De kinder- en sprookjeswereld is vaak de laatste halte voor allerlei elementen van mythische of rituele herkomst, overblijfselen van oeroude tradities, vooraleer ze definitief in de vergetelheid raken: kabouters en elfjes bij voorbeeld. Het is dan ook veelbetekenend dat de vliegenzwam in de sprookjesliteratuur steevast met die wezentjes wordt afgebeeld. Die gaan namelijk terug op de dwergen (alvermannekes) en alven uit de Germaanse en Keltische mythologie. Dat zijn vooroudergeesten, zielen van afgestorvenen die het contact met hun levende familieleden (nog) niet definitief kunnen verbreken.
Eerst...is er niets, de grote leegte. Dan, juist op tijd, Verschijnt er 'n nietig puntje Dat alleen ook niets is. Het nietige puntje wacht...en wacht Op het moment van Liefde Wat nodig is Voor Nieuw Leven. Als de Liefde geregeerd heeft Eerst dan is de eenzaamheid voorbij. Twee nietige puntjes versmelten zich En maken zich klaar voor Nieuw Leven. Gevoed door moederliefde Gekoesterd, verwarmt en beschermt Groeit in de leegte het allermooist Wat er maar groeien kan. De leegte is geen leegte meer Maar 'n ruimte gevuld Met beweging, groei en leven Nieuw Leven! Eerst als alles is volgroeid Zal het wonder geschieden 'n Nieuw mens wordt geboren Dit is enig en uniek NIEUW LEVEN!
Alvast een pretig weekend voor iedereen met een beetje zon...en minder regen!!!
zonder de vriendschap van mensen kan ik wel leven vrienden zijn pluisjes op je hand laatst vergat ik heel even mijn adem in te houden en huphuphup daar vlogen de pluisjes in het rond.
Van 19 tot en met 22 augustus meren de mooiste zeilschepen ter wereld aan in Antwerpen. Op zaterdag 19 augustus komen de schepen aan, waarna ze ook bezocht kunnen worden. s Avonds is er een gigantisch vuurwerk langs de Schelde. Op dinsdag 22 augustus nemen deze kathedralen van de zee afscheid van de stad met een prachtige waterparade. De 50ste verjaardag van de grootste en oudste zeilrace wordt een extra feestelijke editie. In een halve eeuw deed de race meer dan 90 havens aan en Antwerpen is voor de vierde keer aan de beurt.
Mythische plaaggeest die vooral in het Antwerpse opduikt in allerlei volksverhalen
Volgens legenden uit de 16e eeuw vertoeft Lange Wapper graag in de buurt van water. Aan de kust is hij bekend uit een aloude Blankenbergse sage. In het binnenland maakt hij de mistige Netedijken onveilig, volgens dorpsverhalen uit Bevel, Kessel en Nijlen. Maar het liefst van al doolt hij langs de oevers van de Schelde in Antwerpen. Daar kreeg de beroemde plaaggeest in 1963 een standbeeld van Albert Poels. Die bronzen Wapper staat pal voor het Steen, dat nu het Nationaal Scheepvaartmuseum herbergt en in het verleden dienst deed als gevangenis, tolhuis en burcht.
Lange Wapper maakt zichzelf zo klein als een kind of zo groot als een reus. Met één reuzenstap verplaatst hij zich van Burcht naar Hoboken, waar hij ooit een vissersboot bij de mast greep en door de lucht keilde. Hij pest dronkaards en speelt hoedekestamp met kinderen. Telkens weer neemt hij ze in het ootje en verdwijnt dan met een diabolische lach. Alleen bij het loopspel koppeketrap in de maneschijn blijft hij aan de kant staan. Bij dat spel moet je immers op de schaduw van het hoofd van een spelmakker trappen, en een duivel heeft nu eenmaal geen schaduw.
Lange Wapper gebruikt allerlei trucs om de vrouwen te benaderen of van hun moedermelk te drinken. Zo vermomde hij zich ooit in een pasgesteven witte zakdoek en ging op straat liggen. Hij liet zich oppakken door een niets vermoedende voorbijgangster en belandde zo in de zak van haar rok. Een andere keer nam hij de gedaante aan van een pasgeboren baby en legde zichzelf te vondeling op een stenen bank aan het Vleeshuis. Een vrouw die kort voordien was bevallen, ontfermde zich over de schreiende baby en gaf hem de borst. Dan nam Wapper terug zijn ware gedaante aan en bezorgde de jonge moeder de schrik van haar leven.
Tot op vandaag vormt de kwelduivel een onuitputtelijke inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars. Kijk maar naar het stripalbum De Zwarte Madam van Suske en Wiske. Daarin is Lange Wapper beste maatjes met Kludde, een waterduivel met een vissenstaart uit de streek van Dendermonde.
Wommelgem werd overrompeld door duizenden mensen die getuige wilden zijn van de revival van de "Golden Sixties". Het was een helse week voor de sleutelfiguren en vandaag kwam Ronny Mosuse in hoogsteigen persoon naar Wommelgem om te kijken hoe de sleutelfiguren het gedaan hadden. Jammer genoeg moest Ronny één ster op zak houden, maar dat kon de pret niet bederven.
Een paar foto's van zaterdag
Geena en Ronny
Bart Peeters in volle actie
Geena Lisa kan heel goed bellen blazen
Nu allemaal samen, Meer dan 7000 kauwgombellen blazers werden geteld!
Geena geeft een demonstratie
Het hoelahoepen was ook een ster waard!
De inwoners van Wommelgem kenden een bewogen en vermoeiende week maar mogen zich met fierheid een fantastische viersterren gemeente noemen!
some say love, it is a river that drowns the tender reed some say love, it is a razor that leaves your soul to bleed some say love, it is a hunger an endless aching need I say love, it is a flower and you it's only seed
it's the heart, afraid of breaking that never learns to dance it's the dream, afraid of waking that never takes a chance it's the one who won't be taken who cannot seem to give and the soul, afraid of dying that never learns to live
when the night has been too lonely and the road has been too long and you think that love is only for the lucky and the strong just remember in the winter far beneath the bitter snows lies the seed, that with the sun's love in the spring becomes The Rose
Rood is de kleur van de liefde. en geel van de vrolijke zon. Groen is de hoop van het voorjaar, dat de winterse kou overwon. Blauw is de kleur van de hemel. En blijf jij mij altijd trouw, dan schrijf ik voor jou dit versje in rood, geel, groen en blauw.