In de volksgeneeskunde wordt honing aangeprezen omwille van allerlei gezondheidsaspecten.
Zodra
honing zijn weg door het menselijk lichaam begint, heeft hij al een weldadige
invloed.
Dat is
dus in de mondholte, keel en slokdarm. Bij mond- en keelontstekingen is het
raadzaam enkele malen per dag een eetl honing in te nemen en die goed met het
speeksel te vermengen tot hij opgelost is.
Het
bekendste effect van honing is zeker de versterkende werking. Uitputtings- en
vermoeidheidsverschijnselen worden zeer effectief met honing bestreden ondat de
in de honing aanwezige glucose onmiddellijk in het bloed wordt opgenomen en
daardoor direct ter beschikking staat in de vorm van energie.
Honing
heeft direct invloed op het hart, al via het tongslijmvlies. Daarna passeert de
honing de maag-darmdrempel en staat dan
direct het bloed en dus het hart ter beschikking.
Honing
wordt toegepast bij doorbloedingsstoornissen, hartritme-stoornissen, ontsteking
van de hartspier,hartinfarct, verhoogde bloeddruk.
Dagelijks
3 tot 5 lepeltjes honing in de mond laten smelten.
Honing
stimuleert de stofwisseling, is dus geschikt voor mensen met een trage
stoelgang als gevolg van een zittend beroep of voor mensen die van nature
neigen tot obstipatie.
De
lever, de belangrijkste chemische fabriek van ons lichaam, kan zijn voornaamste
functie - het neutraliseren van giftige stoffen - alleen verrichten als er
voldoende glucose tot zijn beschikking staat. Hiervoor is honing geschikt :
glucose in de natuurlijkste vorm die wij kennen.
Na een
narcose moet in de 1ste plaats de lever ontlast worden zodat deze zo
snel mogelijk de giftige stoffen kan afvoeren.
Wonden,
abcessen, zweren, brandwonden kunnen behandeld worden met honing.
Honing
stimuleert bloed en lymfvorming, stimuleert de celosmose waardoor giftige
stoffen sneller uit de cellen worden verwijderd.
De
blessures met honing bestrijken en laten opdrogen.
Aardappel = reinigend, elke morgen en avond vers
geperst sap drinken (1/2 kg )
Aardbei = gekneusd een voortreffelijk
gezichtsmasker, trekt de huid samen en verwijdert vlekjes en puistjes
Aardpeer = verjongend, in 15 min gaarkoken na
afgeboendte hebben,dan vel eraf halen
Basilicum = in olijfolie afgetrokken tegen
hardnekkige verstopping.
Bernagie = thee van blad en bloem bij
gewrichtsreuma
bloemen op wijn getrokken verdrijven
zwaarmoedigheid
Braam = van blad en bloem thee zetten bij mond- en
keelontsteking, mondzweertjes, gezwollen tandvlees. Met salie een goede
gorgeldrank (15 25 g
op ½ l water)
Brandnetel = bos brandnetels in 1 emmer water 1
week laten trekken. Verdunnen (1 op 10)en daarmee spuiten : groenten groeien
sneller, genezen van luis en schimmel
tot 21 juni toppen en blad ervan eten
haarwater = 100g fijngesn blad in ½ l
water en ½ l azijn afkoken hiermee het hoofd wassen, stimuleert de haargroei
Citroenmelisse = 10 g op ½ l water (met bruine
suiker) even zachtjes laten doorkoken als thee, helpt bij alle nerveuze
klachten
Dille = goede slaapdrank, gestampt dillezaad in
warme melk ½ u afgetrokken
tussen de andere groenten zaaien als
afweer tegen luis
delicatesse
= komkommer stoven met dillezaad en opdienen in saus van het kookwater gemaakt
Duizendblad = bloemen en blaadjes door de sla en de
soep eten
Herderstasje = thee van 30 g vers kruid 10 min op ½ l
water laten trekken, elke ochtend en avond 1 kopje drinken, werkt regulerend op
darm, baarmoeder, bloedvaten
Hondsdraf = tinctuur tegen wonden en zweren
het verse kruid de hele zomer
versnipperen in de sla en de soep, is tonicum voor het bloed
Jeneverbes = een kuur : er langzaam op kauwen,
beginnend met 4 bessen tegelijk, elke volgende ochtend 1 meer, tot 15 bessen,
en dan weer afdalend tot 4 ( ook een middel om van het roken af te komen : als
men trek in een sigaret heeft, kauwt men langdurig op een bes.Het harsige sap
ruimt de stofwisselingsslakken op.
Kattekruid = de sla kruiden met enkele blaadjes
Kippenmuur = frisse voorjaarssla
Klimop = een gekneusd blad 2 dagen in azijn gelegd
en dan 1 nacht op het eksteroog, maakt dit week, zodat men het kan wegnemen
Knoflook = een warm glas melk drinken waarin een
teentje look heeft meegetrokken tijdens het opkoken om de darmen te reinigen
Lavendel = lavendelspiritus is een goed wrijfmiddel
bij hoofdpijn en duizeligheid; 1 deel verse bloemen, 3 delen alcohol en 3 delen
water in een flesje enige dagen in de zon zetten, daarna filteren.
lavendelolie is een goed middel voor
de maaltijd met enige druppels ingenomenom de spijsvertering te bevorderen, is
ook kalmerend; 1 handvol verse bloemen in ¾ l olijfolie doen, 2 weken in de zon
zetten en zeven.
Oostindische kers = blad en bloem door de sla als
antibioticum
Pepermunt = olie inwrijven bij verkoudheid,
hoofdpijn
Prei = bij heesheid,verkoudheid of hoest neemt men
af en toe een lepel stroop die verkregen wordt door ui of prei met bruine
suiker en water in te koken
bij
keelpijn met preinat gorgelen
Ramenas = grote ramenas uithollen en vullen met
bruine suiker of honing, onderin een gaatje prikken en boven op een glas
zetten; deze hoestsiroop zuivert en maakt los; 3 tot 4 X daags 1 lepel
Rode biet = rode biet grof raspen,iets kleinere
hoeveelheid zure appels raspen en 1 grote ui fijnsnipperen; in bodempje olie
met wat basilicum en fijngestampt dillezaad fruiten; klein beetje water
toevoegen en gaarstoven.
Tijm = thee bij verkoudheid; 1 theel gedroogde
blaadjes op 1 kop kokend water 10 min laten trekken, dan zeven.
tijmstroop
; 50 g
tijm met 1/3 l water gedurende 5 min koken,daarna zeven en goed uitdrukken en het nat
met 1 pond
rietsuiker tot stroopdikte inkoken. Elk uur een lepeltje van deze stroop
Ui = bij verkoudheid, bronchitis, keelpijn,
darmkramp en diarree een rauwe ui
Lavendellikeur 1 ljenever, 100 g witte kandijsuiker, ½ l
zoete witte wijn, 60 g
lavendelbloempjes, 100 g
rodekoolbladeren, 20 g
maanzaad
Laat de rodekoolbladeren 10 min koken in een kwart liter jenever.
Los de kandijsuiker op in de opgewarmde
jenever.
Laat de lavendelbloempjes en de maanzaadjes 5 à 10 min trekken in wat opgewarmde witte wijn.
Filter alles en leng het vocht aan met de rest van de jenever en de witte wijn.
Dit zeer geparfumeerde drankje kan vrij lang bewaard worden.
Zowel traditionele geschriften die dateren uit Chinese voorchristelijke tijden als de meeste andere bronnen uit Indië, Perzië, Arabië, het oude Egypte en de klassieke oudheid beschrijven heel uitdrukkelijk de geneeskrachtige waarde van kruiden.
Over de culinaire toepassing van kruiden in die periode is veel minder bekend en een beschrijving van de eigenlijke inhoud van kruiden liet nog tot vrij recent op zich wachten.
Kruiden zijn planten waarvan de bladeren, stengels, wortels, bloemen, vruchten of zaden vanwege hun heerlijke aromatische eigenschappen tijdens de bereiding van voedsel gebruikt worden. Een ruimere definitie heeft het over inhoudelijke stoffen in plaats van aromatische stoffen die vluchtig zijn als een parfum.
De meeste mensen denken bij kruiden niet onmiddellijk aan iets zoets. Toch kunnen kruiden gebruikt worden in allerlei nagerechten en koekjes.
Voor je begint met de aanleg van een kruidentuintje is het handig om een soort 'checklist' aan te leggen. Een aantal kruiden wil je waarschijnlijk zeker hebben omdat je ze regelmatig gebruikt in de keuken. Andere zijn interessant omwille van de geur. Daarnaast zijn er kruiden die je niet onmiddellijk gebruikt, maar die door hun bloei het tuintje aardig opfleuren. Let er ook op dat bepaalde kruiden erg kunnen woekeren.
Al meer dan 20 jaar combineer ik mijn werk als lerares met tuinwerk. In de tuin valt de stress zo van mij af. Voortdurend probeer ik in de tuin vernieuwingen aan te brengen. Ik probeer ontwerpen uit die in harmonie zijn met de natuur of die er mooi bij aansluiten. Zo word ik net zo goed geboeid door een kleurrijke border als door een elegante haag. Mijn belangstelling voor de natuur heeft mij ertoe gebracht een opleiding 'herborist' te volgen. Ik wilde namelijk meer weten over de culinaire en geneeskrachtige eigenschappen van planten. Daarnaast probeer ik via een cursus 'bloemschikken' de natuur in huis te halen. In bijberoep doe ik allerlei tuinwerk voor mensen die hun tuin willen verfraaien maar er zelf niet toe komen. Ik geef de tuin een onderhoudsbeurt, voorzie het terras van de geschikte beplanting of leg een kruidentuintje aan. Meer daarover vind je op www.hortulus.be.