DISCUSSEN HOUDEN EN KWEKEN, MIJN GROTE PASSIE
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • DE DISCUSVRIENDEN
  • HONDENTIPS: magazine voor de hondenliefhebber
  • Discus Mary
    Hier vind je alles over mijn grote passie: discussen en het kweken van deze mooie vissen
    OP DEZE LINK KUN JE HET KWEEKGEDRAG VAN MIJN DISCUSSEN LIVE VOLGEN VIA WEBCAM: http://tashifrodo.ww.com/. Als je op Youtube als zoekopdracht "discusmary" intypt kun je mijn filmpjes bekijken.
    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Youtube
    Toch wel prachtig om te zien, die jonge visjes. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Ik heb gisteren ook ontdekt dat ik op Youtube rechtstreeks een filmpje kan opnemen vanop de webcam. Hier zie je het resultaat van de eerste test: http://www.youtube.com/watch?v=Y1x-gAX_z2k
    Het ziet er toch wel veel beter uit dan met het fototoestel of eerst gefilmd met de webcam en dan overgezet, niet?
    Ze groeien goed, de beide nesten en het nestje dat vandaag 10 dagen oud is eet nu al zeer goed alles wat ik bijvoer. Ik geef ze baby-artemia en cyclops. Als ik het niet vergeet zal ik straks eens voeren als de webcam op het internet staat, dan kun je ook zien wat een veelvraten het zijn.
    Het andere nestje mag vanaf vandaag ook bijgevoerd worden. Ik heb ze daarom vanmorgen al een eerste kleine portie baby-artemia gegeven. Ik ben heel blij dat dat koppel nu geleerd heeft hoe het zijn jongen moet verzorgen, of hangt het toch aan de sponsfilter?
    Ik heb gisteren pech gehad: ik moest het water dat ik gebruik om te verversen, nameten met de µS-meter en door mijn natte handen glipte de meter uit mijn vingers en viel in het water. Het ding is nu helemaal ontregeld, waardoor ik niet meer kan meten of het water nog wel dezelfde microsiemens heeft of dat de waardes niet te laag zijn geworden. Ik moet dus nu op zoek naar calibreervloeistof voor geleidbaarheidsmeters. Om toch nog te kunnen verversen, ga ik de andere waardes van het water nameten voor ik ververs. De jongen kunnen namelijk geen grote schommelingen in de watersamenstelling verdragen. Dat wordt dus spannend straks.

    25-09-2009 om 09:15 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw filmpje op Youtube
    Ik heb het gevonden, ik kan de filmpjes ook uploaden naar Youtube, dus hier is er al eentje:
    http://www.youtube.com/watch?v=3gZkRIb22N4

    24-09-2009 om 10:08 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over mijn jonge visjes natuurlijk
    Gisteren bij het waterverversen in de bak met de oudste jongen kreeg ik de schrik van mijn leven. De ouders joegen de jongen plots naar de kant van de bak en ze gingen op de overloopbuis zitten. Ik dacht dat er iets mis was met de waterwaardes en dat ik niet goed had gemeten of het water wel de juiste waardes had, maar bij nameten was er niks aan de hand. Ik veronderstelde daarom dat de instroom van het water te sterk was en dat de ouders wilden voorkomen dat de jongen onder het instromende water zouden terecht komen en gekwetst worden. Ik heb daarom de instroom zo zwak mogelijk gemaakt en bovenop de sponsfilter laten uitkomen. Zo wordt de zwakke instroom nog eens dadelijk verdeeld. Het duurt op die manier natuurlijk wel heel wat langer om het water te verversen want ik heb er meer dan een uur voor nodig gehad. Ik denk dat de ouders zo reageren omdat de jongen al heel wat avontuurlijker worden nu ze al wat groter zijn en gewoon uit nieuwsgierigheid onder de uitstroom zouden terecht kunnen komen.
    Het is moeilijk te zien of de jongen het voer wel opeten. Als ik iets te eten in de bak spuit, dan gaan ze wel allemaal met hun hoofd van de ouders weggedraaid zwemmen, maar ze gaan ook weer gauw terug. Je ziet na een paar keren voeren wel wat voer op de bodem liggen, maar je kan onmogelijk inschatten hoeveel er is opgegeten, dus voer ik nog wat vaker met hele kleine beetjes. Eens zien wat dat gaat geven. Groeien doen ze in elk geval heel mooi.  
    Ondertussen oefen ik flink om foto's en filmpjes te maken. Kijk maar naar het resultaat van gisteren op:
    http://s270.photobucket.com/albums/jj88/renestas/?action=view¤t=PBBdag8-2004.flv
    Foto's heb ik natuurlijk gisteren ook gemaakt, dit zijn de Pigeon Blood Blue:
    PBB dag 6

    Je moet goed kijken om de jongen te zien omdat ze zo bleek zijn op de bleke vlekken van de moeder. De jongen van de Leopard Snakeskin zijn donkerder van kleur en daardoor beter te zien als ze niet op de ouders zitten, kijk maar:
    Jongen van LSS dag 1

    Echt mooi om te zien hoe de ouders voor de jongen zorgen. Het is wel spijtig dat ik met de webcam zelf geen filmpje kan maken dat door Photobucket wordt aangenomen. Ik heb daarop al de mooiste beelden gezien omdat je de vissen in het oog kan houden zonder dat ze je zien staan en dan vertonen ze een veel natuurlijker gedrag, maar de webcam maakt films met als extensie AVI en dat wordt door Photobucket niet aanvaardt. Ik zal nog eens moeten vragen of mijn ventje geen oplossing weet voor dit probleem, maar hij is nog op zoek naar een manier om de webcam langer op het internet te kunnen zetten, met minder verbruik van onze maandelijkse capaciteit. Voorlopig blijft het dus tussen 6 en 7 's avonds.

    24-09-2009 om 07:39 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijkplezier

    Vandaag zijn de jongen van de Pigeon's een week oud en de jongen van de Leopard Snakeskin gaan hun derde dag in. Ik heb een foto gemaakt van deze jongen om ze te kunnen tellen en ik kom op 30 stuks. Een mooi nestje dus. Tot nu toe gaat alles goed met de jongen, maar het is heel moeilijk te zien of ze de artemia nu wel of niet eten. In elk geval ze groeien goed, dus zullen ze ze wel opeten, maar die dingen zijn zo minuscuul klein dat je dat niet kan zien. Het is ook niet zo dat je er 10 stuks of zo van in hun buurt spuit, maar een ganse wolk en maak daar dan maar eens uit op of ze wel of niet opgegeten worden. De jongen beginnen dan wel in alle richtingen te zwemmen voordat ze terug gaan naar ma of pa. Vandaag ga ik eens een eerste poging doen om te voeren met watervlooien en cyclops.

    Als ik de ouders wat voer ingooi, dan schieten ze naar voren om te komen eten en dan blijft er even een hele wolk van jonge visjes achter voordat ze terug op de zijden van de ouders gaan zitten. Ik kan er uren naar kijken, zo mooi is dat. Als de jongen van ouder verwisselen, dan zwemt de ene ouder snel in een bocht voor de ander door en schiet dan plots weg. De jongen kunnen dan de snel zwemmende ouder niet dadeljik volgen en blijven hangen rond de stilstaande ouder en zetten zich aan die tafel om te eten. Heel knap om te zien. Wie kan moet maar eens vaker 's avonds op de webcam kijken, je ziet de jongen nu al heel wat beter en je kan dan ook hun gedrag beter volgen. Tussen 6 en 7 's avonds staat de webcam op internet. Ik heb er al een reactie op gehad van iemand die dadelijk 15 jongen wil kopen.
    Hier zijn nog wat foto's van de jongen. Dit zijn de Leopard Snakeskin jongen op dag 1:

    Jongen van LSS dag 1

    En dit zijn de Pigeon Blood Blue jongen op dag 6

    PBB dag 6 

    23-09-2009 om 09:12 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles nog OK!
    Ik ben dolgelukkig, mijn jonge visjes zijn vandaag al 6 dagen oud en ze groeien supergoed. Ze zitten overdag bijna constant op pa of ma en overnachten op de zijruit, terwijl ma en pa de wacht houden. Ik heb vrijdag nog een filmpje gemaakt en wat foto's. Kijk hier maar eens:
    PBB jongen dag 4, ik tel er 122

    En dit filmpje is ook van vrijdag:  http://s270.photobucket.com/albums/jj88/renestas/?action=view¤t=PBBjongendag4002.flv
    Ik heb een poging gedaan om de jongen op de foto te tellen en ik kwam op 122. Ik kan mij vergist hebben, want ze zitten hier op de zijruit en er is een spiegeleffect, zoals je ziet aan de weerspiegeling van het wijfje. De helft zou natuurlijk ook een heel mooi nest zijn. Ik las vorig weekend van iemand die een nest van meer dan 600 jonge discussen heeft gehad. Dat was een wereldrecord. Begin daar maar eens plaats voor te maken!
    Ik voer nu al regelmatig gevriesdroogde of diepvries artemia bij en fijngemaakt vlokkenvoer voor de afwisseling. Mijn artemiakweek is nog niet gelukt, want de voorlaatste poging heb ik per ongeluk omver gestoten, zodat alles uitgelopen was. De volgende poging is niet uitgekomen, waarschijnlijk omdat de kweekschaal te fris stond en nu zou ik morgen de laatste poging moeten kunnen oogsten. De kweekschaal staat nu bovenop een aquarium en profiteert zo van de warmte van de lampen. Als er nu weer niets uitkomt, dan ligt het aan de ontkapselde eieren. Ik heb dat flesje gekocht in Zoo Zajac in Duisburg.
    Intussen is het waterpeil ook weer tot op normale hoogte gebracht en wordt er regelmatig water ververst om het niet opgegeten voer weg te halen.
    In de middelste kweekbak beginnen de jongen van de Leopard Snakeskin al te zwemmen. Het zijn er volgens mijn schatting een twintigtal. De ouders doen verwoede pogingen om ze op de kegel te houden, maar de jongen proberen toch telkens weer opnieuw om te ontsnappen. Hopelijk gaan de ouders ze niet opeten als ze opnieuw willen afleggen, want zij leggen nogal vaak eieren af. Normaal zouden ze dat vandaag of morgen weer gaan doen, maar hopelijk zijn ze tevreden met hun kroost en doen ze geen nieuwe pogingen. Dat zou dan betekenen dat ik 2 nestjes tegelijkertijd kan grootbrengen.
    Ondertussen laat ik nog elke avond tussen 6 en 7 mijn visjes bewonderen op de webcam. Elke dag is duidelijker te zien hoe de jongen groeien. Binnenkort zie je ma en pa niet meer onder de jongen.

    21-09-2009 om 09:19 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw filmpje
    Gisteren heb ik een nieuw filmpje gemaakt van mijn babyvisjes. Je kan het vinden op deze link: http://s270.photobucket.com/albums/jj88/renestas/?action=view¤t=PBBlarvendag3filmpje001.flv Het is wel nog donker, maar niet zo donker als het vorige.

    19-09-2009 om 07:53 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volle bak
    Het is niet te geloven wat een drukte in de bak met al die jongen. Voorlopig hangen ze nog voor het merendeel tegen de overloopbuis rond te wriemelen, maar binnenkort zullen ze hun terrein wel meer en meer gaan verkennen. Er zijn nu al enkele avontuurlijke types tussen die telkens door pa moeten worden teruggehaald.
    Gisteren heb ik voor het eerst een lopend buffet voor jonge vissen gezien. Een heel gek gezicht was dat: de ouders hangen meestal langs de overloopbuis en de jongen schuiven van bovenaan de buis naar beneden en gaan dan in rij op de onderkant van de ouders en zo langs hun zijden terug naar boven en terug naar de bovenkant van de buis. Soms zwemmen de ouders eventjes weg en dan kun je de jongen op hun zijden zien smullen.
    Vanmorgen waren de eieren van de Leopard Snakeskins die niet wit waren geworden ook uitgekomen. Dat is een veel kleiner nest, maar toch nog groot genoeg. Ik ben benieuwd hoe het in die bak verder gaat verlopen. Hopelijk heeft dat koppel genoeg kunnen leren en brengen ze de jongen nu goed groot. Het gekke is dat dit koppel de laatste tijd zijn vertrouwen in de kegel is verloren, want ze zetten elke keer af op de overloopbuis. Ik ben benieuwd of ze de larven straks, als het meer licht wordt in de bijkeuken, gaan verplaatsen naar de kegel.
    Ik heb gisteren een eerste kweek van artemia opgezet. Ik had daarvoor een speciale broedschaal gekocht, maar bij vorige pogingen kreeg ik maar heel weinig resultaat. Hopelijk lukt het nu beter, want ik heb er nu een sterke luchtstroom in gezet. Ik gebruik voor de kweek ontschaalde eieren van artemia, zodat er geen schaaltjes kunnen zitten bij het resultaat. Die schaaltjes zijn namelijk dodelijk voor de jonge visjes. Ze verteren niet en de visjes raken helemaal verstopt ermee. Goddank heb ik in de diepvries ook baby-artemia die vers ingevroren zijn. Ik ga stilaan proberen om die bij te voeren, zodat de ouders niet helemaal kaal gevreten worden door die bende.
    Natuurlijk kun je vanavond het groeiproces volgen op de webcam. Afspraak tussen 6 en 7 dus.

    18-09-2009 om 07:52 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een paar foto's en een filmpje van de jongen
    Ik heb het toch geriskeerd om wat foto's te maken en een klein filmpje. Hier is de link naar het filmpje, je moet het wel op volledig scherm bekijken want het is erg donker: http://s270.photobucket.com/albums/jj88/renestas/?action=view¤t=PBBjongentweededagvrijzwemmend008.flv

    En hier nog een paar foto's van de jongen:
    Tweede dag vrij zwemmend

    en nog eentje:
    Tweede dag vrijzwemmend

    De foto's zijn vanmorgen genomen, dus je ziet het, een groot deel heeft al zijn eerste dag overleefd. Hopelijk gaat het zo verder. Straks dus live te zien op de webcam (zie vorig berichtje).

    17-09-2009 om 11:07 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik kan niet meer zwijgen
    Ik durfde eerder niets laten weten omdat ik dacht dat ik dan weer terug pech zou krijgen, maar nu kan ik niet meer zwijgen. Sinds gisteren heb ik jonge discusjes rondzwemmen in een van mijn kweekbakken. Het is een hele zwerm jongen van het Pigeon Blood blue koppel. Ze zitten soms op ma en pa en gaan dan rusten op de overloopbuis van de bioloog. Hier is een foto die met de webcam gemaakt is. Ik wil ze niet te veel storen door met een camera voor de bak te gaan hangen, dus de foto is tamelijk wazig.

    Jonge discusjes op dag 1 -4

    Hoe het komt dat het nu plots wel lukt? Wel ik heb een hele ingreep gedaan aan mijn bakken. Vermits al mijn waardes goed waren behalve de Ph die elke keer weer terug omhoog ging door het filteren over de bioloog en de droogfilter, moest dat de reden zijn waarom ik geen jongen kon krijgen in mijn bakken en waarom de ouders altijd de eitjes opaten. Ik heb eerst nog overwogen om een CO2 installatie op de bioloog aan te sluiten, maar dan was een ander probleem nog niet opgelost, nl dat ik voor het koppel Pigeon Blood blue (PBB) het waterpeil moest kunnen laten zakken als ik ooit zwemmende larven kreeg. Daarom heb ik een nieuwe sponsfilter gekocht voor elke kweekbak en een paar verwarmingen bijgekocht en elke kweekbak voorzien van zo een sponsfilter en een verwarming. Ik heb de boel toen nog een paar dagen laten draaien met de bioloog erbij en heb toen de bioloog op zichzelf laten verder draaien en de kweekbakken alleen laten filteren over de sponsfilters. In de winkel hadden ze mij gezegd dat een paar uren voldoende zouden zijn om de bacteriën in mijn sponsfilters op te starten. Ondertussen had ik ook al de Ph stilaan laten zakken en zie, bij de volgende waterverversing had ik eieren in één bak en nu ook al in een tweede bak. Sinds gisteren zijn dus de jongen van de PBB aan het zwemmen. Ik was eerst nog bang dat ze de ouders toch niet zouden kunnen vinden, hoewel ik het waterpeil heel erg heb laten zakken, maar nu zitten ze al op de zijden van de ouders als ze honger krijgen en voor de rest zitten ze rond de overloopbuis. Ik heb wel iets over de sponsfilter getrokken om het donkergrijze te verstoppen onder een witte hoes en ook over de verwarming, want daar zat een zwarte plastieken bescherming rond. Op die manier zouden de jongen niet op de sponsfilter of de verwarming gaan zitten. Nu moet ik dus beginnen met artemia te kweken om ze vanaf de 4de dag bij te gaan voeren met artemia. Hopelijk krijg ik ze daar vlug aan gewend, want dat is ook nog een hele moeilijke overgang.
    Ik ben in elk geval al heel blij met mijn nestje PBB's. Nu moeten morgen de eieren van de Leopard Snakeskin nog gaan uitkomen en dan heb ik tegen volgende week misschien weer een nieuw nestje jongen.
    Ik zal elke avond tussen 6 en 7 de webcam opzetten. Niet op mij schieten als ik eens te laat ben, maar ik zal de wekker van mijn gsm opzetten om mij te verwittigen als het tijd is. Zo kun je dan meegenieten van het mooie spectakel van de ouders die voor hun babietjes zorgen. Het koppel PBB heeft wel een hele goede broedzorg, want als de jongen op de overloopbuis zitten, dan blijft ma ze bewaken, terwijl pa de weglopers gaat terug halen. Echt lief om te zien. Geniet maar mee op http://tashifrodo.ww.com/

    17-09-2009 om 09:34 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.W(ebcam) W(ater) W(aardes)
    Vooreerst wil ik laten weten dat ik de webcam voorlopig niet meer kan opzetten. Het ding verbruikt zo veel van mijn toegestane maandelijks verbruik van 60 GB dat ik het maar een paar dagen per maand kan opzetten. Ik ga mij dus beperken tot de keren dat ik iets interessants kan laten zien, zoals het afzetten van de vissen, of als er jongen zouden zijn. Ik heb namelijk op enkele dagen tijd 77 % van mijn maandelijks verbruik opgesoupeerd met de webcam. 
    De eieren die mijn vissen hadden afgelegd zijn weer niks geworden. Ik ga nu het een en ander aan mijn kweekstelling moeten veranderen want mijn PH blijft te hoog, ook al breng ik hem bij elke waterverversing terug omlaag. De droogfilter zorgt ervoor dat alle CO2 uit het water verdwijnt, waardoor de PH telkens weer terug stijgt. Ik kan nu gaan proberen om er een CO2 verdeler op te hangen, maar dan zou dat ding weer ongelooflijk veel gaan verbruiken, dus ik ben nu aan het overwegen om - ofwel de bakken alle drie apart te filteren over een sponsfilter - of om de droogfilter tussen het systeem uit te halen en de terugvoer van het water dmv een nieuwe buis rechtstreeks in elke bak te laten uitlopen. Als ik dan op de terugvoerbuizen een kraantje kan zetten, dan kan ik één bak tussen het systeem uithalen om apart te filteren over een sponsfilter, moest het nodig zijn om bv het waterpeil te laten zakken om de jongen de ouders te laten vinden. Ik ben er nog niet uit wat het beste zou zijn, maar ik ben er nu zeker van dat het mislukken van de kweek aan de PH ligt.

    07-09-2009 om 10:45 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pidgeon Blood Blue
    Voordat ik gisteren een waterverversing had gedaan hebben eerst de Cobalt Blue discussen de eitjes opgegeten, ook de eitjes die niet wit geworden waren. Nadat de verversing was gedaan begon het koppel Pidgeons te trillen en te sidderen. Tijd dus om alles goed in het oog te houden. Wie op de webcam heeft gekeken heeft gisteren kunnen volgen hoe ze eitjes afgezet hebben. De microsiemens was toen 200. Vandaag is de µs weer opgelopen tot 210. Hopelijk is dat al een betere waarde om de eitjes te laten uitkomen. Wie graag ziet hoe de vissen hun legsel verzorgen kan dit volgen op de webcam. Links onder favorieten vind je de link hierheen.
    Veel kijkplezier.

    03-09-2009 om 10:26 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Microsiemens

    Gisteren was ik het vuil aan het afhevelen uit mijn kweekbakken. Toen ik de bak van de Leopard Snakeskins wou poetsen, zag ik larven op de kegel. Ze bewogen echter niet meer. Door de te hoge microsiemens komen de eitjes dus wel uit, maar de jongen overleven niet in water met zulke hoge waardes. Ik dacht dat de ouders de eieren hadden opgegeten omdat ze wit waren geworden, maar blijkbaar hebben ze de goede eieren eerst verplaatst naar de achterkant van de kegel en daarna de larven weer terug naar de voorkant.
    Vanmorgen waren bijna alle eieren van de Cobalt Blue wit geworden. Ik moet dus dringend mijn microsiemens naar omlaag zien te krijgen, anders gaan de eieren nooit goed uitkomen. De arme ouders doen dan nog zo hun best om hun eieren goed te verzorgen, maar het water kunnen ze natuurlijk niet veranderen. Er zal dus heel veel moeten ververst worden in de komende dagen, zodat ik de microsiemens eindelijk op een aanvaardbaar peil kan brengen. Als er eieren zijn kan ik wel geen 20 % vervangen, anders wordt het met die eieren zeker niets.
    Nu de webcam enkele dagen online is geweest, heb ik mijn verbruik eens bekeken en ik schrok er toch wel van. Hoewel wij het grootste maandelijks volume beschikbaar hebben, zou ik alleen al door de webcam op te zetten 5% hiervan per dag verbruiken. Ik ga dus de webcam beperken tot de volgende uren: van 17-20 uur en als er eieren zijn ook nog van 10-12 's morgens. Op deze manier kan iedereen de vorderingen toch volgen, zonder dat ik mijn maandelijks volume er helemaal aan op gebruik.
    Vandaag worden de grote en de kleine showbak en de rustbak onder handen genomen. Er is dus weer voldoende werk aan de winkel.

    02-09-2009 om 09:07 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe eitjes
    De eitjes van het koppel Leopard Snakeskin zijn dus niks geworden. Nu heeft het koppel Cobalt Blue gisterenavond eieren afgelegd. Hopelijk gaan die wel goed bevrucht zijn en is voor dat koppel de microsiemens wel goed. Je kan natuurlijk altijd volgen op de webcam hoe het ermee gesteld is. De eieren zitten wel op de achterkant van de kegel, maar als ik straks ga afhevelen, ga ik proberen om de kegel een klein beetje te draaien, zodat er toch iets te zien zou zijn.
    Hoewel ik gisteren water heb ververst in de kweekstelling, was de microsiemens vanmorgen toch weer terug gestegen tot 240. Het is blijkbaar heel moeilijk om de kalk die in de kweekbak gekomen is na het opnieuw opstarten met kraantjeswater, er weer terug uit te krijgen. Een deel van die kalk had zich afgezet op de wanden van de kweekbakken. Die heb ik er natuurlijk terug uit kunnen krijgen door ze elke keer weer af te wrijven. Maar de kalk die zich in de bioloog heeft vastgezet is moeilijker weg te krijgen. Als ik alle sponzen er terug moet uithalen om uit te wassen, dan ben ik nog weken bezig, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd uitwassen, dan zijn al mijn goede bacteriën ook weg. Ik zal dus geduld  moeten hebben om de kalk beetje bij beetje uit de sponzen te filteren door elke keer weer enkel osmosewater toe te voegen na het afhevelen van het vuil. Toch hoop ik dat deze eieren uit zullen komen, omdat dit koppel al jongen heeft grootgebracht bij de vorige kweker.
    Hoop doet leven, dus laat het dan maar de jongen doen leven.

    01-09-2009 om 11:48 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Update eitjes
    Wie vanmorgen de webcam heeft gevolgd, heeft gezien dat er heel veel eitjes wit geworden waren. De vissen waren bezig met de witte eitjes op te eten om de resterende eitjes te beschermen. Er is niet veel overgebleven op de kegel. Dit kan liggen aan het feit dat de microsiemens nog te hoog was toen de eitjes werden gelegd (250), maar ook aan het feit dat de pomp draaide toen de vissen de eitjes gelegd hebben. Hierdoor is de bevruchting niet goed gebeurd.
    Ik heb daarom juist een nieuwe waterverversing gedaan om de microsiemens omlaag te brengen. Ik vervang dan 100 liter water door osmosewater. Als je de berekening maakt kun je dan weten dat op 500 liter water een vervanging van 100 liter neerkomt op een microsiemens van 200. Dit is nog te hoog voor een goed resultaat, maar ik kan maar 100 liter osmosewater per keer vervangen omdat mijn voorraadton niet groter is. Ik zou dus nog 2 vervangingen moeten doen om het water op goede kweekwaardes te krijgen. Voor het koppel Pidgeon Blood Blue mogen de waardes wel wat hoger zijn, dus die kunnen al eerder gaan afleggen. Wil je weten wat er gebeurt, dan kun je het volgen op de webcam. Hier nog even het adres:  http://tashifrodo.ww.com/

    31-08-2009 om 11:02 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Live beeld van mijn kweekbakken
    Mijn ventje heeft het weer gedaan, hij heeft mijn webcam live op het internet gezet en nu kan iedereen die daarheen surft meekijken hoe mijn vissen het doen. Je kan de link vinden in de rechterkolom onder mijn favorieten, of je klikt gewoonweg hier: http://tashifrodo.ww.com
    Laat mij maar eens weten wat je ervan vindt. Als het beeld niet zo duidelijk is, dan is het licht nog niet aan boven de bak.
    Leuk detail.... de vissen hebben gisterenavond eieren afgelegd, dus focus ik nu op deze bak.

    30-08-2009 om 09:02 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw snufje
    Ik heb toch wel een schat van een ventje. Omdat hij weet dat ik mijn vissen graag goed in het oog houd, zeker als ze eieren hebben afgezet heeft hij mij een webcam geïnstalleerd waarmee ik de drie kweekbakken in het oog kan houden, maar ik kan er ook mee inzoomen op een bak en dan doorschuiven naar de andere bakken. Het ding was net geïnstalleerd toen het koppel Cobalt Blue verwoed begon te poetsen. Dat heeft een paar uren geduurd en toen zijn ze ermee opgehouden. Waarschijnlijk kwam dat doordat ik in hun bak een gedeelte van het water had vervangen door osmosewater en daarna, toen ik de pomp terug aangezet heb, is er weer water met een hogere microsiemens bij gekomen. In dat water worden de eitjes toch niets, dus zijn ze er maar mee gestopt. Ik moet nu zo vlug mogelijk opnieuw een grotere verversing doen. De eitjes van het koppel Leopard Snakeskin zijn ook allemaal wit geworden, maar toen zij aan het afleggen waren, heb ik de pomp niet uitgeschakeld. De stroming in het water zorgt er dan voor dat de bevruchting niet goed gebeurt, met het gekende gevolg.  Als mijn vissen er nu aan gaan beginnen, kan ik ze van op afstand in het oog houden, zonder ze te moeten storen.  Ik kan zelfs foto's maken van het hele gebeuren of een filmpje. Knap hè. Ik ben er dan ook echt blij mee. Hieronder zie je een foto gemaakt met de webcam.




    29-08-2009 om 10:26 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eitjes
    Eergisteren heeft het koppel Leopard Snakeskin eitjes afgelegd in de kweekstelling. Het was een legsel van ongeveer 100-150 eitjes, maar de pomp van de bioloog heeft gedurende het afleggen constant gedraaid, zodat een groot deel van de eitjes wel niet bevrucht zal zijn. Ik had, na het afleggen, een bescherming over de eitjes heen gezet, zodat de ouders ze niet konden opeten, maar omdat er nu zoveel wit zijn geworden heb ik die beschermkegel maar terug weg genomen. Het vrouwtje is toen dadelijk begonnen met de witte eitjes ertussen uit te halen. Hierbij zullen waarschijnlijk de eitjes die nog goed waren ook sneuvelen, want het zijn er niet zo heel veel. In elk geval ben ik blij dat ze opnieuw zijn begonnen met afzetten. Ik kan ze nu nog een paar weken in de kweekstelling laten om te zien of er toch nog nieuwe legsels komen. Vandaag is het ook een week geleden dat het andere koppel eitjes had afgezet. Ik hoop dat het nu niet meer te lang gaat duren voor ze opnieuw een poging gaan doen. Ook het koppel Cobalt Blue lijkt mij stilaan klaar te geraken om af te gaan zetten. Ze hebben in elk geval al heel veel interesse voor de kegel, want ze staan er constant naar te kijken alsof ze willen zeggen: "waarom staat dat ding hier zo in de weg?"
    Er komen dus weer spannende tijden aan. Intussen ben ik een poging aan het doen om 2 mannetjes van de Rood-Turquoise discussen te koppelen met 2 Marlboro vrouwtjes. Benieuwd of dat gaat lukken. Je moet de vissen hiervoor 6 weken geven om aan elkaar te wennen en dan kan je pas zien of ze elkaar als partner willen.

    27-08-2009 om 10:07 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Update
    Vorige donderdag legde mijn nieuw koppel discussen eitjes af. Het was een heel mooi legsel met zeker 150-200 eitjes. Vrijdag en zaterdag zorgden de ouders heel goed voor hun legsel. Ze wisselden elkaar daarbij voortdurend af. Als een ouder aan het waaieren was, kon de andere op zoek gaan naar iets te eten of gewoon rondzwemmen. Als er eitjes beschimmelden, werden die er mooi tussen uit gepikt om de andere eitjes te beschermen. 
    Zaterdag hebben we de nieuwe UV op de bioloog aangesloten. Omdat er een probleempje was met de starter van de UV moest mijn man een tijdje onder de bakken werken om de herstelling uit te voeren. Heel handig als je een elektricien in huis hebt, die meet gewoon alles na om te zien welk onderdeel niet goed werkt en hij kan dat dan ook herstellen. Door al dat gedoe rond de bak werden de ouders heel erg nerveus en ze hebben hun eitjes opgegeten. De kans dat deze eitjes goed konden uitkomen en opgroeien was volgens mij toch al klein omdat mijn microsiemens 300 was en de PH lag rond de 8. De eigenaar waar ik dit koppel van kocht kweekte op een µS van 150 en een PH van 6,5.
    Nu de UV is aangesloten, heb ik ook 2 andere koppels in de kweekstelling gezet. Op deze manier kan het nieuwe koppel niet ziek worden door eventuele bacteriën die op de andere vissen zouden zitten. Het nieuwe koppel kwam namelijk uit een stelling waar ook een UV op stond. De UV filter zal ook de eitjes gaan beschermen tegen beschimmelen en de kans op uitkomen verhogen. Als er dan jongen worden overgezet naar een andere bak om op te groeien, kunnen ze een weerstand tegen ziektes opbouwen doordat er op de opgroeibakken geen UV staat.
    Het enige andere probleem dat zich nog kan voordoen met het koppel Pidgeon Blood Blue is dat de jongen de ouders moeilijk kunnen vinden als ze eenmaal zijn uitgekomen. Dat is bij Pidgeons meestal het probleem. Om dat te verhelpen kun je het waterpeil laten zakken, maar hoe we dit in deze stelling gaan klaarspelen is nog maar de vraag. De bakken zijn namelijk voorzien van een overloopsysteem dat de waterhoogte aangeeft. De enige mogelijkheid om dan te spelen met de waterhoogte is volgens mij om de overloopbuis ergens in de helft door te snijden en de bovenste helft er weer op vast te maken met een soort van mof. Ik ben er niet zeker van of dit wel zou lukken, want als de waterdruk te hoog zou worden als de bak volledig gevuld is, dan kan deze mof toch nog gaan lekken. Tenzij we er een rubberen afdichting aan kunnen vastmaken die het lekken tegengaat. Moest iemand van jullie een dergelijk systeem al hebben uitgetest, dan mag je mij altijd de resultaten laten weten. Ik wil namelijk niet graag iets aan mijn stelling veranderen als ik er niet zeker van ben dat het resultaat ook goed zal zijn.
    Vandaag ga ik een honderd liter water uit de stelling vervangen door osmosewater. Dat zal de microsiemens weer een stukje omlaag brengen. Als ik dat na een paar dagen dan nog een keertje doe, dan moet het water wel ongeveer goed zijn om te kweken.
    Vermits de vissen nu toch wel een tijdje rust hebben gehad hoop ik dat ze er dadelijk aan gaan beginnen en dat ze al wat beter weten om te gaan met hun legsel. Cross your fingers, close your eyes and hope for the best.

    24-08-2009 om 08:16 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch goed nieuws vandaag
    Toen we daarstraks terug thuis kwamen trof ik in mijn kweekbakken een hele fijne verrassing aan: het koppel Pigeon Blood Blue was aan het afzetten. Nu is het wel zo dat de waterwaardes nog niet optimaal zijn, want de microsiemens en de PH zijn nog aan de hoge kant, maar ik ben toch benieuwd wat er van dit legsel gaat komen. Het is een mooi legsel met ruw geschat toch wel 150-200 eieren. Ik heb geprobeerd om een paar foto's te maken, maar het lukt me niet om er iets fatsoenlijks van te krijgen. Ik wil de vissen natuurlijk ook niet te erg storen, anders zouden ze de eieren wel eens kunnen opeten. Spijtig dat het nieuwe UV-toestel dat ik heb gehaald nog niet is geïnstalleerd op de kweekstelling. Dat zou de kans op beschimmelde eieren al wegnemen. Het wordt nu dus weer spannend afwachten.

    20-08-2009 om 16:37 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdje geleden
    Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog iets gepost heb op deze blog, maar ik heb het ook ontzettend druk gehad. Het nieuwe koppel zit nog in de quarantainebak. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om een rustpauze in te lassen voor alle koppels, zodat ze binnenkort weer vol energie kunnen beginnen aan een nieuw kweekseizoen. Tijdens deze pauze heb ik mijn kweekstelling eens helemaal zuiver gemaakt. Alles is uitgewassen, van vuil en afvalstoffen ontdaan en degelijk uitgespoeld. Je gelooft niet wat er op een half jaar tijd allemaal in zo een bioloog terecht komt van vuil. Ik heb er bijna een ganse week aan gewerkt om alles goed zuiver te maken en goed uit te spoelen. Alles is nu pico bello proper en vrij van nitraten, fosfaten en alles wat een koppel discussen zou kunnen storen bij het grootbrengen van hun jongen. Er is opnieuw een hele cultuur van nitrificerende bacterieën in de bioloog gedaan en hij staat nu te draaien om de baccies de kans te geven om zich te vermenigvuldigen. Morgen gaat het eerste koppel terug in de stelling. Na enkele dagen kan dan het volgende koppel erbij en zo krijgt het nitriet het minste kans om de kop op te steken. Als de stelling terug vol zit met vis, kan ik beginnen met het water aan te passen voor de kweek. 
    Nog even geduld dus en dan is het hopelijk van de eerste keer raak.

    08-08-2009 om 18:36 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 13/05-19/05 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Inhoud blog
  • Ik stop ermee
  • De jonge visjes
  • Kweekervaringen
  • Succes?
  • Verrassing
  • Overloper
  • Dit moet mij even van het hart
  • Foto
  • Nieuws
  • Nog meer eieren
  • Kiekenkot
  • Mijn nieuwe bak gaat goed vooruit
  • Mijn nieuw bakje is klaar
  • En het ging vooruit, het ging vooruit....

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren
  • air max 90 supply (nike air max 1)
        op Foto
  • WOW (new balance 574)
        op Foto
  • Vanuit bewolkte Waterland/Noord-Holland (Patricia)
        op Foto
  • jonge visjes (Leo Boels)
        op Spannende tijden
  • discus eten geven (dirk)
        op Na de show
  • Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!