Deze vraag werd gesteld door Jacques Collen voorzitter van ASG.
Indertijd was er te Oostende een brasserie "La Terasse" op de hoek van de Van Isegemlaan en de Capucijnerstraat. Het was bij de toeristen vooral gekend voor de zigeunermuziek in het zomerseizoen. Maar een specialiteit was er "limonade Français". Weet iemand wat het zou kunnen zijn? In eerste instantie dacht ik aan grenadine, maar anderzijds zou men het ook zo kunnen noemen, omdat deze drank toen al zeer bekend was. Dus blijft het raadsel: wat zou het dan wel kunnen zijn?
Jacques, zou het niet kunnen dat het gaat over hetgeen in Frankrijk zeer veel gedronken wordt, vooral door kinderen: sirop à l'eau... Dus een siroop met een smaakje, munt, grenadine, sinaasappel, enz.. die aangelengd wordt met water. Nog steeds gedronken in Frankrijk, la menthe à l'eau bijvoorbeeld... Dat kan gewoon plat water zijn of een mineraal water.
Reacties op bericht (4)
07-09-2013
Sir Koen
Ik weet niet precies wat Franse limonade is of zou moeten zijn. Wat ik wel ken en wat hier veel gedronken wordt is diabolo menthe. Een bodempje muntsiroop en daarop ijskoude witte limonade erop gekapt. Persoonlijk vind ik dit wel lekker en zeer verfrissend.
07-09-2013 om 12:48
geschreven door Koen Caremans
06-01-2012
Franse limonade
Franse limonade is een mengeling van grenadine, orangeade (limonade) en isblokjes, versierd met een schijfje sinaasappel. Ook "Liégeois" genoemd in de streek van Koksijde-De Panne.
06-01-2012 om 00:05
geschreven door Maertens Marnix
20-07-2011
Boules de berlin
Wie graag zelf een "berlijns bolletje" wil maken kan op volgende website gaan kijken. Daar vindt je het recept met foto's:
http://www.michael-patissier.com/2010/12/boules-de-berlin.html
20-07-2011 om 15:46
geschreven door Rom
05-07-2011
Boules de berlin
De IJzerbol / Boules de berlin
23 juni, 2008 door Sloef
Toen mske klein was en met haar tante aan het strand zat liepen daar mannen rond met bakken en die riepen: boules de lYser en mske vroeg thuis aan moe wat dat wou zeggen. En moe vertelde dat het oorspronkelijk boules de Berlin waren geweest maar dat ze omwille van de oorlog daar een mouw hadden aangepast.
Later las mske iets over een verschil tussen beide boules en ze heeft het nu opgezocht.
Na de eerste wereldoorlog verschenen al vlug de eerste oorlogstoeristen in Diksmuide. Om deze mensen iets degelijks te kunnen aanbieden moet het idee gerezen zijn om hen een variante op de reeds langer bestaande Boule de Berlin te vervaardigen. Het verschil bestond en bestaat hierin dat de Ijzerbol opgevuld wordt met veredelde slagroom of pudding, terwijl de eigenlijke Boule de Berlin met confituur werd gevuld. Ook werd de Boule de Berlin bestrooid met kristalsuiker en de Ijzerbol met bloemsuiker.
Heden wordt de Ijzerbol als Boule de Berlin verkocht. Diksmuide wil haar lekkernij terug promoten en de Ijzerbol een correcte plaats geven binnen de eetcultuur van de Bourgondische Vlaming
Een traditie die in ere wordt gehouden op het strand van de Haan - Wenduine: mannen in een witte kiel of pak verkopen Boules de Berlin op het strand. En ze zijn lekker vers op de koop toe.
05-07-2011 om 21:05
geschreven door J. Collen
Rondvraag / Poll
Wat is uw favoriete vieruurtje als u aan zee bent?