De regels: Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden. Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar. Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.
Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.
Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden? Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.
Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen. Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.
Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie. Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede. Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel. Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.
Opdracht 1: Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden. Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!
Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.
Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.
De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Gouden verhouding/Gulden snede (geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen).
Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
10-05-2011
Sloeber 2e opdracht waterweg
Hallo Sloeber,
Tsja, hier hoef ik niets verder over te vertellen he? De foto is gewoon goed, vertoont zeer veel diepte, is mooi scherp en helder, aangenaam om naar te kijken (een leuke vakantieherinnering), alle lijnen komen rechts aan het eind samen en gaan daar gezamenlijk de hoek om, naar andere verre oorden waar je al nieuwschierig naar wordt. Je had wat deze foto betreft gerust het bordje weg mogen cloonen hoor. Ik ken de situatie ter plekke niet en het zou mijn absoluut niet opgevallen zijn als je dat weggecloond had.
Je mag aan de volgende opdracht beginnen.
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Groeten Cijbra
Fotograafke 1e opdracht weg
Beste Fotograafke, fijn dat je doorzet en verder gaat met foto's in te sturen voor besprekingen, welkom bij diepte!
De foto die je inzond is een zeer klassieke en het is ook nog eens een perfect schot in de roos. Hier hoeft niets aan toegevoegd of gewijzigd te worden. Het is een ware knaller met zeer veel dieptewerking en alles staat/ligt prima op de goede plaats, dat kun je zien aan alle groene streepjes die ik over je foto trok.
Je mag gelijk een nieuwe foto gaan trekken voor de tweede opdracht, veel succes!
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Groeten Cijbra
04-05-2011
Make 2e opdracht waterloop
Beste Make, welkom bij besprekingen dieptewerking in foto's.
Met deze eerste inzending komt de dieptewerking niet volledig uit de verf en dat komt omdat de waterloop wat bot is (niet slank en weglopend in de diepte).
Bekijk de foto eens: je ziet dat ik jouw foto wat bijgeknipt heb zodat de compositie beter tot zijn recht komt. De groene strepen zijn de originele lijnen van de regel van derden, de oranje lijnen trok ik er over nadat de foto bijgeknipt was. De horizon in je foto komt nu dichter op de bovenste sterke lijn te liggen, je foto wordt sterker.
De dieptelijnen (de diagonale oranje strepen) die ik trok, tonen aan, dat er niet zo veel diepte aanwezig is.... echter, door gebruik te maken van een 'doorkijkje' ontstaat er toch een zeker dieptegevoel.
Je moet nog de eerste opdracht maken:
Maak een foto van een straat, bospad of een weg die ver doorloopt (onthoudt bij álle opdrachten de compositieregels).
Groeten Cijbra
Sloeber 1e opdracht weggetje
Beste Sloeber,
Alvorens tot bespreking over te gaan moet 'juf' je wijzen op de volgende regel: inzendingen voor dieptewerking mogen niet bijgesneden zijn. Deze opdrachten zijn er juist om je te leren goed te kijken, nauwkeurig op te letten op de dieptewerking in samenhang met de compositie. Dus zo uit je toestel; verkleinen mag (moet), rechtzetten mag, wat oplichten/verdonkeren mag, maar niet bijknippen.
We gaan het eerst eens hebben over de compositie in je foto (eventjes in gedachten terug naar het eerste lesbankje). Zoals je ziet, ben je een beetje de regels van derden, om eerst een goede compositie in je foto te leggen, vergeten. Een goede compositie krijg je door zo veel als mogelijk is, de horizon op de sterke bovenste/onderste horizontale lijn te leggen. Je verdeelt je foto in 9 vlakken en op de rand van het middelste vlak, daar waar de vertikale lijn door loopt (kruising) ligt het verdwijnpunt van de waterloop of de weg. Als deze gedachtengang optimaal in je foto terug komt, is het al een goede compositie. Let wel, het zijn richtlijnen, geen verplichting.
Welnu, als er dan ook nog sprake is van diagonale strepen/lijnen, dan is je foto perfect. Je had dus een bijna perfecte foto voor de eerste opdracht en je mag snel door naar de 2e opdracht.
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Groeten Cijbra
Super Blackbird 5e opdracht boom
Hallo Super BB,
Hiermee ben je aan het eind van de besprekingen voor dieptewerking gekomen, deze inzending is prima in orde, goed gezien van je! Een 'bosmens' zoals jij bent, die vaak dagen achtereen de bomen aanschouwt, weet als geen ander een mooie fotogenieke boom uit te kiezen. Zoals je zelf al aangaf: 2 weken geleden met minder naalden, dus méér doorkijk naar boven. Een hele goede compositie legde je in de foto, een dikke proficiat waard! Prachtig die volmaakte diagonale lijn van links onderin tot rechts bovenaan! Gefeliciteerd en veel leergenot bij Digiwill voor de fotobesprekingen 'licht'...
Dé klassieke foto, een landweg recht vooruit. Er zit heel veel dieptewerking in je foto, maar je vergat een echte compositie te maken, want de horizon op je foto ligt precies in het middelste vak, net als het verdwijnpunt van de weg.
Om je foto kracht bij te zetten heb ik er een stuk vanaf geknipt. De horizon ligt nu op de bovenste sterke lijn, het verdwijnpunt uit het midden op de kruising van de sterke lijnen. Je ziet duidelijk het verschil in diepte.
Je mag met wat ik hierboven schreef in gedachten, je tweede opdracht maken.
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes, groeten Cijbra ps wegens voorjaarsverlof zal de volgende bespreking pas op woensdag 4 mei a.s. kunnen plaatsvinden.
Sloeber 5e opdracht vrije keus
Hallo Sloeber,
Het is weer een goede krachtige binnenkomer voor je deelname aan de nieuwe lessenreeks! Wat dacht je, 'ik neem maar gelijk opdracht 5 ter hand'....?
Ja ik weet 't, je bent beslist geen beginneling en je maakt graag foto's op jouw manier, jouw wijze en met deze binnenkomer bewijs je eens te meer dat je inzicht in dieptewerking hebt.
Mogelijk lees je dit pas over een paar weken, je bent heerlijk met je camper/mobilehome aan het rondtrekken. Mogelijk heb je een laptop bij en plug je af en toe eventjes in. Laat mij even -liefst privé- weten of je bereid bent foto's in te blijven zenden voor besprekingen dieptewerking. Zo ja, dan zie ik graag de 1e opdracht tegemoet.... Opdracht 1: Maak een foto van een straat, bospad of een weg die ver doorloopt (onthoudt bij álle opdrachten de compositieregels).
Groeten Cijbra ps De volgende bespreking zal wegens ons voorjaarsverlof pas verschijnen op woensdag 4 mei a.s.
Super Blackbird 4e opdracht 2e poging kurken op rij
Hallo Super Blackbird,
Wees niet boos op jezelf of teleurgesteld over jezelf wanneer iets niet in 1 keer lukt, wij allemaal moeten leren, leren van onze fouten en leren inzicht te krijgen.
Je nam de kurken nu vanuit een iets andere positie op de korrel en zie hoeveel diepte je creëerde door het standpunt van je camera te wijzigen, goed he!?! De mooie sobere achtergrond is er perfect bijgekozen, goede kleur en het bloemetje maakt het geheel helemaal áf. Hier heb ik verder niets aan toe te voegen, er zit reusachtig veel diepte in!
Je mag de laatste (5e) opdracht gaan maken, het staat je volledig vrij een onderwerp te kiezen waar veel diepte in zit. Succes!
Groeten Cijbra ps Wegens ons voorjaarsverlof zal de volgende bespreking pas op 4 mei a.s. zijn.
12-04-2011
Super Blackbird 4e opdracht kurkjes op rij
Hallo Super BB,
Een leuk idee van die kurkjes op rij. De losse kurk met het bloemetje erop geven het geheel net iets meer cachet. Ik wil je vragen deze foto opnieuw te maken, ook weer met de kurken en het bloemetje..... maar dan proberen door een ander standpunt met de camera in te nemen, meer dieptewerking in de foto te leggen.
In de bijlage heb ik een gefigneerde foto met veel dieptewerking gestoken; kijk daar eens even naar, zo iets is nu de bedoeling, maar dan met je kurkjes. De achtergrond die je koos, is nog al wild uitgevallen, het neemt de aandacht weg van de kurken. Een rustige achtergrond versterkt het dieptegevoel.
Veel succes hoor! Heb je vragen, stel ze mij en ik zal proberen je verder op pad te helpen, je kunt het!
Met deze 5e (vrije) opdracht van de lichtmast naast het voetbalveld bewijs je dat je het thema diepte werking in een foto goed onder de knie hebt. Je mag gerust wat meer paal en minder hemel laten zien, nu komt de struise paal wat ieletjes over. Een beetje draaien met de camera levert een totaal ander plaatje op.
Ik weet dat het zeer moeilijk is om een paal van deze soort op een creatieve wijze en dan ook nog duidelijk weer te geven, je hebt naar beste kunnen de foto gemaakt en ik verklaar je met deze foto graag geslaagd voor diepte, gefeliciteerd hoor.
Met veel genoegen geef ik je door aan Digiwill voor zijn kundige besprekingen voor licht. Veel plezier en succes toegewenst.
Dit is weer zo'n regelrechte wauw-foto. 'n Erg mooie lucht, de oude houten paal met alle groeven en afgebladderde verf in diverse tinten steekt er schitterend tegen af.... de kromme spijker. Het is knap van je hoe je deze foto tot stand hebt gebracht, exact volgens de richtlijnen van een goede compositie, want "het haantje" bovenin de top zit precies op de juiste plek in de kruising der sterke lijnen. Is het zo'n paal wat men noemt voor gaaischieten?
In elk geval een schot in de roos, je bent geslaagd en mag door naar de volgende bank bij Digiwill voor 'licht'. Van harte gefeliciteerd.
Oei, hallo Yelle, de tranen springen mij spontaan uit de ogen bij het zien van je foto, niet omdat die slecht is gelukkig, maar vanwege de uiengeur
Ik zie hier levensechte uien, prachtig op een rij. De andere foto (de laatste uit je serie) vond ik eerlijk gezegd nóg sprekender, wegens de heldere kleur en het uiensap, zo glanzend en fris.
Alez, je foto is gewoon erg goed, leuk dat je er aan dacht een hele ui naast de rij te plaatsen, dat maakt de foto áf! Trouwens, die gestreepte ondergrond is een goede vinding om nog meer diepte(lijnen) mee te geven.
Je mag de laatste diepte opdracht gaan maken, de keuze is volledig aan jou. Veel succes.
Groeten Cijbra
Belinde 4e opdracht colablikjes op rij
Hmmm Belinde, hier krijg ik dorst van.
De blikjes staan keurig in het gelid, behalve die ene omvaller, een zeer goede en juiste keuze om diepte weer te geven en spanning in de foto te brengen.
Ik haalde een klein stukje van de linkerzijde van je foto weg, daardoor kwam de sterkte lijn (linker vertikale streep) juist door midden van de voorste can. Het geheel is nu iets uit het midden weggehaald.
Goed gedaan, dit is een krachtige simpele compositie met veel dieptewerking geworden.
Ga je mij weer verrassen, nu met de 5e opdracht? Die is helemaal vrij.... als die foto maar boordevol diepte zit. Proost, ik ga een slokje drinken.
Groeten Cijbra
Super Blackbird 3e opdracht boogvorm
Dag Super BB,
Daar ben je dan weer, met alweer een super foto waar veel dieptewerking in zit. De groene strepen die ik trok tonen dat duidelijk, het vaasje in de verte is op een goede plek in de foto terecht gekomen, uitstekend geplaatst, namelijk uit het midden van de foto, zodat er extra dieptewerking ontstaat. Ga lekker zo door. Leuk vond ik ook, dat je er een beschrijving van wat je gedaan hebt om deze foto te krijgen bij inzond.
Je mag de 4e opdracht gaan maken, dingen op rij, hmm, 't zal me benieuwen!
30-03-2011
Wilfried 5e opdracht vrije keus
Hallo Wilfried,
Je zond deze foto in ter beoordeling... en je zond er nog meer in voor diepte. Daarbij waren er die meer diepte weergaven dan deze ter beoordeling. Daardoor weet ik, dat je het ziet en goed kunt weergeven! en daarom ben je met vlag en wimpel (letterlijk en figuurlijk) geslaagd voor deze opdrachten dieptefotoos. Gefeliciteerd hoor.
Je mag door naar de groep van Digiwill voor de besprekingen van foto's met 'licht'. Geniet van zijn deskundige mening en van het foto's maken. Je mag gerust eens wat meer inzenden over de groep.
Dit is een puike inzending, mooie 'Delftsblauwe' bordjes op rij, hier hoef ik niets aan te sleutelen want je foto is gewoon goed! Het had wat spannender gekund als je bijvoorbeeld een compleet andere schotel er tussen gezet had, of juist een beetje uit de lijn had geplaatst, maar dat is een beetje zoeken naar aandacht van mijn kant.... want het loopt perfect van groot naar klein en ook werkt het scherp van de voorgrond en het vaag aan de achterkant erg goed mee in de dieptewerking. Nee, prima hoor dus!!
Je mag de laatste opdracht gaan maken, het staat je helemaal vrij om een onderwerp uit te kiezen. Succes hé!!
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Groeten Cijbra
Fonsie 5e opdracht vrij
Hallo daar Fonsie, fijn dat je weer verder mee doet.
Met deze laatste en creatieve foto-inzending van een doorkijkje mag je jezelf als geslaagd voor dieptewerking beschouwen! Je hebt werkelijk eens een heel ander soort foto ingezonden met toch veel dieptewerking (zie de groene diagonalen). Let wel op de compositie... het beeld zit gevaarlijk dicht in het midden.
Van harte gefeliciteerd om je doorzettingsvermogen!! Ja natuurlijk mag je verder, jij gaat nu over naar het volgende bankje in de klas; dit maal naar licht bij Digiwill. Stuur je nieuwe foto in t.a.v. Digiwill met in het onderwerp verder 'licht' en hij zal je foto oppikken en bespreken op het blog:
Neem alvast een kijkje, dan zie je wat hij van je verwacht. Veel plezier toegewenst!
Groeten Cijbra
Super Blackbird 2e opdracht waterloop (2e foto)
Hallo Super BB,
Dit is nog eens een super foto voor dieptewerking, goed gezien!! Het is niet het water wat de diepte geeft, maar het mooi strakke 'piertje'..., zie de groene dieptelijnen die ik trok. Aan de voorgrond liggen zware blokken steen, dan lekker veel kil water en daarboven de horizon met een frisse hemel. Deze 'lagen' op je foto geven ook een soort diepte aan je foto, dus het is dubbel op.
Je mag opdracht 3 gaan maken, maar denk er om, je mag je foto wel verkleinen, horizon recht leggen.... maar niet bijsnijden. Het is juist 'de kunst' om door goed te kijken, goed te bepalen waar je het eind van de doorgang legt (niet in het midden maar in de buurt van de kruising der sterke lijnen van de compositie). Succes hoor.
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Groeten Cijbra
Fideelken 5e opdracht vrij
Hallo Fideelken,
Wat een leuk idee om een kleine Dalmatiër in je kleurig glas te plaatsen. De dieptewerking op de foto is enorm!
Grappig, het lijkt nu nét, alsof er een kleinkind bij je op bezoek was, lekker een glaasje limo kreeg en toen met het hondje en het glas zich ging vermaken op het gehaakte tafelkleedje van oma. Er zit een verhaal in je foto, zeer goed gedaan dus!! Die lamellen doen het erg goed qua kleur als achtergrond bij het bont gekleurde glas. Een klein beetje jammer is de streep onder aan de lamellen; dat verdient aandacht in de toekomst.
Graag feliciteer ik je met het behaalde resultaat, want je bent volledig geslaagd voor alle opdrachten! Proficiat hoor en als extraatje een dikke virtuele knuf van de juf omdat ze zo dom was deze inzending voor nummer 3 aan te zien.
Je mag fijn door naar de volgende groep, dat is bij Digiwill voor "Licht", ik wens je een leerzame tijd toe en veel plezier samen. Kijk maar eens op het blog: http://blog.seniorennet.be/licht/
Groeten en succes, Cijbra
Yelle 3e opdracht boogvorm
Dag Yelle,
Ook jij hebt net als Belinde, een perfect goede foto ingezonden mét een boog. Het plankier op de voorgrond loopt lekker diep mee de verte in, 'n perfecte foto voor diepte met de lichtjes er op. Erg mooi dat je een verlichte boog hebt gefotografeerd, dat maakte je opname extra moeilijk, zeer goed gedaan hoor!
Ook naar jouw nieuwe inzending opdracht 4 kijk ik rijkhalzend uit!
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.