Inhoud blog
  • Etherische olie en gezondheid
  • Honing als geneesmiddel
  • Kruidengebruik volgens Mellie Uyldert
  • Lavendellikeur
  • Kruiden om van te snoepen
  • Checklist kruiden
  • Wegdromen in de tuin
    Mijn links
  • Hortulus - tuinwerk tot in de puntjes
  • Droomtuin
    De tuin om in weg te dromen
    03-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honing als geneesmiddel
    In de volksgeneeskunde wordt honing aangeprezen omwille van allerlei gezondheidsaspecten.

    Zodra honing zijn weg door het menselijk lichaam begint, heeft hij al een weldadige invloed.

    Dat is dus in de mondholte, keel en slokdarm. Bij mond- en keelontstekingen is het raadzaam enkele malen per dag een eetl honing in te nemen en die goed met het speeksel te vermengen tot hij opgelost is.

    Het bekendste effect van honing is zeker de versterkende werking. Uitputtings- en vermoeidheidsverschijnselen worden zeer effectief met honing bestreden ondat de in de honing aanwezige glucose onmiddellijk in het bloed wordt opgenomen en daardoor direct ter beschikking staat in de vorm van energie.

    Honing heeft direct invloed op het hart, al via het tongslijmvlies. Daarna passeert de honing  de maag-darmdrempel en staat dan direct het bloed en dus het hart ter beschikking.

    Honing wordt toegepast bij doorbloedingsstoornissen, hartritme-stoornissen, ontsteking van de hartspier,hartinfarct, verhoogde bloeddruk.

    Dagelijks 3 tot 5 lepeltjes honing in de mond laten smelten.

    Honing stimuleert de stofwisseling, is dus geschikt voor mensen met een trage stoelgang als gevolg van een zittend beroep of voor mensen die van nature neigen tot obstipatie.

    De lever, de belangrijkste chemische fabriek van ons lichaam, kan zijn voornaamste functie - het neutraliseren van giftige stoffen - alleen verrichten als er voldoende glucose tot zijn beschikking staat. Hiervoor is honing geschikt : glucose in de natuurlijkste vorm die wij kennen.

    Na een narcose moet in de 1ste plaats de lever ontlast worden zodat deze zo snel mogelijk de giftige stoffen kan afvoeren.  

    Wonden, abcessen, zweren, brandwonden kunnen behandeld worden met honing.

    Honing stimuleert bloed en lymfvorming, stimuleert de celosmose waardoor giftige stoffen sneller uit de cellen worden verwijderd.

    De blessures met honing bestrijken en laten opdrogen.

    03-02-2006 om 09:28 geschreven door chrisandries

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (46 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidengebruik volgens Mellie Uyldert

    Aardappel = reinigend, elke morgen en avond vers geperst sap drinken (1/2 kg )

    Aardbei = gekneusd een voortreffelijk gezichtsmasker, trekt de huid samen en verwijdert vlekjes en puistjes

    Aardpeer = verjongend, in 15 min gaarkoken na afgeboend  te hebben,dan vel eraf halen

    Basilicum = in olijfolie afgetrokken tegen hardnekkige verstopping.

    Bernagie = thee van blad en bloem bij gewrichtsreuma

                   bloemen op wijn getrokken verdrijven zwaarmoedigheid

    Braam = van blad en bloem thee zetten bij mond- en keelontsteking, mondzweertjes, gezwollen tandvlees. Met salie een goede gorgeldrank (15 – 25 g op ½ l water)

    Brandnetel = bos brandnetels in 1 emmer water 1 week laten trekken. Verdunnen (1 op 10)en daarmee spuiten : groenten groeien sneller, genezen van luis en schimmel

                      tot 21 juni toppen en blad ervan eten

                      haarwater = 100g fijngesn blad in ½ l water en ½ l azijn afkoken – hiermee het hoofd wassen, stimuleert de haargroei

    Citroenmelisse = 10 g op ½ l water (met bruine suiker) even zachtjes laten doorkoken als thee, helpt bij alle nerveuze klachten

    Dille = goede slaapdrank, gestampt dillezaad in warme melk ½ u afgetrokken

             tussen de andere groenten zaaien als afweer tegen luis

             delicatesse = komkommer stoven met dillezaad en opdienen in saus van het kookwater gemaakt

    Duizendblad = bloemen en blaadjes door de sla en de soep eten

    Herderstasje = thee van 30 g vers kruid 10 min op ½ l water laten trekken, elke ochtend en avond 1 kopje drinken, werkt regulerend op darm, baarmoeder, bloedvaten

    Hondsdraf = tinctuur tegen wonden en zweren

                      het verse kruid de hele zomer versnipperen in de sla en de soep, is tonicum voor het bloed

    Jeneverbes = een kuur : er langzaam op kauwen, beginnend met 4 bessen tegelijk, elke volgende ochtend 1 meer, tot 15 bessen, en dan weer afdalend tot 4 ( ook een middel om van het roken af te komen : als men trek in een sigaret heeft, kauwt men langdurig op een bes.Het harsige sap ruimt de stofwisselingsslakken op.

    Kattekruid = de sla kruiden met enkele blaadjes

    Kippenmuur = frisse voorjaarssla

    Klimop = een gekneusd blad 2 dagen in azijn gelegd en dan 1 nacht op het eksteroog, maakt dit week, zodat men het kan wegnemen

    Knoflook = een warm glas melk drinken waarin een teentje look heeft meegetrokken tijdens het opkoken om de darmen te reinigen

    Lavendel = lavendelspiritus is een goed wrijfmiddel bij hoofdpijn en duizeligheid; 1 deel verse bloemen, 3 delen alcohol en 3 delen water in een flesje enige dagen in de zon zetten, daarna filteren.

                      lavendelolie is een goed middel voor de maaltijd met enige druppels ingenomenom de spijsvertering te bevorderen, is ook kalmerend; 1 handvol verse bloemen in ¾ l olijfolie doen, 2 weken in de zon zetten en zeven.

    Oostindische kers = blad en bloem door de sla als antibioticum

    Pepermunt = olie inwrijven bij verkoudheid, hoofdpijn

    Prei = bij heesheid,verkoudheid of hoest neemt men af en toe een lepel stroop die verkregen wordt door ui of prei met bruine suiker en water in te koken

             bij keelpijn met preinat gorgelen

    Ramenas = grote ramenas uithollen en vullen met bruine suiker of honing, onderin een gaatje prikken en boven op een glas zetten; deze hoestsiroop zuivert en maakt los; 3 tot 4 X daags 1 lepel

    Rode biet = rode biet grof raspen,iets kleinere hoeveelheid zure appels raspen en 1 grote ui fijnsnipperen; in bodempje olie met wat basilicum en fijngestampt dillezaad fruiten; klein beetje water toevoegen en gaarstoven.

    Tijm = thee bij verkoudheid; 1 theel gedroogde blaadjes op 1 kop kokend water 10 min laten trekken, dan zeven.

             tijmstroop ; 50 g tijm met 1/3 l water gedurende 5 min koken,daarna zeven en goed uitdrukken en het nat met 1 pond rietsuiker tot stroopdikte inkoken. Elk uur een lepeltje van deze stroop

    Ui = bij verkoudheid, bronchitis, keelpijn, darmkramp en diarree een rauwe ui

    02-02-2006 om 09:21 geschreven door chrisandries

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (38 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lavendellikeur
    Lavendellikeur

    1 l
      jenever, 100 g witte kandijsuiker, ½ l zoete witte wijn, 60 g lavendelbloempjes, 100 g rodekoolbladeren, 20 g maanzaad

    Laat de rodekoolbladeren 10 min koken in een kwart liter jenever. Los de kandijsuiker op in de opgewarmde  jenever. Laat de lavendelbloempjes en de maanzaadjes 5 à 10 min trekken in  wat opgewarmde witte wijn. Filter alles en leng het vocht aan met de rest van de jenever en de witte wijn.

    Dit zeer geparfumeerde drankje kan vrij lang bewaard worden.

    01-02-2006 om 17:28 geschreven door chrisandries

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden om van te snoepen
    Zowel traditionele geschriften die dateren uit Chinese voorchristelijke tijden als de meeste andere bronnen uit Indië, Perzië, Arabië, het oude Egypte en de klassieke oudheid beschrijven heel uitdrukkelijk de geneeskrachtige waarde van kruiden.
    Over de culinaire toepassing van kruiden in die periode is veel minder bekend en een beschrijving van de eigenlijke inhoud van kruiden liet nog tot vrij recent op zich wachten. Kruiden zijn planten waarvan de bladeren, stengels, wortels, bloemen, vruchten of zaden vanwege hun heerlijke aromatische eigenschappen tijdens de bereiding van voedsel gebruikt worden. Een ruimere definitie heeft het over inhoudelijke stoffen in plaats van aromatische stoffen die vluchtig zijn als een parfum.
    De meeste mensen denken bij kruiden niet onmiddellijk aan iets zoets. Toch kunnen kruiden gebruikt worden in allerlei nagerechten en koekjes.

    31-01-2006 om 14:09 geschreven door chrisandries

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Checklist kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor je begint met de aanleg van een kruidentuintje is het handig om een soort 'checklist' aan te leggen.
    Een aantal kruiden wil je waarschijnlijk zeker hebben omdat je ze regelmatig gebruikt in de keuken. Andere zijn interessant omwille van de geur. Daarnaast zijn er kruiden die je niet onmiddellijk gebruikt, maar die door hun bloei het tuintje aardig opfleuren. Let er ook op dat bepaalde kruiden erg kunnen woekeren.

    31-01-2006 om 13:58 geschreven door chrisandries

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wegdromen in de tuin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn tuin is mijn eiland in het groen.

    Al meer dan 20 jaar combineer ik mijn werk als lerares met tuinwerk. In de tuin valt de stress zo van mij af. Voortdurend probeer ik in de tuin vernieuwingen aan te brengen. Ik probeer ontwerpen uit die in harmonie zijn met de natuur of die er mooi bij aansluiten.  Zo word ik net zo goed geboeid door een kleurrijke border als door een elegante haag.
    Mijn belangstelling voor de natuur heeft mij ertoe gebracht een opleiding 'herborist' te volgen. Ik wilde namelijk meer weten over de culinaire en geneeskrachtige eigenschappen van planten. Daarnaast probeer ik via een cursus 'bloemschikken' de natuur in huis te halen.
    In bijberoep doe ik allerlei tuinwerk voor mensen die hun tuin willen verfraaien maar er zelf niet toe komen. Ik geef de tuin een onderhoudsbeurt, voorzie het terras van de geschikte beplanting of leg een kruidentuintje aan. Meer daarover vind je op www.hortulus.be.

    Chris Andries

    30-01-2006 om 00:00 geschreven door chrisandries

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!