nog steeds geen lekker weer om naar buiten te trekken, daarom zou ik graag deze opdracht nogmaals gemaakt willen zien.
Uiteraard mag je andere objecten en een ander tafelkleedje gebruiken!
Leg eens 1 object naast de staande objecten in de lengterichting, dat versterkt de dieptewerking en maakt een foto speelser.

Succes hoor, groet Cijbra

22-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie420 4e opdracht eieren op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fonsie,

Wat goed bedacht deze eieren in hun doos op de foto te zetten, mijn compliment daarvoor.

Zoals te zien, de dieptelijnen/diagonale groene strepen, lopen krachtig en diep door naar achteren op het verdwijnpunt van de foto. De naad van het deksel en de doos werkt ook al mee!

De verdeling in vlakken is uitstekend en er is een prachtig op elkaar afgestemd kleurgebruik.
Het tafelkleed versterkt nog eens de dieptewerking met ook aan de achterzijde een diagonale weglopende lijn.

Je knipte deze foto over de lengte wat bij; officieel vragen wij onbewerkte/ongeknipte foto's door te sturen voor dit lesblokje, zodat er goed gekeken kan worden of de (diepte)verdeling van de foto juist is.
Aangezien de dieptewerking en de compositie-verdeling op deze foto erg goed zit, nam ik de foto in behandeling, maar graag je laatste opdracht niet meer bijknippen.
Het gaat er namelijk ook om, dat je in "het vrije veld" direkt de juiste compositie en dieptewerking vast kunt leggen.

Graag de 5e opdracht:
Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking


Groeten Cijbra

19-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie420 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fonsie,

De bespreking van je ingezonden 3e opdrachtsfoto duurde even, maar dan toch op het blog gekomen vandaag.
De mooie heldere en scherp gedetailleerde foto toont ons een pracht van een doorkijk in boogvorm.
Het centrum van je foto is tevens precies het ''gat'' van de boog.
Echter, om zoveel als mogelijk diepte in je foto te bekomen, moet niet het middelste kader tussen de lijnen het verdwijnpunt van de diagonale lijnen zijn.

Het verdwijnpunt moet - om zoveel mogelijk dieptewerking in je foto te verkrijgen - op 1 der kruisingen van de sterke lijnen liggen, evenals dat bij compositie (1e lessenreeks) het geval is, daar vormt die kruising de eyecatcher/het sterk aandachtspunt.

Zoals te zien in bijlage, sneed ik links een stuk af en plakte ik onder een stuk aan je foto toe. Van landschapsformaat wijzig ik je foto in portretformaat en met het aanplakken van het stuk straat aan de onderzijde geef ik de diepte nog meer kans zich te manifesteren, doordat de horizon verhoogd is.

Je mag de 4e opdracht uit gaan voeren.

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld brandende kaarsjes, knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes en
Groeten Cijbra

09-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie420 2e opdracht water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Fonsie,

Sja, wat zal ik zeggen, ik denk dat je bijlage ruim voldoende laat zien, dat er onnoemelijk veel diepte in je foto zit.
Práchtig hoe al die lijnen zich naar de horizon reppen, die goed ligt op de bovenste sterke horizontale lijn!
Ik kan er verder niets aan toevoegen, dus gaan we snel over tot de 3e opdracht.

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Doe je best, haast je niet, veel succes hoor.

Groeten Cijbra

19-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie420 1e opdracht weggetje/water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fonsie,

Na wat aanloopproblemen heb je een mooie inzending voor ons werk- en leerthema dieptewerking ingestuurd.
Er zit zowel een landweggetje alswel een waterloop in en het belangrijkste, zeer veel dieptewerking.... zie je de groene diagolate lijnen?!
Een klein stukje van de bovenzijde er af en zie hoe een knaller dit is geworden.

Je mag naar opdracht 2 gaan uitkijken:
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra

11-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vivjan 5e opdracht vrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Vivjan,

De Engelenvaart ziet er redelijk glad en stillekes uit. De diepte in de foto is overweldigend. Je toont een zalig doorkijkje van onder het koele bladerdak.

Ik heb je eigen foto wat meer contrast meegegeven en iets minder licht.
Door de spiegeling van het scheepje lijkt er nu iets van een symmetrie te ontstaan.
Wanneer je gepoogd had de mast van het scheepje volledig in beeld te krijgen en die op de sterke lijn had kunnen leggen, was het geheel nog krachtiger geworden.
De horizon ligt eigenlijk nog iets te veel in het midden van de foto, maar als we er nu iets van de bovenkant af zouden snijden, snijden we ook de mast van het scheepje doormidden.
De andere sterke vertikale lijn loopt perfect goed door het einde van de vaart, goed op gelet hier!

Je bent geslaagd voor het onderwerp diepte en mag nu snel door naar onze leraar Digiwill die je alles bij wil brengen van het thema "licht in de foto".
Ik wens je een zeer fijne leerzame tijd toe en 'n proficiat met het behaalde resultaat.

Kijk vast eens naar wat foto-voorbeelden op het blog, te vinden op: http://blog.seniorennet.be/licht/

Groeten Cijbra


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haegemanneke 5e opdr. vrij - zuilenrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Haegemanneke,

Ja, wat kan ik hier nog aan toevoegen he? Dit is een knaller van de bovenste plank. Je hebt er alle mogelijke diepte in gelegd die je krijgen kunt.
Heel erg goed, deze opname, applaus voor jou! Proficiat.

Met vlag en wimpel ben je geslaagd voor deze cursus om diepte weer te geven in je foto's en je mag gauw door naar onze groep "werken met Licht in een foto", bij mr. Digiwill.

Neem je alvast een kijkje op het blog?
http://blog.seniorennet.be/licht/
Je zult er allicht een idee op doen.

Een machtig fijne leerzame tijd toegewenst, groeten Cijbra

06-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haegemanneke 4e opdr. op rij-2
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Haegemanneke,

Jouw tweede inzending voor ''dingen op rij'' is al stukken beter zie je! Wat oefening teweeg brengt!!
De dieptewerking door het tafelkleed is geweldig en ook de suikerklontjes liggen al beter dan de eierdopjes. Leuke foto hoor.
De suikerklontjes hebben iets blauwzweem, wat je met een programma om foto's te bewerken gemakkelijk verwijderen kunt.
Ik deed dat voor je, zie je het grote verschil? Het tafelkleedje is nu écht geel.

Je mag de 5e opdracht gaan uitvoeren en zelf het onderwerp kiezen. Ik ben reuze benieuwd naar het resultaat.

Opdracht
Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking


Groeten Cijbra


05-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vivjan 4e opdracht op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Vivjan,

De term veel (of weinig) scherpte-diepte geeft aan, dat er al veel scherpte vooraan of juist weinig scherpte in een foto zit, of soms helemaal van voor tot achter.
Jij had  kunnen kiezen voor veel scherpte aan het eind van de rij, veel scherpte aan het begin van de rij of voor volledig scherp van de hele rij.
 
Welnu: bij een diafragma van bijvoorbeeld 5,6 (AV-stand op je toestel) krijg je weinig scherpte-diepte.
Met een hoog diafragma getal (bijv. 20) krijg je veel scherpte-diepte of helemaal alle flesjes scherp.
 
Probeer het maar eens uit; lees ook eens even wat er over vermeld staat in je handleiding of ergens op internet.... er zijn veel ''lesjes/uitleg'' te vinden.

Wat je inzending voor deze opdracht betreft, die is toch goed?! Een gezellige rij dikbuikjes, proost en op naar de laatste opdracht!

Opdracht 5
Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking

Groeten Cijbra




Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!