Hier vind je alles over mijn grote passie: discussen en het kweken van deze mooie vissen OP DEZE LINK KUN JE HET KWEEKGEDRAG VAN MIJN DISCUSSEN LIVE VOLGEN VIA WEBCAM: http://tashifrodo.ww.com/. Als je op Youtube als zoekopdracht "discusmary" intypt kun je mijn filmpjes bekijken.
01-07-2009
Slecht nieuws
Gisteren heb ik iets ontdekt dat mij zorgen baart: het koppeltje Marlboro dat in de kweekbak zit is niet in zijn normale doen. Het mannetje zit de ganse tijd in een hoekje en hij is heel lusteloos. Om te voorkomen dat er een ziekte door de ganse kweekstelling gaat verspreiden, moet ik de ganse stelling nu behandelen. Ik filter alle bakken namelijk over één bioloog. Ik denk dat de zeike vis kieuwwormen heeft, hoewel ik er niet helemaal zeker van ben. Hij is ook vermagerd en hij eet niet goed. Het zouden dus ook wel flagelaten kunnen zijn, maar de behandeling voor flagelaten maakt de vissen tijdelijk onvruchtbaar. Ik ga dus maar eerst proberen met Dactycid te behandelen en dan hopen dat hij weer in orde zal zijn. Ik mag nu voorlopig wel vergeten om nog jonge visjes te hebben. Ik heb gisteren de waterwaardes in de kweekstelling al verhoogd, want in water met zo een lage microsiemens kan je geen medicijnen toepassen, dat zou nefaste gevolgen kunnen hebben voor je vissen. Vandaag ga ik dan de waardes nog iets hoger brengen zodat ze hoog genoeg zijn om de medicijnen toe te voegen. En dan maar hopen dat het lukt. Ik denk dat ik de rustbak nu ook zal moeten behandelen, want de vissen die ik vorige vrijdag heb overgezet naar de rustbak kunnen ook al besmet zijn. Dat is natuurlijk niet zo fijn nieuws, zeker niet als Dactycid niet zou helpen en ik Flagellex zou moeten gebruiken. Het enige goede nieuws dat ik dus kan geven is dat onze Caithlyn elke dag schattiger wordt. Het is zo een lieve baby, ze huilt bijna nooit en ze slaapt heel goed. Gisteren waren mijn zoon een schoondochter hier met haar en ik had mijn fototoestel al klaar in de aanslag. Ik zei tegen haar dat oma er een echt fotomodel van ging maken en dit is wat er gebeurde:
Is ze niet het schattigste dat je ooit gezien hebt. Zoals je ziet moest ze om mijn opmerking lachen. Er bestaat toch niets mooiers dan zo een klein babietje. Straks hebben we een feestje voor haar voor een gedeelte van de familie, dus moet ik vlug aan de slag want er is nog veel te doen.
Het is gelukt, ik heb gisteren al mijn bakken zuiver kunnen krijgen op één dag. Nu zou ik vandaag de filters willen uitspoelen, dat is ook nog een hele bedoening. Toen ik bezig was met verversen in de kweekbakken, zag ik dat het koppel Leopard Snakeskin heel veel interesse had voor de kegel. Ze stonden er vlak tegen met hun mond, maar echt pikken deden ze nog net niet. Het lijkt er toch op dat ze misschien zin krijgen om af te zetten. Het vrouwtje begon ook wat te sidderen, maar met weinig overtuiging. Ook het vrouwtje van het Cobaltkoppel is er blijkbaar klaar voor, maar het mannetje wil niet. Ze staat soms voor hem met haar vinnen gespreid om te zeggen: "Hier ben ik, komt er nog wat van?" en gaat dan plots in zijn richting, zonder dat ze hem echt raakt. Soms bijt ze ook naar zijn lippen, maar hij zwemt stoïcijns weg. Hij heeft precies zoiets van: "Ik heb geen zin en daarmee uit". Het lijkt er in elk geval wel op dat er nog wel iets van zal gaan komen, tenminste als de vrouwen hun zin krijgen. Natuurlijk kan dat nog wel een paar dagen duren, maar ik probeer geduld te hebben. Ik heb alle stukjes felgroene algen uit mijn grote showbak kunnen vangen en ook de plukken algen die aan de achterwand hingen. Als nu de filter kan worden uitgespoeld, dan moet deze bak ook weer dik in orde zijn. De andere bakken gaven weinig problemen: alleen wat vuil van de bodem hevelen en wat extra water en dan terug bijvullen. Ik wil toch elke keer minstens 20% van het water ververst hebben. Het water in deze bakken is ook voor een groot deel kraantjeswater, aangelengd met een deel osmosewater tot ik een microsiemens heb tussen de 400 en 450. Hier voelen de vissen zich goed bij en kunnen ze op krachten komen. Door het warme weer is het soms wel echt warm in de bakken. Gisteren was het in de grote showbak al iets over de 30 graden. Dat kan natuurlijk nog geen kwaad voor de vissen, maar als het zo warm blijft kan ik toch beter elke dag een beetje water verversen om de bakken wat af te koelen. Ik heb er nu een ventilator voor gezet, zodat er wat frisse lucht rond de bakken stroomt, misschien dat dit voldoende zal zijn. In de kweekbakken is dat zo geen probleem omdat die toch elke dag voor 15-20% ververst worden met koud water. Nu moeten de verwarmingen wel niet zo veel werken, dus dat spaart dan weer elektriciteit uit.
Het nieuwe koppel dit weekend is niks geworden. Je vindt ze moeilijk op het internet, de goede koppels. Vandaag stond er eentje op een Nederlands site, maar het waren twee volledig verschillende kleuren van vissen die samen gekruist waren. Het was wel een koppel dat zijn jongen goed verzorgde, maar je weet natuurlijk niet wat het resultaat is van een dergelijke kruising. Ik heb wel het koppel Leopard Snakeskin, dat al iets meer dan een maand in de rustbak heeft gezeten, terug in de kweekbakken gezet. Benieuwd of ze terug gaan beginnen af te zetten. Als dat niet het geval zal zijn, dan zal ik maar weer geduld moeten hebben tot ze er terug klaar voor zijn. Ik geef ze twee weken de tijd om met eieren op de proppen te komen, daarna gaan ze terug in rust. Het koppel Leopard Snakeskin/Rood Turquoise is intussen terug op rust gezet. Ondertussen kan ik rustig verder zoeken om een mooi en goed koppel te vinden. Je weet het ondertussen wel, moest je iemand weten die zo een koppel verkoopt, laat dan maar iets horen. Vandaag moet er weer gepoetst worden. Alle bakken zouden een beurt moeten krijgen. Als dat niet lukt vandaag, dan moet ik er morgen aan verder werken. Ik ga beginnen met de grote showbak. Ik zag in het weekend dat er toch weer van die felgroene stukjes algen tegen de achterwand aan het komen waren. Ik kan de bak moeilijk alweer gaan verduisteren, hoewel ze na de vorige verduisteringsbeurt helemaal weg waren. Ik ga ze nu eerst proberen om handmatig te verwijderen, als dat niet helpt, probeer ik het wel op een andere manier. Het zou spijtig zijn als er iets met die bak moest misgaan, want hij is echt heel mooi en de vissen zien er prachtig uit. Ik zou er wel nog twee bij willen, maar de mooie exemplaren kosten toch wel ongeveer 100 euro per stuk. Dat moet dus nog even wachten. Het is een tamelijk dure periode geweest met de geboorte van de baby en de bijbehorende cadeautjes. Van de baby gesproken: het is niet dat ik bezeten ben van vissen, maar ik was dit weekend aan het bieden op een babyschommel met een visjesmobiel op het internet. Kwestie van ons kleindochtertje op tijd de liefde voor vissen bij te brengen.
Dit weekend gaan we kijken bij iemand die een koppel discussen verkoopt. Hopelijk is het een soort waar ik iets mee kan doen, anders moeten we voor niets zo ver rijden. Het zou een koppel moeten zijn dat regelmatig eieren afzet en regelmatig jongen groot brengt. Als dan de kleur nog goed is zou ik eindelijk eens goed moeten gesteld zijn om te kweken. Ik begin anders de moed wel op te geven, na alle tegenvallers. Ik snap nog altijd niet waarom mijn vissen nu niet meer afzetten. Als ze ziek zouden zijn dan zou ik er toch iets aan moeten zien, maar ze zien er gezond uit en ze eten als wolven. Ze ademen ook normaal en ik zie op hun huid geen tekenen van ziekte. Hun ontlasting is ook mooi zwart, dus alles lijkt normaal te zijn, toch willen ze niet afzetten. De enige reden die ik nog kan bedenken is dat ze te oud zijn om nog dikwijls eieren af te leggen, of dat ze meer tijd nodig hebben tussen twee legsels in. Een discus heeft geen paspoort, dus kan je niet zeggen hoe oud ze zijn. Misschien moet ik ze nog een keertje verhuizen om te zien of dat effect heeft op hun paarbereidheid. Ik zou toch eindelijk eens echt jongen willen hebben die ook langer leven dan een paar dagen. Duim maar voor mij dat het koppel waar we naar gaan kijken echt is wat ik zoek
Eigenlijk is er niets speciaals te melden, behalve dat Caithlyn gisteren al naar huis is mogen komen met haar mama. Dat vind ik wel heel vroeg voor een vroeggeboren baby. Maandag geboren, woensdag al thuis. Amai, zelfs voor babytjes is het al tempo, tempo. De vissen zwemmen nog steeds rustig rond in hun bakken. Ze trekken zich helemaal niets aan van al de opwinding hier in huis. Ik denk ook dat ik het eieren leggen voorlopig mag vergeten. Ze proberen naar niks. Dit weekend gaan we kijken bij iemand die zijn ganse vissenbestand verkoopt. Hij heeft ook een koppel discussen zitten dat regelmatig eieren aflegt. Als de kleuren ons bevallen, dan denk ik dat dit koppel naar hier gaat verhuizen. Ondertussen heb ik meerdere biedingen gehad op de Stendkers. Ik denk dat ik het hoogste bod maar ga aanvaarden. Zo heb ik weer plaats voor nieuwe koppels. Vandaag mag de doek van mijn grote showbak weg. Hopelijk heeft de kuur geholpen en ben ik verlost van de felgroene algen.
Ik heb gisteren enkele van mijn bakken zuiver gemaakt en ververst. Toen ik in de kweekbakken bezig was, begonnen de vissen weer te trillen en te schudden, maar dat doen ze maar om mij te foppen. Ik denk dan natuurlijk elke keer weer dat ze gaan afzetten, maar dat doen ze niet. Blijkbaar hebben ze er geen zin meer in. Nochtans zouden de Cobalts en de Marlboro toch nog moeten afzetten. Ik snap niet goed waarom ze dat niet doen. Mijn grote showbak wil ik vandaag nog verduisterd houden. Ik heb ondervonden dat dit een goede methode is om sommige algensoorten te doden. Het is voor de planten dan wel even nodig dat ze zich herpakken, maar je bent wel van de algen af. Tenminste dat was de vorige keer dat ik deze methode heb toegepast het geval. Ik hoop maar dat het nu ook gaat werken. Ik hef het laken enkel op om te voeren en na een kwartiertje hang ik het terug over de bak. Ik voer ook minder als de bak verduisterd is. Dus nu maar hopen dat het deze keer ook weer werkt. Morgen moet ik dan de bak heel goed zuiver maken en veel water verversen. Natuurlijk besteed ik de eerstkomende dagen nog veel tijd bij mijn kleindochtertje. Ik kan er niet genoeg van krijgen om naar haar te kijken.
Wat een dag gisteren! Ik was zo ontzettend zenuwachtig, maar het was pas acht uur toen mijn zoon al belde om te laten weten dat zijn dochtertje geboren was. Ze wordt Caithlyn genoemd en ze weegt 2,850 kg. Ze is 48 cm groot en zo perfect dat je er wil naar blijven kijken. Het is echt een pracht van een klein boeleke en (voorlopig nog) zo braaf en rustig als je alleen maar van kan dromen. Alles is prima verlopen, ondanks de drie weken te vroeg en de baby en mama maken het goed. Ik heb wel tot gisterenavond moeten wachten om haar te kunnen zien en die dag heeft ontzettend lang geduurd, maar wat een lief klein ding. Je zal nu wel denken dat alle grootouders hun kleinkinderen het mooiste vinden, maar ik kan het bewijzen, kijk maar....
Zeg nu zelf, heb je al ooit zoiets moois gezien? Je smelt toch helemaal weg als je haar zo ziet liggen, en als ze dan op haar wijsvingertje begint te zuigen en gekke geluidjes maakt, dan kun je wel huilen van geluk. Ik heb dat gisteren dan ook heel vaak gedaan.
Het gaat nu de eerste dagen wel heel druk worden hier, want door de vroeggeboorte zijn er een paar dingen die oma nog mag doen. Hopelijk vinden de vissen nu dat ze ook wel van die lieve kleine dingen willen en beginnen ze allemaal tegelijk eieren te leggen.
Vandaag is er wel nieuws te vermelden, hoewel het ene nieuws al heel wat beter is dan het andere. Eerst het goede nieuws: mijn schoondochter is vanmorgen binnen gegaan in het ziekenhuis en als alles goed verloopt ben ik straks oma. Vandaag was het juist week 37, dus de baby is drie weken te vroeg. Nu maar hopen dat alles goed is en dat de baby toch een mooi gewicht heeft. Ik ben heel erg zenuwachtig, dat kan je natuurlijk wel denken. Ik kan best geen al te gevaarlijke dingen doen vandaag, want er zouden hier in huis anders wel eens ongelukken kunnen gebeuren.
Het slechte nieuws heeft met het grote showaquarium te maken. Bovenaan op de achterwand in mijn grote showbak zat vorige week een ding dat eruitzag als een felgroen blaadje. Toen ik de bak zuiver maakte heb ik dit ding weggehaald, het was iets slijmerigs. Gisteren zag ik plots dat er zich nu overal op de achterwand van die felgroene vlekjes beginnen te vormen. Opzoekingen op het internet laten vermoeden dat ik met blauwe algen zit. Als een van de oorzaken van blauwe alg wordt een vervuild aquarium opgegeven. Nu voer ik de laatste tijd wel meer droogvoer, maar dat wordt opgegeten en ik ververs elke week 1/4de van mijn water, waarbij ik de bodem met een stolp afhevel, zodat er geen vuil in gaat vastzitten. Dus de bak wordt zeker niet verwaarloosd. Wat is er dan wel gebeurd? Ik heb de vallisneria een paar weken geleden uit de bak gehaald omdat die alleen maar zijscheuten vormde, maar niet in de lengte wou groeien. Hierdoor heb ik een van de zuurstofleveranciers uit mijn bak weggehaald. Dat kan ook een oorzaak zijn. Een andere mogelijke reden is de verhouding van het nitraatgehalte tegenover het fosfaatgehalte in het water (zie Redfield-ratio). Dat ga ik seffens na-meten. Ik had vorige week wel meer dan de helft van het wateroppervlak vol liggen met drijfplanten en die nemen natuurlijk wel veel nitraat uit het water, maar dat kunnen blauwe algen ook doen. Ik heb toen bijna alle drijfplanten weggehaald om weer wat meer licht in de bak te laten. Weer een zuurstofleverancier minder. Verder ben ik sedert enkele weken bezig met plantenvoeding bij te geven, iets wat ik voorheen niet deed. Een teveel aan voeding in verhouding tot het plantenbestand gaat naar de algen in plaats van naar de planten. Wat heb ik nu gedaan om het probleem op te lossen. Eigenlijk nog niet zo veel, want het was te laat gisterenavond om nog veel te gaan doen. Ik heb wel de zuurstofpomp al hoger gedraaid, zodat er meer zuurstof in het water komt. Seffens ga ik dan zo veel mogelijk water verversen en hierbij proberen om overal het felgroene goedje op te zuigen. Daarna ga ik mijn bak enkele dagen verduisteren. Ik heb al eens ondervonden dat dit een goede methode is tegen algenplagen. Ik laat dan het licht gedurende 3 dagen volledig uit en hang een tafellaken over de bak zodat er nergens licht kan binnen komen. Het tafellaken wordt alleen even opgenomen om te voeren en dan weer terug gehangen. Hopelijk werkt het.
Ondertussen voer ik mijn koppels sinds gisteren ook levend voer. Afwachten of dit voor een vernieuwde eierproductie gaat leiden.
Eigenlijk is er niets speciaals te melden. De vissen zwemmen rustig rond, hoewel gisteren het koppel Cobalts even de kegel begon te poetsen. Ik dacht dat er misschien toch nog iets van ging komen, maar tot nu toe nog niks. Ik ben zwarte muggenlarven aan het voeren vandaag, maar ik heb nog geen levend voer kunnen halen. Misschien dat ik daar straks nog even voor ga kijken. Ik vind het wel vreemd dat er geen enkel van de koppels in de kweekstelling wil afzetten, dus dacht ik dat er misschien een reden was waarom ze niet reageren op al de stimulansen die ik ze geef. Misschien zit er een ziekte aan te komen of zo, dus ben ik preventief beginnen behandelen met Mycopur. Vandaag zou ik dat nog een keertje moeten in de bakken doen en dan zou alles weer OK moeten zijn, als er al iets mis was. Als dat de oorzaak was, dan zouden ze toch volgende week moeten gaan afzetten. Dus, op hoop van zege maar weer.
Daareven heb ik zitten lezen over de mogelijkheid om je aquariumwater zuiver te houden door middel van ozon. Je voegt dan, met een bruissteen of in een eiwitafschuimer, ozon toe aan het water in de bioloog. Hierdoor worden virussen gedood en worden de organische afvalstoffen sneller afgebroken. Daarna filter je het water over actieve kool om de ozon eruit te halen omdat dit schadelijk is voor de vissen. Indien je deze methode toepast heb je veel minder waterverversingen nodig in je aquarium. Natuurlijk is het wel zo dat je de kamer waarin je ozon gebruikt, goed moet verluchten omdat een te hoge concentratie van ozon in de lucht hoofdpijn veroorzaakt. Af en toe denk ik wel eens dat als de techniek zo vooruit gaat, dat je dan binnen tien jaar een aquarium opstart door een stekker in een stopcontact te steken als je de bak gevuld hebt met water en er vissen in hebt gezet en het hele systeem doet de rest vanzelf. Dat is zelfs nu al het geval als je sommige installaties ziet die aquariumhouders hebben staan, met automatisch voeren, automatisch water verversen, automatisch toevoegen van waterverbeteraars en plantenmeststoffen. Ik ben nog van de oude stempel, ik doe alles nog handmatig. Als je een aquarium van vandaag de dag vergelijkt met wat ik in mijn jeugd had staan, dan val je al achterover. In die tijd had je nog een frame-aquarium, dat was toen het allernieuwste, want je aquarium was veel sterker. Als filtering had je in een hoekje van je bak een klein doosje staan dat je vulde met watten, zoals nu nog gebruikt wordt in kweekbakken als simpelste luchtfilter. Je vulde je bak gewoon met kraanwater en zette de vissen erin. Dat was het. Je moest alleen nog voeren en af en toe water verversen. Als de watten vuil waren gooide je ze weg en stak je er nieuwe watten in. Wie wist toen iets over bactereën? Ik in elk geval niet. Er werd ook niet gesproken over microsiemens, redox-potentiaal, UV-sterilisatie enz. Als je vissen dood gingen was dat omdat ze ziek waren of omdat je water te vuil was. Ik had toen een bak van 100x40x40 met allerlei vissen, zoals kegelvlekbarbeeltjes, neons, guppy's. Soms vond je in de bibliotheek wel een boek met uitleg over vissen, maar je moest al wel een hele freak zijn om dat allemaal te gaan lezen. Ik deed dat dus wel, ik was toen al geobsedeerd door mijn aquarium en door lezen. En geloof je dat ik toen even veel plezier had aan mijn aquarium als vandaag de dag?
Ik was gisteren het water aan het verversen in de kweekbakken en al de koppels begonnen te trillen en te schudden naar elkaar, zelfs voordat ik het zuivere water had toegevoegd. Ze doen alles wat ze zouden moeten doen vóór het afzetten, maar daar blijft het ook bij. Zelfs een van de koppels in de rustbak, die nu gevuld is met kweekwater, stond naar elkaar te trillen. Maar eieren.... niks, noppes, nothing, rien. Zouden ze aan het staken zijn? Intussen heb ik via deze blog een reactie gehad van iemand die zijn zeeaquarium wil omvormen tot een discusbak. Hij wou graag langs komen om over de hobby en het houden van discussen te praten. Is het niet geweldig dat je mensen kan leren kennen door gewoon met je hobby bezig te zijn! Op het amerikaanse forum was ik de berichten aan het lezen van de mensen die gekozen zijn om deel te nemen aan de wedstrijd. Eén van deze mensen had pas zijn werk verloren en terwijl hij zijn bakken aan het kuisen was, heeft hij door verstrooidheid zijn prijskoppel gedood. Hij had heet water gebruikt in plaats van voorbereid water uit zijn ton. Ik kan mij goed voorstellen hoe hij zich moet voelen. Goddank heb ik door mijn verstrooidheid nog niet meer ongelukken veroorzaakt dan nu en dan een beetje wateroverlast en zelfs dat is beperkt gebleven. Ik moet op hout kloppen, want je weet maar nooit. Gisteren ben ik met mijn schoondochter gaan winkelen voor babykleertjes. We hebben een geweldige namiddag gehad. Alles is nu klaar voor de komst van ons eerste kleinkind. Nu is het nog alleen maar aftellen, nog 26 dagen...
Ik heb de scheidingswand aangebracht in de rustbak, zoals ik gisteren vertelde dat ik wou doen. De vissen vinden het nog maar raar, maar ze moeten er ook nog aan wennen. Het zal nu gedaan zijn met de vechtpartijen tussen de beide koppels. Hopelijk gaan ze nu over tot afzetten als ze eenmaal gewoon zijn aan die blauwe muur in hun bak. Ik heb wel geen levend voer kunnen meebrengen want dat was er niet meer. Ik ga eind van de week opnieuw kijken of er levend voer is binnen gekomen. Gisteren zijn ook de laatste twee jonge Brilliant Turquoise discussen de deur uit gegaan. Ik heb nu alleen nog maar een paar jonge Majestic Angel discusjes die ik wil houden. De Stendkers zijn nog altijd te koop. Gisteren heb ik mijn 3 grote bakken helemaal zuiver gemaakt. Er is 300 liter osmosewater nodig geweest om alles terug bij te vullen, dat is dan nog zonder het kraanwater gerekend, want ik heb de bakken allemaal voor de helft leeg gemaakt. Vandaag moet ik de kweekbakken nog eens onder handen nemen. Eergisteren zag ik dat de temperatuur in de kweekbakken lager was dan normaal. Toen ik mijn twee verwarmingselementen nakeek zag ik dat er eentje kapot was. De hele buis van deze verwarming stond vol met water. Maar goed dat ik ze eerst had uitgetrokken of ik zou nogal een schok hebben gehad. Nu moet ik alleen nog maar geduld hebben tot mijn vissen weer gaan afleggen. Hopelijk duurt dat niet te lang en krijg ik ditmaal eens een nestje grootgebracht. Baby's zullen er in elk geval binnenkort wel zijn, want de gynecoloog van mijn schoondochter hoopt dat ze nog tot eind volgende week kan wachten met bevallen, dan zou ze 37 weken zijn.
Ik ga het anders aanpakken. In plaats van elke keer de vissen te verwisselen ga ik nu de rustbak omtoveren in een tweede kweekbak. Er zitten op dit ogenblik 2 koppels in: een Leopard Snakeskin en een Marlboro. Als ik in het midden van de bak een verdeling maak met een sponsmat, dan heb ik niet alleen een extra filtering, maar mijn koppels zitten ook apart. Als ik dan het water gedeeltelijk vervang door osmosewater heb ik alweer een paar kweekbakken bij. Komen de vissen dan na verloop van tijd nog niet tot afleggen, dan hoef ik alleen de microsiemens van het water te verhogen door harder water toe te voegen en mijn vissen kunnen weer op adem komen. Ik moet nu alleen nog in de aquariumwinkel zien te geraken om de sponsmat en levend voer te halen. Intussen heb ik gisteren een eerste versie van de bijsluiter geschreven waar ik het gisteren over had. Als er dan kopers komen waarvan ik vermoed dat ze nog nooit discussen hebben gehouden, dan kan ik ze hiervan een kopie meegeven om er zeker van te zijn dat de vissen ook goed verzorgd worden.
Dit weekend zijn er weer een paar vissen de deur uit gegaan, vergezeld van een hele hoop raadgevingen. Ik heb nu nog maar 2 jonge visjes te koop. Mijn koppels zouden dus dringend voor nieuwe voorraad moeten zorgen, maar ze proberen naar niks. Hun gevechten van vorige week hadden dus niet de bedoeling om elkaar een beetje op te winden. Ik denk daarom dat ik maar weer eens ga wisselen. Ik heb het koppel Leopard Snakeskin nog in de rustbak zitten sedert bijna een maand. Eigenlijk zouden ze nog wat langer mogen blijven zitten, maar ik wil nu wel eens resultaat zien van mijn kweekpogingen. Misschien beginnen de andere koppels ook wel weer af te leggen als er eenmaal een koppel heeft afgelegd en er daardoor hormonen in het water komen. Ze zijn nochtans goed gezond en ze eten mij de oren van mijn kop, maar doen wat ik van ze vraag zit er niet in. Ik ga eerst nog maar eens mijn waterwaardes allemaal meten om te zien of er hier iets is wat ze zou kunnen weerhouden van af te zetten. Ik kan mij niet indenken wat er niet goed zou zijn, maar je weet natuurlijk nooit. Het is wel heel raar, want mijn kweekbakken worden elke dag zuiver gemaakt en krijgen elke dag een gedeelte nieuw zuiver water. Van het koppel Leopard Snakeskin/ Rood Turquoise zou ik nog kunnen geloven dat ze in hun rust zitten, maar de koppels Marlboro en Cobalt Blue hebben nog maar 2 keer afgezet sinds ze er opnieuw mee begonnen zijn. Ik heb ze gisteren ook nog eens vitamines gegeven, in de hoop dat dat ze misschien zou stimuleren om af te zetten, maar het heeft tot nu toe geen effect gehad. Ik zal maar proberen om nog wat geduld te oefenen. Intussen merk ik vaak dat sommige mensen wel discussen willen houden, maar niet eens de moeite kunnen doen om eerst eens op te zoeken wat de vissen nodig hebben. Sommige mensen hebben hout in hun aquarium en zeggen dat dit de oorzaak is van hun bruine water, maar als je dan vraagt of ze ook wel minstens een keer per week water verversen, dan bekijken ze je alsof je van een andere planeet komt en dan vragen ze: "Zo dikwijls, neen, ik doe dat meestal een keer per maand". Je vraagt je soms af hoe ze hun vissen nog in leven kunnen houden. Of soms willen ze malawi-cichliden samen met discussen houden en hebben ze er geen benul van dat de eisen die deze vissen stellen aan hun omgeving hemelsbreed verschillen. Ik krijg er rillingen van als ik zoiets hoor. Misschien zou er een verplicht examen moeten komen voor mensen die dieren willen houden als hobby. Zo zou men er minstens voor kunnen zorgen dat de eigenaar weet hoe hij zijn dieren moet verzorgen. Anders zou er misschien een bijsluiter bij vissen moeten komen, met uitleg over de verzorging. Ik denk dat ik eens ga proberen om zoiets op te stellen.
Vandaag krijgen de vissen zwarte muggenlarven te eten. Volgens de lectuur over discussen zou dit hun aanzetten om af te zetten. Vorige keer klopte dat wel, want toen ze eieren hebben afgezet, hadden ze die dag juist zwarte muggenlarven gekregen. Benieuwd of dat vandaag ook gaat werken? Als er vandaag geen nieuwe eieren komen dan ga ik ze allemaal op rust zetten. Ik zou dringend een nieuw koppel moeten hebben en liefst eentje dat ook werkelijk afzet en zijn jongen groot brengt. Als het niet vlug gaat lukken dan ga ik de moed helemaal verliezen. Begin deze week zag ik het vrouwtje van mijn Marlboro-koppel telkens het mannetje aanvallen en stoten geven in zijn flank. Ik dacht dat zij klaar was om af te zetten en dat hij niet wou meedoen, maar er is nog niets gebeurd. Gisteren toen ik aan het verversen was begon het vrouwtje van het Cobalt-koppel het mannetje aan te vallen. Zij hapte telkens naar zijn mond. Ik vraag mij nu af of er geen eitjes komen omdat er ruzie is bij de koppels of dat het zo is dat de vrouwtjes wel klaar zijn om af te zetten maar de mannetjes niet. Ik zal dat eens moeten opzoeken en zien of er iets aan te doen is. Voor de heren onder de lezers: prettige vaderdag morgen.
Vandaag ben ik eens later met mijn berichtje omdat ik eerst aan de poets ben begonnen. Nu kan ik tenminste rustig zitten gaan en mijn tekstje schrijven. Niet dat er veel te melden valt, want mijn visjes zwemmen nog altijd rustig rond in hun bakken. Nochtans waren de Cobalt Blue gisteren weer aan het poetsen toen ik het water ververst had. Dat moet ik seffens nog opnieuw doen, want dat is nog niet gebeurd. Eerst nog honderd meter platte rust voordat ik daaraan begin. Het poetsen van de bakken is ondertussen al een routine geworden die vlot gaat. Ik ververs nu het water in mijn kweekbakken op een half uur tijd. Alles wat ik ervoor nodig heb ligt ook klaar en als de bakken ververst zijn zet ik dadelijk het osmosetoestel terug op om de waterton bij te vullen. Nadat ik een paar keer bijna de boel onder water heb gezet, zet ik nu een wekker op zodat ik op tijd ga kijken als het osmosetoestel op staat. Ik hoop dat ik binnenkort tenminste nog eens kan melden dat ik eieren heb, want ik vind nu dat het toch wel heel lang duurt voordat ze terug afleggen. Morgen is het al twee weken geleden. Ik vind de laatste tijd dat de weken tergend langzaam voorbij gaan, maar dat komt natuurlijk omdat ik binnen 4 weken en drie dagen oma word. Zo, nu ga ik maar beginnen mijn kweekbakken zuiver te maken, want mijn vissen kijken al raar als ik elke keer voorbij de bakken ga zonder iets te doen.
Gisteren heb ik mijn kweekbakken allemaal nog eens goed uitgeschuurd. Ik heb de bodem, alle wanden en de overloopbuis met een schuursponsje bewerkt om alle eventuele aanslag te verwijderen. Je ziet die aanslag soms niet eens, maar hij is er wel. Zo kreeg ik, toen ik over de overloopbuis wreef, allemaal witte vlokjes in het water, terwijl je die niet eens ziet zitten op de buis. Het is dan ook nog niet zo lang geleden dat ik dit nog eens gedaan heb. Al die aanslag belast het water natuurlijk met nitraten en andere minder gezonde stoffen en die moet je natuurlijk in elke bak tot een minimum zien te herleiden. Ik vind het dan ook altijd vreemd als ik foto's zie van bakken waar het vuil echt in dikke lagen op de wanden en zelfs op de kegel zit. Natuurlijk heb je hier ook goede bacterieën bij, maar met een goede bioloog, gelijk ik onder mijn kweekbakken heb, heb je geen extra bacterieën nodig om je nitriet meester te worden. Ik hou mijn bakken dan ook liefst heel mooi proper. Zo moet je ook bij jonge vissen elke dag zo veel mogelijk van het water verversen om ze goed te laten groeien. Je moet ze ook heel vaak en afwisselend voeren om ze mooi uit te laten groeien. Tenminste zo moet het volgens het boekje. Nu zit er bij de wedstrijd op Simplydiscus een deelnemer die zijn jonge vissen in een beplante bak houdt en het water slechts eenmaal per week ververst. Hij beweert dat hij zijn vissen altijd zo opkweekt en dat hij daar goede resultaten mee krijgt. Ik ben benieuwd of hij die bewering zal kunnen bewijzen op het einde van het jaar. Ondanks alle verwennerij willen mijn vissen intussen nog altijd niet afzetten. Ze krijgen alles volgens het boekje, en toch, ze vertikken het om af te zetten. Ik ga ze nu nog zo lang ik het kan volhouden in de kweekbak laten zitten en dan wissel ik maar weer met de andere koppels. Ik zou de koppels die nu in rust zitten graag zo lang mogelijk willen laten bekomen, zodat ze er klaar voor zijn om alles goed te doen als ik ze opnieuw overzet. Ik heb namelijk geen idee hoe lang ze voorheen al in een kweekbak zaten en ze zijn misschien helemaal opgebrand van al het afzetten. Ze kunnen ook voor hetzelfde geld al een paar nesten hebben grootgebracht bij de vorige eigenaar en daarom hun nieuwe eieren en larven opeten, omdat ze voelen dat ze te verzwakt zijn om die jongen goed groot te brengen. Als je ondertussen iemand weet die een goed kweekkoppel discussen verkoopt, dan mag je mij dat altijd laten weten.
Gisteren heb ik het kleinste koppel Marlboro's terug in de kweekbak gezet. Ik heb de Rood-Turquoise eruit gehaald om ze terug te wennen aan hogere waterwaardes. Als ze dan verkocht zouden worden, dan kan de koper ze dadelijk bij hogere waterwaardes houden. Ze voelen zich ook beter in een beplante bak, dat was al zo toen ik ze gekocht heb. Ik heb ook een grote waterwissel gedaan in mijn grootste showbak. Toen ik gisterenavond in bed lag, dacht ik er plots aan dat ik het osmosetoestel weer had opgezet om mijn voorraadbak opnieuw te vullen. Maar goed ook, anders stond vanmorgen het huis onder water. De voorraadton was al beginnen overlopen, maar het was goddank nog maar een klein beetje water dat erover was gegaan. Ik zou echt elke keer een wekker moeten opzetten als ik die bak opnieuw wil vullen, anders ga ik vandaag of morgen toch eens een overstroming krijgen. Intussen heb ik nog een ander probleem met mijn aquaria: de lampen van mijn beide Juwelbakken zijn kapot. Ik weet niet zeker of het de lampen zijn of de starters. Eerst was de niet-beplante bak eraan gegaan en nu is ook de beplante bak zonder licht gevallen. Hij is gewoon niet meer opgestart nadat hij tussen de middag was uitgesprongen. Het is bij de Juwel aquaria wel zo dat als 1 lamp niet meer werkt, de andere ook niet brandt. Ik heb al mijn aquariumverlichtingen op tijdklokken staan. Zo springen ze automatisch aan op hetzelfde uur en gaan ze ook weer uit op hetzelfde uur. In de beplante bakken heb ik een middagpauze ingelast omdat dit de vorming van algen zou tegengaan. De lichten gaan om 12 uur uit en springen om 16 uur terug aan. Op die manier is er 's morgens licht om de vissen te voeren en hebben we 's avonds geen andere lampen nodig in de huiskamer. Dat geeft een mooie sfeerverlichting. Als we dan 's avonds in de zetel zitten om TV te kijken, dan kijken we zeker zo veel naar de aquaria als naar de TV. Ik was daareven nog aan het lezen op de site van Simplydiscus. Ik volg daar de wedstrijd en dat is echt heel interessant. Er zijn een aantal winnaars van de wedstrijd die elk 6 vissen krijgen van dezelfde soort, uit hetzelfde nest. Zij moeten deze vissen een jaar lang verzorgen en grootbrengen en degene die zijn vissen het mooist groot krijgt is de winnaar. Er worden hierbij verschillende manieren gebruikt om de vissen te verzorgen. Zo is er een deelnemer die het water in zijn bak maar een keer in de week ververst, terwijl de meeste anderen elke dag meer of minder water verversen. De bedoeling is om op het einde van de rit uit te kunnen maken welke de beste manier is om jongen groot te brengen. Je kan er allerlei tips krijgen om discussen te verzorgen en zo leer je altijd wel iets bij.
Ik heb gisteren het koppel Rood-Turquoise uit de kweekbak gehaald. Ik wil het koppeltje Marlboro opnieuw in de kweekbak zetten om te zien of zij opnieuw zouden afzetten. Dat overzetten is een hele klus, vermits het kweekwater veel lagere waardes heeft als het water in de gezelschapsbak. Eerst maak ik de gezelschapsbak zuiver en vervang ongeveer 20-25% van het water door osmosewater. Dit zorgt ervoor dat de overgang tussen kweekwater en het nieuwe water niet te groot is. Dan vang ik het koppel uit de kweekbak en zet ze in een grote frigobox met water uit de kweekbak. Deze box zet ik naast hun nieuwe woonst en met een luchtdarmpje, waar ik een knoop in leg om de snelheid te kunnen regelen, hevel ik water uit de nieuwe bak in de frigobox. Ik hang er wel ook een luchtsteentje in en zet het deksel erop, zodat het water niet te fel kan afkoelen. Als de microsiemens in de frigobox een niet te groot verschil meer heeft met het aquariumwater, zet ik de vissen over. Op die manier hebben de vissen de tijd gekregen om te wennen aan de hogere waardes. Het duurt natuurlijk wel een tijdje, maar de vissen hebben minder last van het overzetten op deze manier. Te grote verschillen in een keer zou de oorzaak kunnen zijn van een uitbraak van ziektes. Vermits het koppel Marlboro van hoge naar lage waardes moet verhuizen, heb ik gewacht tot vandaag om hun een behandeling in omgekeerde richting te geven. Ze hebben dan gisteren al kunnen wennen aan lagere waardes door het vervangen van ongeveer 1/4de van het aquariumwater door osmosewater. Ik ben intussen nog op zoek naar een goed kweekkoppel, liefst een rood. Het is niet zo gemakkelijk om een dergelijk koppel te vinden, want wie een goed koppel heeft zal dat niet gauw verkopen. Ik heb gisteren een tip gekregen van een kweker: de reden dat mijn vissen hun jongen opeten zou kunnen zijn dat ze al te lang achter elkaar hebben moeten eieren afzetten. Ze zouden dan ook dringend een hele tijd rust moeten krijgen, maar zo lang kan ik niet wachten. Het kan dus zijn dat ik mijn koppels gewoon ga vervangen door andere koppels, als ik er kan vinden natuurlijk. Ik wil wel het koppel Cobalts houden, want ik weet nog niet hoe zij hun jongen gaan verzorgen eenmaal de eitjes zouden uitkomen. De volgende keer dat zij eieren gaan afleggen ga ik er dadelijk na het afleggen een bescherming overheen zetten en die gaat er pas weer af als de jongen beginnen zwemmen. Ik ben gisterenavond niet op de vergadering van de discusvrienden geraakt. Mijn man moest gisterenavond blokken voor een examen. Ik hoop dat hij het vandaag goed zal doen, want het was wel heel wat dat hij onder de knie moest krijgen. Hij moest dan ook uitgerust zijn en niet pas tegen middernacht in bed liggen en er dan vroeg weer uit.
Het was vals alarm. Ik ben dus toch nog niet oma geworden. Maar het is natuurlijk beter zo dan dat de baby te vroeg geboren zou worden. Zaterdag heb ik nog wat jonge discussen verkocht. Ik heb er nu nog maar 4 over. Als er nu niet rap nieuwe jongen komen, dan zit ik binnenkort helemaal zonder. Ik ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren voordat de vissen opnieuw afleggen. Als er deze week geen eieren komen, dan ga ik de koppels weer maar eens omwisselen. Ik ben intussen nog altijd aan het proberen om de Rood-Turquoise discussen te verkopen. Er was zelfs een potentiële koper die er 60 euro voor wou geven. Voor de hele groep van 6 stuks dan wel. Toen ik hem liet weten dat ik daar niet mee akkoord kon gaan werd hij lastig en stuurde mij een gepeperde mail. Zeg nu zelf, waar koop je volwassen discussen aan 10 euro het stuk, terwijl er in die groep zeker een en misschien wel twee koppeltjes zitten. Ik wil echter liever kweken met de soorten die vandaag de dag meer gevraagd worden, anders blijf ik misschien zitten met mijn jongen. Deze vissen zitten dan ook op water dat een hogere microsiemens heeft, zodat ze niet gestimuleerd worden om af te zetten. Als je ze dan over zet naar een beter kweekwater, dan kan het wel een tijdje duren voor ze eieren afzetten, dat heb ik wel gezien met mijn blauwe koppel. Ik ben ook aan het uitkijken naar een nieuw koppel. Als ik iets kan vinden dat mij aanstaat, dan doe ik een ander koppel weg om plaats te maken voor het nieuwe koppel. Vandaag wordt weer een drukke dag, want alle bakken moeten ververst worden, de honden moeten in bad, de was moet gedaan worden en straks is er de vergadering van de discusvrienden. Ik zal mij dus zeker niet hoeven te vervelen. Hopelijk kan ik straks naar de vergadering gaan, want het is weer heel interessant. Er zal gedemonstreerd worden hoe je een aquarium maakt in hout.