Lavendellikeur 1 ljenever, 100 g witte kandijsuiker, ½ l
zoete witte wijn, 60 g
lavendelbloempjes, 100 g
rodekoolbladeren, 20 g
maanzaad
Laat de rodekoolbladeren 10 min koken in een kwart liter jenever.
Los de kandijsuiker op in de opgewarmde
jenever.
Laat de lavendelbloempjes en de maanzaadjes 5 à 10 min trekken in wat opgewarmde witte wijn.
Filter alles en leng het vocht aan met de rest van de jenever en de witte wijn.
Dit zeer geparfumeerde drankje kan vrij lang bewaard worden.
Zowel traditionele geschriften die dateren uit Chinese voorchristelijke tijden als de meeste andere bronnen uit Indië, Perzië, Arabië, het oude Egypte en de klassieke oudheid beschrijven heel uitdrukkelijk de geneeskrachtige waarde van kruiden.
Over de culinaire toepassing van kruiden in die periode is veel minder bekend en een beschrijving van de eigenlijke inhoud van kruiden liet nog tot vrij recent op zich wachten.
Kruiden zijn planten waarvan de bladeren, stengels, wortels, bloemen, vruchten of zaden vanwege hun heerlijke aromatische eigenschappen tijdens de bereiding van voedsel gebruikt worden. Een ruimere definitie heeft het over inhoudelijke stoffen in plaats van aromatische stoffen die vluchtig zijn als een parfum.
De meeste mensen denken bij kruiden niet onmiddellijk aan iets zoets. Toch kunnen kruiden gebruikt worden in allerlei nagerechten en koekjes.
Voor je begint met de aanleg van een kruidentuintje is het handig om een soort 'checklist' aan te leggen. Een aantal kruiden wil je waarschijnlijk zeker hebben omdat je ze regelmatig gebruikt in de keuken. Andere zijn interessant omwille van de geur. Daarnaast zijn er kruiden die je niet onmiddellijk gebruikt, maar die door hun bloei het tuintje aardig opfleuren. Let er ook op dat bepaalde kruiden erg kunnen woekeren.
Al meer dan 20 jaar combineer ik mijn werk als lerares met tuinwerk. In de tuin valt de stress zo van mij af. Voortdurend probeer ik in de tuin vernieuwingen aan te brengen. Ik probeer ontwerpen uit die in harmonie zijn met de natuur of die er mooi bij aansluiten. Zo word ik net zo goed geboeid door een kleurrijke border als door een elegante haag. Mijn belangstelling voor de natuur heeft mij ertoe gebracht een opleiding 'herborist' te volgen. Ik wilde namelijk meer weten over de culinaire en geneeskrachtige eigenschappen van planten. Daarnaast probeer ik via een cursus 'bloemschikken' de natuur in huis te halen. In bijberoep doe ik allerlei tuinwerk voor mensen die hun tuin willen verfraaien maar er zelf niet toe komen. Ik geef de tuin een onderhoudsbeurt, voorzie het terras van de geschikte beplanting of leg een kruidentuintje aan. Meer daarover vind je op www.hortulus.be.