Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
01-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cato 4e opdracht glazen op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Cato,

Dit is een mooi stel glazen op rij, zeer fraai met deze grappig bewerkte 'pootjes' zag ik die nog nooit.
Je maakte een mooie compositie, lekker een schaaltje snackjes erbij, hmmm. Dát maakte de compositie áf.

De dieptewerking is uitstekend, zie de groene schuine strepen die ik nu eens niet over de bewerking maar over je originele foto trok.
Een beetje storend vond ik de lichte vlek (van het raam?) links boven, ik heb getracht deze even snel wat donkerder te maken, minder opvallend en heb toen gelijk de snacks iets opgelicht.
Prima gedaan deze oefening.

Je mag al weer aan de laatste opdracht gaan werken: de keuze is geheel aan jou, als er maar diepte(werking) in zit.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 5e opdracht vrij closetrollenbuis
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Ducske,

Deze inzending is wel een heel creactieve geworden.... eventjes snel de lege wc-rollletjes in huis verzameld voor een foto te maken, leuk bedacht hoor!
Het uiteindelijk gaatje in de diepte is wat klein uitgevallen, maar ik herken daar duidelijk een paardenhoofdje... toch? Het plantje heb ik eventjes weggecloond, dat werd wat druk. De buizen opgelicht en ruis verwijderd, blijft over toch een grappige foto met veel dieptewerking?!

Je mag jezelf als geslaagd beschouwen voor deze lessen, en mag nu verder naar DigiWill voor zijn beschouwingen inzake "licht" in je foto's.
Kijk je alvast eens wat rond op zijn blog a.u.b.? Je kunt direct een foto inzenden met in de onderwerpregel Licht tav DigiWill. Veel fotogenoegens en uiteraard, van harte gefeliciteerd met het afronden van ''dieptewerking''.

Groeten Cijbra

http://blog.seniorennet.be/licht/

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yelle 1e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Yelle,

Van harte welkom bij de dieptebesprekingen. Je gaat zeer goed vooruit. Deze foto (opdracht 2) vind ik een mooie verrassing in mijn mailbox, ziet er prima uit, heeft heel veel sfeer en volop dieptewerking door de railing. De compositie heb je zeer weloverwogen en fijntjes gemaakt, de verdeling op en in de foto is perfect van balans. Er valt veel te zien daar.

Je mag de eerste opdracht maken:
Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad of een weg die ver doorloopt

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ghkamp 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Ghkamp,

Je lette bij deze foto ook goed op de compositie, de horizon heb je nu uit het midden van de foto gehaald. Ik twijfel zelfs of deze nog meer naar boven gehaald zou moeten worden of dat jouw origineel sterker is.
Ik meen het laatste, want door het meewerken van de wolkenpartij die nl. ook schuine lijnen vertoont, komt er nog meer dieptewerking in jouw originele foto.
Prima gedaan dus!

Je mag de 3e opdracht gaan uitvoeren:

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Groeten Cijbra

22-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie 5e opdracht vrij (ladder)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Flippie,

Hier hoef ik niets aan te doen, deze foto is gewaagd, perfect!
Je gaat in plaats van de diepte, de hoogte in.... tenminste als je niet valt.
Een mooie scherpe, heldere foto, die ons iets vertelt!

Goed gekeken naar de diagonalen, het uit het centrum halen van de wegstervende lijnen en ook nog eens de compositie.

Nah, je bent geslaagd, een hartelijke proficiat toegewenst!
Je mag door naar Digiwill voor de volgende lessenreeks:
http://blog.seniorennet.be/licht/
Oriënteer je vast door er eens rond te snuffelen.

Fijne samenwerking toegewenst, groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilfried 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Wilfried,

Het gaat met jou ook erg goed, deze foto getuigt ervan dat je prima aan het opletten bent tijdens het indrukken van de ontspanner. Je nam opnieuw opdracht 2, ach geen ramp, je begrijpt inmiddels uitstekend de bedoeling.

Op de mooie scherpe heldere foto zien we de waterloop lekker hoog op de foto verdwijnen. Uitstekend gedaan, goed uit het midden gehouden en vele dieptelijnen van de waterloop en oevers.

Je mag de derde opdracht gaan maken, die van de boog.
Kijk je even op ons blog om wat ideetjes op te doen? Succes.

Opdracht
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.


Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cato 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Cato,

Zeer creatief mag ik wel zeggen, deze inbreng van een boog(vorm). Je moet het maar zien, je moet er maar opkomen, knap hoor.

Het kleine snuitje in de diepte... het lijkt mij een poppenkopje valt bijna in het niet, maar de dieptewerking is mede door de spiraalvormige lijnen de diepte in, heel erg groot.
Goed gedaan, zo goed gedaan dat ik er niets aan wijzig.

Je mag de volgende 4e opdracht al weer gaan uitvoeren ... dingen op een rij.
Succes, ik ben al reuze benieuwd.

Opdracht
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.


Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ghkamp 1e opdracht weggetje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo en welkom Ghkamp bij de dieptebesprekingen, ik wens je een leerzame tijd toe.

Je foto genomen op een mooie zonnige dag vertoont heel veel diepte, dat is goed te zien aan de groene dieptelijnen (diagonalen) die ik er over heen trok.
Ik heb ook het raster "regel van derden" er bij betrokken en dan zien wij een heel ander verhaal, namelijk dat er nog veel meer dieptewerking bekomen kan worden, als je de horizon wat had verhoogd én tevens, als je de verdwijnpunten niet precies in het midden van de foto had laten gaan.
Zie je het verschil? Mijn strepen zijn veel langer geworden op de verbeterde versie van je foto.

Je mag een tweede inzending doen, iets met een waterloop.
Kijk je even terug op het blog voor voorbeeldjes a.u.b. en blijf de compositieregels erbij betrekken!

Opdracht
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.


Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 5e opdracht opnieuw een boogvorm
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Ducske,

Opnieuw een fotoinzending van een boog.
De Sint Baafskathedraal van Gent zit er vermoed ik vol mee.

Laten we eens goed naar je foto kijken.
Je weet ik zie de kleinste details. Om te beginnen hing er een half oog aan het plafond. Dat is niet mooi op een foto. Ofwel plaats je het hele oog of je cloont die weg/knipt het er af.

De horizon (onderste horizontale groene lijn) ligt op de juiste plaats. Ik meen dat jouw foto iets scheef stond, ik zette 'm iets meer rechtop.
De boogvorm zelf ligt echter teveel in het midden, waardoor het persoontje te veel aandacht krijgt, het gaat immers om de boog?
Ik plakte rechts een stuk aan je foto bij omdat dan het midden wat verchuift en ook, omdat ik verwacht daar nog een mooi stukje muur te zien.
De dieptewerking wordt heel goed benadrukt.

Wat mij betreft mag je nu door naar de volgende bank, van Digiwill betreffende licht.
http://blog.seniorennet.be/licht/

Wat wil je, dat ik je feliciteer of maak je de opdracht boog opnieuw?

Groeten Cijbra

15-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cato 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Cato,

De waterloopopdracht is goed gelukt, je hoeft niet te twijfelen. Ik gtrok er groene strepen over en zie hoeveel!! Al die diagonale lijnen gaan de diepte in en geven derhalve heel veel diepte-effect aan jouw foto.
Jammer dat het zulk somber weer was, niets aan te doen.
De komende dagen wordt er wat meer zon voorspeld, laten we het hopen!

Trek er op uit en maak de 3e opdracht, kijk eventjes op dit blog naar wat ik van je vraag.... voorbeelden genoeg!

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken 2e opdr. waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fideelken,

Zoals je zelf al aangaf, het geheel ziet er troosteloos uit. Wat een pestweer he, zo triestig.
Ik zie dat je spotmeting hebt gebruikt en een sluitertijd van 1/4 sec. bij F22; dat geeft al weer hoe somber het was.
Door de spotmeting is je foto mogelijk ook zo somber; wanneer je kiest voor gemiddelde waarden zal je toestel de donkere en lichte vlakken wat meer uitlijnen.

Je foto vertoont heel veel diepte, mooi zo met die bomenrijen aan de zijden. De horizon ligt goed op hoogte en je koos een verdwijnpunt uit het midden, dus oké!

Je mag verder met de derde opdracht, een moeilijke hoor. Kijk je even op dit blog voor wat voorbeelden van een boog(achtig iets?). Succes gewenst.

Opdracht
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.


Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie 4e opdracht dingen op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Flippie,

Wat een leuke verrassende foto is dit geworden, geniaal bedacht om gebruik te maken van de lettertjes en daar je naam mee neer te leggen.
Ik meen zelfs mijn naam op de achtergrond te lezen?!

Er zit een mooie dieptewerking in en wat ik erg leuk vind is de spiegeling in het tafelblad. Wat ben je een zalig leergierige leerling (net als ál de leerlingen trouwens hihi)!

Ik betrok zoals gebruikelijk, ook nog even de regels van compositie erbij. De horizon had wat hoger mogen liggen; door er aan de bovenzijde een stukje weg te knippen krijgen we hetzelfde effect.
Zie je het verschil? Er is nu wat minder loze achterwand en de objecten lijken groter te worden.
Goed gedaan hoor.

De laatste opdracht komt er alweer voor je aan:

Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking

Groeten Cijbra

08-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cato 1e opdracht renbaan
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Cato, Hartelijk welkom bij de dieptebesprekingen. Veel succes en plezier toegewenst.

Jouw gedachten achter deze foto meen ik te begrijpen; doorheen de takken zien we de renbaan in de verte, dat geeft diepte.
Ja, daar heb je gelijk in. Maar de takken belemmeren een vrij uitzicht en verstoren het dieptegevoel.
Daarom is dit niet helemaal de bedoeling, want om veel diepte in je foto te krijgen gaat het hier over de diagonalen waardoor het visueel effect diepte geeft.

De diagonalen zijn bijvoorbeeld de afscheidingsrand van gras/weg, of kade/muur, waterloop/straat e.d.
Kijk eens naar de voorbeeldjes hier op het blog in het linkerkader.

Als je wat verder gevorderd bent, kun je diepte in een foto weegeven door gebruik te maken van de voor- en achtergrond, maar dan gaat het ook om scherpte/diepte.

Graag zie ik opdracht 2 van je tegemoet:
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken 1e opdr. pad
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Fideelken,

Welkom in de groep dieptefotoos. Veel succes en plezier toegewenst.

Je foto is wat flets en onscherp. Ik gaf deze slechts wat meer scherpte mee en meer contrast, nu is deze beter om aan te zien.
Zoals je verder kunt zien, trok ik een aantal compositielijnen (de vertikale en horizontale lijnen) over je foto en tevens trok ik 2 diagonale strepen.
De compositie is goed, de horizon heb je mooi op de bovenste horizontale lijn gelegd.
Ook de diagonale lijnen lopen mooi die diepte in.

Je mag de tweede opdracht maken:

Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilfried 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Wilfried, welkom bij dieptebesprekingen, veel plezier en succes toegewenst.

De foto van de waterloop is je goed gelukt, je hebt er goed rekening mee gehouden dat die niet recht vooruit maar mooi schuin loopt.
Ik knipte een klein stukje van de bovenzijde van je foto af, daarmee wordt jouw foto nu nog krachtiger!
Zie wat een diepte!

Je mag de tweede opdracht gaan uitvoeren:

Maak een foto van een straat, bospad of een weg die ver doorloopt (opdracht 1)

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie 3e opdracht tunnel
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Flippie,

Wat maak je me nu? Dit noem ik nog eens creatief zijn, creatief omgaan met de opdracht.
Erg fraai, veel diepte door ''de koker'' scherp waar het zijn moet!
Dank je wel, een aanwinst voor het blog.

Je mag de 4e opdracht gaan maken, dingen op een rij
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes hoor, ik ben benieuwd!
Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Ducske,

Dit poortje met het smalle weggetje zag ik al eerder voorbij komen op sennet, een mooi stijl plekje in Geraadsbergen.
Je hebt een kans laten liggen, ik zal je uitleg geven.

Het bordje rechts bovenaan de boog, had je mooi volledig op de foto kunnen zetten; als je foto's maakt, dien je er op te letten dat ofwel er niets van een bord ofwel het volledige bord getoond wordt.
Ik plakte nu een poster er over heen en metselde wat steentjes erbij. Nu de muur aan de boven- en zijkant groter geworden is, komt het gat van de boog mooi in de compositie te liggen; de sterke lijnen legde ik nog even over de aangepaste foto heen. Zie je?
De boog heeft nu de ruimte om te ademen en het wegje naar boven stopt precies op de sterke horizontale lijn.

Omdat je inmiddels zo ver gevorderd bent wil ik je vragen te overwegen de foto opnieuw te maken, dat hoeft niet perse van dezelfde boog/poortdoorgang, maar mag wel.
Je mag kiezen of je dat gaat doen, of dat je de laatste opdracht maakt. Je kunt dan 2 vliegen in één klap maken door de laatste opdracht ook van een boog/poort te maken. Zie maar wat je doet.

Succes en groeten Cijbra

01-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flippie 2e opdr. water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Flippie,

Het gebeurt niet altijd dat er een foto ingestuurd wordt voor de bespreking dieptewerking waar geen of nauwelijks diagonale lijnen op getrokken kunnen worden.
Tóch vertoont jouw foto enige diepte door het slimme gebruik van de boeg van het schip op de voorgrond. Hierdoor wordt er immers ook diepte gecreëerd?!
Ik ben tevens tevreden over de fraaie compositie.

Goed gedaan, ik vond de foto bijna 100% zwart/wit nadat ik die iets had opgehelderd, daarom heb ik hem nu even omgezet naar zwart/wit. Wat vind je ervan?

Je mag de derde opdracht gaan uitvoeren:

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 2e opdracht water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Ducske,

Zo te zien zeg ik je, dat je de dieptewerking in een foto goed hebt begrepen. Kijk maar eens naar de groene lijnen die ik over je foto trok. Daaruit blijkt dat de dieptewerking enorm is.

Doordat ik van de bovenzijde een stukje afknipte, kwam de horizon wat hoger op je foto te liggen, daarmee wordt het diepte-effect nog wat versterkt.
Probeer ook altijd de regels van compositie mee te nemen in een foto met diepte-effect. Jij deed dat al heel goed door het wegje en het eindpunt van de groene strepen uit het midden te houden.

Graag zie ik de foto op 800 pixels brood of hoog van opdracht 3 tegemoet:

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Kijk hier op het blog eens wat rond naar goede voorbeeldfoto's,

Groeten Cijbra

25-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 1e opdr. boslaan
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Ducske,

Van harte welkom bij de besprekingen diepte werking in een foto had ik je al gewenst, want je begon met de ''dingen op rij''.
Diepte wordt zichtbaar door in de foto de diagonale lijnen te volgen die door een afscheiding in de weg, het water of door een afrastering en dergelijke waarneembaar zijn.
Diepte kan ook worden weergegeven door scherp vooraan naar soft achteraan te tonen bij de dingen op rij of van 1 object.

Voor ik aan de bespreking begin wil ik je vragen voortaan het formaat max. 800 hoog of breed te gebruiken en geen randjes rond de foto te plaatsen. Het is de bedoeling van in 1 keer de juiste foto te maken, zonder later bij te snijden. Bedankt daarvoor.

Je foto toont enorm veel diepte.
Dat komt omdat je in plaats van een landschapsformaat koos voor het portretformaat, dat is een juiste keuze om zo veel mogelijk diepte aan te kunnen geven wanneer het om een smal pad met bomen gaat.
Het standpunt waar je de opname maakte was heel goed en bewust door je gekozen.

Maar ook bij het weergeven van zoveel mogelijk diepte in een foto, kun je optimaal gebruik maken van de compositie (regels der derden).
Plaats het verdwijnpunt daarom niet perfect in het midden van je foto, maar bijvoorbeeld hoger, op de bovenste horizontale lijn of nog sterker, op een kruising van sterke lijnen.
Lees nog 's wat erover hier op het blog.

Je mag wat mij betreft de tweede opdracht maken, houdt de aanwijzingen in gedachte en het lukt je, dat weet ik zeker!

Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra






Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!